Nuffnang

Tuesday, August 12, 2014

Kueh raya 2014

Assalamualaikum,

Tahun ini berjaya aku pujuk mak aku buat kueh raya. Hanya mampu buat kueh samperit dengan cornflakes madu. Jadilah 2,3 bekas dari tak buat langsung. Kami jemaah buat kat rumah tok. Sebab bulan puasa kami pakat jaga tok di hospital. Tok baru lepas operation buang batu karang dalam oundi kencing. Tengah-tengah malam buat kueh raya and esok paginya sesudah soq dah start kacau adunan. Meriah! Buat dengan makcik and cousins. Jenoh menempikkk.

Sayu pula rasa ramadhan dan syawal tahun ni. Bangun-bangun tidoq, kemas rumah sikit then bancuh air untuk orang surau. Kendian, ayah dengan pakcik-pakcik buat sesi bertakbir dari rumah ke rumah. Kendian ayah jemput kawan-kawan untuk datang ke rumah kami pada hari raya ke2. Ada open house sikit. Sememangnya kami memang tak penah buat open house, ada ja sedara dan kawan-kawan mak ayah or anak-anak mereka akan datang beraya. Alhamdulillah.

Semoga kita semua sihat-sihat hendakNYA. Mari menyusun 10jari bermaafan sesama kita. Semoga segala amalan baik kita di terima ALLAH Taala. Yang baik dari ALLAH SWT, yang buruk dari diri aku sendiri..

                           
 

Inilah kueh raya kami! Heeee..


Happy

Assalamualaikum,

Alhamdulillah when we talk much, i felt so happy.
Alhamdulillah we can share some useful information.
Alhamdulillah we still can keep in touch even we are far from each other.
Alhamdulillah, I'm so glad having you in my life. 

Terima kasih, friend.

Rahmat atasi kemurkaan-Nya

Assalamualaikum..

Mari sama-sama kita baca. :)


ISLAM merupakan agama yang penuh dengan rahmat dan kemudahan. Syariat-syariat yang terkandung dalam Islam sesuai untuk semua manusia. Islam menyeru agar sentiasa mengerjakan amal kebaikan dan melarang kepada keburukan dan dosa.

Pun begitu, setiap manusia mempunyai kelemahan dan kekurangannya yang tersendiri. Tiada tanah yang tidak pernah ditimpa hujan. Begitulah manusia, tiada yang pernah terlepas daripada sebarang dosa sebagaimana Nabi yang maksum.
 
Dosa yang dilakukan sama ada sengaja mahupun tidak sengaja baik dosa besar mahupun kecil akan diampunkan oleh Allah SWT jika seseorang itu benar-benar bertaubat kepada-Nya. Orang yang telah melakukan dosa hendaklah segera bertaubat dengan mengharapkan rahmat dan keampunan daripada-Nya.
 
Janganlah berputus asa kerana dosa yang dirasakan terlalu banyak sehingga merasa tidak layak untuk bertaubat dan menjadi lebih baik.
 
Allah SWT berfirman: Katakanlah (Wahai Muhammad): Wahai hamba-hambaku yang telah melampaui batas terhadap diri mereka sendiri (dengan perbuatan maksiat), janganlah kamu berputus asa daripada rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampunkan segala dosa-dosa kamu. Sesungguhnya Dialah yang Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani. (Az-Zumar: 53)

Allah SWT sendiri telah mengakui akan kebesaran rahmat dan keampunan buat hamba-hamba-Nya. Daripada Abu Hurairah berkata, Rasulullah SAW bersabda: Ketika Allah SWT telah selesai menciptakan dunia dan seisinya, Allah menuliskan dalam kitab yang ada disisi-Nya yang tersimpan di atas Arasy-Nya: Sesungguhnya rahmat-Ku mengatasi kemurkaan-Ku. (riwayat al-Bukhari no. 6969 dan Muslim no. 2751)

Ketenangan, kedamaian dan keindahan yang dirasakan di dunia ini adalah berkat rahmat daripada Allah SWT. Seluruh makhluk ciptaan-Nya sama ada manusia, jin, tumbuh-tumbuhan, haiwan dan sebagainya berkongsi rahmat yang telah dikurniakan Ilahi.

