Nuffnang

Friday, December 26, 2008

~ Adartu-stage ~

This tips for you gals get to know bila, tika saatnya, masanya mencapai tahap andartu, andalusia dan sewaktu dengannya...

18 - 25 years of age

Waktu umur mcm ni, gadis2 sunti perlu lah mencari atau sudah mempunyai pasangan yang ideal utk dijadikan teman lelaki atau suami. Mungkin pada peringkat ini, 'saham' wanita tersebut masih di tahap yg paling tinggi dan akan demand yg terbaik bagi dirinya. Bukan sesuatu yg pelik sekiranya seseorang gadis itu dalam lingkungan umur ini bersikap berlagak, sombong atau memilih. Lebih2 lagi kalau wanita tersebut mempunyai paras rupa yg menawan. Tapi perlu ingat, dalam age group ini lah hanya sekali peluang wanita untuk mencari lelaki yg paling baik utk dirinya disebabkan waktu ini dikategori waktu 'fresh' dan remaja.

25-35 years of age

Wanita mula kehilangan 'youthfulness' nya. Dikategorikan tahap desperate utk mencari pasangan hidup. Mula bersikap miang dan menggatal tapi masih berupaya menarik minat sesetengah golongan lelaki. Dalam kategori ini, perempuan lebih mementingkan career dan wang ringgit. Mereka masih cuba mencari utk mencari pasangan idaman tetapi bukan di pentingkan sangat oleh mereka. Mereka mula gemar bergossip disebabkan kemungkinan besar bagi padangan mereka, 'the best men have been taken'. Mula memikirkan logik dalam perhubungan dan sikap malas akan menyelinap dalam jiwa mereka.

35 - 45 years of age

Boleh di kategorikan sebagai perempuan tua. Walaupun cantik, tidak ada lelaki yg berminat terhadap mereka bukan disebabkan mereka tidak cantik, tetapi faktor umur dan kesihatan mereka. Tidak dinafikan kategori ini mempunyai wanita yg menawan tetapi lelaki akan melihat mereka mempunyai 'excess baggage'. Apa maksud 'excess baggage'? Excess baggage adalah dari segi perasaan, perwatakan dan citarasa dimana wanita sebegini sudah mempunyai pandangan asas yg kukuh terhadap lelaki. Mungkin ya, mungkin tidak. Ada sesetengah pula mereka menjadi begitu miang dalam usia sebegini kerana sudah putus asa dalam dunia percintaan.

credit to: |ifalnline| cari.com.my

Well, that's it ladies...adios!

~ Kalau Saya Jadi Bunga? ~

Kalau Saya Jadi Bunga?

Seorang wanita bertanya pada seorang pemuda tentang cinta dan harapan. Wanita berkata ingin menjadi bunga terindah di dunia dan pemuda berkata ingin menjadi matahari. Wanita tidak mengerti kenapa pemuda ingin menjadi matahari, bukan kupu-kupu atau kumbang yang terus menemani bunga.

Wanita berkata ingin menjadi rembulan dan pemuda berkata ingin tetap menjadi matahari. Wanita semakin bingung kerana matahari dan bulan takkan boleh bertemu, tetapi pemuda tetap ingin menjadi matahari. Wanita berkata ingin menjadi burung yang mampu terbang ke langit jauh di atas matahari dan pemuda berkata ia akan selalu menjadi matahari.

Wanita tersenyum pahit dan kecewa. Wanita sudah tiga kali menduga namun pemuda tetap keras kepala, ingin menjadi matahari tanpa mahu berubah bersama wanita. Maka wanita pun pergi dan tak pernah kembali tanpa pernah tahu alasan kenapa matahari juga yang menjadi pilihannya. Sang pemuda merenung sendiri dan menatap matahari.

Saat wanita menjadi bunga, pemuda ingin menjadi matahari agar bunga dapat terus hidup. Matahari akan memberikan semua sinarannya untuk bunga agar ia tumbuh, berkembang dan terus hidup sebagai bunga yang cantik. Walau matahari tahu ia hanaya akan dapat memandang dari jauh dan pada akhirnya kupu-kupu yang akan menari bersama bunga. Ini disebut kasih iaitu memberi tanpa syarat, tanpa mengharapkan imbuhan.

