Nuffnang

Wednesday, September 30, 2009

~ HANTARAN AL-QURAN ~

Assalamualaikum semua,

BACA SMPAI HABIS..KISAH YG MENARIK UNTUK DIKONGSI BERSAMA...


Credit to: Aizuddin Saad Photojournalism (Flickr)

"Sayang, tengok nih. Cantiknya AlQuran nih. Warna keemasan. Sesuai untuk
kita buat hantaran" pekik Jamilah kepada Nabil..

"Sini pun cantik juga. Warna unggu keemasan. Mana satu kita nak beli
nih" balas Nabil.

Mereka sedang asyik mencari bahan-bahan untuk dibuat hantaran. Tinggal
satu lagi yang masih dicari-cari iaitu AlQuran yang bakal dijadikan
hantaran.

"Tapi, yang ni lagi best, ada terjemahan arab" keluh Jamilah.

" Ala , awak bukan reti pun bahasa arab" jawab Nabil. Tergelak Jamilah.
Berbahagia rasanya dapat calon suami seperti Nabil. Prihatin.

"Apa yang saudara cari tu. Nampak seronok saya lihat" tegur pakcik
berbaju putih. Jaluran baju ke bawah menampakkan lagi seri wajah seorang
pakcik dalam lingkungan 40-an.

"Oh, kami cari AlQuran. Nak buat hantaran. Maklumlah, nak bina masjid"
sengih Nabil. Jamilah ikut senyum tidak jauh dari situ..

"Oh. Bagus lah. Adik selalu baca waktu bila?" pakcik menyoal sambil
tersenyum.

"Aa... aa.. lama dah saya tak baca, pakcik" teragak-agak Nabil menjawab.
Jamilah sudah di sebelah rak yang lain.

"Kalau gitu, tak perlu lah beli AlQuran kalau sekadar hantaran. Kesian
ALQuran. Itu bukan kitab hiasan, dik" tegur pakcik berhemah.

"Alah, pakcik nih. Kacau daun pulak urusan orang muda. Kami beli ni nak
baca la" tiba-tiba Jamilah muncul dengan selamba jawapannya.

"Oh, baguslah. Kalau gitu beli lah tafsir ArRahman. Ada tafsiran lagi"
cadang pakcik. Mukanya nampak seperti orang-orang ahli masjid.

" Ala , besar lah pakcik. Kami nak pilih nih. Kiut lagi" senyum Jamilah
mengangkat bungkusan AlQuran warna unggu keemasan. Saiznya kecil.

"Jangan lupa baca ya" pakcik dengan selamba sambil meninggalkan pasangan
tersebut.

"Sibuk je la pakcik tu" Jamilah mengomel.

Nabil kelihatan serba salah. Mungkin 'terpukul' dengan kata-kata seorang
pakcik yang muncul secara tiba-tiba.

Hari yang dinantikan sudah tiba. Mereka sudah bersolek. Hari nan indah..
Terlalu indah buat pasangan teruna dan dara yang bakal disatukan.. Nabil
dan Jamilah tidak sabar-sabar menantikan ucapan indah tersebut. Pak imam
baru sahaja sampai.

"Assalamualaikum semua" ucapan salam Pak Imam bergema.

Nabil bagai hidup semula. Dirinya terkejut. Jantung bagai gugur serta
merta. Mungkin tidak percaya apa yang dipandangnya dihadapan. Ahli-ahli
keluarga berebut-rebut bersalaman dengan Pak Imam. Mukanya berseri-seri.
Janggutnya putih. Jubah putih. Rambutnya ada yang berwarna putih.

"Inikah pengantin hari ini?" tegur selamba Ustaz Saad.

"Pak.. Ustaz.. kabar baik, pak... usta.. ustazz.." jawab Nabil mengigil.
Jamilah juga terkebil-kebil melihat kelibat orang yang dikenali di kedai
buku 2 bulan lalu.