Sesungguhnya di akhirat nanti, rahmat Allah SWT jauh lebih besar berbanding kenikmatan yang manusia rasakan ketika hidup di dunia dahulu.

Di dalam sebuah hadis daripada Abu Hurairah berkata, bahawa Rasulullah SAW bersabda: Sesungguhnya Allah SWT memiliki 100 rahmat. Satu di antaranya Allah SWT telah turunkan dan dibahagi-bahagikan-Nya kepada jin, manusia, binatang dan serangga. Dengan rahmat-Nya yang satu itu juga para makhluk-Nya saling mencintai dan menyayangi dan dengan rahmat-Nya yang satu itu juga haiwan liar mahu menyayangi anaknya. Adapun 99 rahmat lagi, Allah akan berikan pada hari kiamat nanti kepada para hamba-Nya. (riwayat al-Bukhari no. 6000 dan Muslim no. 2752)

Jika kehidupan di dunia ini adalah hanya satu peratus daripada rahmat Allah SWT, maka seharusnya umat Islam hari ini tidak berputus asa untuk meminta keampunan dan rahmat Allah SWT agar diampunkan dosa yang telah lalu.
 
PENULIS dari Kuliyyah Islamiyyah 'Alamiyyah Gombak, Pengajian Islam Kontemporari.


Credit to: Taman2Syurga

Sunday, June 1, 2014

Anak sayang..

Assalamualaikum,

Alhamdulillah semua sihat. Cuma tok aku ja kurang sihat. Oh anak yang di sayangi, pulanglah tengok mak anda. Heeee. Tok pun memang duk harap anak sayang balik tengok dia.

Heeeee. Dekat ja pun. Heeeee. Balik la. Heeee. Tengok tok kot2 tok lagi cepat sembuh. Heeeee raya lambat lagi. Heeeeeee balik la supaya kami pun buleh makan pulut udang special tok, murtabak special tok. Heeeee. Anak sayang. Tok rindu tue. Heeee.

Semoga kita semua sentiasa ingat mak ayah kita. Pesanan keras, especially untuk diri aku yang selalu lawan cakap mak, tapi selalu ikut kata ayah. Heeeee.


Tok cepat sihat naaaa.. Kita nak posa sama, nak p surau sama, nak raya samaaaa.. Tauuu.

Assalamualaikum semua.
Tok sayang saya akan berada di rumah anak bongsunya.


Friday, May 30, 2014

Didi Manja Kededek

Assalamualaikum,

Penangan cucu sulung.
Wan habis kerja pukul 4pm, then pukul 6pm terus terjah drive to Penang sebab nak jumpa cucu.
Keesokkan harinya wan kerja pula pukul 4pm. Wan, Tok and Ayah Ad sampai Penang around 9pm, rest for a while and craving for nasi kandar at 11pm. Finish eating, wan, tok and some other peoples drove to Flamingo Hotel untuk jumpa Didi. Main-main dengan Didi then, pukul 1am gerak balik ke Hotel Central. :)

Aku terpikir, entah-entah lepas ni, kalau Didi ajak wan makan laksa pokok janggus Balik Pulau pun sahih wan ikutkan aja. Even wan bukan suka laksa pun. Didi oh Didi.

Cucu pertama yang menggembirakan semua orang dalam keluarga kami. Alhamdulillah. :)

Didi!
 

Semua orang gembira dengan Didi, semoga Didi membesar dengan sihat, menjadi anak yang taat kepada kedua ibu bapa, serta kepada semua orang. InsyaALLAH. Amiiiiiiiiiiiiiin. :)




 


HAPPINESS!

Assalamualaikum, Salam Jumaat,

Happiness its all about being happy in every seconds of your life. Happy eating, happy sleeping, happy walking, happy crying(errrrr...), happy meeting mum,dad..

Oh I love it.

 
 
Happy!

Wednesday, May 28, 2014

Kongsi bersama

Assalamualaikum,

Orang pelbagai jenis. Contohnya:

- suka memberi
- suka menerima
- suka di puji
- suka memuji
- suka tersenyum
- suka senyum
- suka berjalan
- suka berlari
- suka makan
- suka tahan makan
- suka bercakap
- suka memberi pandangan
- suka berlawan
- suka memandu
- suka mendahulukan
- suka memasak
- suka membaking
- suka mengemas
- suka mencuci

Walau apa jua kesukaan kita, harus di ingat jangan susahkan orang lain unless you with peoples who same frequency with you. For me, as long I can handle it, I will be with you forever and ever. If not, sayonara dear.

