Nuffnang

Friday, September 25, 2009

~ Hari Raya Hari Yang Mulia ~

Assalamualaikum rerakan!

How was your raya? Me? Seronok la. A day before raya, we get preparing for rendang and ketupat. Mak already made kueh samperit. So dellliciousss. Baju raya hunting! Let’s start from Friday 18th September.

Friday 18th September
Baju kurung putih idaman. So sad because I can’t find it and then finally accidentally look at one baju kurung. Peach color. Very nice one. Then ask my sis in law tudung mana yang sesuai. Finally we get it. Heading to fitting room and try it. Ohyess! Suittttable! Terus angkat lor and totol only RM 100.00. Berbaloi-baloi. (Pinjam ayat Rizalman dalam iklan Celcom Blue itew. hehe). Besides in law beli tudung. Murah la kat kedai nie. BTM nama kedainya. After beli, then p amik bgcik and adik kat town. Then heading back to rumah. Yeehaa!!! I drive my merlin dalam kesibukan kotaraya KANGAR. Kotaraya hoccay!! Banyak keta tahap ulat-ulat dalam tong sampah umah Kulim lagi. Petang tue kami ke Kangar lagi since in law nak cari suar, aku hanya membontoti her coz I have no budget for that. Biarlah..biarlah..biarlah raya aku kali nie ala kadar sahaja. Walhal raya nie raya aku pertama after bergelar PEKERJA. It's ok. I’m happy for it. Then breaking our fasting without mak and ayah coz they all ke rumah kawan ayah. Foods already prepared by mak awal-awal lagi. Them kami just hidangkan and buat air ja.

Saturday 19th September
Esok hari raya! Esok hari raya!!!
A day before raya, but orang baru nak tengok anak bulan. Tak apa la. Ramai yang yakin yang rayanya memang besok. So preparing ketupat and rendang. Seronoknya. Potong bawang, daging and apa-apa yang patut. Aku lupa nak snap pict. Actually aku memang malas nak snap pun. Tangan agak kotor at that time. Semua orang bekerja keras untuk 1 Syawal 1430H. Hari nie mak aku buat ikan bakar. Memang sedap. Aku tolong bakar juga. Then bebuka puasa and sama-sama mendengar takbir raya. Syahdunya. Aku mandi and terus tidoq.

Sunday 20th september
Hari ini hari raya!!
As usual keja aku keja iron baju mak ayah adik and baju aku sendiri. Tapi berbeza tahun nie, adik aku iron baju sindiri since dia dah pandai iron baju sekolah. So aku iron baju mak ayah and baju aku la. Then aku mandi and siapkan diri nak ke surau. Before that aku jamah kueh raya. Actually since aku balik aku dah makan sakan pun. Then heading to surau with ‘telekung’ and bring my tudung too because after solat and kutbah raya, we have a small jamuan among villagers. Haha. Villagers ka? Seronok. Take this apportunity to snap 2 3 pictures. Every one bring their cookies, foods, ketupat rendang and etc. Mak also bring ketupat, rendang and kueh raya also with Nescafe. Aku just amik 1 cornflakes honey ja. Then aku banyak tengok orang. IKAN! Tadak ikan!!!! Aku tatau mana ikan-ikan nie p..buhsan!! After finish all, then balik ke rumah and sesi bermaafan sesame family. Aku dapat duit raya dr bgcik and in law. Sonokkknya! Tue la modal aku untuk membeli something yang aku tengah aim nie. Hehe. Thanks for duit raya! Aku akan gunakan ke jalan yang betul lagi diredhai-Nya. Ameen. Malas nak story mory. Aku akan attach pict ja la. Lets the pict explain for everything ya!!


Picture: Aku di pagi raya


Picture: Bgcik beraya dengan Ayah


Picture: Bgcik beraya dengan Mak


Picture: Akak beraya dengan Ayah


Picture: Akak beraya dengan Mak


Picture: Aku beraya dengan Ayah


Picture: Aku beraya dengan Mak


Picture: Fuad beraya dengan Ayah


Picture: Fuad beraya dengan Ayah


Picture: Fuad beraya dengan Mak


Picture: Fuad beraya dengan Akak


Picture: Aku beraya dengan Akak


Picture: Aku beraya dengan Bgcik


Picture: Aku beraya dengan Fuad




Picture: Kami sekeluarga


Picture: Wa lelaki


Picture: Bgcik dengan Mak


Picture: Tok dengan CikNa


Picture: Akak, Tok dengan CikNa


Picture: Side Mak


Picture: Ayah


Picture: Mak


Picture: Kereta sapa ntah!


Picture: Kereta Ayah


Picture: Family side ayah


Picture: Family side ayah


Picture: Wan dengan Maktok


Picture: Ammar Abdul Munir


Picture: Ammar Abdul Munir


Picture: Bunga

Picture: Bunga


Picture: Di laman Wan dan Maktok. Aku collect bunga apo ntah. Yang lain tumpang nak kutip sama.


Picture: Seronoknya!


Picture: Cari bunga lagi!


Picture: Syifa dengan Chik Nazrah


Picture: Syifa dengan Chik Nazrah juga dengan NorAini Hasbullah


Picture: Beramai depan keta sapa ntah! Before heading to Hospital to visit Arwah Pak Njang Babjan Zain.

Monday 21th September
Today aku menerima berita kematian Pak Njang aku seawall kul 1am. Innalillah. Semoga Arwah ditempatkan bersama orang-orang beriman. Marilah kita semua hadiahkan Al-Fatihah buat Arwah Pak Njang aku, Arwah Babjan Zain. Al- Fatihah...

Selepas selesai semua urusan perkebumian, kami kembali ke rumah Mak Njang makan dan terus beraya ke rumah nenek-nenek sedara kat Pantai Johor and Jitra. Bukan berseronok tapi menziarah nenek-nenek yang uzur dan tidak berapa sihat. Bersama-sama Ndak and family, Teh and family, Chu and family and ayah aku and family. Malamnya sudah penat nak ke Alor star semula untuk kenduri Arwah Pak Njang then aku join gathering kawan-kawan sekolah rendah. Even tak ramai yang datang. Tapi cukup la nak berkongsi cerita. Hehe. Gossipsss girl!

Tuesday 22th September
Hari nie aku sedey! Ramai orang serbu rumah aku. And berlaku tragedy yang aku tak suka. Malas nak story! Zati know it.

Wednesday 23th September
Going back to Kulim with thousand of upset! Let it go Yani. Hope it will recover sooon! InsyaALLAH.

To all: Aku memohon ampun dan maaf atas kekasaran bahasa aku selama aku typing nie. Aku harap tiada yang terasa hati dengan aku ya. Maafkan aku kerana aku juga manusia biasa sahaja yang tak lari dari melakukan sebarang kesilapan. Maafkan aku. Sesungguhnya hidup kita tak selamanya, bila-bila masa sahaja kita boleh pergi tak kembali. Aku nak ingatkan diri aku dan pada semua. Semoga cahaya lebaran pada tahun ini memberi seribu kebahagiaan pada diri kita semua.

Ikhlas dari hati,
Yani

No comments: