Nuffnang

Saturday, August 22, 2009

~ Seindah Ramadhan, setulus hati ~

Assalamualaikum ALL,

Entry kali nie aku tamau marah-marah (actually this is my 1st entry aku karang sewaktu aku berada di Perlis), tamau comment banyak sangat (tapi ada la jugak..ehehe). Syukur. Alhamdulillah. ALLAH Taala panjangkan umur aku untuk berpuasa lagi untuk tahun ini. Seperti biasa, tadi aku tak bangun sahur. Yippy! Then pagi tadi aku dan Cik Zai dan En. Kelisa sama-sama menuju ke bumi Perlis yang subur lagi permai. Perjalanan kami agak tenang. Sekejap nampak nak hujan, tapi mostly panas. Tapi sesampainya di bumi Perlis ada hujan seket. Seket joo. Then waiting ayah aku jemput aku. Then kami isi masa kosong itew dengan Kisah di Jerman. Memang seronok tapi mampukan Mentor aku nak didik lelaki itew? Stefan being a Muslim. We are not talking about being a good Muslim. As what he said, he will convert but after that he will continue being a free thinker. Cannot maaa. Giloss! (Yani, cuba berbahasa molek-molek ya. Baaeekkk!) Aku doakan Stefan bersedia untuk menjadi Muslim yang sejati, Muslim yang taat pada ajaran Islam. Islam do not treat us hardly! Tak sangka, kata-kata hati aku dan aku pernah suarakan pada Cik Zai yang Mentor aku tue, possible will married with foreigner one day. See, currently she already falling in love with Mat German! Hope depa akan bersatu. Aku doakan depa. Since both parents really positive with this relationships cuma Mak Mentor aku ja a bit reluctant about this. Tak apa la. Hope semuanya akan beres and aku tak sabar nantikan their BIG DAY! Aku nak p. P Germany! Waaa'aa'auu!

Sambal bilis emak! Awal-awal lagi petang Jumaat aku dah call mak aku yang aku nak sambal bilis untuk aku bawak ke Kulim. Niat di hati nak suh mak aku carikan bilis yang best! Aku nak bilis yang lembut. Tamau yang keras. Coz hari tue ada sekali mak kau guna bilis Padang Besar. Oh. Aku sangat tidaaak suka! Takkk suka! Aku nak bilis Pulau Langkawi kalau boleh. Memang lembut dan sedap. Enak! Thus tadi sesampainya aku di rumah, mak aku ajak aku dengan ayah aku ke Sungai Baru. Not in Malacca hoccay! But somewhere in Perlis. Port orang Simpang Empat, Tok Pulau membeli ikan-ikan segar. Aku drive. As usual, it's raining. OMG! Kenapa sokmo hujan time aku drive nie. Tapi kalinya not mere Merlin, tapi waja ayahku. OhYes. Aku berjaya menyelir oh tidak menyelit waja ayah aku. Plus aku berjaya parking then my dad gimme thumbs up! Yaahuuu!! Susah tau ayah aku nak bagi tue kan aku. Lagi-lagi aku nie pemandu mentah. Then kami pulang ke rumah. Hati aku berbunga madu lagi. Aku berjaya parking sebelah kat depan garaj aku. FYI, hanya orang-orang hebat seperti aku ja mampu parking kat situ. Really thrillerr! Tamau aku buat lagi. Kira ok la tadi tue. Aku berjaya.

Oh cuti sekolah seminggu! Waa. Adik aku bercuti! Ada ja kana-kanak ribena kat umah aku nie. Ya. Seronoknya. Sham pun dah balik dari SMAP! Dak nie memang bijak. Tetiba aku tingat atris kumpulan dari Japang. SMAP! Ada lagu dia yang aku suka! Oh out of topic laks.

okla. Aku nak tengok apa terjadi kat dapur. Mak aku ada potong-potong rebung. Orang Perlis memang sukakan rebung. Aku sangat suka. Haaaaaaaa. Mak aku dah lalu depan aku. Means keja dah siap. Aku tayah tolong. Petang nie la aku tengok mak aku masak lagi. Sambil-sambil nie aku YM dengan Zati, dia memuji masakan mak aku. Yaa. Mak aku memang hebat di dapur, mak kalian juga kan. Yaa. Pastinya mak-mak kita hebat memasak, tapi apakan daya, kita??? Yaaa. Masanya pasti akan tiba. Aku pun selalu bermimpi, berangan nak jadi Chef yang handal. Macam mak aku. Macak Chaf Det. Betoi dak Cik Lulupokos.

Ok all, selamat berbuka puasa hari nie. Hari pertama puasa kan. Malam nie 2nd night solat Taraweh. Aku nak mulakan pengalam indah ini bersama-sama jemaah kat taman aku nie. Makan berpada-pada ya.
Assalamualaikum. Semoga berat badan ideal akan tercapai. Selamat BERJAYA ALL!

No comments: