Nuffnang

Monday, November 30, 2009

~ Oh Ayah, Oh Ibu ~


Alhamdulillah aku selamat sampai Kulim malam tadi. Bgcik sudi hantaq aku ke Kulim. Awalnya aku nak naik bus ja. Normally from Perlis to Kulim it takes 2.5hrs but yesterday it takes 4.5hrs. Giilllss punya jeeemmmmm! Bgcik sampai Ipoh kul 12am, Abg Jipot sampai KL kul 2am. Gilllsss!!! Malam tadi juga aku tidoq dengan sper duper awal and bangun kul 6.30am. Received sms from Abg Zul Kak Mie cakap aku call dia. Walhal aku tertekan time aku duk pusing-pusing tidoq kul 3.48am td. Hahahaa. Gilaa ganas aku tidoq! KAKAKAKA..

Keja hari nie kat opis, ok ok ja la. Ada yang tak siap lagi, aku dah buat dh. Besok sambung ja la. Hari nie Rafidah ada buat Aqiqah untuk anak sulung dia Harriz. Petang tadi aku makan yang nasi Fidah bagi ja la. Sedap!! Cuma cup cakes ja aku tak dapat rasa sebab susah Wana nak asingkan. Tak apa. Ada rezeki, nanti aku rasa lagi kan.

Rasa macam nak cuti ja lagi. Oh Ya! Gaji dah masuk. Rupanya masuk since Kamis lagi. Hahaha. Kalau la aku tau gaji masuk super duper awal, sure dah selamat aku habehkan. Hehehe. Sonok punya pasal. Yeayy!!

Time raya korban baru-baru nie, aku tak ketinggalan nak tengok orang kat taman aku sembelih lembu. Gotong royong buat segala kerja. Aku sangat suka komuniti taman aku nie. Semua sudi membantu. Alhamdulillah. Aku bersyukur kami tinggal sini even rumah kami tak besar tapi komuniti yang baik, peramah, kerjasama membuatkan ramai penduduk pikiaq 45juta kali nak pindah. Aku rasa memang sapa yang ada la nie akan menjadi penduduk tetap taman nie dah. YEAYY!! Including mak ayah aku.

Talking bout them, Mak ayah aku orang paling baik penah aku jumpa. Paling rai tetamu. Aku berdoa aku akan mewarisi sifat and sikap kebaikan mereka berdua iniew. InsyaALLAH. Mari tatap picture yang sempat aku snap!!Nie pada Hari Raya Pertama - Gila penat nak tunggu daging sulong nie. Nie kat rumah tok aku side mak.Hari Raya Kedua, kat Simpang Empat. Sila kira ada berapa ekor lembu di situ? Lembu yang di pegang talinya oleh Pakcik-pakcik nie adalah lembu pertama dikorbankan.The Slaughter Man. Ustaz belakang umah aku.Kumpulan 3-Yang berambut putih tue ayah aku. Hehehe.Lembu kami yang ketiga. Close up sket..tadaaaaa...Nie part kat umah aku lak. Penat weeii kenduri. Ke sana ke sini nak amik baran giutew ini. Tapi aku banyak jalan tengok daging ja. Dah siap lapah ka belum.

Memang seronoks tapi agaks penatsking! Ok ALL..Have a nice sleep ya! Aku nak tidoq dah. Beosk tengok 2012..yeayy!!!

Thursday, November 26, 2009

~ Labaikallah Hum Malabbaik ~

Alhamdulillah besok dah nak menyambut Raja Haji tapi bagi berjuta-juta jemaah Haji dari seratu dunia, besok adalah hari yang mereka nantikan. Hari Wukuf di Padang Arafah. Kalimah Tauhid ini akan berkumandang di Padang Arafah. Pastinya air mata kegembiraan akan mengalir di sana sini. Syukur. Dan aku yakin dan pastinya semua jemaah sangatlah bersyukur dan gembira tatkala waiting hari wukuf. Aku doakan semua mandapat Haji Mabrur. InsyaALLAH. Aku juga teringin sangat nak ke sana. Hanya ALLAH Taala sahaja yang tahu, bila mana and bila masa aku leh jejak kaki ke sana. Aku ada tengok news, katanya besok, even ada pesakit was warded pun akan di usung untuk ke Padang Arafah. Tetiba teringat time Tok and Wan aku ke sana. Pada awalnya Wan aku, doc tak bg p sebab Arwah ada asma yang teruk tapi atas semangat dan izin-NYA Arwah Wan aku dapat juga mengerjakan Haji pada tahun itew. Alhamdulillah. Wan aku side ayah, alhamdulillah masih sihat dan mampu ke bendang dan ke laut lagi. Wan side ayah memang banyok duitt!! Waa wee!! Bulan 6 yang lepas, Wan bersama Maktok ke sana untuk Umrah. Aku doakan mak ayah aku juga akan ke sana untuk Umrah. InsyaALLAH tahun depan. Doakan yaa!! Aku pernah terbaca artikel, ALLAH Taala akan lambatkan urusan kita dia Masyar nanti kalau kita tak pernah Tawaf di Kaabah [Maaf kalau aku salah. Tapi aku rasa semua nie atas izin-NYA. Kalau kita tak mampu nak ke sana, semuanya atas kehendak-NYA]. Jado, marilah kita start kumpul duit untuk ke sana. Muda-muda lagi bagus. Kan...kita masih kuat dan bertenaga.

Baiklah semua. Hari nie aku half day. Aku akan carpool dengan Fairuz. Yeay! Terpaksalah aku menumpang mereka yang berkereta since aku tiada kereta lagi as for now. Trimasss ya kekawan yang sudi tumpangkan aku selama iniew. Trimass tie Cik Zai, Azwana, Azida, Aiman, Kak Ina and Fairuz kerana sudi amik aku dari rumah. Tak lupa juga Lunchmate aku - Kak Aziyah and Kak Sobah. Kereta merekalah aku sokmo tumpang untuk p lunch.

Selamat Hari Raya Aidiladha dan jangan makan daging banyak-banyak tauuu. Minum air limau bebanyak after that ya! Have a safe journey and I will coming back to Kulim on Sunday. Assalamualaikum all!!

Picture Credit to: http://shoradhi.blogspot.com

Tuesday, November 24, 2009

~ Grace Farewell Lunch ~

One by one leaving OPC. Besides will be 2 will joining back after 3 months and 1 year leaving OPC or I*KM. Macam dah jadi culture lak.

To Grace,
Good luck in ur career and do keep in touch ya! God Bless you!During this farewell lunch there is no electricity and felt very warm la but to our colleague, Grace of course more warm in her's heart to leave us.

No more farewell party after this, as what mentioned by Thomas. Lepas nie Si Dia Bersuara Lembut pula nak balik Germany. Sedeyy!!

Monday, November 23, 2009

~ 3days of weekenderrs ~

Assalamualaikum ALL,,

Waa…seronoknya 3days weekend. Dah lama tak merasainya. Yeayyy!! Apa aku boleh cakap kat sini. Aku memang sangat suka la cuti nie. Selain dapat attend wedding bestfren aku, leh juga jumpa kawan-kawan perempuan aku [macam aku ada skendeles lak time primary school kan]. But still, ada juga part yang tak best. Nak story or not eh? Tayah la kot. Tak melibatkan aku pun tapi orang lain.

Thursday
Heading back to Perlis with Kak Pah. Cian Kak Pah, she has to waiting for me until office hour and safely reaches home at 8.10pm. Alhamdulillah. Mak ke surau with adik too, ayah duk menyulam pukatnya. Ayah aku sangat obsess dengan LAUT! IKAN!! No wonders anak perempuan tunggalnya sangat sangat obsess dengan IKANSSS. Hehehe. Aku lapaqq!! Makan la gulai ikan mak aku. Sodapnya!! Heaven dapat makan mak masak. Then mak balik dari surau, ada nasi lemak gulai udang. Tapi aku tamau la. Aku makan gulai ikan fresh mak aku lagi sodap!! Then mulalah mata aku ngantuk. Then i have decided nak tidoq dalam bilik bangcik. Lantak la. Hangpa bukan tau pun since katil aku oenuh dengan barang-barang aku dimana aku malas nak kemas. Then tidoqlah aku dalam kepekatan malam, kedinginan air-cond yang gila sejuk. Toekkk! Bestnya!!

Friday
Actually aku ada planning dah untuk hari nie, aku nak p regist TH tapi aku lupa lak bawak balik buku acc aku. Thus mak aku ajak aku ke rumah Mak Cik Shon. Tempah baju. Angan-angan aku nak buat baju tue untuk baju raya haji, sebab kami lewat so tak dapatlah. It’s ok. Aku tak harap sangat pun. Waaa.. Mak aku pun amik baju baru! Gila sangatlah cantik kainnya. Actually aku dh tengok dh kain tue. Memang aku dah sedia maklum pun, tue bukan untukku. Mak aku punya. Lawa la. Mak aku buat baju kurung moden. Sesuai la dengan badan mak-mak. Hehehe. Mak aku memang hantu buat baju and dia ada pesan kat cik shon sun beli kain untuk dia jg. Nasib baiklah aku nie bukan kaki baju kurung sangat. Kalau ada, adalah. Raya 1 pun dah cukup bg aku. Tayah nak bran-bran hehe biasa-biasa ja dah la. I’m driving. This time only with my MUM! Mak aku cakap pungko* dia tak duk sangat atas SEAT! Hahaha. Nerver gamaknya tengok aku drive membuta tuli. Tapi tak la. Aku drive penuh kesopanan kesusilaan tau. Then petangnya aku makan-makan dan siap-siap nak ke rumah YA. Waaa. Cantik la make-up dia. And the make-up artist is not abg Phonnndann hoccay! She is Kakak Ayu. Aku sukak. YA cakap, lepas nie kalau aku nak kawen, YA nak suggest aku amik kat Kakak Ayu iniew [Entah bila aku nakkawen. Aku target 2010]. Hahaha. Aku sangat terharu tengok kawan baik aku dah kawen. Iya! I know everything bout them, their story, their memory lane. Aku juga doakan sangat-sangat depa nie akan kawen. Alhamdulillah jodoh depa kuat. Alhamdulillah syukur. After the ceremony, sesi amik gambaq. Kami salam, hugs and kisses [as per what women do it la], then aku wish her congrats and YA pun aku Nampak macam terharu juga. Before started, kami ada sembang-sembang, apa perasaan dia. She’s so excited. Tooo excited and I can see thru her’s face. Almost 7pm, aku mintak diri and promised malam nie aku nak mai lagi. But I have to wait sampai Nora sampai rumah aku. And finally depa safely reach my house. Yeayy!! Mak ayah and adik aku laky g excited nak jumpa Mat German. Hehehe. He is sooo soo nice man. Greats mak ayah aku. Salam and cium tangan. Errmm. Then mak aku ada beli karipap goring, karipap basah and buatkan Nescafe. Depa makan and aku cakap jangan makan banyak sangat sebab lepas nie nak p makan kat rumah Suria pula. Then depa mandi dan siap nak ke rumah Suria. Malam tue Majlis Berinai and Suria buat salinan baju 3 pasang. Waaa weee!! Aku berangan lak aku yang akan lalui semua tue [gila berangan aku]. Penat malam tue, then Nora sampai tertidoq kat rumah Ya. Then kami mintak diri nak balik rumah. Aku berbisik pada YA, malam nie Fizal tidoq mana? Ya cakap tidoq sini. Hahaha. Let’s start the journey!.[ gila galak dah aku nie]. Stefan drive balik. Sib baik dia leh drive coz Nora memang taleh drive dah. OR else semua akan naik kereta kuda dengan aku la. Manual bebbbs! Balik rumah aku semua terus tidoq ja. Tadak cerita menarik. ZzzzzZZZZZzzzzz...

