Nuffnang

Friday, December 31, 2010

~ Goodbye 2010... Hello Hello 2011! ~


Assalamualaikum and Happy Friday's morning to everyone,

Time flies like an arrow!!! kann..

There's so many happy and bad things on 2010. Each of it have it own meaning for me. In term of life, career, nature, relationship and etc. As for me, my life still same working and having my own weekenders sometime alone, sometimes with family, sometimes with friends and sometimes with my lovely Orkids and my Merlina! Forget it bout Merlin!
In term of my career, my boss giving me more trust and support and there's 2,3 task in additional for 2010 and will coming more in 2011, perhaps! Better payment compared to 2009 which is so little increment but yet, Alhamdulillah syukur for all the rezeki to me. In term of nature, YES! 2010 I become a gardener! Hihi but it's not fully time gardener. Haha. I do have my 4 sweet orchids which is 3 of them I already seen their flowery, another one still struggling to flowery. Nevermind, I'm still waiting. No worries! Erkkk!! In term of relationship. Oh gosh!!! null!!!

Ermmm..target in 2011?
Of course I'm dreaming to drive my car. Perhaps mum will allowing me since dad already giving me green light. Start from now, I'm wondering where to park it. Maybe at backyard? It is safe? I'm really sure my dad wont allowed it. It's ok. Start to stealing my neighbor car's parking. **This is my planing, perhaps I can bring it here** Talking bout career, might be stay here for a while, dunno what will happens in future but I do plan to stay in Dubai! Hahaha. **Kidding** Oh ya! needs to reduce my weight. Wannabe like Gisele Bundchen backkkkkk. And stay healthy with lotsss lotsssssss of money! but life with fully of love sure more meaningful right? Ermm..visit as much place don't care even in Malaysia pun. This one needs a lots of $$$$$. Errk! Learn how to be a good chef! Even I mentioned it last-last, but it WILL BE my priority. Nak kawen kena la pandai masak! GOOD CHEF?? (*_-).

Many things I want to improve. Pls allowed me only to share it with my dear deary. Perhaps, everything will going smoothly and easily. yeay!
This coming new 2011 which is tomorrow, determined our needs, our goals as we able to achieve it. Perhaps, all of us will have great 2011 ahead. May this year bring more happier moment for me, you and family. InsyaALLAH.
Psssst! Biar banyak azam, nanti pilih mana yang nak usahakan dulu.

Photo credit to: quadratiges[Flickr]

Friday, December 24, 2010

~ Ada masa.. ~

Hello!

Ada masa? Ada? Bagus. Tak ada? Ada aku kisah??

Sungguh gembira noo. This week, received my 14months salary! Alhamdulillah syukur ke atas rezeki-NYA. Banyak caturan aku nak buat nie. Masuk sana, keluar sini. Sungguh jenuh juga nak pekim-pekim duit untuk manusia seperti aku yang agak gemar membeli. Tapi pembelian haruslah atas dasar kegunaan harian juga. Tapi untuk hujung-hujung bulan gini, aku tak ada apa nak membeli since duit bulanan pun kamin kureng, so berjimat cermat amalan mulia jadinya.

Selamat Hari Lahir mak saya!!


Tahun ini genap usia mak aku ke 55tahun. Masih muda mak aku, anaknya badan sudah mula sakit sana, sakit sini. Bgcik aku tanya Mak potong kek dak? Then mak aku bilang, mak aku dah potong 4 kek. Hahaha. Mak aku ada buat kek untuk makcik jiran aku tue. Tumpang kenduri katanya. So balik ini mungkin aku nak potong kek sesama mak aku juga. Hihihi. Hadiah? Cukup dak kalau aku cakap aku bagi kasih sayang tanpa sepadan pada mak aku? InsyaALLAH dapat gaji nanti boleh beli special cikit tapi hari tue dah beli 1. Harap mak suka!

Batuk aku masih ada saki baki. Mak aku punya risau sampai kedai Tabib Cina Tua kami terjah! Auuwww! Takut wei apa tabib tue cakap. Hohohohoho dan because of that aku dah dapatkan ref letter from in house clinic's doc untuk aku check lebeh lanjut. Doakan aku sihat sejahtera na. Ubat batuk aku dah habeh, cuma ada pills lagi tak habis. Nak habiskan la cepat-cepat.

Oh tuneng! Oh Kahwen!
Bukan aku nak tuneng, tapi kawan aku nak tuneng. Sama juga kahwen. Kawan aku juga kahwen. Turn aku insyaALLAH, aku plan tahun erkkk,. erkk...lekat kat kerongkong nak cakap. Euuw! Terbelit-belit jari aku nak type. Itu tandanya?? dot dot dot dot!

Arghh! Aku rasa sungguh seronok nak balik kampung. Long weekend ya! Aku plan nak p kejar/tangkap itik. Tapi aku tak ada itik untuk di tangkap. Mungkin aku nak ikut ayah p kelaut dengan boat baru ayah. hoyeay!! Oh camera! I need a new camera..

Baiklah semua. Happy weekend and enjoy ur holiday.
Assalamualaikum..

Photo credit to: oh it's amanda[Flickr]

Friday, December 17, 2010

~ Nasib baik dapat duduk ~

Assalamualaikum,

Tadi dalam surau aku ternampak ada security girl berbaring. Letih nampak gayanya. Then at the back ada makcik-makcik cleaner pun berbaring, berduduk. Then aku terpikir. Aku? Cara kerja aku macam mana? Alhamdulillah aku semasa bekerja I have comforter chair for me to sit with even it's not so ergonomic, but Alhamdulillah. I can sit but for them, they have to stand all over working hours, walking here and there, sweeping everywehere plus they have to work 12hrs I think. Same goes to operator in line even for pregnant lady yang baru beberapa bulan usia kandungan. But for preggy lady sure ada colleagues yang akan kasi chair for her to sit with. Not like me yang kerja from 8am-5.15pm. Even sometimes I'm late time in.Sesungguhnya kerusi aku sekarang bukan serupa ini.

Boring di waktu bekerja?
For us, we do have internet to surf and can watch any funny video to release our stress. This is not meant most of the time aku buat. Soooo seldom actually. But for them dengan berborak sesama mereka, sorang buat lawak sorang ketawa or gaduh-gaduh manja semasa rakan setugas mungkin boleh menghilangkan rasa boring mereka. For us yang ada inetrnet, pc and for me I have portable Sudoku it's help me a lot during I'm waiting for any task given by my customer.