Saat wanita menjadi bulan, pemuda tetap menjadi matahari agar bulan dapat terus bersinar indah dan dikagumi. Cahaya bulan yang sangat indah hanyalah pantulan cahaya matahari, tetapi saat semua mahkluk mengagumi bulan, siapakah yang ingat kepada matahari? Matahari rela memberikan cahayanya untuk bulan walaupun ia sendiri tidak berupaya menikmati cahaya bulan, dilupakan jasanya dan kehilangan kemuliaannya sebagai pemberi cahaya agar bulan mendapatkan kemuliaan tersebut. Ini dinamakan pengorbanan. Menyakitkan namun sangat layak untuk cinta.

Dan, saat wanita menjadi burung yang dapat terbang tinggi jauh ke langit bahkan di atas matahari, pemuda tetap selalu jadi matahari agar burung bebas untuk pergi pada bila-bila masa pun ia mahu dan matahari tidak akan mencegahnya. Matahari rela melepaskan burung untuk pergi jauh, namun matahari akan selalu menyimpan cinta yang membara di dalam hatinya hanya untuk burung.

Matahari selalu ada untuk burung bila-bila pun ia mahu kembali walau burung tidak selalu ada untuk matahari. Tidak akan ada makhluk lain selain burung yang berupaya masuk ke dalam matahari dan mendapatkan cintanya. Ini disebut sebagai kesetiaan, walau ditinggal pergi dan dikhianati namun tetap menanti dan tegar untuk memaafkan. Pemuda tidak pernah menyesal menjadi matahari bagi wanitanya.


The question is...
wujudkan cinta sebegini di dunia kini?

Wednesday, December 24, 2008

~ Indian's Wedding with Merry Christmas and a Happy New Year!~


Last month aku p housemate aku punya colleague..aku follow gak la...
here is the picture. Unique gak, tak penah aku attend Indian or Chinese's wedding. From here, I get the picture about the wedding...lalalala...lepas nie aku ain Chinese wedding lak..hehe

Monday, December 22, 2008

~ ISLAM teaches that God is one and only reality ~




My aim is to show that those governments that violate the rights of people by invoking the name of Islam have been misusing Islam.
~Shirin Ebadi~

Tuesday, December 16, 2008

~ Tagged by Nani ~

1) Do you think you’re hot?
~Nope. Always suam-suam kuku ja..

2) Upload your favourite pictures of yourself:
~ Seriously aku tadak fav pictures for this moment. But still aku ada this picture. Taken last Aidiladha 1429H


3) Why do you like these pictures?
~ Coz I'm with two sengal cousin.. She hates to wear baju kurung! So weird!!

4) When was the last time you ate pizza?
~ Last month during mu colleague promotion. Depa belanja lah..haha

5) The last song you listened to?
~ t-Shirt I love this song!!

6) What are you doing right now besides this?
~ Doing my PGS+ and have to release it and send the report to Villach, Germany. Wow..mcm
best ja kan keja aku nie..

7) What name would you prefer besides yours?
~ AdikKeni. I used it for myself.

8) Who are the next people you will tag?
~ 1. Zati Hanani Mohd Idros

9) Who is number 1?
~ Since aku tak ada banyak connection dalam blog nie. Only this kind of people who love to
read mt post. Zati...aku ngan dia nie..mcm2 kami dh lalui..tp part yg aku x leh lupa..kami
kejar bus time depan KLCC..gara-gara nak balik somban, but at last masing2 kaki melecet.
Then naik putra gak. Time tue nak Deepavali. Ramai gila org. Naik gila aku ngan Zati.
Banyak la benda-benda pelik kami suka buat. We love to do THATT!

Tuesday, December 2, 2008

~ New Hire Orientation~

True story of 1st and 2nd of December 2008.

This 2 days, I attend the training under Training & Development Department. A bit bored coz some of the training I already attend, but HR people still want me to attend it. Eii...What to do, new hire, just follow la.

Now, already finish those training, my boss at my back. Of course he watching what ever i did. Hehehe...Just watch it, later I will meet you to discuss my work.

So far, I'm a bit nervous now. Because of KPLI result, if I get I will chow. Risau gak..
adei..

Credit to Ben from Flickr which is I take this picture from his account.
Such a great picture!!

