Nuffnang

Monday, September 7, 2009

~Kerahan keringat dan Penimbang Tipu~

Assalamualaikum,

Oh. Mood today sangat la suka plus aku rasa so sleepy. Aku bangun seawall 4am atas jeritan mak aku. Mak aku bukan apa, takut aku lewat masuk opis kul 8am ja. Walhal mak aku tak tau, anak mak nie penah masuk opis kul 9.30am gara-gara World Cup 2008. Hahahaha. Sengal!

Ok. Let’s me started my true story.

From Friday night as 8.30pm.
Bgcik, akak and adik aku seawall 6.45pm bertolak dari Simpang Empat coz aku dengan mengongnya cakap kat depa 7.45pm mesti ada kat Shahab Perdana. Gila keji yani! Lastly they have to wait almost 1hour la. But I think more than that. Sorry guys. Sebagai hadiah kelewatan aku, aku kena bising ngan mak aku. Aku faham. Mak aku sian kat anak-anak berbuka posa di jalanan. Nak wat gena mak. Taktau nak jadi camtue. Moral of the story: Lepas nie bila nak gerak, call dulu person who will fetch you! Ok. Aku amik iktibar.

Sesampainya di rumah. Aku kepenatan. Aku makan. Lapaq gila! Aku HANYA menjamah BIGMAG plus fries ja. Mana kenyang. Plus Bgcik aku beli Radix Fried Chicken. Tapi aku tak makan. Aku kepingin masakan ibunda lg. Super duper enak! Ada udang! Memang beruntung menjadi anak nelayan dan petani nie. Aku bangga! Dapat makan ikan, udang, mr. Crab yg tak kena ais lagi. Rasanya amat lain dari beli kat market. Manis tahap lain.

Saturday 5th September
Aku bangun sahur, makan nasi mak aku masak. Then maka ubat batuk baru since batuk aku tak kurang. Mak aku beli ubat baru. Then bgcik suh aku makan Al-Jabbar. Sedap. Dan aku perasan siangnya aku tak batuk plus aku seronok tidoq. Sampaikan aku mandi kul 3.00pm. Aku mendapat sms geli dari Tamau eh silap Tawau. Tak ingat dunia betoi sender nie. Sememangnya dia gumuks dari aku. Tapi duk menafikan sebaliknya. Aku PERCAYA scaler tue tipu! Tak mungkin berat dia leh sebegitew rupa. Dulu bontotonya besar. Oh. Aku dah mengutuks sender di sini. Maafkan aku. Aku tak sangat berniat. Tapi itu yg diperkatakan oleh ”Boss” nya. Bukan S**n Ke*ng ya. Hehehe. Ya. Ampun!!

Petang tue aku berbuka dengan famly side ayah lak. Ada 3 family including Wan aku. Then di akhir suapan kami, kedengaran orang tutup pintu keto, tup-tup Ndak aku dating bawa family dia. Dia kelewatan coz dia bersesakan di Kuala Sungai (Cik Zai sure tahu keadaan jalan super sempit nie!). Then bersolat jemaah, tapi aku dan akak tak dapat join coz kami pencuci pinggang mangkuk yang tegar. Aku tak mau pun cuci. Tapi mak aku suh. Aku cuci ja la Lagipun dulu aku terkenal dalam rumah tue, seorang yang rajin. So aku tak mau hapuskan title tue, so aku buat la juga.

Usai aku solat, Wan aku bg tazkirah sedikit. Pasal apa: “Jangan tinggal solat”. Ishh wan aku nie macam tau-tau bulan posa nie aku penah tinggal Solat Subuh satu kali. Tatkala Subuh yang aku tak terbangun itew. Oh. Berdosanya aku. Dalam 20mins tazkirah tue, then kami bersiap ke surau. Ya. Wan aku mengimaminya. Seronok bertaraweh di kampong. Kan ada suhutan, memang sedap, puas dengar. Aku juga menyahut dari jemaah perempuan. Kami berkereta ke sana kecuali adik and bgcik aku. Budget nak kecikkan kaki la tue. Aku tayah kecikkan. Aku dh kecik. Ehehehe. Sila bertenang cik lulupiko.