Saturday
Pepagi lagi aku bangun solat Subuh, then mak aku ajak p beli makanan untuk breakfast. Hjujan!! Aku pakai sweater and helmet. Ala dekat ja rumah aku dengan Simpang. Hahaha. Then mak aku beli roti canai and nasi lemak. Depa dua orang nie suka. Aku pun cakap la, nie makanan orang kampung i mean orang kampung yang masak jual, sebab tue la sedap. Then kami sembang-sembang sat. Ayah aku keja, mak aku ada event kat surau. Ada sukaneka orang-orang tue[tua-tua pun nak sukaneka]. Antara sukaneka yang wujud adalah: Cucuk benang ke jarum, suami make-up isteri, lagi aku tak tau. Biasa2 ja la kot. Ada kerusi music sebab hari hujan, jadi agak tak semua yang best. Tapi cucuk benang ke jarum memang best. Hahaha. Lawak gila. Bayangkan mereka yang senior buat tue. Hahaha. Keji aku duk gelak nie. Tapi Tok Cik Zaharah menang. Hahaha. Tak sangka betoi. Sat ja! Memang aku respect la kat MATA dia. Dia makan apa huuhhh? Aku bawa Stefan and Nora ke surau sebab semua nak tengok rupa mat German. Ada Dato’ Talib tue dia borak-borak la dengan keduanya. Hehehe. Waa wee.. well educated la! Then aku hantaq mereka ke Kuala Perlis. Again. I’m driving. Nora cakap aku drive ok. Yeayy!! [boleh la Nora sket-sket. Saya kanak-kanak baru belajar memandu]. Balik dari Kuala Perlis then aku tuidoq la. Ngantuk bebbbss! Then kul 2.30 p wedding YA. Aku hangin ngan mak-makcik yang nak naik ngan aku. Tapi tak kata kat depa la sebab kan before that depa ada aktiviti kat surau. So memasing tak dan nak bernafas elok-elok. Aku lak terpaksa la nak cepat since janji ngan Kak Pah and Maizah kul 2. Then Tengku and Farah dah ada kat rumah YA.. Kami sampai rumah semua masih ada including pengantin [memang la ada. Nak p maan lagi?]. After makan, kami amik gambaq la. Yuhuhu. Sngatlah seronok!!

Hadoiii. Lengoh [aku typing time opis hour nie].

Lepas tue balik la. Aku bgtau YA aku tak janji besok aku mak ka dak. YA cakap tak apa. Hooyeayy!!.Then sempat lagi YA nak story kisah semalam. OPPPS! There’s nothing happened so far, as what mentioned by YA. And I do trust her. Lalala.[ Tatkala aku menulis nie, everything gone already. Hehehe. Shuutdup YANI!!].

Saturday’s night fever! Aku belanja seisi kuarga and kuarga Cikgu Nasaruddin makan KFC! Tapi Irfan tadak ada Kem Bahasa Inggeris. Sorry Irfan. Fuad, Sham and Farhan dah pulun makan. Hehehe. Then Cikgu Nasarudin berterima kasih kat aku and doakan semoga aku bertambah murah rezeki. Depa nie mmg closeeee gila ngan parent aku. Depa nie mmg sangat baik ngan kami seisi kuarga!Sunday
Aku bangun solat subuh and aku tidoq balik and bangun at 9.40am. Beshh gillllsss! Hari nie nak balik ke Kulim dah. Then nak p wedding fizal juga. Then get ready la semuanya. Balik Kulim dengan hati tak berapa tenang since ada route tak leh search oleh PCE. Rupanya. Salah aku sebab aku tak ATEG! VUNGGUUKKKSSS! Malamnya aku call Pak Abu bukan Abu Bakar Ramli ya! Hehehe. Tapi Pak Abul! Ntah sesapa ja dia nie. Aku tak kenal dia. Tapi aku suka nak kenal dia. Hehehe.[gila ngaku kat sini]Adakah ini entry or perihal sepanjang 3days weekenderrrs? YANI, YANI, YANI. Apalah kisah hang nie?

Mood aku la nie, biasa-biasa sahaja. Aku rasa macam nak kawen 2010 la. Cepat la ikan, mari kita tunaikan hasrat murni aku iniew ! Lalallaalalala.

Thursday, November 19, 2009

~ Chairs ~

Hello ALL,,

Just received this email from my colleague. Nice to share with you guys. Each chairs have own story kan. From kids to not too sexy anymore. Let's take a look ya! Enjoyy yayayay!!Today ada OPC AMH[All Hands Meeting] and ada la so many presentation from big boss OPC and our director and managers. The sadness part is, this is last OPC AHM's meeting with Si Dia Bersuara Lembut. After this, new manager will take over our team. Soooo soo sadd! OHhh nooone. We gonna miss you Fritz! Tak lupa aku suuh Jida snap while he presented out topic. Hope berjaya la![Nanti aku try mintak kat Jida]. Well after that ada birthday celebration ada Secret Recipe's cake then apa lagi. Aku hentam sehabis mungkin! Banyak gila aku makan. half Slice fibre, 1.5 slice choc cheese cake.[Aku main mentioned ja since aku tatau nama cake tue but from Resipe Rahsia la]. Then tak lupa aku p berterima kasih pada Big Boss OPC Kulim. Thanks for lovely food![actually those foods order kat cafe atas juga. But this time very nicee! Sedap dari biasa. Trust me. Aku suka sangat. Mix vegi dia. aku suka!!] Then Big Boss OPC Kulim reply. Most welcome. Then dia duk depan cake tue. Aku nak amik, then aku dengan sopannya berkata-kata "Can I have one?" he replied "Sure, this is for you too." [Then dia berpaling kat screen which is ada birthday list. Nama aku ada la for September punya. yeayyy!!! Gumbiranya aku]. OTW back..apa lagi. Gossipsssking la dengan MDM's girl. Suddenly..its recall back la yang Big Boss OPC Kulim personally datang wish Birthday aku. Ohyeayyyyy. Aku terasa dihargai. Sonokkknya!![Chehhh gila berangan minah nie. Tapi betoi woooooo]Tengok aku tengah pulun amik cake dengan Wana kat hujung tue. Hehee.
Petang nie ada lagi AHM tapi this one for I*KM Kulim la. Perhaps it will be a good news la. Ada ka tak? Ada ka tak? Ada ka tak? Berapa bulan? Berapa bulan? Hehehe. Mungkin ada yang memahaminya!

