Nuffnang

Thursday, October 30, 2008

~ Batuk ~

Aku still batuk la...virus kot nie..adei..Makk...

Wednesday, October 29, 2008

~ INSEPIAN ~

Salam,

This is my 1st posting for this week. Aku nie mcm biasala...every week asyik moral down ja. Then aku balik keja lak, awal2..malas la aku nak wait lama-lama. Lagipun bukan aku nak dapat permanent pun kat sini. So cepat-cepat la habeh INSEP nie. Kawan-kawan aku, including me, ada knowledge pasal semiconductor nie, bukan company nie nak amik permanent, tp amik fresh grad yang taktau apa benda wafer tue..tup2 dapat permanent position. Toek la..Then tak tau apa tue wafer, mula la nak tanya INSEPIAN..is2...buring2..so INSEPIAN nie terpaksa la jawab. Naib baik melayu, kalau tak, lantak la..

Aku pun hangin gak ngan HR sini. Bahasa semanis gula batu kapur, tapi action tarak. Aku bukan nak lepaskan amarah aku, tapi this happend. Even HR melayu, tapi..tamau tolong sesama melayu, tup2...chiiinnn yang masuk. I'm a bit frust la.. Tak apa la...bukan rezeki INSEP la nie..

Mak aku selalau pesan,

"Permudahkan, lorongkan jalan untuk orang, insyaALLAH ALLAH Taala akan permudahkan lorong untuk kita jua nanti." Nie la ayat yang menguatkan semangat aku.

Thanks Mak..

Friday, October 24, 2008

~ Permanent position ~

Today, I'm a bit moral down, coz one of my INSEP trainee got permanent in my department. But why not me? Even though that positon will be start hiring at the end of November, but the do not hire me. Maybe because I'm not engineering student, but mostly, people in that team do not have any qualification in EE. Rezeki ALLAH TAALA Maha Luas, I do pray that, after this is my turn to get hire. Ameen.

Besides, Luqman (OPC- same department with me), Dayu, Farhana, Fara (this three girls from same department-Quality) also not being hired yet and of course we all have same feeling right now. Among them, I'm only IT and Multimedia student. Rest is Mechanical Engineering, EE and Chemical.

All the best Yani =

~ Here is a beautiful story of Al-Quran ~


Today I receive an email from my friend, about Al-Quran. Read it guys, it makes me realized that even we do not understand while reading the Al-Quran, at least we can clean ourselves from our sins.

Why do we read Quraan, even if we can't understand a single Arabic word?

Here is a beautiful story:

An old American Muslim lived on a farm in the mountains of eastern Kentucky with his young grandson. Each morning Grandpa was up early sitting at the kitchen table reading his Quraan. His grandson wanted to be just like him and tried to imitate him in every way he could. One day the grandson asked, "Grandpa! I try to read the Qur'an just like you but I don't understand it, and what I do understand I forget as soon as I close the book. What good does reading the Qur'an do?" The Grandfather quietly turned from putting coal in the stove and replied, "Take this coal basket down to the river and bring me back a basket of water. The boy did as he was told, but all the water leaked out before he got back to the house. The grandfather laughed and said, "You'll have to move a little faster next time," and sent him back to the river with the basket to try again. This time the boy ran faster, but again the basket was empty before he returned home. Out of breath, he told his grandfather that it was impossible to carry water in a basket, and he went to get a bucket instead. The old man said, "I don't want a bucket of water, I want a basket of water. You're just not trying hard enough," and he went out the door to watch the boy try again. At this point, the boy knew it was impossible, but he wanted to show his grandfather that even if he ran as fast as he could, the water would leak out before he got back to the house. The boy again dipped the basket into river and ran hard, but when he reached his grandfather the basket was again empty. Out of breathe, he said, "See Grandpa, it's useless!" "So you think it is useless?" The old man said, "Look at the basket." The boy looked at the basket and for the first time realized that the basket was different. It had been transformed from a dirty old coal basket and was now clean, inside and out. "Son, that's what happens when you read the Qur'an. You might not understand or remember everything, but when you read it, you will be changed, inside and out. That is the work of Allah in our lives."

Monday, October 20, 2008

~ KL trip ~

While Zati driving, I'm using this this to snap any picture. This is the interesting one. During preparation for Deepavali. Here there are some picture...