Then balik umah Perlis. Oh ya. Umah Wan aku adalah tidak jauh dari umah Tok aku. Means. Sekampung!!!hoooyeahh!! kat rumah. Sembang-sembang, buat lawak seisi family aku. Tapi kaki lawak is bgcik and adik la. Toek la depa nie! Aku rasa kalau hangpa join family aku sure leh pening. Haha. Aku taleh explain kat sini. Lagi-lagi part kami tengok movie, drama or apa-apa saja kat tv…

Senario 1
Kami menonton tv.

Aku: Bgcik, hang rasa apa dia rasa?
Bgcik: Aku rasa la, masam-masam manis kot.
Aku: Hang nie!
Bgcik: Dah hang tanya rasa apa?
Aku biulll!

Senario 2
Kami di meja makan sahur

Bgcik: Mummy, kita buka posa lauk apa ptg nie? (Mummy adalah panggilan gedixx kami kat mak)
Mak: Ish! Tak tau lagi la. Nak makan apa?
Bgcik: Tak kira, nak ikan 3 rasa, ikan bakaq.
Mak aku. Pening.

Senario 3
Di dapur. Mak tengah masak untuk BERBUKA PUASA.

Mak: Makan la nak makan apa pun. Jangan segan p beli.
Aku: memang la beli. Tapi tak best pun.
Adik: Makan la. Satgi lupa.
Aku: Memang nak makan la pun.
Mak aku, budget blood pressure dia naik. Hahaha.

Senario 4
Dalam rumah siap-siap nak balik ke tempat masing-masing

Mak: Lekaih la siap. Satgi lambat sampai.
Bgcik: Halau nampak.
Mak: Kuli berapa nak sampai, gheta banyak satgi.
Mak memang sokmo suka suh siap cepat-cepat, tapi anak-anak nie ngot ngek nak siap. Al maklumlah nak tinggalkan ayahanda, bonda, adinda, rumah tersyang. Hehehe.

Ada lagi, Cuma dialog dia agaks pelik. Hahaha. Bahasa tasade. Tapi lagi menarik tatkala adik aku and bgcik bernyanyi dan menari di depan tv tatakala aku duk tgk tv. At that moment, semestinya akak aku tolong mak aku kat dapur. Hehehe. Aku depan tv. Cari hiburan di petang Ramadhan. Hiburan yang tak aku inginkan. Tarian gelek bgcik and duo bgcik and adik aku menyanyi. Sekali bunyi macam lagu India ja. Toek la dua orang makhluk nie.

Sunday 6th September
Yeay! Planning today, we would like to sopink in Alor Star but we decided to cancel it, and memulakan aktivitis mengemas rumah. Since mum bought 3 new furniture which is 2 for kitchen and another one is shoe’s rack. Nak beraya sakan Nampak! So inilah dinamakah KERAHAN KERINGAT TAHAP GABAN! Semua kena bekerja. Cuma ayah aku ja selamat coz ayah on duty at that moment. Selamat la ayah!

Banyak kena ubah. Adoyai! Penatnya mak. Tapi kan mak lagi penat. Mak aku bangun around 4am, masak-masak untuk sahur, sampailah kul 3pm dia stop. Rest dalam bilik tapi tak tenang since bgcik duk mengusik adik atas katil mak aku. Sian mak. Petangnya bersiap untuk masak lauk petang lak. Nak ja aku snap ikan bakar mak aku yang, AMATLAH ENAK itew tapi hampeh aku ketinggalan batt kat Kulim. Hampeh yani! So aku tengok ja la bgcik kena asap time bakar ikan. Hehehe. Aku kat dalam umah siapkan meja bersama akak aku.

Waa..bg aku entry nie panjang, tapi tak apa la. Kisah aku di hujung minggu bersama keluarga tercinta. Yaaahuuuuu!!!! Puuulaaaaaanggglaahh! Bak kata Aishah penyanyi tue.

No comments: