Nuffnang

Wednesday, August 5, 2009

~ FREEDOM ~

Assalamualaikum readers,

Happy. I get back my life again. Yes. Rafidah coming back already for her's maternity leave. Thus, I will continue my current job, my lovely MDM task. Ohyes. I like it very much! But of course la I will have another challenge for my daily task. Ya lorr. Get to know in details about the changes, routes, so many system or application to handle during perform the changes, creations etc.

Today, raining in dawning. Alangkah indahnya kalau aku leh tarik lagi blanket aku iteww, malasanya nak bangun. Sedar-sedar ada dengar bunyi hujan terus aku texts Cik Zai bahawa aku ingin menumpang dia ke office dan thank Cik Zai coz sudi tumpangkan aku ke office. Bhobb Bhoob syukriya. Haha cakap Hindustans sat. Then today aku lunch kat cafe ja. Petangnya get ready nak balik. Today keja aku balance la. Ada la 3 request aku reject! Hehehe. Kijam kan. Dont worry this is as per Azwana's advice. Sukaaanya. (Giler keji suka duk reject request orang). Tak baik tul Yani. Nasib baik counterpart aku baik kat Villach. Sudi membetulkan kesilapan dia. Memang patut pun. I'm sorry Heimo. But then I already created your route in DEAL right. Pls check and verify from your end hoccayy. Thanks. Apo aku merepek nie. Sengal.

Malam nie, malam Nisfu Sya'ban. Apakah kisah disebalik malam ini and harinya. Alhamdulillah aku dapat menghabiskan bacaan Surah Yasin 3x. Beserta aku titipkan doa setiap kali membacanya. Semoga pahala aku membacanya di terima-Nya. Amin. InsyaALLAH.

Info Nisfu Sya'ban

Nisfu dlm bahasa arab beerti setengah. Nisfu Syaaban beerti setengah bulan Syaaban. Malam Nisfu Syaaban adalah malam lima-belas Syaaban iaitu siangnya empat-belas haribulan Syaaban.

Malam Nisfu Syaaban merupakan malam yang penuh berkat dan rahmat selepas malam Lailatul qadr. Saiyidatina Aisyah r.a. meriwayatkan bahawa Nabi saw tidak tidur pada malam itu sebagaimana yg tersebut dalam sebuah hadis yg diriwayatkan oleh Iman Al-Baihaqi r.a:


Rasulullah saw telah bangun pada malam (Nisfu Syaaban) dan bersembahyang dah sungguh lama sujudnya sehingga aku fikir beliau telah wafat. Apabila aku melihat demikian aku mencuit ibu jari kaki Baginda saw dan bergerak. Kemudian aku kembali dan aku dengar Baginda saw berkata dlm sujudnya, "Ya Allah aku pohonkan kemaafanMu daripada apa yg akan diturunkan dan aku pohonkan keredhaanMu daripada kemurkaanMu dan aku berlindung kpdMu daripadaMu. Aku tidak dpt menghitung pujian terhadapMu seperti kamu memuji diriMu sendiri."
Setelah Baginda saw selesai sembahyang, Baginda berkata kpd Saiyidatina Aisyah r.a. "Malam ini adalan malam Nisfu syaaban. Sesunguhnya Allah Azzawajjal telah dtg kpd hambanya pada malam Nisfu syaaban dan memberi keampunan kpd mereka yg beristighfar, memberi rahmat ke atas mereka yg memberi rahmat dan melambatkan rahmat dan keampunan terhadap org2 yg dengki."

Hari nisfu sya'aban adalah hari dimana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru. Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu maghrib, (15 Sya'aban bermula pada 14 hb sya'aban sebaik sahaja masuk maghrib)

Berikut adalah antara amal ibadah di hari Nisfu Sya'aban:

1.Solat sunat nisfu sya'aban - terdapat dua cara mengerjakan solat sunat ini

Sembahyang 100 rakaat dengan memberi salaam selepas setiap 2 rakaat. Surah Al-Ikhlas dibaca sebanyak 11 kali setelah setiap rakaat setelah membaca surah al-Fatihah

Sembahyang 10 rakaat dengan memberi salaam selepas setiap 2 rakaat. Surah Al-Ikhlas dibaca sebanyak 100 kali setelah setiap rakaat setelah membaca surah al-Fatihah

2. Membaca Yasin 3x selepas solat Maghribnya


i) Yasin pertama : mohon dipanjangkan umur untuk beribadat kepada Allah

ii) Yasin kedua : mohon rezeki yang halal untuk beribadat kepada Allah

iii) Yasin ketiga : mohon ditetapkan iman dan Islam & mati di dalam iman

3. Berpuasa pada siangnya (mulai pagi esoknya-15 Syaaban)

Source: http://e-malabari.net/ugama/nisfusyaaban.htm

Dalam kul 8.45pm aku usai amalan sunat itew, then aku ngadap TV. Susah benor aku nak tengok tv nowdays. Ntah la. No feeling at all. Maybe aku rasa sunyi kot tengok TV. Dulu duk tengok dengan Cik Lulup, Cik Idong. Syok. Kami leh jadi juri professional. But now, aku sorang ja bercakap. Haha. Memang sengal la. Tengok la sat tadi Are You Smarted than 5th Grader then proceed with I'm a Celebrity get me out of here. Haha. Aku tak suka Janice. Nampak sangat nak jadi bossy! Shhhhuuuuuxxxx!! Tengah syok-syok tengok phone aku ringing. Mama. Mak aku daaa.

Mak: Hello. Buat apa? (Mak aku tak bagi salam. Haha)
Aku: Ya. Tengok tv. (Dan aku pong tak bagi salam. Terukkskings aku)
Mak: Tadi baca Yasin dak? Mak lupa nak bgtau.
Aku: Baca. Dah kui berapa la nie mak. Mak nak posa dak esok?
Mak: Nak posa. Awat? Nak posa jugak ka?
Aku: Nak.
Mak: Makan apa? Ada nasi? Dah guna rice cooker tue?
AKu: Ada. Dah masak nasi. Goreng ayam.
bla bla bla bla.

Aku ingat mak aku call nak suh balik Perlis amik keta. Kot-kot la mak aku kesian aku kebasahan kena hujan. Tapi tidak sama skali. Mak aku tidak berbicara pasal kereta iteww pun. Haha. Frust!

Okla. Aku buhsan lak malam nie. Cik Lukupp dah tidoq kot. Deyyyy!! Kat opis pun tidoq tadi. Hammpeh punya pekerja bati inieewwww.. Hehe.

4 comments:

anneweeza said...

kite pon puase gak arini.. =)

2 lg nak buke =) hik..hik...

Yani said...

Oh...dak anne..puasa eh..bagusnya...

L3N said...

MAkkkkkk!!!! awat kantoi kan i kt cni...seb baek bos i x reti baca belog...kalo x block la palahotak i kena tibai...cik yunip i posa 2 hari dh....

Yani said...

Cik Lulup Tobasa,

Hahaha. I nak cari number ur motha dalam maxis centre la. Nak fwd all those sms yg u send kat i. Habehla u lepas nie. Hahaha.