Friday, November 28, 2008

~ Buddy ~

Selamat Hari Jumaat,

hari nie aku nak share kawan2 aku dlm list communicator aku.
haha..nie la org-org yg selalu aku bercakap, ada problem pasal keja..kena ask depa nie la.
Tapi kadang2 aku sembang2 jaa..hehe...


Thursday, November 27, 2008

~ Offer Letter ~

Alhamdulillah, kemarin petang la dalam kul 4.30pm aku dpt invitation ke HR Department. Aku dpt offer letter and terus la aku sign. Alhamdulillah..finnaly im become 1 of the infineon's staff. So misi aku dh berubah. Bekerja untuk company and untuk kepuasan diri aku. Hehehe. After get the offer letter, then I share it with my colleagues, my boss Mr Fritz and my SV Mr Mathias. Boss and SV aku happy..duk say Good, good good..tue ja ayat depa nie..then boss aku cakap, after this keja aku xkan sesenang lenang mcm now, akan dpt lots of workload..ayat yg sama ja dengaq (bak kata housemate aku Lelaaaa)..haha

So pg nie, aku sampai opis, mcm biasa boss aku sampai dulu dr yg lain..untuk department aku, im the 2nd one..lalalala...after boss. Pening gak aku nak pikiaq technology2 wafer fabrication nie. tp tue bukan keja aku..hehe...aku just find out how mant wafer loading for every week since Oct 2008.

cont. my work..chit chat with my colleagues lalala.
aku nak buy insurans la...takaful..skali ngan invest since dah ada income nie..alhamdulillah..

Wednesday, November 26, 2008

~ Kulat di pintu bilik aku ~

This is weird.
aku tatau kenapa ada kulat kat pintu bilik aku. skali tgk mcm ulat. Geli aku tgk. naik bulu roma aku. Tapi apakan daya, tepaksa la aku tinggal jua, even aku geli sangat. Aku rasa nak call bomba la.. suh buang..

Monday, November 24, 2008

~ Kenduri Khatan cousins ~

Salam all,

Last Thursday, it was my interview day with SPA. So many question about IT, then i realized that my knowledge about IT already sket, so i need to sharpen it up. After done interview, then balik kampung makan kenduri, but ayah aku ja yg p makan..tp at last aku terpaksa pi jugak. Aku malas la nak pi coz mak aku ada di Jitra, umah pakcik aku coz ada 2 semut disunatkan a.k.a dikhatankan..haha...after makan kenduri kawen kat kampung, then aku, ayah aku together with semut-semut which is fuad a.k.a adik aku, sham a.k.a kawan adik aku SMAP n irfan a.k.a adik kepada sham..tp di irfan nie selalu kena buli ngan fuad n sham. dua org nie tamau kawan ngan irfan. maybe they thinks he still kanak-kanak kandos...tp aku selalu backup irfan. OTW to Jitra, aku but la susu dutchlady yg 6 tue and finger choc..sedap..aku minum sekotak, rest depa minum. Nampak sgt tahap kedahagaan yang melampau.

Time kenduri, Pakcik aku buat ribut..adakah patut panggilan katanya 350 tp yang datang almost 1000..bising gila mak aku.Iya la..mana x nya.nak cari lauk pauk, nasib baik la pakcik aku nie wat parttime jual ikan and makanan laut, so ada la ikan, ketam so mak, tok, makcik aku la kena masak. After jemputan masing-masing balik umah, mostly sms makcik aku cakap, makanan sedap, puas hati makan even katanya sambal belacan pun sedap. Mana tak sedapnya, kari ikan tok aku yang masak, kari orang veteren mmg sedap sgt. Aku pun suka. Mak aku pun ada gak tlg masak lauk pauk lain.

Oh ya, to sunat boys..Putra Azren and Muhd Haikal, banyak gak duit depa dapat. Sorang almost 700 and the other one almost 800. Best tue. Maing-masing dh aim nak buy ps2. Apa la nak jadi kanak-kanak zaman nie, even umah aku pun ada ps2 tp aku tak ada keingin nak main, tp x tau la, kot2 lepas nie, once aku main, aku akan suka lak, so better x yah la. Lepas nie, ada sorang lagi cousins aku yang belum khatan, kiranya buat masa nie, tue la cucu tok aku yg paling junior. Baru 4 yrs. So lps nie turn Akmal a.k.a Acik pulak. Bestnya...