This is the high speed from Zati. Hahaha

Friday, October 17, 2008

~Mama Mia~

I've been cheated by you since I don't know when
So I made up my mind, it must come to an end
Look at me now, will I ever learn?
I don't know how but I suddenly lose control
There's a fire within my soul
Just one look and I can hear a bell ring
One more look and I forget everything
o-o-o-oh
Mamma mia, here I go again
My my, how can I resist you?
Mamma mia, does it show again?
My my,just how much I've missed you
Yes, I've been brokenhearted
Blue since the day we parted
Why, why did I ever let you go?
Mamma mia, now I really know,
My my, I could never let you go.
I've been angry and sad about things that you do
I can't count all the times that I've told you we're through
And when you go, when you slam the door
I think you know that you won't be away too long
You know that I'm not that strong
Just one look and I can hear a bell ring
One more look and I forget everything,
o-o-o-oh
Mamma mia,here I go again My my,
how can I resist you? Mamma mia, does it show again?
My my,just how much I've missed you Yes,
I've been brokenhearted
Blue since the day we parted
Why, why did I ever let you go?
Mamma mia, now I really know
My my, I could never let you go.
Mamma mia, here I go again
My my, how can I resist you?
Mamma mia, does it show again?
My my, just how much I've missed you
Yes, I've been brokenhearted
Blue since the day we parted Why, why did I ever let you go
Mamma mia, now I really know
My my, I could

First time aku tgk movie mcm aku tgk konsert. Haha..audience siap nyanyi2 lagi...so far, aku pun enjoy, dengan aku nganyi2 kecik, tp x sekuat depa la..aku just miming ja..cuma kadang2 ja aku kuarkan suara sket...part lagu yg aku tau..hehe...best2..

~TM Interview Session~

Yesterday, it was my interview day with TM as Technical Exec which is same position with Zati. The interviewed session also with Uzi and as usual we always do funny things. Which is we take wrong life to go to Level 13, so we have to switch the lift and take the second time, also funny thing coz that side do not go to Level 13 but going to Level 14, so we have to go down using stair…so funny…

Then the moment interviewed session, I have 4 panels but only 3 asking question but most of the question come from 2 panel guys about technical and another panel just staring at me. It makes me feel nervous. Alhamdulillah, it already done and for the time being, I have to waiting for the result on 2nd Nov. Ada rezeki ada, tak ada rezeki, Allah SWT telah tetapkan tempat yang terbaik untuk aku. So aku redha and tawakal.

Forget about interview session, and then I visit Zati’s office. The office was really sikit people that I can count with my hand. Zati said, her’s bos going for training other trainee. So it was my time to walking around the office and meet Zati’s colleagues. They are very friendly, especially Mi. Very nice.

Now going back time, on the way going back, Zati have to fill fuel for her car and we keep on searching any station pump nearby. And finally we meet Shell, then we moving to Seri Kembangan. Along the road we keep on talking, laughing, also have emo moment about love. Zati’s love ones. Be patient ya Zati, that love will come to you. You don’t have to find it, but it will come to you. Like ur boss said.

That night Zati treat me Nasi tomyam. Really bad service , dah la lepas nie hang jgn p lagi.

To be cont

Wednesday, October 15, 2008

~Rumput dan Kasih sayang~



Pada suatu pagi di satu sekolah menengah, ada seorang pelajar bertanya pada seorang guru yang sedang mengajar. Ketika itu, guru tersebut sedang menyentuh mengenai kasih dan sayang secara am.
Dialog di antara pelajar dan guru tersebut berbunyi begini :
Pelajar : Cikgu, macam mana kita nak pilih seseorang yang terbaik sebagai orang paling kita sayang?. Macam mana juga kasih sayang itu nak berkekalan?
Cikgu : Oh, awak nak tahu ke?.Emmm...baiklah, sekarang kamu buat apa yang saya suruh. Ikut je ye....mungkin kamu akan dapat apa jawapannya.
Pelajar : Baiklah...apa yang saya harus buat?
Cikgu : Kamu pergi ke padang sekolah yang berada di luar kelas sekarang juga. Kamu berjalan di atas rumput di situ dan sambil memandang rumput di depan kamu, pilih mana yang PALING cantik tanpa menoleh ke belakang lagi walaupun sekali. Dan kamu petiklah rumput yang PALING cantik yang berada di depan kamu tersebut dan selepas itu bawa balik ke kelas.
Pelajar : Ok. Saya pergi sekarang dan buat apa yang cikgu suruh. Apabila pelajar tersebut balik semula ke kelas, tiada pun rumput yang berada di tangannya. Maka cikgu pun bertanya kepada pelajar tersebut.
Cikgu : Mana rumput yang cikgu suruh petik?
Pelajar : Oh, tadi saya berjalan di atas rumput dan sambil memandang rumput yang berada di situ, saya carilah rumput yang paling cantik. Memang ada banyak yang cantik tapi cikgu kata petik yang paling cantik maka saya pun terus berjalan ke depan sambil mencari yang paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi. Tapi sampai di penghujung padang , saya tak jumpa pun yang paling cantik. Mungkin ada di antara yang di belakang saya sebelum itu tapi dah cikgu cakap tak boleh menoleh ke belakang semula, jadi tiadalah rumput yang saya boleh petik.
Cikgu : Ya, itulah jawapannya. Maknanya, apabila kita telah berjumpa dengan seseorang yang kita sayang, janganlah kita hendak mencari lagi yang lebih baik daripada itu. Kita patut hargai orang yang berada di depan kita sebaik-baiknya. Janganlah kita menoleh ke belakang lagi kerana yang berlaku tetap dah berlaku. Dan semoga yang berlalu tidak lagi berulang. Jika kita berselisih faham dengan orang yang kita sayang itu, kita boleh perbetulkan keadaan dan cuba teruskan perhubungan tersebut walaupun banyak perkara yang menggugat perhubungan tersebut. Dan ingatlah orang yang kita sayang itulah kita jumpa paling cantik dan paling baik pada MULAnya walaupun nak ikutkan banyak lagi yang cantik dan baik seperti rumput tadi. KECUALILAH jika perhubungan tersebut tak boleh diselamatkan lagi, maka barulah kita mulakan sekali lagi. Maka sayangilah orang yang berada di depan kita dengan tulus dan ikhlas.Maka, bersyukurlah dengan kasih-sayang yang kau terima pada hari ini, kerana jika kau meninggalkannya, mungkin kasih sayang itu tidak akan kembali seperti sediakala. sedarlah wahai insan, kasih sayang ALLAH itulah yang paling hakiki, jika kau memalingkan dirimu dari kasihnya, maka kamulah serugi-rugi manusia.
Moral of the story:
Setelah kita jumpa orang yang membuatkan kita senang dengan dia, kita rasa tenang, bahagia, dia melengkapi kita dan insyaALLAH kita akan melengkapi dia, so apa salahnya kita terima orang tue. Susah nak mencari teman hidup yang sempurna. Selagi ada depan mata, apa salahnya kita mencubanya, dan terus menyukainya. Well, it depends to individual itself. But for me, aku nie jenis yang tak memilih sangat. Tapi tue la, aku nie asyik di kecewakan. Aku pun tak faham..

Monday, October 13, 2008

~Weekend in Kulim HighTech Park~



Selama aku pindah umah sewa baru nie, this is my 1st week im staying in Kulim. Ya Allah Ya Rabbi..punyala busan..but zati...u already know whole story...start aku bangun awal-awal pagi, start aku menyapu lantai, kemas umah sket-sket, sampai la aku ke market. punya lah excited nak masak, after market aku ke the store..antara supermarket yg selalu aku kunjungi kat kulim nie, wait the store bukak 10.30...aku pusing-pusing ngan HOnda kebanggaan aku sampai la 10.45...then menapak ke the store dengan muka nak beli barang..then aku buy la groceries, toiletries, food..then balik umah..potong sayur, masak..Alhamdulillah...sedap gak..hehe...
then, about 1.30pm tuan rumah lak...datang...hampeh..amik tv...toek tul, then hidupla aku dlm kebosanan, then naik atas umah..masuk bilik housemate aku, dia dah allow aku amik tv la.. angkut tv turun bawah, mak ai...punya la renik2..nak cocok astro pun x leh..tv lama la katakan..then finally..aku masuk bilik, buka laptop, dengar lagu sedey2, sambil wat Sudoku..nasib baik la aku ada sudoku..leh isi masa kebosanan aku yg tak terhingga nie...sampai la petang...sampai la mlm...sampai la tgh mlm, sampai la Faeiz msg aku..sampai la aku naik gila..sampaila aku pikiq...sampai la aku nangis...sampaila segalanya...


To Zati:
I have not story yet to you. He said he crazy, he said Nope!I love u!
I hate that word. He just know how to mention it, but he didnt know how to express it, to meant it.
ahh...Damnn...

Wednesday, October 8, 2008

Hari Raya ~ Seakrab Ikatan Kekeluargaan Kami~

Bersalaman dengan mak aku, Mak, ampunkan segala salah silap, selalu tak dengar cakap mak, selalu lawan cakap mak, halalkan makan minum...I love u Mak..

Ayah, adik keni mintak maaf banyak-banyak, halalkan makan minum, mintak ampun coz selalu mintak duit dari ayah...

Haaa..part nie...dosa aku tak ada la banyak sgt pun...tapi bgcik aku nie banyak kacau aku..tue dia suh aku cium tangan dia lama-lama coz dia kata di letak taik hidung dia just now..after snap picture baru dia mengaku...aku and adik aku memang dah biasa terkena kes macam nie ngan bgcik aku nie.

My lovely sister in-law, superb..thanks for duit raya..mintak ampun ya akak, yani pun banyak susahkan akak, dh banyak akak belanja yani, insyaALLAH lepas yani dh dpt keja tetap, mak and akak antara orang pertama akan dapat handbag baru from me. Do pray for me ya.

Haa..nie sorang lagi, ada ja salah silap dia ngan aku..tp aku pun ada gak salah silap ngan adik aku nie..sorry ya Fuad.

1 hari di hari raya.....

Salam Aidilfitri,

A day before 1 Syawal, one of my friend during secondary school pass away coz accident. Arwah Siti Nur Balkis Nordin, alhamdulillah dikebumikan pada malam raya juga. Aku and mak aku, and jiran tetangga bersama2 pada malam tue..the most sadness part is, she already akad nikah last August and the ceremony will be on 22 November. All the preparation almost done.

Tuesday, October 7, 2008

My first posting


Assalamualaikum....
Hi all...this is my first blog...Pokok kat kampung ayah aku..