Oh ya. Yesterday aku balik dengan Aiman. Thanks Aiman sudi tumpangkan aku. Aiman tunjuk aku rumah IKAN Neo! Waa wee. Selang sebuah dari rumah Aiman ja. Lepas nie mudah la aku nak pasang pukat sebab dah tau rumahnya. Buat-buat moto aku rosak depan rumah dia ka. Buat-buat minyak habis depan rumah dia ka [Sangatlah lawak dan sengal nakbuat beginiew]. Hehehe. [Apahal banyak bold nama Aiman dari IKAN Neo nie?]

Well, today after working hour I will heading to Perlis with Kak Pah. Yeay!! Tomorrow Suria's wedding. Yuhuuu!! Kurang lagi laa bachelorette yang sexy and hot seperti kami iniew!! Take care all. Have a veeeey veeerryyy nice weekend! Ketemu kembali next week ya!! Assalamualaikum. Balik nanti aku akan update pasal wedding Suria!

With Love,
Yani a.k.a Fish Hunter

Wednesday, November 18, 2009

~ Tulang aku berisiko? ~

Assalamualaikum ALL,

Kan aku cakap kat opis aku kan ada Health Week. Then kemarin aku p la checkup tulang aku coz ada orang Anlene mai sini to check our bones. Besides ada lagi blood donation, free dental check up, ada talks pasal penyakit2. Tapi yang aku p check gigi for free and doc cakap gigi aku ok. Tapi last time aku check dengan Arwah Doc Syed, dia cakap gigi aku ada banyak lubang-lubang but then yesterday that doc check cakap gigi aku tahap hoccaaay! Tapi yang aku nak story kat sini, tulang aku!!! Aku minum susu everyday tapi still ada risk. The result is -0.8. Seeeeee.. Ada minuss!!! Uwaaaa...But my colleageu Azwana and Azida result depa 2.00++ and SK -0.1 kot..Sorry SK if i'm wrong ya. Then we make a conclusioon that, people with huugee weight will get a good bones, but people like me and SK..tulang kami memang ada risk. [Deyyy Yani! HANG nak cakap hang ringan tulang ka? Hehehe.] Teori tue aku suka. YeayY!! Then one of the specialist cakap, aku kena more exercise since aku tak suka caffein dan aku tak MABUK! Hehehe. Aku decide nak tukar susu la lepas nie [Waaa..macam baby lak nak tukar-tukar susu..kan?] Tapi kan berkisar pasal tulang aku niew, tiap kali aku bangun solat, nak sujud, nak rukuk sure tulang aku akan berbunyi..krap kruk krap kruk macam kruk kruk goreng pisang abg auuu pula. [Cik Lulup remember goreng pisang yang mung campak!!? Gara-gara mung gatal nak ngurat orang JPJ or PDRM]. Kakakakaka. Kak Aziyah berkata: "Kena kawen la tue." [Apa kaitans?] Hehe. Tapi boleh tak aku gatal nak kawen? OhyeeeayY!! Balik rumah this week aku nak buat-buat sakit belakang la kat mak aku, thus mak aku akan carikan TEMAN hidup aku. [Sangatlah gelenyarrrr YANI!!]. Apa-apa pun aku kena amik lebeh banyak calcium dalam tubuh badan aku agar tubuh badan aku senantiasa ceria dan sihat. Kann..kannn..kaannnn kawan-kawan!!

Besok aku nak balik Perlis dah then Nora nak p Langkawi and ank stay umah aku. Mak aku dah bersoal jawab dengan aku pasal gena Nora nak stay kat Langkawi nanti. AKu risau! Aku takut! Aku tamau pikiaq apa2! Tolong aku!! Tolong...Tapi mak aku ada menokok tambah, OK juga, boleh jumpa dengan orang German. Hahaha. Lawak la mak aku nie! Hehehe. Petang Jumaat Suria akan bernikah dengan Fizal then malamnya kami berkumpul-kumpul lagi. Sabtu majlis kawennya. Aku nak cari IKANSS!! Pasti ada!! ohyeaayy!!

"Wahai IKAN-IKAN sekelian, nantikan kemunculan aku ya"

Waaaa weeee..tak sabaqnya aku!!! Ohyess!!!! Anyhow, hari nie aku dapat cupcakes from SK! Soooo Sssswwweeeeet la. Besok makan pree lagi. Minggu depan pun makan preee lagi. Alhamdulillah. Murahnya rezeki. Hahaha. Go green!!

Tapi aku kepingin jam tangan baru. Aku nak p survey kat Sunway or JJ laa.. Sapa nak p tempat-tempat nie aku nak tumpang dua kaki dengan bontoto aku leh tak? Thanks a lotts ya!!

Aku berdoa semoga Nora akan sedar tindakannya! Aku akan bgtau dia before dia ke sana. Iyeaa!

Take care all! Have a nice day!

Credit to: patrix [flickr]

Monday, November 16, 2009

~ Last Day with Seigi ~

Hello ALL,

Happy Monday to all of you..let's working together.