I think, enough for today. Cont with other posting yaa..

Peace No war!!

Monday, November 10, 2008

~ Alhamdulillah ~

Alhamdulillah

Finally, I got permanent position under Operation, Planning and Controlling Department (OPC) in Logistic - Master Data Management's team. My new boss is Mr Wienerroither Friedrich. Vey nice person, he already introduce me to another collogue even we already known each other. Also, he introduced me to Mr Finn Felsberg our Head of Director of OPC. This is my new beginning of my career, even this is not my expertise but I will learn. I got new mentor, 3 mentor [Azwana, Azida and Swee Koon] which is they will guide, teach me about my project and so on. About my supervisor, Dr. Mathias Duemmler, he felt very happy for me. He also give me guidance in my projects. Thanks Mathias!! Not forgotten to Kak Aziyah and Jemmy Halim. This two people who promote me to Mr Fritz for being hired in OPC LOG MDM. Also not forgotten to Kam Ai Mei, my previous boss under OPC PC. Thanks to all..

I wish I will do this thing with all my best. InsyaALLAH. The most important things is, honest, commitment, enjoy and be nice to everybody. InsyaALLAH our work will become smooth. InsyaALLAH.

Friday, November 7, 2008

~ the Paradox Of Our Times... ~


today we have bigger houses and smaller families;
more conveniences, but less time;
we have more degrees, but less common sense;
more knowledge but less judgment;
we have more experts, but more problems;
more medicine, but less wellness.
we spend too recklessly, laugh too little,
drive too fast,get angry too quickly,
stay up too late, get up too late,get up too tired,
read too little,
watch TV too often,
and pray too seldom.
we have multiplied our possessions,
but reduced our values.

We talk too much,love too little and lie too often.
we've learned how to make a living,but not a life;
we've added years to life,not life to years.
we have taller building, but shorter tempers;
wider freeways, but narrower viewpoints.
we spend more, but have less;
we buy more, but enjoy it less.
we've been all the way to the moon and back,
but have trouble crossing the street to meet the new neighbour.
we've conquered outer space,but not inner space.
we've split the atom, but not our prejudice;
we write more, but learn less;
plan more, but accomplish less.
we've learned to rush, but not to wait;
we have higher incomes,but lower morals.

we build more computers to hold more information,
to produce more copies, but less communication.
we are long on quantity, but short on quality.
these are the times of fast foods and slow digestion;
tall men and short character;steep profits and shallow relationships.
more leisure and less fun;more kinds of food, but less nutrition;
two incomes, but more divorce;
fancier houses, but broken homes.

that's why i propose, that as of today, you do not keep anything for a special occasion,because every day that you live is a special occasion. spend for knowledge, read more,sit on your front porch and admire the viewwithout paying attention to your needs. spend more time with your family and friends,eat your favourite foods,and visit the places you love. life is a chain of moment of enjoyment,not only about survival. use your crystal goblets. Do not save your best perfume,and use it every time you feel you want it. remove from your vocabulary phrases like"one of these days" and "someday". Let's write that letter we thought of writing"one of these days". let's tell our families and friendshow much we love them. Do not delay anything that adds laughterand joy to your life. every day, every hour, and every minute is special.And you don't know if it will be your last. if you're too busy to take the time to sendthis message to someone you care,and you tell yourself you will send it"one of these days". Just think..."one of these days", you may not be here to send it!

"HAPPY NEW MAAL HIJRAH 1429"
may we migrate to a new horizon with a better prespective in life....
may we become a better person with more iman.....may we live in peace, harmony, with love and care...
wassalam. .

p/s: I take this from cari forum. something that I wanna to share with you guys.
here is the links : "http://eblog.cari.com.my/?40681/viewspace-6341.html"

Thursday, November 6, 2008

~ Penawar Buat Si Bujang ~


Bila nak kawin??
Di sini orang bertanya
Di sana orang menyoal
Tak kira teman mahu kenalan
Asyik-asyik itu je yang jadi bualan
Begitulah nasib orang bujang
Tak kira lelaki mahupun perempuan

Bila nak kawin???
Keluarga pun dah mula risau
Si teruna, emak bimbang jadi bujang terlajak
Si dara, ayah takut bergelar andalusia