"Oh, sebelum tu, saya suka mendengar bacaan adik Nabil. Mudah-mudahan
kita dapat mengambil manfaat dari bacaan pengantin" cadang Ustaz Saad.
Kelihatan orang ramai mengiyakan. Maklumlah, ustaz Saad merupakan antara
orang dikenali oleh ahli-ahli sebagai penceramah tetap setiap hari
Khamis selepas maghrib.

Nabil menelan air liur. Baginya inilah saat paling menyeramkan bagi
dirinya. Peluh membasahi baju melayu satin berwarna putih.

"Ss.. su.. surah apa ustaz?" Nabil cuba mengagahkan diri. Jamilah masih
melihat dari tepi tirai. Memegang kepalanya. Seperti mengagak benda yang
sebaliknya berlaku..

"Oh, ayat yang mudah ja. Baca 3 ayat Surah ArRa'd" kata ustaz Saad
sambil menunjukkan baris giginya yang putih hasil bersugi setiap solat
mengikut sunnah nabi.
Surah Ar Rad


Surah Ar Ra'd

"Apa benda nih" detik hati Nabil.

"Bismillahirrahmaan irrahim.. ALL..MAA. . RIII..!!" berlagu Nabil.

Kelihatan gemuruh satu rumah pengantin perempuan. Ada yang keluar dari
rumah menahan gelak. Ada yang mengeluarkan air mata menahan kelucuan.
Ada yang menggeleng-geleng kepala. Ibu bapa Jamilah merah padam
wajahnya. Jamilah entah ke mana, mungkin berpura-pura ke tandas.

"Baru ustaz tahu ada kalimah almari di dalam ALQuran. Adik Nabil, cara
bacanya seperti begini : A'uzubillahiminnass yaitaanirrajim. ..
Bismillahirrahmanir rahim.. ALIF.. LAMM.. MIMMM... RAA.." kedengar suara
gemersik Ustaz Sa'ad. Orang ramai kelihatan ingin mendengar lebih banyak
lagi alunan irama ALQurannya.

Nabil berasa seperti kilat menyambar kepalanya..

"Nabil, kamu jangan merendah-rendahkan kitab petunjuk iaitu AlQuran.
Ianya hendaklah dibaca bukan sekadar dijadikan hantaran. Malah lebih
malang perlakuan seperti ini seolah-olah menghina ALQuran. Beli ALQuran
kemudian menaruh di tempat-tempat tinggi seolah-olah ianya sudah cukup
bagi seorang muslim" tazkirah sudah bermula. Orang ramai memang senang
cara penyampaian ustaz Sa'ad.


"Tinggi mana pun kamu belajar, tiada gunanya kitab yang tidak berubah
ini tidak mampu kamu baca. Kitab ini pasti begini rupanya, ayatnya tetap
sama, kedudukannya tidak sama. Malah, ketahuilah Allah akan menjaganya
sehingga hari kiamat. Nabil, kalau kamu tahu orang-orang yang mengaku
kitab AlQuran sebagai kitab petunjuk kemudian diabaikan dia pasti
dilaknat oleh AlQuran itu sendiri. Tetapi beruntungnya orang-orangnya
memanfaatkan AlQuran setiap hari, membacanya, menghafalnya, mengamalkan
menjadikan hati terlalu tenang walapun dia bukannya seorang yang tinggi
pelajarannya, kaya hidupnya dan sebagainya.. " penutup Ustaz Sa'ad sudah
dikagumi orang terutama yang mengikuti ceramahnya.

Hari semakin cepat berlalu.

Nabil sudah melalui hari-hari yang indah. Kitab ALQUran yang menjadi
hantaran pertunangan sudah menjadi diari kehidupannya yang aktif setiap
hari.

Pit.. Pit! Jangan lupa datang rumah ustaz malam nih. Kita belajar
sama-sama. Jangan lupa bawa isteri sekali ya Nabil. SMS dari ustaz Sa'ad
tiba. Jamilah senyum disisi suaminya, Nabil..

read dis..

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said: 'When a man dies and his
relatives are busy in funeral, there stands an extremely handsome man by
his head. When the dead body is shrouded, that man gets in between the
shroud and the chest of the deceased.