Boring with cafe foods?
Oh yes!! Who likes all those kind of foods at cafe? I mean our company cafe. Makanan sungguh menyelerakan sampai tak larat nak jalan. So for us, we can having our lunch outside and enjoyed lunch time at least for 1hour. Great right! Absolutely YES YES YES!! Compared with them, yang terpaksa makan makanan yang terhidang di cafe. Ohhh! Baunya sungguh sedar bahawa itu makanan cafe. Lazat? Enak? Tekak sendiri mau taste it. But our former MD tidak kisah makan kat cafe for everyday. Sedap kot or malas nak berpanas?. For me having lunch outside sungguh fun even it's the best mum's cooks. But at least tak ada bau cafe. Even sometimes terpaksa berpanas, no worries I have umbrellas! Rainy day, don't worry I have umbrella as well. =)

Time in, green or red?
Ahha! This is most critical for me. Always time in with red color because normally I'm late to office. For this let's blame to my tilam sesedap yang giving me a good restful during the whole night for most every nights. Hihihihi. And yet, sometimes Subuh gajah bin dinosour berjuta-juta tahun.

What I'm trying to say is, working here sungguh seronok but then a few things I have to think twice. Sungguh! Keseronokkan berkerja di sini tiada bandingannya. I have supportive colleagues and office friend's yang sungguh tolong-menolong.

Apa-apapun nasi lemak ibunda menanti di kampung. Hoyeay!! Ketemu Mak Ah yang baru pulang dari Tanah Haram, Hajjah Zaharah Hj Taha.
Assalamualaikum semua.

Psstt! Malam ini makan makanan Pasar Malam Simpang Empat. Yummm!

Credit to: Sitbetter.com[Flickr]

Friday, December 10, 2010

~ Kumpul ilmu di hari Jumaat ~

Assalamualaikum,

Jumaat sudah hari nie. Besok ada undangan perkahwinan. Ada 2 lagi. InsyaALLAH cuba untuk penuhi jemputan tuan rumah.

Hari nie batuk aku masih ada. Malam tadi aku minum ubat batuk sebab macam makin kuat aku batuk. Tup-tup hari nie housemate aku ada gaya nak domam. Di doakan semuanya sihat sejahtera.

Pagi nie aku datang office. Boring sungguh. Sat! Aku nak berpaling ke belakang kiri sat. Tengok boss aku pun tak ada kat tempatnya. So aku senang lenang nak surfing.

2,3 hari lepas aku ada baca pasal focus di tempat kerja. Antara focus itu adalah jangan duk surfing internet. Tapi apa sudah jadi kat aku? Sebab la nie aku sedang/masih surfing.

Tapi aku cuba nak membaca ilmu-ilmu dari forum.
Antaranya: Ucapan salam. Salam adalah bermaksud selamat tinggal. Sebaiknya untuk memulakan sapaan ucapkan Assalamualaikum atau kalau nak shortform kan As salam kepada mereka yang kita nak tujukan. Begitu juga kalau nak jawab Assalamualaikum/As salam silalah menjawab Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh. Maaf aku provide dalil sebab ini aku baca dari forum. Juga jangan gunakan perkataan bye sebab tak elok maksudnya = Di Bawah Naungan Pope. Jadi mulai sekarang kalau ucaplah Assalamualaikum atau As salam dan kalau nak jawab silahlah jawab dengan Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh.

Umrah dan Haji mana nak dahulukan? Untuk aku kalau aku cukup duit bukan di musim Haji aku nak buat umrah dulu. Daftar haji aku lama lagi nak kena tunggu tapi ini bukan sebab untuk aku tidak menabung untuk menjadi tetamu ALLAH SWT. Usaha kita ke start cuma urusan ALLAH SWT samada nak izinkan atau belum lagi. Cikit-cikit kumpul lama-lama insyaALLAH menjadi bukit.

Tiba-tiba aku rasa nak makan muffin kat Kennyrogers..Sedapnya!

Have a nice day all...selamat bermakan kenduri ya! Assalamualaikum..
Photo credit to: ansonleekh[Flickr]

Wednesday, December 8, 2010

~ Aku yang tak COOL ~

Assalamualaikum...

Tika ini aku rasa sangat gelisah sebab aku dah berjanji dengan team yang aku akan membawa Merlin end of april. Until now mulut aku zippp tak habaq lagi kat mak aku. Gena nie? aku takuttt...sedey, risau, takut semuanya ada. Mengalahkan perasaan bakal pengantin..ewaah...Tue la masalahnya. Aku risau once aku mintak, mak aku tak izinkan. Restu bonda adalah no.1. Tapi gena?? Tolong-tolong. Tiap kali usai solat, aku berdoa pasal Merlin juga. Semua orang dah mula bertanya dan makin rancak nampak gayanya. Aku pun tak kurang rasa teringin nak drive Merlin. Penat menumpang orang, segan semuanya ada. Ermmm.. Last week kan aku ke kenduri Murni. While waiting for the bus, ada pakcik taxi tanya aku keja mana? Then dia tanya aku, ada keta ka? AKu cakap la ada. P keja dengan apa? Aku cakap p dengan moto. Then pakcik tue tanya pasai apa, aku lantas menjawab, aku tak cekap bawak keta lagi, keta ada kat kampung. Then pakcik tue pun advice aku bawak keta. Laa nie macam-macam katanya. Kalau patah tangan, patah sana sini, payah. Tatkala tue aku terus rasa kecut perut. Iya lah bukan doa pakcik tue, tapi kecelakaan ada di mana-mana saja. Ntahlass! AKu kekadang give up nak amik Merlin tue, aku rasa macam biaq la aku selamanya gini tapi perasaan aku nak berkereta macam orang lain tue ada. Kenapa nasib aku macam nie? Aku tatau kenapa aku jadi macam nie... Sedei wooo...

Usia-usia macam nie aku perlu menghabiskan masa dengan membuat sesuatu yang aku suka. Ya! Suka aku nak cakap di sini, banyak perkara yang aku suka terbantut dengan keadaan aku yang hanya bermotosikal Honda kesayangan itew. Tapi apakan daya, aku pasrah awai-awai lagi. Aku redha. AKu biarkan diri aku susah begitu. Hanya aku yang rasa. AKu naik bus kesana kesini, naik cab untuk balik ke rumah sewa. Kalau aku kira-kira semua tue, lagi mahai tambang bagai. Mungkin kalau berkereta tak semahal tambang bagai. Mak pernah bilang, "Tak apa mahai, janji orang hantar sampai depan rumah". Dari situ aku dah nampak, makin susah aku nak dapatkan kereta. Serius, aku cakap. Kalau aku ada duit banyak, aku nak beli kereta lain. Aku akan lupakan Merlin. Aku akan cari kereta lain biarlah second hand pun. AKu sanggup. Ya! Selama ini aku hanya meluahkan pada mereka yang aku paling percaya saja. The only one. I think you know once you read this. Tapi kini aku dah tak tertanggung. Tak semua aku reveal di sini. Adalah tidak sopan dan kurang ajar aku suka-suki bercakap yang hanya untuk kesenangan hati aku, walhal kisah hidup aku tetap sana. Still naik moto.