Bila nak kawin???
Jiran turut sama menumpang tanya
Bila dijawab jodoh belum ada
Kata mereka, kita kenalah usaha
Mandi bunga salah satu caranyaT
ak pun mandi ais boleh dicuba (he..he..ni cadangan pelik kawan saya)

Bila nak kawin???
Aduuuhh...aku disoal lagiKawin???
Nak kawin dengan sapa?
Calon pun takde.Hah!!!
Awak tu memilih sangat agaknyaEwah-ewah sedap sungguh mulut berkata (aku ambil tunang @ suami kau, baru padan muka)

Bila nak kawin???
Akan ku kawin jam-jam ni juga ( haa...haa... haa)
Andai memilih suami semudah bershopping di pasar malam
Atau semudah membeli VCD cetak rompak
Atau sesenang memakan twisties..(yummyyyy y)

Bila nak kawin???
Aaahhh....sungguh aku bosan
Banyak yang lain boleh jadi persoalan
Kenapa asyik itu yang dihadapkan
Apa kita nak heran
Lambat cepatnya jodoh, Allah yang tentukan.

Bila nak kawin???
Pada yang masih bujang
Biarkanlah mereka terus bertanya
Usah ditunggu letih mulut mereka (Takkan letihnya sampai bebila..)
Kalau ada jodoh, Insya-Allah takkan ke mana.

Bila nak kawin???
Pada yang asyik menanya
Usah dirisaukan jodoh orang
Jaga masjid sendiri agar tidak goyang
Lain orang lain rezekinya
Syukurlah dengan apa yang kita ada.

MORAL OF THE STORY : DONT ASK!
TO MY FAMILY...BE PATIENT...I'M STILL LOOKING FOR A GOOD GUY, TO GUIDE ME DUNIA & AKHIRAT. AMEN..AMEN..

Wednesday, November 5, 2008

~ Email from Tyra-Yani ~

Salam all,

As usual, I'm still seeking for a new job. Not much happening for me and maybe this week I will follow my housemate going back to her kampung, at Selama, Perak.

Thursday, October 30, 2008

~ Batuk ~

Aku still batuk la...virus kot nie..adei..Makk...

Wednesday, October 29, 2008

~ INSEPIAN ~

Salam,

This is my 1st posting for this week. Aku nie mcm biasala...every week asyik moral down ja. Then aku balik keja lak, awal2..malas la aku nak wait lama-lama. Lagipun bukan aku nak dapat permanent pun kat sini. So cepat-cepat la habeh INSEP nie. Kawan-kawan aku, including me, ada knowledge pasal semiconductor nie, bukan company nie nak amik permanent, tp amik fresh grad yang taktau apa benda wafer tue..tup2 dapat permanent position. Toek la..Then tak tau apa tue wafer, mula la nak tanya INSEPIAN..is2...buring2..so INSEPIAN nie terpaksa la jawab. Naib baik melayu, kalau tak, lantak la..

Aku pun hangin gak ngan HR sini. Bahasa semanis gula batu kapur, tapi action tarak. Aku bukan nak lepaskan amarah aku, tapi this happend. Even HR melayu, tapi..tamau tolong sesama melayu, tup2...chiiinnn yang masuk. I'm a bit frust la.. Tak apa la...bukan rezeki INSEP la nie..

Mak aku selalau pesan,

"Permudahkan, lorongkan jalan untuk orang, insyaALLAH ALLAH Taala akan permudahkan lorong untuk kita jua nanti." Nie la ayat yang menguatkan semangat aku.

Thanks Mak..

Friday, October 24, 2008

~ Permanent position ~

Today, I'm a bit moral down, coz one of my INSEP trainee got permanent in my department. But why not me? Even though that positon will be start hiring at the end of November, but the do not hire me. Maybe because I'm not engineering student, but mostly, people in that team do not have any qualification in EE. Rezeki ALLAH TAALA Maha Luas, I do pray that, after this is my turn to get hire. Ameen.

Besides, Luqman (OPC- same department with me), Dayu, Farhana, Fara (this three girls from same department-Quality) also not being hired yet and of course we all have same feeling right now. Among them, I'm only IT and Multimedia student. Rest is Mechanical Engineering, EE and Chemical.