To Seigi,
You will be missed and remember forever. Waaa..macam close gila aku dengan dia..kakakaka...Seigi nie la aku nak kenenkan dengan Si Dia Bersuara Lembut. Tapi dia nie masam a bit older than Fritz. Tapi tak apa. Janji hati baik! Both baik sangat.

MDM's girl's with SeigiProduction Planning's girl with Seigi
Just now i'm going to HR to buy movie ticket for 4=RM20. Untung kan? Then aku p register untuk Full Blood Test and the bad thing is, I can't claim for my subsidy because my name not in the list. HR tak update lagi. UwAAA...I have to use my own money. In positive way, maybe it will reduce my tax for nextyear. Yeayy!!

Ok. Jom mulakan kerja!! Aku tak buat apa-apa keja lagi since kul 9am td. Aku makan angin ja sepanjang pagi nie! Sleeepy!! Let's brush it!!

Sunday, November 15, 2009

~ Ding Dong Ding Dong ~


Happy Weekenderrs ALL!!!

As usual, my weekenderrs fully with housekeeping activities. ONLY YANI clean up this house everyweek others choose to enjoy themselves [ Nampak sangat aku tak ikhlas kan]. This is not GOOD Yani! Ok Ok Ok! I'm trying to be more sincere ya. Luckily Yani, I'm so damn fully kind coz I'm everyhting. [ Apa aku merepek nie? ]. Emmm..Nothing much happen this weekend. Tiring of tidy up this huuuuge house then watching my fav cartoon Sinchan and Doremon. At least it can reduce my dull boring day. Yeayy!!

Last Friday night, Me, Cik Zai, Aiman, Faizal, Shah, Firdaus and Azrul..we went to SPJ to visit Cik Aimi. Cian dia. Nak cakap pun susah jg. Ok Cik Aimi, balik Klang duk bebaik ok. Jangan risau pasal Apit. Ada orang menjaganya [Tetiba ada bercabang-cabang tanduk syaitoooon kat kepala aku nie]. After that p having our dinner kat Restoran 69. Aku pekena nasi goreng 69 dia. Maybe later Cik Zai will upload in her's blog. Cik Zai pla upload ya!!!

Ermmm...Today is Sunday!! Tak ada apa-apa yang special pun berlaku hari nie. Cuma aku memcuti kain burukssking ja. Munchy!! Ntah bila masa lak leh naik katil aku. Hiiishh!! Dia nie tatau ka kau nie bukan suka ngan dia. Nak juga masuk kamar aku yang sedia bersih nie. Hadoii!!!

Lately aku perasan rambut aku makin luruh, kenapa eh? Ada sesapa tau tak macam mana nak kurangkan rambut luruh? Aku risau dh nie. Tak pasal-pasal aku kena p Yunnam Hair Cair nanti. Haaaa tue kat TV ada iklan Shampooo! Seakan rawatan stim! Hahaha. I have to do something la with my hairs! Ahdaoiiii!!

MEH meh...aku nak share picture last few weeks time kat rumah aku ada even. I'm named it RPA'Day!! Yeayy!!Ikan kesayangan hamba! Golden Parrot!!

Si Gadis Ayu 2009
Si Gadis Ayu 2009
Si Gadis Ayu 2009
Si Gadis Ayu 2009
Si Gadis Ayu 2009
Si Gadis Ayu 2009
Si Gadis Ayu 2009
Si Gadis Ayu 2009
Si Gadis Ayu 2009
Si Gadis Ayu 2009
Si Gadis Ayu 2009
Si Gadis Ayu 2009
Si Gadis Ayu 2009
Si Gadis Ayu 2009
Si Gadis Ayu 2009
Si Gadis Ayu 2009
Si Gadis Ayu 2009
Si Gadis Ayu 2009Si Gadis Ayu 2009. [Apa motip aku naikkan sket baju aku tue? Sebenarnya aku tak perasan sebab ada handphone Norkia dalam poket aku itew. HARAP tiada yang salah sangka. Bukan niat aku nak menyeksi-nyeksa tao. Hehehe. Peace No war!! ]

Jom! Aku nak continue tengok NONA. Time tengok orang kawen.. yeeehaa!!

Thursday, November 12, 2009

~ Teman Bercakap a.k.a Teman Gossip ~

Assalamualaikum ALL,

Malam tadi usai Maghrib, Mak aku call. Tanya kabar, dah makan belum, dah solat belum? Then mak aku ajak kami menyentuh issue Housemate baru aku. A Malay lady GAGA. Hahaha. Aku tak pernah bersua lagi dengan dia. Hari tue dia datang tengok rumah, tapi aku jumpa Nora lak hari tue. Tak apa. Mungkin hari nie dia masuk. Welcome to our house! Bak kata Cik Lulup, ntah-ntah otak dia lagi mereng dari aku, Cik Lulup. Cik Ido baik-baik sket orgnya. Yang duk menjerit separuh gila dalam rumah tue is Cik Lulup. Aku ayu ja dalam rumah tue. Aurat taooo!! Oh ya. Berkisar ayat-ayat cinta mak aku. Mak aku cakap la.

"Berkawan baik la dengan dia, buat teman makan, teman sembang. Boleh kurang tension." [Waa mak aku. Sejak bila hebat nie? Sebab mak aku pun tau aku tekanan juga this week. Ntah la. Aku pun tak paham pasai apa aku tekanan]. Mak aku tau aku nie, lepas balik keja aku tak makan dah. Lately aku minum oats dengan milo or anlene ja. Malas nak kuaq rasanya. Tue ja yang simple. Then ada roti Gardenia chocccs. Sedapp!!BTW peepss. Aku dah ok dah. Malas nak pikiaq dah. Aku tak sabaq nak balik Perlis ja. My best fren's wedding on 20Nov and 21Nov. Aku akan sama-sama ke majlis akad nikah itew.