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda : 'Bila seseorang
lelaki
itu mati dan saudaranya sibuk dengan pengebumiannya, berdiri lelaki
yang
betul-betul kacak di bahagian kepalanya. Bila mayatnya dikapan, lelaki
itu
berada di antara kain kapan dan si mati.

Selepas pengebumian, semua orang pulang ke rumah, 2 malaikat Mungkar dan
Nakir, datang dalam kubur dan cuba memisahkan lelaki kacak ini supaya
mereka boleh menyoal lelaki yang telah meninggal itu seorang diri
mengenai
ketaatannya kepada Allah. Tapi lelaki kacak itu berkata,
Dia adalah temanku, dia adalah kawanku. Aku takkan meninggalkannya
seorang
diri walau apa pun. Jika kamu ditetapkan untuk menyoal, lakukanlah
tugasmu.. Aku tidak boleh meninggalkannya sehingga aku dapati dia
dimasukkan ke dalam Syurga.'

Thereafter he turns to his dead companion and says, 'I am the Qur'an,
which you used to read, sometimes in a loud voice and sometimes in a low
voice. Do not worry. After the interrogation of Munkar and Naker, you
will
have no grief.'

Selepas itu dia berpaling pada temannya yang meninggal dan berkata,'Aku
adalah Al-Quran, yang mana kamu membacanya, kadang-kadang dengan suara
yang nyaring dan kadang-kadang dengan suara yang perlahan. Jangan
bimbang.
Selepas soal siasat dari Mungkar dan Nakir, kamu tidak akan bersedih.'

When the interrogation is over, the handsome man arranges for him from
Al-Mala'ul A'laa (the angels in Heaven) silk bedding filled with musk.

Selepas soal siasat selesai, lelaki kacak mengatur untuknya daripada
Al-Mala'ul A'laa (malaikat dalam Syurga) tempat tidur dari sutera yang
dipenuhi bauan kesturi

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said: 'On the Day of Judgement,
before Allah, no other Intercessor will have a greater status than the
Qur'an, neither a Prophet nor an angel.'

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda :'Di hari pengadilan,
di
hadapan Allah, tiada syafaat yang lebih baik darjatnya daripada Quran,
mahupun dari nabi atau malaikat.'

Please keep forwarding this 'Hadith' to all ....because

Sila sebarkan Hadis ini kepada semua .......kerana

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said:

'Pass on knowledge from me even if it is only one verse'.

'Sampaikan pengetahuan dari ku walaupun hanya satu ayat.'

May Allah bestow this favour on all of us.
_._,_.__


-Berpesan-pesan sesama insan-

~ Thought of the day...........BOSSES ~

Today I received an email from my colleague. Thanks Khor!

Here I want to share with you guys!


Haha!!

How do we felt when become a boss? Great? Super great? Superr duppperr great? Waaalllaa. Not all bosses know how to operate the tools, machines, systems. L0l!!
But my current boss, not bad. Si Dia Bersuara Lembut. After this, I'm gonna miss him la. Ohhh noooooneeeeee!!!

Tuesday, September 29, 2009

~ Untold Story ~

Assalamualaikum ALL,

Lalalala. Kenyang perut suka hati. Alhamdulillah today aku dan Cik Zai berjaya menapak ke Western Restaurant! It is? Hehehe. Actualy that premise located near the Padang Kulim and this premise will moving to somewhere in Kulim Hitech. Wallaaweii. After this, this premise will be more nearer with us. The latest one is The Old Town. Tapi aku tak penah makan kat situ lagi. After setle the bill, the waitress inform us about their moving to somewhere, and suddenly we felt so thankful, happy coz we came tonight. Or else I'm sure we will separuh gila want to seek this premise. The food was not bad! Cik Lulup makan sampai kotor baju! Opppss. Sorry reveal lak.

But here i just wanna to share some picts of mine during my birthday celebration at Pasar Ikan Manhattan and Cik Ida's wedding. The best thing is, during that wedding, the photographer didnt snap any picture of brides. Hahaha. So funny. Come all, lets enjoy the picture for a while!!