All the best Yani =

~ Here is a beautiful story of Al-Quran ~


Today I receive an email from my friend, about Al-Quran. Read it guys, it makes me realized that even we do not understand while reading the Al-Quran, at least we can clean ourselves from our sins.

Why do we read Quraan, even if we can't understand a single Arabic word?

Here is a beautiful story:

An old American Muslim lived on a farm in the mountains of eastern Kentucky with his young grandson. Each morning Grandpa was up early sitting at the kitchen table reading his Quraan. His grandson wanted to be just like him and tried to imitate him in every way he could. One day the grandson asked, "Grandpa! I try to read the Qur'an just like you but I don't understand it, and what I do understand I forget as soon as I close the book. What good does reading the Qur'an do?" The Grandfather quietly turned from putting coal in the stove and replied, "Take this coal basket down to the river and bring me back a basket of water. The boy did as he was told, but all the water leaked out before he got back to the house. The grandfather laughed and said, "You'll have to move a little faster next time," and sent him back to the river with the basket to try again. This time the boy ran faster, but again the basket was empty before he returned home. Out of breath, he told his grandfather that it was impossible to carry water in a basket, and he went to get a bucket instead. The old man said, "I don't want a bucket of water, I want a basket of water. You're just not trying hard enough," and he went out the door to watch the boy try again. At this point, the boy knew it was impossible, but he wanted to show his grandfather that even if he ran as fast as he could, the water would leak out before he got back to the house. The boy again dipped the basket into river and ran hard, but when he reached his grandfather the basket was again empty. Out of breathe, he said, "See Grandpa, it's useless!" "So you think it is useless?" The old man said, "Look at the basket." The boy looked at the basket and for the first time realized that the basket was different. It had been transformed from a dirty old coal basket and was now clean, inside and out. "Son, that's what happens when you read the Qur'an. You might not understand or remember everything, but when you read it, you will be changed, inside and out. That is the work of Allah in our lives."

Monday, October 20, 2008

~ KL trip ~

While Zati driving, I'm using this this to snap any picture. This is the interesting one. During preparation for Deepavali. Here there are some picture...

This is the high speed from Zati. Hahaha

Friday, October 17, 2008

~Mama Mia~

I've been cheated by you since I don't know when
So I made up my mind, it must come to an end
Look at me now, will I ever learn?
I don't know how but I suddenly lose control
There's a fire within my soul
Just one look and I can hear a bell ring
One more look and I forget everything
o-o-o-oh
Mamma mia, here I go again
My my, how can I resist you?
Mamma mia, does it show again?
My my,just how much I've missed you
Yes, I've been brokenhearted
Blue since the day we parted
Why, why did I ever let you go?
Mamma mia, now I really know,
My my, I could never let you go.
I've been angry and sad about things that you do
I can't count all the times that I've told you we're through
And when you go, when you slam the door
I think you know that you won't be away too long
You know that I'm not that strong
Just one look and I can hear a bell ring
One more look and I forget everything,
o-o-o-oh
Mamma mia,here I go again My my,
how can I resist you? Mamma mia, does it show again?
My my,just how much I've missed you Yes,
I've been brokenhearted
Blue since the day we parted
Why, why did I ever let you go?
Mamma mia, now I really know
My my, I could never let you go.
Mamma mia, here I go again
My my, how can I resist you?
Mamma mia, does it show again?
My my, just how much I've missed you
Yes, I've been brokenhearted
Blue since the day we parted Why, why did I ever let you go
Mamma mia, now I really know
My my, I could

First time aku tgk movie mcm aku tgk konsert. Haha..audience siap nyanyi2 lagi...so far, aku pun enjoy, dengan aku nganyi2 kecik, tp x sekuat depa la..aku just miming ja..cuma kadang2 ja aku kuarkan suara sket...part lagu yg aku tau..hehe...best2..

~TM Interview Session~

Yesterday, it was my interview day with TM as Technical Exec which is same position with Zati. The interviewed session also with Uzi and as usual we always do funny things. Which is we take wrong life to go to Level 13, so we have to switch the lift and take the second time, also funny thing coz that side do not go to Level 13 but going to Level 14, so we have to go down using stair…so funny…

Then the moment interviewed session, I have 4 panels but only 3 asking question but most of the question come from 2 panel guys about technical and another panel just staring at me. It makes me feel nervous. Alhamdulillah, it already done and for the time being, I have to waiting for the result on 2nd Nov. Ada rezeki ada, tak ada rezeki, Allah SWT telah tetapkan tempat yang terbaik untuk aku. So aku redha and tawakal.

Forget about interview session, and then I visit Zati’s office. The office was really sikit people that I can count with my hand. Zati said, her’s bos going for training other trainee. So it was my time to walking around the office and meet Zati’s colleagues. They are very friendly, especially Mi. Very nice.

Now going back time, on the way going back, Zati have to fill fuel for her car and we keep on searching any station pump nearby. And finally we meet Shell, then we moving to Seri Kembangan. Along the road we keep on talking, laughing, also have emo moment about love. Zati’s love ones. Be patient ya Zati, that love will come to you. You don’t have to find it, but it will come to you. Like ur boss said.

That night Zati treat me Nasi tomyam. Really bad service , dah la lepas nie hang jgn p lagi.

To be cont

Wednesday, October 15, 2008

~Rumput dan Kasih sayang~



Pada suatu pagi di satu sekolah menengah, ada seorang pelajar bertanya pada seorang guru yang sedang mengajar. Ketika itu, guru tersebut sedang menyentuh mengenai kasih dan sayang secara am.
Dialog di antara pelajar dan guru tersebut berbunyi begini :
Pelajar : Cikgu, macam mana kita nak pilih seseorang yang terbaik sebagai orang paling kita sayang?. Macam mana juga kasih sayang itu nak berkekalan?
Cikgu : Oh, awak nak tahu ke?.Emmm...baiklah, sekarang kamu buat apa yang saya suruh. Ikut je ye....mungkin kamu akan dapat apa jawapannya.
Pelajar : Baiklah...apa yang saya harus buat?
Cikgu : Kamu pergi ke padang sekolah yang berada di luar kelas sekarang juga. Kamu berjalan di atas rumput di situ dan sambil memandang rumput di depan kamu, pilih mana yang PALING cantik tanpa menoleh ke belakang lagi walaupun sekali. Dan kamu petiklah rumput yang PALING cantik yang berada di depan kamu tersebut dan selepas itu bawa balik ke kelas.
Pelajar : Ok. Saya pergi sekarang dan buat apa yang cikgu suruh. Apabila pelajar tersebut balik semula ke kelas, tiada pun rumput yang berada di tangannya. Maka cikgu pun bertanya kepada pelajar tersebut.
Cikgu : Mana rumput yang cikgu suruh petik?
Pelajar : Oh, tadi saya berjalan di atas rumput dan sambil memandang rumput yang berada di situ, saya carilah rumput yang paling cantik. Memang ada banyak yang cantik tapi cikgu kata petik yang paling cantik maka saya pun terus berjalan ke depan sambil mencari yang paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi. Tapi sampai di penghujung padang , saya tak jumpa pun yang paling cantik. Mungkin ada di antara yang di belakang saya sebelum itu tapi dah cikgu cakap tak boleh menoleh ke belakang semula, jadi tiadalah rumput yang saya boleh petik.
Cikgu : Ya, itulah jawapannya. Maknanya, apabila kita telah berjumpa dengan seseorang yang kita sayang, janganlah kita hendak mencari lagi yang lebih baik daripada itu. Kita patut hargai orang yang berada di depan kita sebaik-baiknya. Janganlah kita menoleh ke belakang lagi kerana yang berlaku tetap dah berlaku. Dan semoga yang berlalu tidak lagi berulang. Jika kita berselisih faham dengan orang yang kita sayang itu, kita boleh perbetulkan keadaan dan cuba teruskan perhubungan tersebut walaupun banyak perkara yang menggugat perhubungan tersebut. Dan ingatlah orang yang kita sayang itulah kita jumpa paling cantik dan paling baik pada MULAnya walaupun nak ikutkan banyak lagi yang cantik dan baik seperti rumput tadi. KECUALILAH jika perhubungan tersebut tak boleh diselamatkan lagi, maka barulah kita mulakan sekali lagi. Maka sayangilah orang yang berada di depan kita dengan tulus dan ikhlas.Maka, bersyukurlah dengan kasih-sayang yang kau terima pada hari ini, kerana jika kau meninggalkannya, mungkin kasih sayang itu tidak akan kembali seperti sediakala. sedarlah wahai insan, kasih sayang ALLAH itulah yang paling hakiki, jika kau memalingkan dirimu dari kasihnya, maka kamulah serugi-rugi manusia.
Moral of the story:
Setelah kita jumpa orang yang membuatkan kita senang dengan dia, kita rasa tenang, bahagia, dia melengkapi kita dan insyaALLAH kita akan melengkapi dia, so apa salahnya kita terima orang tue. Susah nak mencari teman hidup yang sempurna. Selagi ada depan mata, apa salahnya kita mencubanya, dan terus menyukainya. Well, it depends to individual itself. But for me, aku nie jenis yang tak memilih sangat. Tapi tue la, aku nie asyik di kecewakan. Aku pun tak faham..

