Nuffnang

Friday, November 28, 2008

~ Buddy ~

Selamat Hari Jumaat,

hari nie aku nak share kawan2 aku dlm list communicator aku.
haha..nie la org-org yg selalu aku bercakap, ada problem pasal keja..kena ask depa nie la.
Tapi kadang2 aku sembang2 jaa..hehe...


Thursday, November 27, 2008

~ Offer Letter ~

Alhamdulillah, kemarin petang la dalam kul 4.30pm aku dpt invitation ke HR Department. Aku dpt offer letter and terus la aku sign. Alhamdulillah..finnaly im become 1 of the infineon's staff. So misi aku dh berubah. Bekerja untuk company and untuk kepuasan diri aku. Hehehe. After get the offer letter, then I share it with my colleagues, my boss Mr Fritz and my SV Mr Mathias. Boss and SV aku happy..duk say Good, good good..tue ja ayat depa nie..then boss aku cakap, after this keja aku xkan sesenang lenang mcm now, akan dpt lots of workload..ayat yg sama ja dengaq (bak kata housemate aku Lelaaaa)..haha

So pg nie, aku sampai opis, mcm biasa boss aku sampai dulu dr yg lain..untuk department aku, im the 2nd one..lalalala...after boss. Pening gak aku nak pikiaq technology2 wafer fabrication nie. tp tue bukan keja aku..hehe...aku just find out how mant wafer loading for every week since Oct 2008.

cont. my work..chit chat with my colleagues lalala.
aku nak buy insurans la...takaful..skali ngan invest since dah ada income nie..alhamdulillah..

Wednesday, November 26, 2008

~ Kulat di pintu bilik aku ~

This is weird.
aku tatau kenapa ada kulat kat pintu bilik aku. skali tgk mcm ulat. Geli aku tgk. naik bulu roma aku. Tapi apakan daya, tepaksa la aku tinggal jua, even aku geli sangat. Aku rasa nak call bomba la.. suh buang..

Monday, November 24, 2008

~ Kenduri Khatan cousins ~

Salam all,

Last Thursday, it was my interview day with SPA. So many question about IT, then i realized that my knowledge about IT already sket, so i need to sharpen it up. After done interview, then balik kampung makan kenduri, but ayah aku ja yg p makan..tp at last aku terpaksa pi jugak. Aku malas la nak pi coz mak aku ada di Jitra, umah pakcik aku coz ada 2 semut disunatkan a.k.a dikhatankan..haha...after makan kenduri kawen kat kampung, then aku, ayah aku together with semut-semut which is fuad a.k.a adik aku, sham a.k.a kawan adik aku SMAP n irfan a.k.a adik kepada sham..tp di irfan nie selalu kena buli ngan fuad n sham. dua org nie tamau kawan ngan irfan. maybe they thinks he still kanak-kanak kandos...tp aku selalu backup irfan. OTW to Jitra, aku but la susu dutchlady yg 6 tue and finger choc..sedap..aku minum sekotak, rest depa minum. Nampak sgt tahap kedahagaan yang melampau.

Time kenduri, Pakcik aku buat ribut..adakah patut panggilan katanya 350 tp yang datang almost 1000..bising gila mak aku.Iya la..mana x nya.nak cari lauk pauk, nasib baik la pakcik aku nie wat parttime jual ikan and makanan laut, so ada la ikan, ketam so mak, tok, makcik aku la kena masak. After jemputan masing-masing balik umah, mostly sms makcik aku cakap, makanan sedap, puas hati makan even katanya sambal belacan pun sedap. Mana tak sedapnya, kari ikan tok aku yang masak, kari orang veteren mmg sedap sgt. Aku pun suka. Mak aku pun ada gak tlg masak lauk pauk lain.

Oh ya, to sunat boys..Putra Azren and Muhd Haikal, banyak gak duit depa dapat. Sorang almost 700 and the other one almost 800. Best tue. Maing-masing dh aim nak buy ps2. Apa la nak jadi kanak-kanak zaman nie, even umah aku pun ada ps2 tp aku tak ada keingin nak main, tp x tau la, kot2 lepas nie, once aku main, aku akan suka lak, so better x yah la. Lepas nie, ada sorang lagi cousins aku yang belum khatan, kiranya buat masa nie, tue la cucu tok aku yg paling junior. Baru 4 yrs. So lps nie turn Akmal a.k.a Acik pulak. Bestnya...

I think, enough for today. Cont with other posting yaa..

Peace No war!!

Monday, November 10, 2008

~ Alhamdulillah ~

Alhamdulillah

Finally, I got permanent position under Operation, Planning and Controlling Department (OPC) in Logistic - Master Data Management's team. My new boss is Mr Wienerroither Friedrich. Vey nice person, he already introduce me to another collogue even we already known each other. Also, he introduced me to Mr Finn Felsberg our Head of Director of OPC. This is my new beginning of my career, even this is not my expertise but I will learn. I got new mentor, 3 mentor [Azwana, Azida and Swee Koon] which is they will guide, teach me about my project and so on. About my supervisor, Dr. Mathias Duemmler, he felt very happy for me. He also give me guidance in my projects. Thanks Mathias!! Not forgotten to Kak Aziyah and Jemmy Halim. This two people who promote me to Mr Fritz for being hired in OPC LOG MDM. Also not forgotten to Kam Ai Mei, my previous boss under OPC PC. Thanks to all..

I wish I will do this thing with all my best. InsyaALLAH. The most important things is, honest, commitment, enjoy and be nice to everybody. InsyaALLAH our work will become smooth. InsyaALLAH.

Friday, November 7, 2008

~ the Paradox Of Our Times... ~


today we have bigger houses and smaller families;
more conveniences, but less time;
we have more degrees, but less common sense;
more knowledge but less judgment;
we have more experts, but more problems;
more medicine, but less wellness.
we spend too recklessly, laugh too little,
drive too fast,get angry too quickly,
stay up too late, get up too late,get up too tired,
read too little,
watch TV too often,
and pray too seldom.
we have multiplied our possessions,
but reduced our values.

We talk too much,love too little and lie too often.
we've learned how to make a living,but not a life;
we've added years to life,not life to years.
we have taller building, but shorter tempers;
wider freeways, but narrower viewpoints.
we spend more, but have less;
we buy more, but enjoy it less.
we've been all the way to the moon and back,
but have trouble crossing the street to meet the new neighbour.
we've conquered outer space,but not inner space.
we've split the atom, but not our prejudice;
we write more, but learn less;
plan more, but accomplish less.
we've learned to rush, but not to wait;
we have higher incomes,but lower morals.

we build more computers to hold more information,
to produce more copies, but less communication.
we are long on quantity, but short on quality.
these are the times of fast foods and slow digestion;
tall men and short character;steep profits and shallow relationships.
more leisure and less fun;more kinds of food, but less nutrition;
two incomes, but more divorce;
fancier houses, but broken homes.

that's why i propose, that as of today, you do not keep anything for a special occasion,because every day that you live is a special occasion. spend for knowledge, read more,sit on your front porch and admire the viewwithout paying attention to your needs. spend more time with your family and friends,eat your favourite foods,and visit the places you love. life is a chain of moment of enjoyment,not only about survival. use your crystal goblets. Do not save your best perfume,and use it every time you feel you want it. remove from your vocabulary phrases like"one of these days" and "someday". Let's write that letter we thought of writing"one of these days". let's tell our families and friendshow much we love them. Do not delay anything that adds laughterand joy to your life. every day, every hour, and every minute is special.And you don't know if it will be your last. if you're too busy to take the time to sendthis message to someone you care,and you tell yourself you will send it"one of these days". Just think..."one of these days", you may not be here to send it!

"HAPPY NEW MAAL HIJRAH 1429"
may we migrate to a new horizon with a better prespective in life....
may we become a better person with more iman.....may we live in peace, harmony, with love and care...
wassalam. .

p/s: I take this from cari forum. something that I wanna to share with you guys.
here is the links : "http://eblog.cari.com.my/?40681/viewspace-6341.html"

Thursday, November 6, 2008

~ Penawar Buat Si Bujang ~


Bila nak kawin??
Di sini orang bertanya
Di sana orang menyoal
Tak kira teman mahu kenalan
Asyik-asyik itu je yang jadi bualan
Begitulah nasib orang bujang
Tak kira lelaki mahupun perempuan

Bila nak kawin???
Keluarga pun dah mula risau
Si teruna, emak bimbang jadi bujang terlajak
Si dara, ayah takut bergelar andalusia

Bila nak kawin???
Jiran turut sama menumpang tanya
Bila dijawab jodoh belum ada
Kata mereka, kita kenalah usaha
Mandi bunga salah satu caranyaT
ak pun mandi ais boleh dicuba (he..he..ni cadangan pelik kawan saya)

Bila nak kawin???
Aduuuhh...aku disoal lagiKawin???
Nak kawin dengan sapa?
Calon pun takde.Hah!!!
Awak tu memilih sangat agaknyaEwah-ewah sedap sungguh mulut berkata (aku ambil tunang @ suami kau, baru padan muka)

Bila nak kawin???
Akan ku kawin jam-jam ni juga ( haa...haa... haa)
Andai memilih suami semudah bershopping di pasar malam
Atau semudah membeli VCD cetak rompak
Atau sesenang memakan twisties..(yummyyyy y)

Bila nak kawin???
Aaahhh....sungguh aku bosan
Banyak yang lain boleh jadi persoalan
Kenapa asyik itu yang dihadapkan
Apa kita nak heran
Lambat cepatnya jodoh, Allah yang tentukan.

Bila nak kawin???
Pada yang masih bujang
Biarkanlah mereka terus bertanya
Usah ditunggu letih mulut mereka (Takkan letihnya sampai bebila..)
Kalau ada jodoh, Insya-Allah takkan ke mana.

Bila nak kawin???
Pada yang asyik menanya
Usah dirisaukan jodoh orang
Jaga masjid sendiri agar tidak goyang
Lain orang lain rezekinya
Syukurlah dengan apa yang kita ada.

MORAL OF THE STORY : DONT ASK!
TO MY FAMILY...BE PATIENT...I'M STILL LOOKING FOR A GOOD GUY, TO GUIDE ME DUNIA & AKHIRAT. AMEN..AMEN..

Wednesday, November 5, 2008

~ Email from Tyra-Yani ~

Salam all,

As usual, I'm still seeking for a new job. Not much happening for me and maybe this week I will follow my housemate going back to her kampung, at Selama, Perak.