Bagus menerima, tetapi lagi hebat memberi. Jangan asyik menerima tapi jarang memberi. 
Jangan berkira, sebab rezeki adalah untuk di kongsi bersama. 

Kita even rezeki macam air paip, tak mengapa.. Berilah takat rezeki air paip.. Tapi kalau rezeki bak air terjun, indahnya buleh memberi dengan lebih besar lagi..mungkin buleh hadiahkan gajah?

Peringatan untuk diri aku, jangan berkira... Memberilah. InsyaALLAH, ada sesuatu yang ALLAH TAALA janjikan. Bersangka baik sahaja.

Hari ini hari kemangkatan Sultan Perak, Innalillahiwainnailahirojiun. Takziah buat seluruh keluarga
DYMM Sultan Azlan Shah. 
Al Fatihah. Semuga roh Almarhum di cucuri Rahmat. Aamiiiiiiin.
Raja yang berjiwa rakyat pasti akan di kenang jasanya. 
Raja yang adil, pasti di sanjung.

Dari ALLAH kita datang, kepada ALLAH kita kembali..

Assalamualaikum

Monday, May 5, 2014

I will miss you..

Assalamualaikum,

I will miss you FTGD1...
You always helping me on searching useful info especially for product, route.

Gonna miss old technology, anyhow for new system developer start developing since 1994 maybe. Haha. However below system copyright since 1993 with version 1.1.



BYE-BYE FTGD1. You're too good for me d.



 
 
 
 
 
 


Tuesday, April 29, 2014

Adhoc

Assalamualaikum,

Sometimes adhoc yang lagi meriah. Plan bagai nak rak, tapi tak berapa menjadi. Uhuk.. Uhukk.. Uhukk. Thanks for coming to our house. Hope you guys enjoy it.. 

Sweet time with the girls. 

Thanks sender... Nice to meet you..

Saturday, April 12, 2014

Muslimah itu..

Assalamualaikum,

I got this from FB. Sorry ya FB Owner, saya curi tanpa mintak izin. 

Sama-sama kita baiki mana yang kurang dalam diri. Diriku juaa..

Saturday, April 5, 2014

Musim Cinta Rasul

Assalamualaikum,

Sekarang ini, program Selawat & Cinta Rasul semakin mendapat sambutan. Alhamdulillah.. Semoga program sebegini akan berterusan.. Takmau hanya bermusin. Aku perasan, start di kenali selepas lagu Ya Hanana, Ya Hanana.. Didi pun suka lagu Ya Hanana Ya Hanana. Kalau pasang memang kusyuk ja Didi dengar.. Kanak-kanak kan, memang suka laa.. 

Mak aku pun, since now ada live mesti akan suruh record. Ada sekali record kat Alor Setar, ter'delete', punya la mak aku bising.. Mak aku frust sebab tak leh tunjuk kat Didi. Now dah ada 2 rakaman dah. Satu kat Putrajayaa and Pagoh. 

Sememangnya rancangan ini lebih bagus dari rancangan hiburan yang lain. Kita memuji-muji Maha Pencipta dan Kekasih AgungNYA.. semoga cinta dan kasih sayang kita kepada NABI SAW, semakin bertambah setiap masa. Syafaat BAGINDA NABI SAW, yang kita harapkan di akhirat kelak. 

Aku berharap sangat pihak kerajaan memandang serius untuk setiap aktiviti yang bakal di anjurkan akan di kawal selia dengan baik. Janganlah anjurkan konsert-konsert yang mampu merosakkan anak bangsa. Aduh. Sakit jiwa tengok konsert-konsert yang tidak berfaedah. Opps. Even aku pun pernah pergi konsert MLTR, tapi aku still behave. Tak ada pula pakai kurang sopan. Huih.

Ohya, tak jemu selalu dengar alunan lagu dan lirik dari Malam Cinta Rasul. Semoga kita semua peroleh manfaat dari rancangan ini. Pujian untuk Tv AlHIjrah atas usaha yang baik ini.

Selawat dan salam ke atas junjungan besar NABI MUHAMMAD SAW, kekasih ALLAH..