Khairiyani dan Nur Suria.
She is one of my best friend. Segala rahsia percintaan dia aku tau. Hehehe. Sampaikan ada satu tahap dia nak kami bermadu. Gilongg apo!! Aku sayang sangat kat dia nie. Cuma after Form3 masing-masing bawa haluan, but still balik Simpang Empat kami akan makan sama-sama, jalan-jalan. And kami dieprtemu semula di UUM. Currently she's continuing her Master in XXXX aku tatau lak. Hehehe. Last 2 night kami duk sms, recall back our sweet memories and sama-sama berjanji kami kawan seumur hidup. And paling aku terharu bila Ya cakap kat aku, "Aku akan maafkan hang, even hang buat dosa besaq sekali pun, kira dah imun la nie" Lagi sms dia "Aku nak hang dengaq lafaz janji Fizal macam mana hang orang pertama yang aku kongsi raya cinta aku dekat Fizal, macam tue juga aku nak hang dengaq lafza tue and nak hang sama-sama rasa kegembiraan aku pada malam tue". Sedey wei!! Honestly, malam tue ada tears at my eyes. Aku terharu sangat-sangat. Tetiba aku nak sangat turning back to old school!! Rindunya!!! Kayuh basikal pepagi dengan Suria, Dia akan mai tunggu aku kat rumah aku sebab dia akan melalui rumah aku. Then sama-sama beremba naik basikal. Then masuk class sama-sama. Banyak la pengalaman kami berdua. Kena denda dengan Ustaz Mat Desa sebab kami masuk from back door while his writing on the black board. Then he turning his head, he saw us and ask us to keluar semula and masuk semula dari front door. Tapi sebab dua-dua orang nie tak kisah, tak malu pun. Hahaha. Kawan-kawan sekelas memang tau kami OTAI Simpang!! Hahaha. Kami penah accident sama-sama kat Kuala Perlis. Time tue Suria bawa moto baru mak dia, macam mana ntah leh terlanggar divider. Ada la luka-luka kat tangan and kaki. Balik rumah masing-masing kena marah dengan parent memasing. Ya ALLAH. How i missed that moment soo sooo much!!!!

Kisah kami jadi spy untuk tengok Si Gadis Kedai Tomyam (Dari Pattani). This girl penah naik moto dengan Fizal. Kami p la tengok wajahnya. Biasa ja. Suria lawa lagi!! Then banyak la mission impossible kami yang mostly completed! Hahaha.

Kat sekolah, sememangnya kami ahli Koperasi yang tulus dan berdedikasi. Mana taknya. Time solat Zohor berjemaah, sokmo duk kat Ko-Op. Makan-makan. Suka-suka then Kak Ko-Op pun sporting habeh dengan kami. AJK Koperasi Aku, Suria, Kak Pah, Yus. Cikgu Ko-OP pun suka kami. Banyak makanan dia provide kat kami. Tue yang beshh!! Kalau aku nak story kisah aku sekolah menengah memang super duper banyak la kat sini. Apa-apa pun aku enjoy la kat sekolah tue. Tapi Form4 and Form5 tak semeriah kat SMKSS. ASTECH banyak kena study. Hehe. ANyway, i'm happy with my life..so far. No regret! Without all this, i cant became like now!

NoorFarzana
Btw, the other my best friend is NoorFarzana. Currently working in Putrajaya. Later i will story bout her pulak. Since primary, secondary school kami dah close. Tapi Zana going to boarding school already. But kami still hantar surat-surat tau! How close we are. Last memasing send surat sampai 2000 kot. Time aku kat ASTECH! Hehehe. Pheeeww!!!
Hari nie lunch dengan Seigi our visitor from Regensburg. Makan kat Old Town. Pessttt time aku nak makan kat situ. Aku makan Prawn Noodles and meehun. NOT BAD! Aku suka roti bakar dia. Lepas nie leh la aku kesana lagi. P brroommmm brrooomm dengan moto aku pun best nie. Tunggu ja la!!! Waa..penuh bergaya la.

Otw back tadi ada nampak 1 ikan! Naik Neo yang sporty tue. Wana, Jida and SK suh aku tengok that ikan. Waaa. Hensem beb! Actualy kemarin dah nampak, then hari nie nampak lagi. Adakahhh ini maknanya CINTA? Oh yessss!! Kalau gini hari-hari aku semangat nak lunch kat luar. Ikan merata-rata. yeay!!!

Friday, November 6, 2009

~ Poppp Poopp pooooopp ~

Assalamualaikum ALL,

OHyess!! Today is Friday already and tomorrow me and da famili will heading to Ipoh. Ziarah my dad's bestren since kat Perlis lagi which name Kak Norisah. She and parents will perform Hajj this year. Aku pun rasa seronok dengan ini. Tahun nie ada la 2 3 sedara aku kat Kedah pi Mekah tapi aku tak pula p ziarah depa, tak apa la. Mak ayah aku p dah cukup la. Tapi for Kak Norishah nie, aku sangat baik juga dengan dia since she really close to my mum sejak dia duk berek Balai Polis Simpang Empat, Perlis. Waaaa weee. Details lak aku cakap kat sini. Dia nie sungguh baik dan masih single. Kepada sekalian lelaki yang budiman out there, she is the right person to be ur wife. Kepada lelaki budiman yang masih muda, akulah gadis pilihan kamu! Iya. Akuu dan aku dan aku!! Hehehe. (Hegeh dah nie Yani).