Kadang-kadang aku rasa diri aku tak dihargai pun ada. Semua orang nampak aku ok. Iya. AKu pandai naik moto, dan jaraknya tak jauh. Aku mampu bawak moto! Hanya ALLAH Taala yang tahu bila aku bawak moto, tup-tup ada orang mai tolak moto aku ketepi, aku jatuh. Nauzubillah. Aku sering membayangkan begitu. Dan nak masuk tahun ke3 aku bawak moto kat Kulim nie. Aku pun tak tahu nak cakap apa. Tangan aku sebelah kanan dah gelap dari kebiasaannya. Tangan kiri leh juga aku sembunyi2 tapi tangan kanan nak press minyak lagi. Kalau hari petang nak hujan, YA ALLAH! aku tebalkan muka nak tumpang orang. Aku tau semua ikhlas nak tumpangkan aku, hanya aku yang rasa segan. Tapi sampai bila aku nak tumpang orang. Time keja banyak, aku berharap aku dapat stay-back tapi bila pikiaqkan jam dah menjengah ke 7pm, aku terus shutdown pc dan terus kemas barang nak balik rumah. BILA hari malam, sure mak aku akan call tanya pasal aku. Thanks mum! I know you do concerns a lot for me. Tapi kenapa mak tak nak bagi lagi? Mungkin mak ada sebabnya. Tak apa. Mak pikir-pikir la dulu ya.

Kenkadang aku berpikir, kalau aku bawak Merlin sama saja. Merlina still dengan aku. Even Merlina bukan atas nama aku, tapi awal-awal lagi aku dah request kat ayah aku, aku nak Merlina. Ayah izinkan. Thanks ayah! Tak kurang kalau aku balik kampung, semua orang macam seronok nak memainkan perasaan aku. "Ada kereta, tapi naik moto" . "Kereta buat show room". Kalau boleh la tue juga aku nak amik Merlin, tapi apa aku leh buat? Nak menculik kereta sendiri? Owhhh wooo woo! Tak pasal aku masuk jail. Ya mungkin kalau fight kat mahkamah, aku akan menang sebab Merlin adalah dibawah nama aku. Ehhh..ehh..apa aku melalut sampai ke court nie. Aku akui, aku drive tak sehebat hangpa semua. Aku tak diberi kepercayaan selama ini untuk drive keta ayah aku. Ya. AKu pun takut nak bawak. Sebab kalau jadi apa-apa, mana aku nak cekau duit nak bayaq masa tue. Ntahlah kekawan. AKu pun tatau.

Masa aku typing nie, air mata aku mencurahcurah, air hidung pun kuaq tapi macam ini la selalu menangisi hidup aku tak ntahla. Kenkadang aku pikiaq, aku yang cari susah sendiri. Kalau boleh di pusing kembali, aku takkan beli Merlin lagi. Bukan masa yang sesuai. Dan apa yang aku nampak, adalah bukan untuk kesenangan aku tapi untuk kesenangan orang lain yang mereka lebeh sayang....

Ohh...abaikan entry ini. Hanya luahan perasaan aku yang takut sekiranya request aku di reject macam document kena reject dalam teamcenter! Aku bukan nak cakap sesiapa baik, sesiapa buruk, sesiapa disayangi, sesiapa tidak disayangi. Tapi aku rasa aku ada hak pada kereta itu. Tak apa lah kalau sesiapa yang faham aku. Biarlah aku yang faham sendiri. Sebenarnya aku tak suka entry aku bercakap macam ini seolahkan aku tidak disayangi. Tidak. Aku disayangi tapi mungkin ada sebab lain. Aku redha.

Ohh...hati tabahkanlah atas kesusahan yang aku alami ini. Mungkin bukan rezeki aku lagi.

Aku baru rasa susah macam nie pun dah sakan mengeluh, menangis bagai nak rak..orang lain yang langsung tak pernah bekereta elok saja naik bus, cab kesana kesini tak bising pun. Inilah aku yang sangat terbiasa dengan kesenangan. Tapi di sini aku susah sendirian. Banyak orang aku terhutang budi di sini. Mereka-meraka yang ikhlas lagi jujur sudi membawak aku menumpang kereta mereka. Trimasss.. Budi baik hangpa semua takkan aku lupakan. Tika aku susah, tika aku cuba elak dari kebasahan. Trimasssss!! Moga ALLAH Taala permudahkan urusan hangpa semua. InsyaALLAH.

Aku agak cool. Tak tahu macam mana aku nak cakap kat mak ayah aku. Doakan aku kuat semangat ya!

Assalamualaikum....

~ Solat dan Sains : Rahsia Solat Di Awal Waktu ~

Assalamualaikum,
aku sekadar nak berkongsi dengan semua juga.

Solat dan Sains : Rahsia Solat Di Awal Waktu

Setiap peralihan waktu solat sebenarnya menunjukkan perubahan tenagaalam ini yang boleh diukur dan dicerap melalui perubahan warna alam.Fenomena perubahan warna alam adalah sesuatu yang tidak asing bagimereka yang terlibat dalam bidang fotografi.

Sebagai contoh, pada waktu Subuh alam berada dalam spektrum warna birumuda yang bersamaan dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistemmetabolisma tubuh. Jadi warna biru muda atau waktu Subuh mempunyairahsia berkaitan dengan penawar/rezeki dan komunikasi. Mereka yangkerap tertinggal waktu Subuhnya ataupun terlewat secara berulang-ulangkali, lama kelamaan akan menghadapi masalah komunikasi dan rezeki. Inikerana tenaga alam iaitu biru muda tidak dapat diserap oleh tiroid yangmesti berlaku dalam keadaan roh dan jasad bercantum (keserentakan ruangdan masa) - dalam erti kata lain jaga daripada tidur. Disini juga dapatkita cungkil akan rahsia diperintahkan solat diawal waktu. Bermulanyasaja azan Subuh, tenaga alam pada waktu itu berada pada tahap optimum.Tenaga inilah yang akan diserap oleh tubuh melalui konsep resonan padawaktu rukuk dan sujud. Jadi mereka yang terlewat Subuhnya sebenar sudahmendapat tenaga yang tidak optimum lagi.

Warna alam seterusnya berubah ke warna hijau (isyraq & dhuha) dankemudian warna kuning menandakan masuknya waktu Zohor. Spektrum warnapada waktu ini bersamaan dengan frekuensi perut dan hati yang berkaitandengan sistem penghadaman. Warna kuning ini mempunyai rahsia yangberkaitan dengan keceriaan. Jadi mereka yang selalu ketinggalan atauterlewat Zuhurnya berulang-ulang kali dalam hidupnya akan menghadapimasalah di perut dan hilang sifat cerianya. Orang yang tengah sakitperut ceria tak ?

Kemudian warna alam akan berubah kepada warna oren, iaitu masuknyawaktu Asar di mana spektrum warna pada waktu ini bersamaan denganfrekuensi prostat, uterus, ovari dan testis yang merangkumi sistemreproduktif. Rahsia warna oren ialah kreativiti. Orang yang keraptertinggal Asar akan hilang daya kreativitinya dan lebih malang lagikalau di waktu Asar ni jasad dan roh seseorang ini terpisah (tidur latu ...). Dan jangan lupa, tenaga pada waktu Asar ni amat diperlukanoleh organ-organ reproduktif kita

Menjelang waktu Maghrib, alam berubah ke warna merah dan di waktu inikita kerap dinasihatkan oleh orang-orang tua agar tidak berada di luarrumah. Ini kerana spektrum warna pada waktu ini menghampiri frekuensijin dan iblis (infra-red) dan ini bermakna jin dan iblis pada waktu iniamat bertenaga kerana mereka resonan dengan alam. Mereka yang sedangdalam perjalanan juga seelok-eloknya berhenti dahulu pada waktu ini(solat Maghrib dulu la ...) kerana banyak interferens (pembelauan)berlaku pada waktu ini yang boleh mengelirukan mata kita. Waktu inilahfenomena buta ayam terjadi. Rahsia waktu Maghrib atau warna merah ialahkeyakinan, pada frekuensi otot, saraf dan tulang.

Apabila masuk waktu Isyak, alam berubah ke warna Indigo dan seterusnyamemasuki fasa Kegelapan. Waktu Isyak ini menyimpan rahsia ketenteramandan kedamaian di mana frekuensinya bersamaan dengan sistem kawalanotak. Mereka yang kerap ketinggalan Isyaknya akan selalu berada dalamkegelisahan. Alam sekarang berada dalam Kegelapan dan sebetulnya,inilah waktu tidur dalam Islam. Tidur pada waktu ini dipanggil tidurdelta dimana keseluruhan sistem tubuh berada dalam kerehatan. Selepastengah malam, alam mula bersinar kembali dengan warna putih, merahjambu dan seterusnya ungu di mana ianya bersamaan dengan frekuensikelenjar pineal, pituitari, talamus dan hipotalamus. Tubuh sepatutnyabangkit kembali pada waktu ini dan dalam Islam waktu ini dipanggilQiamullail.

Begitulah secara ringkas perkaitan waktu solat dengan warna alam.Manusia kini sememangnya telah sedar akan kepentingan tenaga alam inidan inilah faktor adanya bermacam-macam kaedah meditasi yang diciptaseperti taichi, qi-gong dan sebagainya. Semuanya dicipta untuk menyeraptenaga-tenaga alam ke sistem tubuh. Kita sebagai umat Islam sepatutnyabersyukur kerana telah di'kurniakan' syariat solat oleh Allah s.w.ttanpa perlu kita memikirkan bagaimana hendak menyerap tenaga alam ini.Hakikat ini seharusnya menginsafkan kita bahawa Allah s.w.t mewajibkansolat ke atas hambanya atas sifat pengasih dan penyayang-Nya sebagaipencipta kerana Dia tahu hamba-Nya ini amat-amat memerlukannya.

Adalah amat malang sekali bagi kumpulan manusia yang amat cuai dalammenjaga solatnya tapi amat berdisiplin dalam menghadiri kelas taichinya..."

Source: Al-Muttaqin

Article Credit to: forumcari
Photo credit to: Neo Rantissi [extremely busy!]

Tuesday, December 7, 2010

~ Salam Maal Hijrah 1432 ~

Assalamualaikum muslimin dan muslimat semua,

1 Muharram 1432H, hari ini adalah tahun baru untuk kita semua umat Islam dalam kalender Islam. Bermula dengan pada malam tadi kita membaca doa akhir tahun tapi aku terlepas membaca sebab aku membeli makanan untuk berbuka. Sampai di rumah kalut-kalut nak tahu waktu membuka kemudian Astro Oasis ada bacaan doa awal tahun, aku dengan Mas sama-sama menadah tangan dan bersama-sama mengaminkan doa yang di baca dari TV.

Apa azam tahun baru ini?
Aku berazam nak lebeh tutup aurat. Kadangkala ada aurat aku terbuka yang aku tak sedari. Eecececece. Yang hang duk tungin-mungin dalam class yoga tue apa kejadahnya? Oh. Class yoga sudah tiada lelaki. Yuehueww! Oh ya di sini bukan aku membuka tudung di khalayak ramai cuma kadangkala aurat yang tak terjaga dari pergelangan tangan, tudung yang jarang lalu menampakkan leher, tudung yang terselak lantas menampakkan bahagian dada, juga kain yg terselak yang mungkin menampakkan kaki/betis tidak kurang juga aurat suara yang mana selalu terjerit-jerit dan tinggi suara. Kadangkala, bukan berniat nak menampakkan semua itu, tapi aku lalai jua. Aku pohon aurat aku makin terjaga selepas ini. INsyaALLAH.

Apa yang penting, moga keberkatan tahun baru 1432H ini, kita semua berubah akhlak, perangai, perasaan dari keburukan kepada kebaikkan. Sememangnya kadangkala aku terlalu negatif pada sesuatu, aku pohon ALLAH Taala kurniakan hati yang bersih dan selalu ingat kepada-NYA. Aku pohon di sebalik mata aku ada terpampang kalimat NAMA-NYA YANG MAHA AGUNG. Subhanallah.

1 Muharram pada hari ini aku ada MDM meeting regarding of my mistakes due to missed out to set some setting in our system. I do regret of this and thanks to very coolestt PI i ever meet after one of PTE tapi he already belah dari company ni. PTE Lulup? Oh beliau. My ex-hoesemate bersuara lunak ya.
Back to my issue. From this meeting I can see my boss support me but it doesn't mean she like my mistakes but lesson learnt for me and my team as well. We come out with risk assessment for any accident. Our daily job really will effect to our product. So kalau aku silap setting memang ada chances nak kena 'tembak' la! Takutnya.