This pictire was taken while waiting for the FOODS!!! Waiting for the starter. Yummmy!!
Oh bertiga bergedixbabes! Seronoknya kami!! Cantik kan tudung iteww!!

With Cik Zai..yeeehaaa!!! Makan sampai tak hingat dooonia noo kita nie!

Well, here is the food! We share 3 of us. Aku, Cik Zai and Aiman. Opps...Haruslah aku meletakkan gambaran pasal aiman ini sekali.

The Brownies a.k.a my birthday cake. Hahaha

Cutting the cake! Cik Zai apa yang anda seronok iteww??

Amat tidak sopan, aku makan cake dengan pemotong kek a.k.a pisau!


Aiman the Vios's owner! Syok naik keta dia.

Cik Ida a.k.a my ex-housemate a.k.a Wanita ayu dalam rumah. Paling ayu aku la. Paling tak ayu Cik Lulup!
Sesampainya kami, while waiting Cik Ido kelaur dari bilik.

Oh Ya.. From left: Azarul, Aku and Aimi

Aku ala-ala posing nak melayu gitew? Melayuuu. Actually Layu!

Aku and Aimi before makan. Actually aku lapaq just at that moment. Tapi snap la dulu since mak Cik Ido nak hidangkan makanan kat kami.

Inilah photographer itew. Jejaka pojaan Cik Lulup tapi awas di sebelahnya adalah seorang wanita tegar yang bisa pancungkan kepala kami semua. Ingat kisah parang Nenek Aimi. Creeeeepy!

Inilah sahaja gambar yang ada. Memang seronok attend wedding kawan-kawan wedding sendiri bilalah agaknya? Heeeeh.

This coming October, I have to pay loan for Merlin. Oh Merlin. Alangkah indahnya kalau dikau adalah percuma pada aku.

Merlin,

Kau ibarat nafas baru dalam hidupku,
Kau membuatkan aku bahagai,
Kau bisa membuatkan aku bersemangat untuk pulang ke kampung halaman.

Tapi..

Kita masih tidak berpeluang bersama-sama lagi.
Oh Merlin,
Berterima kasihlah kau pada Merlina,
Merlina banyak berjasa pada aku.

Sabar ya Merlin,
Sampai masanya kau akan aku ketemukan dengan Merlina kesayanganku.
Masanya akan tiba.

Monday, September 28, 2009

~ Relaxing Moment ~

Hello all,

Alhamdulillah. I'm fully speedy recovery! Ohyess!!
Marii..mari tenangkan hati semula. Problem aku already away from me. I'm so happy now!


Credit to: http://www.fella.com.my/our-products.asp

Aku suka sofa nie. While browsing this web, seorang PI datang for a short discussion. Ohhyess! Kami sangat seronok. Serious discussion among us. Finally decide, can create it. Kalau salah I'll double check with my senior. Sok kita tengok ya macam mana Cik Zai!

Sofa.
Kenapa aku pilih for two seater? Coz I want to be with you only. Gedixxxx giler nie. Aku nak berdua dengan sapa? Actualy nobody. Aku saja ja gedixxbeeebss nie. Aku rasa best sangat duk atas sofa nie, since sofa umah mak aku tak lembut sangat. Beli mahei gila. I think almost 4k, maybe baru lagi, so tak empuk lagi la. Btw, I like the kayu jati and the design. Superrr kellllas pilihan mak aku!

EHS.
Ya. Now, I'm totally awareness of SAFETY! Not SECURITY! Safety comes number ONE then barulah SAFETY. Ingat tue ya kawan-kawan sekalian! I need to be more alert about this issues, needs to read the labels, the signage and everything la. Huuhuhuu. If I don't take this refresher, deeeemmmmnnn!

Sunway Carnival Mall.
Ohyes!! After this i'm going to this mall with Cik Zai and En. Kelisa. Buy a gift for my colleague for her's wedding. Actually wedding dia last Sunday, then tomorrow we will gave her this present from our heart! Hehehe. Congrats SK on your wedding!!! I'm happy for you. Since next week she will fly to States, so kena la aku beli awal-awal. Boss dah amanatkan kat aku.