Pagi tadi sebening Subuh menerima calling from mere Mama tanya dah bangun ka belum. Hahaha. Satt!! Baru bangun dan mak aku dah tembak bermacam-macam. Hujan dak? Oh Mak, adikena baru nak buka mata and telingan nak dengar tue semua. Aku jawab. Tak hujan. Mak aku tanya. Dah sembahyang Subuh? Aku jawab. Dak lagi. Then mak aku cakap la pasal plan besok and mak ayah aku akan datang amik aku di Kulim. Ohyeeesss!! Tidak la perlu pengabdikan hidup weekenderss aku di KULIM iniew. Yeayy!! Perhaps dapat meet bgcik and akak skali. Ada rezeki nak poww depa la. Aku kepingin Jam!! Tolong!! Sapa nak hadiahkan pada aku? Pls pls pls...i need it. Jam aku la nie RM8.90 ja. Made in Mydin Penang!

Lunch aku hari nie sangat sedap lagi. Semalam pun sedap. Today aku pekena Gulai Bawal, Tokua separuh dan Sayur benda with limau suam. Makan kat Hidden dengan Kak Sobah. Aku nak balik baru la IMMO sampai. Semua macam muka hairan aku dh nak balik. Iya la. Aku kuaq 11.30am la. Aku nak dapatkan lauk-lauk yang masih belum di pilih or di reject oleh sesiapa. So sebab tue la kami suka makan awaiii!! Memang sedap. Kedai tue aku leh describe sebagai Masakan Dari Rumah yang telah di komersialkan kepada Kedai Makan. Faham tak weeii?? Faham la. Means. Jurumasak dia masak macam betoi-betoi kat rumah. Kak Sobah 1st time makan, dia dah suka. Aku pun suka plus harga yang murah!! Itu paling penting. Sedap dan Murah. Bersih? Ohh. Aku leh bagi 5 out of 10 la. Tapi ok la. Tak ada la aku jumpa apa-apa hidupan dalam lauk, nasi aku melainkan hidupan yang aku nak makan la.

Today HUJAN lagi. Alhamdulillah. Aku gagahi juga naik moto Honda aku itew. Aku agak basah and aku seperti biasa. Tegarr! Tamau pakai baju hujan! Apa keeellllass pakai baju hujan. Aku kan OTAI! Mana layan beb!!!! Biar aku kebasanan tapi aku bertambah sexy la nanti. Ishh. (Gila betoi nak secy ja keja aku nie). Tak tak. Aku pakai sweater then kurang la WET aku!

Tup!Tup!Tup!
Phone aku berdering. Zati nak berlakon macam biasa tapi kantoi juga. Dapat cakap sat ja, then batt aku flat. Sokmo macam nie. Lantak la! BUKAN sesapa nak calla ku pun. Aku rasakan aku perlu Ayah Gula yang manis la. Untuk belikan jam padaku. Hahahaha. Gila kejiii!!! Tidak. Aku maish waras! Aku masih mampu untuk membeli tapi aku kena la TABAH. Setabah Honda bersama aku. Dah lama aku tak cuci moto aku. Alhamdulillah air hujan banyak membantu aku. yeayy!! I;m proud being a riders. Malam nie aku nak mencari IKAN. Kat mana? Dalam angan-angan aku.

Muhchy! Munchy! Munchy!!!
Pandang aku dengan muka sexy. Gilo apo. Hello!! Aku nie kakak hang la. Takkan ada perasaan nak apa-apakan aku?! Jangan KAKAK masih suci! Seriyes, Munchy pandang aku dengan harapan aku leh kiss dia. Sorry beb!!!! Aku tau la minggu nie minggu hang mengawan tapi jangan nak terpa kat aku ok! Aku hawinnnn hang nanti! Tak pasal gigi hang patah 5 nanti. NAK? Try la kalau berani!! Fifi cakap nak bawak dia p jumpa couple sehari dua nie. Tapi ntah la bila. Sian dia terseksa zahir batin. Emosi juga sebab etrkurung. Hahaha. Sebab tue kalau aku balik ja, laju ja nak ke pintu, nak lari kuaq. Ada skali tue dia kuaq sendiri, then aku la kena jemput dia masuk dalam rumah balik. Tapi mudah ja nak suih dia masuk rumah since dia ada tragedi hitam. Hahaha. Dia kena ligan dengan kucing kampung!! Kakakaakaka. (Kenapa aku seronok?)Tak sabarnya nak balik awai. Aku harap tadak la any issue. Aku nak pulang!!! Kalau jadi p Sunway Carnival dengan Cik Zai. Else aku nak online sampai pagi. Mariii. Sapa nak YM dengan aku Si Gadis Suci 2009. Auuuwwww...Auuuww..Aaauuuuww

Take care all and have a good weekend! Besok aku tamau pakai baju kurung. Sure mak aku takkan paksa and perhaps tomorow ayah will allow me to drive from Kulim-Ipoh. Auto cruise bebbb!!! Enjoyee ur weekend all....
Assalamualaikum...Ppppapaoppaapap..

Credit photo to: Azalia Suhaimi [Flickr]
Credit photo to: Octovia (Facebook)

Wednesday, November 4, 2009

~ Utusan Malaysia 4 November 2009 / 16 Zulkaedah 1430 ~

Belajar di satu sekolah - Tun M
KUALA LUMPUR 3 Nov. - "Untuk menjadi bangsa Malaysia, sekurang- kurangnya belajarlah untuk pergi ke sekolah yang sama." Itulah luahan bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkenaan cadangan mewujudkan sekolah satu aliran di negara ini.

Beliau berkata, jika dibandingkan dengan negara-negara jiran, masyarakat pelbagai kaum di negara ini diberikan begitu banyak kebebasan dan menikmati kadar toleransi yang amat tinggi terutama daripada masyarakat Melayu.

"Di Filipina, jangan harap hendak ada sekolah Cina atau India. Di Indonesia pun jangan harap, di Thailand belajar guna bahasa Thailand, nama pun kena tukar, di sini semuanya bebas, tetapi paling kurang pergilah ke sekolah yang sama," katanya di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas merasmikan pertunjukan seni Rhythm of the 21st Century - Monologues of Raja Shahriman.