Baiklah, awal Muharram aku sudahi dengan doa agar sepanjang tahun 1432H ini aku peroleh ketenangan jiwa nan hakiki. Aku berdoa ada cahaya gembira menanti aku pada tahun ini. InsyaALLAH.
Segala yang baik dari ALLAH SWT, segala yang buruk dari diri aku sendiri.

Assalamualaikum.

Photo credit to: flickr.rumahzakat [Flickr]

Wednesday, December 1, 2010

~ Disember 2010 aku demam ~

Assalamualaikum,

Sihat kawan-kawan? Aku demam. Nie duk soksek soksek kat hidung ini, kadang-kadang batuk tapi tak sampai nak terkencing dalam adik-adik lagi. Ouuch! Keadaan malam tadi masa aku tidur, 3 kali aku terbangun dalam di buai mimpi enak. Actually tak enak pun. Hidung aku tersumbat la. Then bangun untuk sapukan minyak kapak kat hidung dan dada. Legaa leh sambung tidoq then sejam lebeh selepas itu, aku terbangun semula. Ulangi langkah yang sama. Aku demam disebabkan antibodi aku nie lemah dan tidak kuat. Jadi aku beli EPO semalam. Perhaps, after this i'm getting better la. Untung aku beli EPO semalam, 1 bottle for mine and another one for mother with 180 tablets. Besar pula tabletsnya. Jadi terpaksa telan dengan kuantiti air yang super duperr banyak.

Malam tadi aku dapat invitaton dinner kat Victoria Station Seberang Jaya. It was my 1st timer there. I have no idea what kind of steak, bla bla to order then then waitress came to suggest to me. I can't recall the name but for me nice and aku makan tak habeh. Maybe as starter aku dah hentam habis salad. For beverages aku order hot early grey tea since aku tak sihat. Lelain sakan la order. Sedapnya kalau aku order hot chocs kan. Huhuhuhu. Oh ya? Kenapa dinner kat VS? Recieved invitation from my boss since our bigboss from Rbg came here for his business trip. Company paid so why not p saja. At least terlepas dinner aku. Hihihi.

Last nite sampai saja rumah housemate aku dah pulun habiskan semua mini pasu untuk letak potpori with the lace. Finish 1st step and then need to glue the ribbons and tagline "Terima Kasih dari keluarga pengantin". InsyaALLAH malam nie will proceed 2nd stage pula insyaALLAH. Tedious rupanya nak buat barang-barang kerja kawen ini. Tapi untuk aku dengan Cik Mas, we learn something la. Aku nie bukan orang berseni hanya tolong bagi idea dan sumbangsaran tenaga nan kecil ini. Harapnya tahun depan rumah kami ada baby. Hihihi.

Aku malas nak lunch, mak aku suruh amik ubat tapi aku tak ambil ubat pun lagi. Petang nanti la jumpa in-house doc tapi sure ubat kat clinic bawah nie macam ta*k!

Sayonara! Aku pun tak tahu aku nak buat apa since aku malas nak lunch. Mungkin energy dari makan daging malam tadi masih wujud.

Assalamualaikum all!!
Semua kena pandai jaga diri agar sihat sejahtera!

Saturday, November 27, 2010

~ The Hardest Thing ~

Happy Saturday morning all,

Huhuhu. Aku nak balik kampung pagi ini. Tengahari nanti sampa la. InsyaALLAH. Sepulangan aku ini, moh le dengar lagu kesukaan aku zaman sekolah dulu. I miss this group! Wawaaaa..



Have a nice weekend ya.
Assalamualaikum.

Friday, November 26, 2010

~ Dugaan dalam perhubungan ~

Assalamualaikum,

Berlaku jujurlah pada pasangan anda kelak merana diri. Jangan menjadi lelaki/perempuan bodoh kerana terlalu sayangkan sesuatu perhubungan. Andai hubungan tidak menjadi, ada hikmah ALLAH Taala di sebaliknya yang mana ada seseorang yang lebeh baik dan berhati mulia telah DIA tentukan untuk kita. Seandainya dalam hubungan sekarang si dia berani membuat perangai, mungkin lepas kahwin chances tue ada. Bukan berdoa tapi sebagai langkah beringat.

Masing-masing sudah besar, kenapa bongok nak menjalin hubungan yang akan membuatkan pihak yang utama akan merasa merana. Nauzubillah. Semoga kita semua peroleh rahmat dari-NYA. InsyaALLAH.

Andai hubungan terputus di tengah jalan, anggaplah si bongok itu adalah bukan milik kita. MAAFkan aku bahasa aku kasaq. Sekian.

Selamat malam. Assalamualaikum.

Unstoppable memang beshh la!! Dari perkara simple, terus jadi super besar. Because of the train...yuehueeww. Bila la Malaysia nak buat filem gini noo?

Mari pejam mata reramai. Capet dah nie. Ketemu besok ya..insyaALLAH..

~ Sungguh terseka ~

Assalamualaikum Peeps,

Kadang-kadang kalau ada antara kita yang buat silap, jangan seronok kita mentertawakan mereka itu yang telah membuat silap kerana mereka juga tidak ingin untuk berbuat silap. Segala yang terjadi adalah di atas kehendak-NYA. Siapalah kita untuk mentertawa dan berkata-kata yang negative padanya. Apa yang mampu kita lakukan adalah memberi nasihat kepada mereka itu agar senantiasa berhati-hati dalam apa sahaja perbuatan. Doaka mereka agar tidak membuat salah lagi. Aku juga tak lepas dari melakukan silap yang kecil mahupun besar dalam kehidupan pekerjaan seharian aku. Sampai aku termimpi-mimpi, terketaq-ketaq tangan dan juga jantung berdegup sungguh kencang lagi kuat. Sampaikan aku rasa nak terkeluaq segalanya. Time nak menyuap makanan kedalam mulut, duk teringat kisah kesilapan aku lantas hilang selera makan aku untuk beberapa hari. HANYA BEBERAPA HARI SAHAJA.
Ohhhhh perasaaaaan!

Bekerja melibatkan PRODUCTION membuatkan aku ketaq seluruh lutut. Takut betul-betul. Tapi itulah. Sapa suruh aku tak bebetul buat kerja. Careless! Aku kuat berangan rupanya kan. Every single mistakes can cause prod hang or stop. Then kenaaaa la. Minggu depan aku nak buat kajian perasaan teamate aku bekerja di sini. Mereka sungguh seronok aku nampak. Enjoice sekali. Bilalah aku nak merasai nikmat sebegitu.

Hujung minggu menjelma lagi. Jadi sila pastikan segala kesedihan di office lempar buang ke tengah laut Cina Selatan. Isnin nanti baru kaut semula dengan pukat tunda dengan harapan banyak ikan segar di situ. Oh yeay!

Agenda hujung minggu ini, aku nak pulang ke Perlis sebab ada benda penting untuk aku pass pada SIL aku yang akan berangkat outstation di SP minggu hadapan. Ohh! Sungguh terkejar-kejar. Oh gaji! Bila mahu menjelma? Aku dah kekeringan poket gabanku. Sungguh indah kalau aku ada poket doremon. Hari-hari aku akan keluarkan pintu ajaib itu di mana aku boleh kemana-mana sahaja yang aku nak pergi. Yuehueeww!! Aku juga inginkan percutian romantis. Hahahaha. Gila gedix! Aku inginkan percutian bersama keluarga yang mana aku nak ke tepi pantai sambil aku memanaskan badanku. Auuuwww. Aurat. Haram naked bukan di rumah suami. Hahaha.

Oh aku mengong! Patutnya aku join KITA yang mana event untuk cuci Sg Sedim pada besok hari. Tapi aku tidak dapat ke sana sebab urusan bgcik aku yang dia suruh aku buat. Bayarrr laaa!

Oklah semua. Planning balik keja hari ini aku dengan housemate a.k.a shopaholic housemate ingin ke BIG.C untuk menonton Unstoppable yang mungkin hari ini hari terakhir tayangannya. Gila lambat macam siput aku nak tengok movie ini.

Happy weekenderss! Maafkan semua orang yang pernah buat silap pada diri kita ya. Plus senantiasa positive na. Assalamualaikum dan salam senyuman!

Psst: tiba-tiba nak makan ketam banyak-banyak. Muuuummmmm!!

Photo credit to: Colleen Sparks-A-Lot[Flickr]

Tuesday, November 23, 2010

~ Raya Korban 1431H ~

Assalamualaikum,

Al-kisah berhari raya di rumah Perlis. Aku tak rasa macam itu adalah hari raya yang mana, lepas solat sunat hari raya, aku siapan ke dewan sebelah surau untuk seiringan tok-tok mudim eh bukan tok-tok menyembelih untuk meramaikan anggota penyibuk di padang lapangan. Aku bersama camera Abgcik aku seronok clik clik clik. Berbaju kurung di tengah panas, ohh! sungguh panas wooohhh. Tak tahan mak. Kaum-kaum ibu sedang asyik sibuk potong bawang itu ini. Aku malas nak beserta mereka. Aku kurang gemar. Pedih mata pula. Seusai 5 ekor lembu dikorban, ALHAMDULILLAH. Masuk syurga la kalian sang lembu semua. Semoga kita ketemu di syurga nanti. Aku berdoa.

Tengok wajah-wajah sang lembu, sungguh lembut dan penuh tabah. Sepertinya sudah redha daging mereka bakal menjadi juadah makan tengahari aku. JADI, aku penuh gembira snap wajah-wajah mereka. Sememangnya, daging fresh sungguh sedap. Aku kelaparan, tak sabar tunggu mak aku siap masak ja. Hihihihi.

Ramai yang bergotong-royong untuk selesaikan semua daging-daging, tulang-tulang..semua organ lembu itu. Aku tengok saja dan semestinya surau kat taman aku berbau darah. Tak kurang juga ada lembu yang ketakutan, lariii jauh dari tempat sembelih. Jenuhhhhh duk kejar lembu itu. Actually lembu tue yang terakhir, sure dia nervous, sebab tue dia lariii.

Apa-apapun, semuanya dah selamat..Alhamdulillah..

Monday, November 22, 2010

~ Kenapa aku mesti membunuh? ~

Salam semua,
Kenapa harus aku membunuh mereka? Mereka langsung tidak bersalah pada aku. Mereka hanya berjalan-jalan saja atas tangan aku, kadang-kadang atas baju aku. Bukan berat gajah pun mereka ini, sangat ringan berat jisim mereka. Tetapi tangan penuh dosa aku ini, laju saja nak mengais-kais mereka agar tidak lekat dan berjalan-jalan atas tubuh badan aku. Apalah dosa mereka? Jawapan yang pasti, mereka tidak berdosa pada aku tapi aku yang berdosa kepada mereka. Jenuh aku nak menjawab di kemudian hari di hadapan YANG MAHA ESA. Melihat mereka jatuh atas lantai, tengok mereka sedaya mungkin cuba nak gerak badan dengan begitu payahnya, lantas aku berpikir, dari aku seksa mereka baik aku bunuh terus. Sungguh zalim aku selaku manusia yang ringan tangan untuk membunuh mereka. Sedangkan mereka yang kecil aku boleh hapuskan, inikan pula pokok-pokok yang langsung aku tidak nampakkan nadi bernafas mereka. Ampunkan aku wahai sang semua semua, wahai pokok-pokok semua. Aku juga tidak memahami diri aku yang sebenarnya. Pembunuh dalam diam. Untuk pokok-pokok aku tidak berniat langsung sebab mereka bukanlah makhluk bergerak, tetapi untuk sang semut sekalian mereka adalah laju dan pantas bergerak membuatkan aku berasa geli dan terganggu. Maafkan aku wahai sang semua. Aku pun tak tahu macam mana aku nak tebus dosa aku ini. Baru Jumaat lepas aku selamat membunuh seekor sang semua gara-gara dia gembira berjalan atas baju baju aku. Tatkala itu tangan aku memegang bekas maruku sambil mulut laju memepak maruku yang sungguh sedap. Mungkin akibat kesunyian di tinggalkan di rumah di mana mak, bgcik dan adik aku ke kampung manakala ayah berada di masjid untuk Solat Jumaat. Dalam telinga aku mendengar Kutbah, laju juga tangan aku membunuh di penghulu segala hari. YA ALLAH, ampunkanlah aku! Aku mahu insaf.
Sesunguhnya membunuh binatang adalah berdosa kan. Tapi mungkin ada sebab-sebab atas pembunuhan itu akan mendapat pengampunan di ALLAH Taala. InsyaALLAH.

Aku berdoa aku dapat elak untuk membunuh sang semut yang gemar datang pada makanan aku jua pada makanan orang lain. Ya memang. Ada rasa kegelian semasa mereka bergerak, berjalan atas kulit aku membuatkan aku rasa macam geli dan tak suka. Jemari mereka sungguh halus tak sekembang jemari aku.
Adakah ada kawan-kawan aku kat sini yang juga macam aku? Atau hanya aku sahaja? Tolong share dengan aku juga ya. Pls..pls..pls..