Ok all,
Aku nak bertambah tenangkan hati yang semakin tenang nie.

Larilah kamu wahai hati yang sedey.
Larilah kamu wahai hati yang berduka.
Larilah kamu wahai perasaan gundah gulana.

Datangkan kamu wahai hati nan indah.
Datanglah kamu wahai hati yang gembira.
Datanglah kamu wahai hati yang aman dan tenang.

Oh hati.
Jadilah kamu yang terbaik untuk semua orang.

Oh hati.
Janganlah kamu berdegil sedemikian.

Untuk semua orang.
Aku sayang kamu.

Waaa...aku sambil waving nie. Ala-ala Princess Diana.(Gediixxxxx tahap ayam!!)

Friday, September 25, 2009

~ Hari Raya Hari Yang Mulia ~

Assalamualaikum rerakan!

How was your raya? Me? Seronok la. A day before raya, we get preparing for rendang and ketupat. Mak already made kueh samperit. So dellliciousss. Baju raya hunting! Let’s start from Friday 18th September.

Friday 18th September
Baju kurung putih idaman. So sad because I can’t find it and then finally accidentally look at one baju kurung. Peach color. Very nice one. Then ask my sis in law tudung mana yang sesuai. Finally we get it. Heading to fitting room and try it. Ohyess! Suittttable! Terus angkat lor and totol only RM 100.00. Berbaloi-baloi. (Pinjam ayat Rizalman dalam iklan Celcom Blue itew. hehe). Besides in law beli tudung. Murah la kat kedai nie. BTM nama kedainya. After beli, then p amik bgcik and adik kat town. Then heading back to rumah. Yeehaa!!! I drive my merlin dalam kesibukan kotaraya KANGAR. Kotaraya hoccay!! Banyak keta tahap ulat-ulat dalam tong sampah umah Kulim lagi. Petang tue kami ke Kangar lagi since in law nak cari suar, aku hanya membontoti her coz I have no budget for that. Biarlah..biarlah..biarlah raya aku kali nie ala kadar sahaja. Walhal raya nie raya aku pertama after bergelar PEKERJA. It's ok. I’m happy for it. Then breaking our fasting without mak and ayah coz they all ke rumah kawan ayah. Foods already prepared by mak awal-awal lagi. Them kami just hidangkan and buat air ja.

Saturday 19th September
Esok hari raya! Esok hari raya!!!
A day before raya, but orang baru nak tengok anak bulan. Tak apa la. Ramai yang yakin yang rayanya memang besok. So preparing ketupat and rendang. Seronoknya. Potong bawang, daging and apa-apa yang patut. Aku lupa nak snap pict. Actually aku memang malas nak snap pun. Tangan agak kotor at that time. Semua orang bekerja keras untuk 1 Syawal 1430H. Hari nie mak aku buat ikan bakar. Memang sedap. Aku tolong bakar juga. Then bebuka puasa and sama-sama mendengar takbir raya. Syahdunya. Aku mandi and terus tidoq.

Sunday 20th september
Hari ini hari raya!!
As usual keja aku keja iron baju mak ayah adik and baju aku sendiri. Tapi berbeza tahun nie, adik aku iron baju sindiri since dia dah pandai iron baju sekolah. So aku iron baju mak ayah and baju aku la. Then aku mandi and siapkan diri nak ke surau. Before that aku jamah kueh raya. Actually since aku balik aku dah makan sakan pun. Then heading to surau with ‘telekung’ and bring my tudung too because after solat and kutbah raya, we have a small jamuan among villagers. Haha. Villagers ka? Seronok. Take this apportunity to snap 2 3 pictures. Every one bring their cookies, foods, ketupat rendang and etc. Mak also bring ketupat, rendang and kueh raya also with Nescafe. Aku just amik 1 cornflakes honey ja. Then aku banyak tengok orang. IKAN! Tadak ikan!!!! Aku tatau mana ikan-ikan nie p..buhsan!! After finish all, then balik ke rumah and sesi bermaafan sesame family. Aku dapat duit raya dr bgcik and in law. Sonokkknya! Tue la modal aku untuk membeli something yang aku tengah aim nie. Hehe. Thanks for duit raya! Aku akan gunakan ke jalan yang betul lagi diredhai-Nya. Ameen. Malas nak story mory. Aku akan attach pict ja la. Lets the pict explain for everything ya!!