Monday, October 13, 2008

~Weekend in Kulim HighTech Park~



Selama aku pindah umah sewa baru nie, this is my 1st week im staying in Kulim. Ya Allah Ya Rabbi..punyala busan..but zati...u already know whole story...start aku bangun awal-awal pagi, start aku menyapu lantai, kemas umah sket-sket, sampai la aku ke market. punya lah excited nak masak, after market aku ke the store..antara supermarket yg selalu aku kunjungi kat kulim nie, wait the store bukak 10.30...aku pusing-pusing ngan HOnda kebanggaan aku sampai la 10.45...then menapak ke the store dengan muka nak beli barang..then aku buy la groceries, toiletries, food..then balik umah..potong sayur, masak..Alhamdulillah...sedap gak..hehe...
then, about 1.30pm tuan rumah lak...datang...hampeh..amik tv...toek tul, then hidupla aku dlm kebosanan, then naik atas umah..masuk bilik housemate aku, dia dah allow aku amik tv la.. angkut tv turun bawah, mak ai...punya la renik2..nak cocok astro pun x leh..tv lama la katakan..then finally..aku masuk bilik, buka laptop, dengar lagu sedey2, sambil wat Sudoku..nasib baik la aku ada sudoku..leh isi masa kebosanan aku yg tak terhingga nie...sampai la petang...sampai la mlm...sampai la tgh mlm, sampai la Faeiz msg aku..sampai la aku naik gila..sampaila aku pikiq...sampai la aku nangis...sampaila segalanya...


To Zati:
I have not story yet to you. He said he crazy, he said Nope!I love u!
I hate that word. He just know how to mention it, but he didnt know how to express it, to meant it.
ahh...Damnn...

Wednesday, October 8, 2008

Hari Raya ~ Seakrab Ikatan Kekeluargaan Kami~

Bersalaman dengan mak aku, Mak, ampunkan segala salah silap, selalu tak dengar cakap mak, selalu lawan cakap mak, halalkan makan minum...I love u Mak..

Ayah, adik keni mintak maaf banyak-banyak, halalkan makan minum, mintak ampun coz selalu mintak duit dari ayah...

Haaa..part nie...dosa aku tak ada la banyak sgt pun...tapi bgcik aku nie banyak kacau aku..tue dia suh aku cium tangan dia lama-lama coz dia kata di letak taik hidung dia just now..after snap picture baru dia mengaku...aku and adik aku memang dah biasa terkena kes macam nie ngan bgcik aku nie.

My lovely sister in-law, superb..thanks for duit raya..mintak ampun ya akak, yani pun banyak susahkan akak, dh banyak akak belanja yani, insyaALLAH lepas yani dh dpt keja tetap, mak and akak antara orang pertama akan dapat handbag baru from me. Do pray for me ya.

Haa..nie sorang lagi, ada ja salah silap dia ngan aku..tp aku pun ada gak salah silap ngan adik aku nie..sorry ya Fuad.

1 hari di hari raya.....

Salam Aidilfitri,

A day before 1 Syawal, one of my friend during secondary school pass away coz accident. Arwah Siti Nur Balkis Nordin, alhamdulillah dikebumikan pada malam raya juga. Aku and mak aku, and jiran tetangga bersama2 pada malam tue..the most sadness part is, she already akad nikah last August and the ceremony will be on 22 November. All the preparation almost done.

Tuesday, October 7, 2008

My first posting


Assalamualaikum....
Hi all...this is my first blog...Pokok kat kampung ayah aku..