Baiklah semua, aku nak turun ke IT Dept ketemu ibu ngandung kat bawah.
Assalamualaikum.

Photo credit to: mas ijonk[Flickr]
Photo credit to: normandie2005[Flickr]

Tuesday, November 16, 2010

~ Salam Aidiladha ~

Assalamualaikum,

Tatkala ini hujan begitu lebat dari Kulim. Tengahari tadi, aku call mak aku. Khabarnya Perlis hujan lebat siap denga guruh sekali. Hujan rahmat. Alhamdulillah.

Feeling happy, as we're..me and Zai will heading back to Perlis. Happy lor since last Sunday dah balik Perlis, and today balik Perlis semula. Yeay!!

Kaabah yang sungguh aku nak lawati. The small building with cube shape in Mekah.

Semua Jemaah Haji telah selamat tiba di Padang Arafah untuk berwukuf. Padang Arafah menjadi saksi, menjadi lautan doa dari Umat Islam seluruh dunia. InsyaALLAH semua doa tetamu ALLAH SWT akan di angkat dan di makbulkan. InsyaALLAH. Pastinya semua jemaah gembira bagi yang uzur mahupun yang sihat. Aku doakan semua mereka perolehi Haji yang mabrur dan pulang ke tanah negeri masing-masing dengan membawa perubahan yang baik.

Untuk aku, persediaan hari raya besok, ada baju baru. Yeay!! Actually patutnya baju hari raya puasa, but then tailor tak sempat siapkan. Momantai. Aku tak kisah. Harapnya baju itu tidak senget sebelah tangan.

Selamat menyambut hari raya Korban semua, marilah kita semua mengambil iktibar atas sambutan hari tersebut. Berkorban apa sahaja demi ISLAM.
Assalamualaikum dan drive safely since keadaan cuaca yang nampaknya hujan lebat.

Photo credit to: batuta2009 [Flickr]

Friday, November 12, 2010

~ Balik kampung dengan dua buah mempelam ~

Salam Jumaat untuk semua Muslimin, Muslimat,

Sihatkah anda sekalian? Saya, alhamdulillah sihat sejahtera sekalipun hati adalah berentak juara! Solat Jumaat hari ini nak ke masjid mana ya? Hari ini adalah kekurangan mood dan perasaan. Tapi malam tadi mood adalah sungguh gembira. Berjaya menabur wang ke pasaraya tempatan di Penang nun di Queensbay. Oh Syurga dunia. Memang indah perasaan tidak terkata. Jalan sana, jalan sini, masuk situ, masuk sana. Cuba ini, cuba itu dan bertanya "Sesuai tak?". "Sesuai!". Terus ke kaunter pembayaran. Yeay!

Perut adalah lapar. JADI. Makan Roti Boy sambil berjalan adalah tidak sopan dan kalau pada masa itu ada yang berkenan, terus tak jadi nak berkenalan. HiHi. Akhirnya, saya terikut teman serumah saya ke restoran makanan segera McDonald dan memesan Bubur Ayam McDonald. Tidak sesedap Bubur McDonald di Sunway Carnival, Seberang Jaya! Tapi itulah rezeki saya pada malam tadi. Makan dengan tanda kesyukuran. Alhamdulillah.

Opsss! Terlupa. Baju di ampaian. Ketika gerak dari Penang malam tadi hujan mulai turun, jadi sampai Kulim pun masih hujan. Baju di ampaian agak sedikit lembap, jadi saya masukkan baju-baju ke dalam rumah dah menjemurnya di bawak pusingan kipas yang separuh gila. Kemudian, online untuk seketika dan siapkan barang-barang untuk dibawa pulang ke Perlis besoknya. Saya akan pulang ke Perlis untuk sesuatu. Saya nak melawat kawasan, melihat keadaan selepas banjir di Perlis. Sungguh kasihan mereka yang menjadi mangsa banjir. Sesungguhnya, pasti banyak peralatan baru hendak di beli bukan. Sabar ya semua mangsa, ada peruntukkan untuk kamu semua oleh kerajaan dimana itu adalah duit kita jua.

Pagi-pagi Jumaat yang hujan turun tidak lebat, aku makan cup cake yang comel dengan air masak. Sedap kerana aku kelaparan! Alhamdulillah. Memang sedap cup cake yang aku dan teman serumah usahakan hari Selasa yang lepas. Minggu depan ada rancangan nak mencuba sekali lagi. Suka saya nak kongsi output dengan kamu semua.
Layan!!
Kumpulan pertama yang selesai di kukus.
Inilah jumlah 14 yang selesai di kukus.
Setelah di deco oleh kami bertiga. Idea asal dari Saudari Mas.
Gambaran dari dekat. Yummy!
Lagi gambaran dari dekat.
Hampir ke gigitan terakhir. Yummm..yummy!!

Sesungguhnya ini adalah pengalaman pertama hands-on buat kek seperti ini. Selalunya kalau bersama mak di kampung, kerja saya hanyalah tukang ayak tepung, tukang kacau butter agak butter menjadi halus menggunakan senduk, cuci telur ayam dan kerja-kerja expertakan dilakukan oleh mak saya sendiri. Sebab saya pernah buat kek mak saya bantat. Hihi. Ampun Mak!

Bila kaji semula entry ini, tiada langsung kaitan dengan buah mempelan bukan. OK. Saya dapat 2 biji buah mempelan dari seorang teman dari IT Department. Thanks Izzah!

Baiklah. Ada kerja tiba-tiba. Selamat berhujung minggu ya kawan-kawan. Semoga hujung minggu kali ini dapat serba sedikit buat persediaan untuk menyambut Hari Raya Haji pada Rabu mendatang.

Assalamualaikum..

Photo credit to
: Teman Serumah.

Monday, November 8, 2010

~ Aku sedih pula ~

Hi ALL,

Aku sedih sebab orkid aku semuanya ketiga-tiga bunga layu! Petang tadi aku ada letak baja bunga yang aku beli daru uncle Muar itu. Aku letak 2 sudu kecil untuk sebotol mineral besar. Sambil tengok tv, hati tergerak nak tengok orkid. Tengok-tengok semua bunga layu and ada 2,3 kuntum dah berguguran di lantai. Hati aku yang gembira terus gugur! Then aku pakai tudung dan tengok apa sakitnya. Konon aku nak choba merawati mereka sekalian. Gosh! Aku berpayung kemudian aku menjirus air tak ingat dunia kepada semua mereka. Kemudian aku ubah kedudukan mereka sekalian ke ampaian. Biar air hujan malam ini membasahi mereka semua. Aku berdoa mereka kembali sihat dan tidak layu.