Picture: Aku di pagi raya


Picture: Bgcik beraya dengan Ayah


Picture: Bgcik beraya dengan Mak


Picture: Akak beraya dengan Ayah


Picture: Akak beraya dengan Mak


Picture: Aku beraya dengan Ayah


Picture: Aku beraya dengan Mak


Picture: Fuad beraya dengan Ayah


Picture: Fuad beraya dengan Ayah


Picture: Fuad beraya dengan Mak


Picture: Fuad beraya dengan Akak


Picture: Aku beraya dengan Akak


Picture: Aku beraya dengan Bgcik


Picture: Aku beraya dengan Fuad




Picture: Kami sekeluarga


Picture: Wa lelaki


Picture: Bgcik dengan Mak


Picture: Tok dengan CikNa


Picture: Akak, Tok dengan CikNa


Picture: Side Mak


Picture: Ayah


Picture: Mak


Picture: Kereta sapa ntah!


Picture: Kereta Ayah


Picture: Family side ayah


Picture: Family side ayah


Picture: Wan dengan Maktok


Picture: Ammar Abdul Munir


Picture: Ammar Abdul Munir


Picture: Bunga

Picture: Bunga


Picture: Di laman Wan dan Maktok. Aku collect bunga apo ntah. Yang lain tumpang nak kutip sama.


Picture: Seronoknya!


Picture: Cari bunga lagi!


Picture: Syifa dengan Chik Nazrah


Picture: Syifa dengan Chik Nazrah juga dengan NorAini Hasbullah


Picture: Beramai depan keta sapa ntah! Before heading to Hospital to visit Arwah Pak Njang Babjan Zain.

Monday 21th September
Today aku menerima berita kematian Pak Njang aku seawall kul 1am. Innalillah. Semoga Arwah ditempatkan bersama orang-orang beriman. Marilah kita semua hadiahkan Al-Fatihah buat Arwah Pak Njang aku, Arwah Babjan Zain. Al- Fatihah...

Selepas selesai semua urusan perkebumian, kami kembali ke rumah Mak Njang makan dan terus beraya ke rumah nenek-nenek sedara kat Pantai Johor and Jitra. Bukan berseronok tapi menziarah nenek-nenek yang uzur dan tidak berapa sihat. Bersama-sama Ndak and family, Teh and family, Chu and family and ayah aku and family. Malamnya sudah penat nak ke Alor star semula untuk kenduri Arwah Pak Njang then aku join gathering kawan-kawan sekolah rendah. Even tak ramai yang datang. Tapi cukup la nak berkongsi cerita. Hehe. Gossipsss girl!

Tuesday 22th September
Hari nie aku sedey! Ramai orang serbu rumah aku. And berlaku tragedy yang aku tak suka. Malas nak story! Zati know it.

Wednesday 23th September
Going back to Kulim with thousand of upset! Let it go Yani. Hope it will recover sooon! InsyaALLAH.

To all: Aku memohon ampun dan maaf atas kekasaran bahasa aku selama aku typing nie. Aku harap tiada yang terasa hati dengan aku ya. Maafkan aku kerana aku juga manusia biasa sahaja yang tak lari dari melakukan sebarang kesilapan. Maafkan aku. Sesungguhnya hidup kita tak selamanya, bila-bila masa sahaja kita boleh pergi tak kembali. Aku nak ingatkan diri aku dan pada semua. Semoga cahaya lebaran pada tahun ini memberi seribu kebahagiaan pada diri kita semua.

Ikhlas dari hati,
Yani