Nuffnang

Friday, December 26, 2008

~ Adartu-stage ~

This tips for you gals get to know bila, tika saatnya, masanya mencapai tahap andartu, andalusia dan sewaktu dengannya...

18 - 25 years of age

Waktu umur mcm ni, gadis2 sunti perlu lah mencari atau sudah mempunyai pasangan yang ideal utk dijadikan teman lelaki atau suami. Mungkin pada peringkat ini, 'saham' wanita tersebut masih di tahap yg paling tinggi dan akan demand yg terbaik bagi dirinya. Bukan sesuatu yg pelik sekiranya seseorang gadis itu dalam lingkungan umur ini bersikap berlagak, sombong atau memilih. Lebih2 lagi kalau wanita tersebut mempunyai paras rupa yg menawan. Tapi perlu ingat, dalam age group ini lah hanya sekali peluang wanita untuk mencari lelaki yg paling baik utk dirinya disebabkan waktu ini dikategori waktu 'fresh' dan remaja.

25-35 years of age

Wanita mula kehilangan 'youthfulness' nya. Dikategorikan tahap desperate utk mencari pasangan hidup. Mula bersikap miang dan menggatal tapi masih berupaya menarik minat sesetengah golongan lelaki. Dalam kategori ini, perempuan lebih mementingkan career dan wang ringgit. Mereka masih cuba mencari utk mencari pasangan idaman tetapi bukan di pentingkan sangat oleh mereka. Mereka mula gemar bergossip disebabkan kemungkinan besar bagi padangan mereka, 'the best men have been taken'. Mula memikirkan logik dalam perhubungan dan sikap malas akan menyelinap dalam jiwa mereka.

35 - 45 years of age

Boleh di kategorikan sebagai perempuan tua. Walaupun cantik, tidak ada lelaki yg berminat terhadap mereka bukan disebabkan mereka tidak cantik, tetapi faktor umur dan kesihatan mereka. Tidak dinafikan kategori ini mempunyai wanita yg menawan tetapi lelaki akan melihat mereka mempunyai 'excess baggage'. Apa maksud 'excess baggage'? Excess baggage adalah dari segi perasaan, perwatakan dan citarasa dimana wanita sebegini sudah mempunyai pandangan asas yg kukuh terhadap lelaki. Mungkin ya, mungkin tidak. Ada sesetengah pula mereka menjadi begitu miang dalam usia sebegini kerana sudah putus asa dalam dunia percintaan.

credit to: |ifalnline| cari.com.my

Well, that's it ladies...adios!

~ Kalau Saya Jadi Bunga? ~

Kalau Saya Jadi Bunga?

Seorang wanita bertanya pada seorang pemuda tentang cinta dan harapan. Wanita berkata ingin menjadi bunga terindah di dunia dan pemuda berkata ingin menjadi matahari. Wanita tidak mengerti kenapa pemuda ingin menjadi matahari, bukan kupu-kupu atau kumbang yang terus menemani bunga.

Wanita berkata ingin menjadi rembulan dan pemuda berkata ingin tetap menjadi matahari. Wanita semakin bingung kerana matahari dan bulan takkan boleh bertemu, tetapi pemuda tetap ingin menjadi matahari. Wanita berkata ingin menjadi burung yang mampu terbang ke langit jauh di atas matahari dan pemuda berkata ia akan selalu menjadi matahari.

Wanita tersenyum pahit dan kecewa. Wanita sudah tiga kali menduga namun pemuda tetap keras kepala, ingin menjadi matahari tanpa mahu berubah bersama wanita. Maka wanita pun pergi dan tak pernah kembali tanpa pernah tahu alasan kenapa matahari juga yang menjadi pilihannya. Sang pemuda merenung sendiri dan menatap matahari.

Saat wanita menjadi bunga, pemuda ingin menjadi matahari agar bunga dapat terus hidup. Matahari akan memberikan semua sinarannya untuk bunga agar ia tumbuh, berkembang dan terus hidup sebagai bunga yang cantik. Walau matahari tahu ia hanaya akan dapat memandang dari jauh dan pada akhirnya kupu-kupu yang akan menari bersama bunga. Ini disebut kasih iaitu memberi tanpa syarat, tanpa mengharapkan imbuhan.

Saat wanita menjadi bulan, pemuda tetap menjadi matahari agar bulan dapat terus bersinar indah dan dikagumi. Cahaya bulan yang sangat indah hanyalah pantulan cahaya matahari, tetapi saat semua mahkluk mengagumi bulan, siapakah yang ingat kepada matahari? Matahari rela memberikan cahayanya untuk bulan walaupun ia sendiri tidak berupaya menikmati cahaya bulan, dilupakan jasanya dan kehilangan kemuliaannya sebagai pemberi cahaya agar bulan mendapatkan kemuliaan tersebut. Ini dinamakan pengorbanan. Menyakitkan namun sangat layak untuk cinta.

Dan, saat wanita menjadi burung yang dapat terbang tinggi jauh ke langit bahkan di atas matahari, pemuda tetap selalu jadi matahari agar burung bebas untuk pergi pada bila-bila masa pun ia mahu dan matahari tidak akan mencegahnya. Matahari rela melepaskan burung untuk pergi jauh, namun matahari akan selalu menyimpan cinta yang membara di dalam hatinya hanya untuk burung.

Matahari selalu ada untuk burung bila-bila pun ia mahu kembali walau burung tidak selalu ada untuk matahari. Tidak akan ada makhluk lain selain burung yang berupaya masuk ke dalam matahari dan mendapatkan cintanya. Ini disebut sebagai kesetiaan, walau ditinggal pergi dan dikhianati namun tetap menanti dan tegar untuk memaafkan. Pemuda tidak pernah menyesal menjadi matahari bagi wanitanya.


The question is...
wujudkan cinta sebegini di dunia kini?

Wednesday, December 24, 2008

~ Indian's Wedding with Merry Christmas and a Happy New Year!~


Last month aku p housemate aku punya colleague..aku follow gak la...
here is the picture. Unique gak, tak penah aku attend Indian or Chinese's wedding. From here, I get the picture about the wedding...lalalala...lepas nie aku ain Chinese wedding lak..hehe

Monday, December 22, 2008

~ ISLAM teaches that God is one and only reality ~




My aim is to show that those governments that violate the rights of people by invoking the name of Islam have been misusing Islam.
~Shirin Ebadi~

Tuesday, December 16, 2008

~ Tagged by Nani ~

1) Do you think you’re hot?
~Nope. Always suam-suam kuku ja..

2) Upload your favourite pictures of yourself:
~ Seriously aku tadak fav pictures for this moment. But still aku ada this picture. Taken last Aidiladha 1429H


3) Why do you like these pictures?
~ Coz I'm with two sengal cousin.. She hates to wear baju kurung! So weird!!

4) When was the last time you ate pizza?
~ Last month during mu colleague promotion. Depa belanja lah..haha

5) The last song you listened to?
~ t-Shirt I love this song!!

6) What are you doing right now besides this?
~ Doing my PGS+ and have to release it and send the report to Villach, Germany. Wow..mcm
best ja kan keja aku nie..

7) What name would you prefer besides yours?
~ AdikKeni. I used it for myself.

8) Who are the next people you will tag?
~ 1. Zati Hanani Mohd Idros

9) Who is number 1?
~ Since aku tak ada banyak connection dalam blog nie. Only this kind of people who love to
read mt post. Zati...aku ngan dia nie..mcm2 kami dh lalui..tp part yg aku x leh lupa..kami
kejar bus time depan KLCC..gara-gara nak balik somban, but at last masing2 kaki melecet.
Then naik putra gak. Time tue nak Deepavali. Ramai gila org. Naik gila aku ngan Zati.
Banyak la benda-benda pelik kami suka buat. We love to do THATT!

Tuesday, December 2, 2008

~ New Hire Orientation~

True story of 1st and 2nd of December 2008.

This 2 days, I attend the training under Training & Development Department. A bit bored coz some of the training I already attend, but HR people still want me to attend it. Eii...What to do, new hire, just follow la.

Now, already finish those training, my boss at my back. Of course he watching what ever i did. Hehehe...Just watch it, later I will meet you to discuss my work.

So far, I'm a bit nervous now. Because of KPLI result, if I get I will chow. Risau gak..
adei..

Credit to Ben from Flickr which is I take this picture from his account.
Such a great picture!!