Beliau mengulas cadangan agar sistem persekolahan satu aliran diperkenalkan di negara ini.

Kata Dr. Mahathir, beliau merupakan pemimpin yang pernah mencadangkan penubuhan Sekolah Wawasan yang mengekalkan semua ciri-ciri sekolah pelbagai aliran tetapi hanya berkongsi kemudahan sekolah sahaja secara bersama.

Namun, cadangan itu pun ditolak sepenuhnya.

Masalahnya kata beliau, ia berpunca daripada golongan pendidik Cina yang mahu menjadikan pendidikan aliran mereka umpama di negara China.

Katanya, golongan pendidik Cina kalau boleh tidak mahu anak-anak Cina bersentuh pun anak-anak kaum lain terutama Melayu.

"Tidak ada negara di dunia ini yang mengamalkan sistem tiga aliran," katanya.

Beliau juga menyatakan sokongan padu terhadap cadangan untuk mewujudkan sekolah satu aliran berkenaan kerana perpaduan yang terbaik akan hanya dapat dibentuk melalui pendidikan.


Petikan nie aku amik dari Utusan Malaysia sepertimana aku dah nyatakan pada tajuk di atas bila. Bukan sebab ada nama aku dalam artikel nie. Tapi aku setuju kalau belajar dengan satu sekolah. Maksud aku satu sekolah semua ada kat situ. Ada Melayu, Cina, India dan sukukaum yang lain. Dari sini la kita boleh pupuk semangat kerjasama sesama pelajar, nak pupuk semangat perpaduan. Dari sini pelajar dapat bercampu gaul bukan nak couples ja tau! Iya. Memang betoi. Aku yang sekolah semua kaum majoriti ada pun memang tetap ada racist gak. Tapi class aku dulu ok sangat. Chinese student class aku sangat memberi kerjasama. Tue yang besh!! Apa-pa pun aku sokong sekolah gini and tak pula aku nak kutuk sekolah jenis kebangsaan Cina dan India juga. TAPI apa salahnya kita nak 1 MALAYSIA 1 SEKOLAH. Kan. Tapi bagaimana lak ngan sekolah kluster. Sekolah pompuan-pompuan, sekolah lelaki-lelaki. Memasing ada kelebehiannya. Tapi sekolah campur nie best bagii aku since aku tak penah sekolah kluster. Perpaduan penting coz tamau la ada jurang sesama pelajar. Lagi suka kalau semua bangsa berjaya sama-sama. Tadak nak pilih kulit. Di sini akah eujud persaingan yang sihat. Tapi jangan lak ada dengki-mendengki. Tak guna la nak implement konsep 1 SEKOLAH 1 MALAYSIA nie. Aku suka tengok keadaan sekolah kat luar negara. Kak aziyah penah story kat aku, kat Germany ada sekolah Tadika yang langsung tadak class and all the student learn from anyhting sekitar sekolah ja. Bukankah ituew baik. Belajar pasal pokok, pasir. HEHEHE. Plus leh mancing sapa-sapa yang lalu-lalang kat main road tue. Hahaa. Songsang dah aku nie. Ini semua adalah penadangan aku saja. No right no wrong. Apa kata hangpa semua?

Credit photo to: _mejastudy [Flickr]

Tuesday, November 3, 2009

~ Learning how to be a poor people ~

Hello All,,

Currently I can say that myself to much spending money rather than saving. Why this happened to me? Aku joli kataksking sangat until may saving account only change with a small amount. Compare to before, my saving amount always higher. Iya. I have to accept that from August 2009 I have to pay for my car’s installment. It's a lot for me. Iya iya. Sapa suh gedikx nak beli keto mahal. Tapi takpo. I;m not regret at all. But I;m so thankful to ALLAH SWT gave me opportunity to own my own car. Tapi Merlin ada dengan mak ayah aku lagi. Mak ayah aku ada agenda lain tahun depan. Iya. Jangan cakap lagi.

La nie aku rasa macam nak amik course la. How to manage my money? Gennnaaa!!! I want to go for shopping without excess my money. Itulah. Ajaran Cikgu Leong time F4 time Kemahiran Hidup DULU aku memain. Tapi aku dpt A in KH. Yeay!! Kena beli buku ledger agaknya aku nie. Actually aku dah ada tapi in Excel ja la. Aku tengok money in money out aku. Aku nak manage money out aku sebaiknya. Tolong la kekawan faham aku. Aku nie tak kawen lagi gena jadi macam nie.

Mak pernah berpesan : Orang kedekut banyak duit.

Tapi aku nie murahan dengan berbelanja. Buat diriku dan orang tersayang (family aku la). Nie belum ada teman lagi. Kalau ada teman for sure aku akan sokmo dating (Cheee cheee chee perasaan lak nak berteman). Mungkin nie salah satu hikmah aku masih belum berteman. Tapi aku nak berteman juga. Ehh…Apa kesss nie. Tetiba cakap pasal TEMAN nie. Dah-dah. Cakap pasal money management lak.

No money no talk and we have to responsible for our money. I have to spend it in a best way. No more hidup senang lenang. Aku nak menjadi orang yang susah tapi kaya. Gena tue? Leh ja kita nak determine what we can do woth our money and we have to control it. Susah weeiii! Orang macam aku nie, Tupperware pun nak beli. Walhal tue mak-mak nya. Tapi aku beli kat mak aku la.
Memang la orang cakap, enjoy ja masa ada nie, tapi kalau tak beringat gena nak survive once we in a trouble.

“It is true that money cannot buy happiness but it does make it possible for you to enjoy the best that the world has to offer.” - George S. Clason

Come. Let’s together-gether manage our money! Sussaahh weiii!!

Photo Credit to: ariffjrs~~terkonang juo.. ayam den lapeh~~ [flickr]