Nuffnang

Sunday, June 28, 2009

~ Tetamu di hujung minggu ~

Hari nie aku menerima kunjungan sahabat aku since Tadika Simpang Empat lagi. Sharifah Nadera. Opss...Cikgu Nad berserta kawannya Cikgu Hani. So apa lagi, aku and kakpah pun duk gossiping la. Kami ada bercerita pasal seseorang Si A. Di mana Si A juga kawan kami. Nak kata kami kutuk Si A, tak la. Memang betul. Si A memang tak rapat dengan kami. Ntahlah. Kot ya pun tak suka kat kawan kami yang sorang tue, Si B, jangan la duk buat ayat-ayat macam nak halau Si B, dulu hang juga yang sudi nak tumpangkan Si B. But at the end of the day, hang duk cakap tak suka lak Si B nie duk umah dengan dia. Shhhuuut!! Jangan la bangga sangat dengan diri hang tue. Jangan bongkak diri. Kita nie sekejap di atas, sekejap di bawah. Tak selamanya senang. So ingat la ya wahai sahabatku. Btw, Si A and Si B adalah sahabat di kala kami Tadika, primary school. Then pisah masing ke sekolah lain. Ermm..Last jumpa time cuti sekolah yang lepas. Bestnya depa. Huhuhu.

Tapi apa yang aku nak katakan di sini. Kerjaya seorang guru adalah satu tugas yang sukar. Bukan mudah nak mengajar pelajar. Yang paling penting keikhlasan, ketekunan, kesabaran, kecekalan dalam mendidik anak bangsa. Bagi aku, jangan la mengharapkan kerjaya yang mudah. Jangan hanya menunggu di hujung bulan di mana akaun bank sudah terisi sejumlah wang hasil dari pekerjaan selama satu bulan. Amat sukar nak menjadi seorang guru. Paling penting ilmu pengetahuan yang tinggi, sikap dan keinginan untuk mendidik anak bangsa kita. Huuuhhh! Aku penah apply KPLI dan DPLI. Keduanya aku tidak berjaya. Ya. Aku sedar mungkin itu bukan kerjaya yang sesuai untuk aku. DIA Maha Mengetahui, tamau la nanti aku jadi guru pertama yang potong tangan student. Creeeepy nyooo!! Tamau la aku jadi macam tue. As for now, aku dah senang dengan kerjaya aku sekarang. Tapi keinginan untuk berhijrah memang ada. Tapi masanya belum tentu bila. Aku menyimpan perasaan, angan-angan untuk bekerja di KL, tapi bila pikir-pikir balik, mampukan aku bekerja di sana. Tapi kalau kawan-kawan kau boleh, masakan aku tak boleh. "Kalau takut pisang berbuah dua kali, jangan la tanam pisang" Hahaha..kemana aku memasukkan kata-kata David Teoh nie di entry aku nie. Mungkin perasaan serik aku time aku intern dulu sangatlah memberi kesan yang kuat untuk aku meneruskan hajat aku bekerja di kota metropolitan itu. Perhaps, one day, if got good offer. Maybe 4K. Why not right? Lalala. Tapi sapa nak offer aku lagi. So as for now, aku akan gain experience aku dulu. Aku nak juga. Mungkin di sini juga aku leh develop career aku. Being a careerwomen? Oh..aku tak pernah mimpikan untuk menjadi sedemikian. Bagi aku, as long as aku enjoy dengan kerjaya aku. Colleagues pun best. I will stay here. Yeah...I'll stay.

New baby born.
Alhamdulillah malam tadi Kekda selamat deliver baby girl. Yeayy..Zati dah jadi mak ngah nani. Aku pun nak jadi mak cik yani la for her. Small and tiny bak kata mak ngah nani. Kekda and abg suhaimi, congrats for both of you. And welcome new member's for family Makcik Saleha. Hope with this new baby born will cherish your life. I do pray for my family as well.
Here aku tepek pict baby. Hope you guys dont mind. Or tanak reveal lagi? Btw, I will upload gak. Ngeehh!!


Somebody to worry about.
I wish to singing a song with a smiling to strangers. Yay!! I wish I could wait someone in home. Somebody I worry about. He'd cross my mind just now. Pls understand me. Can I be song's writer? Maybe I should take any course for it. Any good name as a song's write? Any idea? Pls help. Maybe I can start with Carpisa. Huhh..seems like Italians. Hehe. I like this. My purse. Yayy!!.

Ok. Aku nak mandi. Nak ke pasar malam. Mungkin ya mungkin tidak. Macam ada perasaan kemalasan di sini. In mymind, jagung rebus!! Oh pls. Gimme the spirit to push my Honda's starter then move to pasar malan Keylang Lama. Nice name Huh!

Ok. I'll go. Daaa...

2 comments:

z@ti said...

yani cutela baby tu...cam aku masa kecik..huahuaaa

Yani said...

Mak ngah Nani nie perasantan la. Adakah mak ngah nani sekecil ini tatkala di lahirkan oleh ibu saleha? Oh....so smalll!!! Yaaa. Tapi sekarang ini pembesaran mak ngah nani semakin bagus ya. Alhamdulillah. Bila mak ngah nani nak p tgk baby?