Assalamualaikum semua..

Tuesday, April 1, 2014

Macam bukan, tapi iya...

Assalamualaikum,

Rasa macam bukan jaa,
Tapi macam iya yaa.

Kadang-kadang iya,
Tapi selalu bukan,

Kadang-kadang ada,
Tapi selalu tak ada,

Banyak kali selalu,
Tapi jarang sekali,

Selalu ada sekali,
Tapi kadang-kadang ja ada,

Lalu ada,
Singaah jarang sekali,

Kadang-kadang ingat,
Tapi selalu di hati.. Rasanya lah.

Selalu sama-sama,
Tapi tak ada sekali.

Rasa hati..

Monday, March 24, 2014

Suatumasa

Assalamualaikum,

Suatumasa dulu teringat zaman kecik-kecik,
Suatumasa dulu selalu main masak-masak, main senapang, pistol(dah nama aku sorang ja anak pompuan bagi mak ayah aku),
Suatumasa dulu teringat petang-petang ayah bawak aku jalan-jalan naik moto p pantai kuala perlis ka, sungai baru ka, sungai padang ka and kalau mak aku free, mak aku join sekali,
Suatumasa dulu petang-petang p rumah toknek kat sungai berembang sambil tengok toknek and toksu mengail ikan di tepi rumah,
Suatumasa dulu aku juga suka bela ikan-ikan dalam koq dan juga aquarium, serta bela burung puyuh yang gemok sampai depa tua and dah sampai masa ayah aku sembelih depa,
Suatumasa dulu aku selalu main-main dengan abang-abang aku... oh.. missed both of them.. especially my late eldest brother, abgchaq. :(
Suatumasa dulu aku selalu kena sakat dengan abang-abang aku.. :)

Namun sekarang semuanya sudah lain. I miss my 'suatumasa dulu' moments so much.

Sunday, February 9, 2014

Cermin diri

Assalamualaikum,

Selalulah cermin diri agar sentiasa sedar diri kita banyak kekurangan dan kelemahan.
Cermin agar kita nampak kadangkala apa yang kita lakukan itu adalah salah dan menyusahkan banyak pihak.

Cermin agar kita tahu apa yang kita kecapi ini adalah bukan hak kita 100%. Kalau ALLAH TAALA nak tarik ganjaran, anytime boleh hilang serta merta.

Cermin agar kita dapat menyelami perasaan mereka yang susah, yang tidak mampu kecapi apa yang kita ada sekarang ini.

Cermin agar kita menjadi manusia yang reti bersyukur, bukan mendabik dada, bangga itu ini.

Cermin agar kita menjadi rakyat yang peka pada masalah sekeliling.

Cermin agar kita menjadi insan yang bertanggungjawab pada masyarakat.

Paling penting cermin agar kita boleh berbakti kepada mak ayah. Gembirakan hati mereka selagi mereka masih ada. Pohonlah restu ayah ibu dalam tiap urusan kita agar keberkatan dalam membuat sesuatu keputusan ada setelah mendapat redho mereka.

I'm touched tonight.

Assalamualaikum.

Still the same, writing this entry while listening Running Man. Laghoo again.

Malam Cinta Rasul

Assalamualaikum,

Aku berfikir, kadang-kadang aku kat office masa cilok main FB, ada juga 'Terbaca' ilmu-ilmu bermanfaat dari page yang aku like, tak kurang juga sahabat-sahabat share di wall mereka. Even aku 'mencuri' di kala itu, aku mohon ALLAH TAALA ampunkan dosa-dosa aku. 

Aku nak cakap di sini, aku macam mudah untuk dapat acces ilmu-ilmu begitu, tapi macam mak ayah aku.. Harapkan dari pembacaan buku, surat khabar, mungkin majalah. Kalau kena masa dan rancangan boleh la tengok dari tv. Aku pun lagha, aku doakan mak ayah aku pun sama-sama mereka berdua kejar saham-saham akhirat.

Aku lagha, even now duk layan Running Man sambil type entry ini. Aduih.. Agak sukar untuk berubah.. 

Ayah selalu pesan, ingat hukum ALLAH.. Jangan lupa itu.

Semoga aku ketemu calon suami yang sentiasa ingat dan membawa aku ke jalan yang benar, jalan yang mendekatkan diri aku dengan Maha Pencipta.. Amiiiiiiin.

Sambung balik untuk perenggan pertama di atas. Aku bersyukur atas sebab mudah access internet, tapi ini tidak bermakna aku tak perlu mencari guru... Until now, aku masih gagal untuk mencari ilmu-ilmu dari tempat yang sepatutnya.. Asyik tak p saja, asyik tak join saja. Benda-benda yang menggembirakan part duniawi, aku sunggguh bergedix semangat nak join, nak p.

Aku doakan, kami sekeluarga akan lebih berusaha kearah kebaikkan. Mana yang tidak betul di tegur sama, mana yang baik kami sama-sama berusaha ke arah itu. Di harap redho ALLAH TAALA sentiasa bersama kami. 

Bukan mudah untuk berubah, yang penting kami cuba yang terbaik demi masa sekarang dan masa mendatang kelak. Aduuh. Rasa hati aku sangat tidak tenteram, semoga ALLAH TAAla kurniakan ketenangan hati dan ampunkan atas salah silap aku selama ini.

Aku ingin belajar menjaga lidah agar tidak laser, harus menjaga hati semua pihak dan belajar berada di tempat orang yang merasai situasi tersebut. Bak kata orang putih, by putting myself on the other's shoes. 

Macam malam ini, kami sekeluarga berjaya menonton Malam Cinta Rasul bersama-sama. Siap rakam nak tunjuk kat Didi esok. Semoga banyak stesen tv akan lebih memaparkan rancangan yang mampu memberi kesedaran kepada seisi keluarga, jangan hanya nak tayang cerita yang tidak bermanfaat yang hanya untuk mendatangkan keuntungan. Tapi aku selalu tewas, rancangan hiburan juga menjadi pilihan hati, sebab itu hati makin gelap untuk mendekatkan diri kepada MAHA PENCIPTA.

Aduhhhh.

Semoga ALLAH TAALA membuka hati kami semua.. InsyaALLAH.. AMIIIIIIIIN.


Thursday, February 6, 2014

happy birthday Didi!

Assalamualaikum,

Ahad lepas kami buat majlis kesyukuran dan kelahiran Didi. Terima kasih pada tetamu yang sudi hadir yang banyak memeriahkan suasana majlis kami sekeluarga. Majlis bermula di pagi hari dengan bacaan Yaassin oleh kumpulan ibu-ibu taman. Ramai juga yang hadir, ibu-ibu taman dalam 42 orang, then sedara mara dalam 20 orang. Penuh juga la rumah mak aku yang comel itu. Alhamdulillah.. selawat dan salam buat junjungan Nabi SAW. Di harapkan dengan segala doa dan ucapan yang di berikan kepada Didi akan menjadikan Didi kanak-kanak yang baik, dengar cakap ibu ayah serta orang yang menyayanginya. Semoga Didi juga akan ingat semua pihak yang sayangi Didi.

Menu tengahari - Nasi Arab, Kurma daging, Ayam masak merah, acar timun serba sedikit kueh mueh. Tok gayat lauk tak cukup, sesudah Subuh, tok buatkan gulai ikan kayu or orang utara panggil ikan mambu.

Menu petang - Laksa, ais kacang, kueh mueh, serta air oren bersama 2 biji kek birthday. Part kek aku sedih juga, Syura bakery tidak memberi kerjasama 100%, ptg Sabtu aku booking cake kat Secret Recipe. Kalau betul-betul tak nak buat kek sy, at least reply la sms, bila sy call sila la jawab. :(

Aktiviti petang ialah:
1. Sukaneka bersama kanak-kanak
2. Istana Belon
3. Dua orang clown.

Sukaneka yang kami anjurkan:
1. Isi air dalam botol guna sponge
2. Bawa bola pinpong dengan sudu
3. Bawa getah dengan straw dan isi ke botol
4. Pijak belon sehingga pecah
5. Kerusi music kanak-kanak
6. Kerusi music dewasa (Lelaki dan Perempuan asing)
7. Anak mencari Ibu
8. Semakin jauh semakin sayang

Alhamdulillah majlis berjalan lancar, aku as runners banyak la gerak sana sini. Malamnya semua penah. :)
Enjoy our pictures.

Assalamualaikum....