Tolong!! Cobaan pertama.

Apa-apapun aku redo.

NIte!

Wednesday, November 3, 2010

~ Ini memang biadap! ~


Assalamualaikum,

Oh setengah dari mereka memang sungguh biadap! Tidak tahu langsung bagaimana nak menghormati agama lain di dunia ini. Sungguh tak world. Orang Islam pun tak ada nak mempermainkan churches. So wth yang mereka sungguh seronok membuat orang Islam akan sakit hati, marah, geram dengan perbuatan terkutuk mereka ini. This is stupid! Rumah ALLAH dipermainkan. The only thing we can do is boycoat their products. Do not too much rely on them.

It's same happen for Muslims women who wearing hijjab to public area especially in non-Muslim country. Pls pls pls people out there try to uncerstand why we wear it and the only thing you people should do is to respect them. This is what our religion teach us by recovering part of our body because is ALLAH SWT order! And we should followed it until we die. And we waring hijjab or tudung is not because of fashion or trend but this is an order from our CREATOR, ALLAH SWT. Do not judge us!

Yes! All GOOD muslims people will always be nice to others eventho to other religion believers. We love to smile n Islam and we will earn rewards or pahala from it and it's a ibadah as well. Ahha! Islam the way of life. Beautiful Islam. Subhanallah.

I know, I'm not the best one to talk about this, being a Muslims women we should know what we can do's and dont's.

Till then. Assalamualaikum all...

Monday, November 1, 2010

~ Gila Orkid ~

Assalamualaikum Bellas's,

Huaaaaaaaaaagrrhhhh! Hari ini misi berjalan lancar di mana aku dengan housemate aku berjaya menyelinap diri lari dari kesibukan di pejabat. Misi utama adalah mancari baju kerana housemate aku ada event this coming Sunday. Weeeiii! Lawooo bajunya. Aku berazam nak beli baju yang serupa pada Deepavali mendatang meaning Deepavali 2011. Hahaha. Aku harap design serupa masih ada lagi. Serious. Memang lawa dan kena dengan warna pilihan. Kami berangan dah nak hantar kain untuk tailor tersebut buatkan. InsyaALLAH.

Sejurus kemudian kami cross jalan menghala ke Ekspo Orkid. Ohhh! Sungguh terasa gila masa tengok Orkid. Rasa hebat macam tengok handbag Coach. Hihihi. Ouchhh to Coach, at this moment I've to say "On Hold for a while". Masa tengok orkid tadi rasanya macam nak beli semua. Lawa-lawa dan menawan semua orkid especially orkid yang mahal lagi unik. Tapi aku mampu rembat 2 jenis sahaja which is kalau dah bunga segugus besar can reach RM45. Jenuh juga nak bargain tadi. Tapi apa yang penting tadi, aku dapat ilmu bagaimana nak menjaga orkid. Dapat tips-tips untuk bagi orkid hidup subur agar tidak mati dan berbunga dengan cepat. Info tadi juga di kongsi dengan housemate aku Cik Mas. Semangat kian tebal, tekad nak membeli cloth hanger berjaya terlaksana. Even mak aku bilang agak mahai, tapi mak aku bilang nak banding dengan murah dahulu dengan mahal sekarang, ambil la sahaja cloth hanger itu. Aku pun dengan rasa tenang hati membuat bayaran penuh keikhlasan demi seputih, sekuning, seungu dan setidakdiketahui color orkid. Malamnya aku dah selesa pasang dengan jayanya. Perfectttoo~

Oh ya. Last weekend, aku ada tengok Nat Geo kisah Shark Man. Then aku dapat ilham untuk namakan Orkid-orkid aku sekalian. Oh bukan nak namakan jerung putih, jerung hitam bagai. Tapi namanya sudah ada dalam kotak fikiran aku ini. Sungguh unik dan menarik bagi aku. **Bagi kamu entahlah unik atau tidak.**

Next step is, beli kanvas hitam untuk elak sinaran matahari yang terlalu kuat untuk orkid-orkid aku. Tadi kat ekspo tak jual. Tak apa, aku harus ke nursery berdekatan la nampaknya. Tapi sekarang ini musim hujan, adalah selamat untuk sinaran matahari. Aku harap orkid-orkid aku tabah dalam keadaan cuaca yang sedemikian ini. Sila bersabar ya. Lepas ini winter pula. Hihihi **Hang duk mana nie yani oit?**

Angan-angan aku, ada rumah sendiri nanti aku teringin nak ada mini orkid di halaman tepi rumah. Di situ akan aku kembangkan orkid sekalian. Hihihi. **Berangan mau tinggi noo**

Baiklah, aku harus pejam mata. Besok sure aku malas nak bangun since hujan sejuk pepagi. Nak bangun solat Subuh pun jenuh. Ishhhh. Syaitooooon! Selamat Malam semua. Mulakan hari anda besok dengan senyuman yang menawan ya kerana mungkin senyuman anda itu membuatkan sesorang berasa bahagia dan gembira. Ayuhh! Marilah senyummmmm dengan gembiraaaaaaa. Assalamualaikum semua.

Sunday, October 31, 2010

~ Berakhirlah tragedi Oktober ~

Assalamualaikum,

It's been really fresh since I took on leave on Friday. Bukan apa, aku nak meramaikan kami menghantar Mak Ah ke Stesen Keretapi Arau because my Tok Guru mengaji Al-Quran will perform Hajj on this year. Alhamdulillah. Semasa bersalaman dengan Mak Ah, aku titipkan juga harapan dan niat aku kepadanya agar beliau mendoakan yang terbaik buat aku. Sayu wooo nak berpisah dengan Mak Ah. Mak Ah macam mak kedua aku kat perkampungan perumahan aku itu. Mak Ah masak sungguh sedap dan sangatlah best. Lagi best, a chinese boy depan rumah Mak Ah sungguh chomel sampaikan aku dengan Suria sanggup jogging tiap weekend then after 4,5 rounds kami akan berehat depan rumah Mak Ah even though pagi-lagi lagi Mak Ah belum buka pintu rumah depannya lagi. Kami tunggu Sun Tung buka pintu then tengok wajah Sun Tung tak mandi. Hahaha. Masa itu ST sungguh comelll. Auuwww! Oh ya berbalik pada Mak Ah, Mak Ah akan ke Tanah Suci Mekkah pada Rabu mendatang bersama-sama saudara-mara Arwah Pak Shidi. Supposedly, Arwah Pak Shidi akan turut serta dalam pakej ini, tapi Arwah telah di jemput Illahi on last July. Jadi pergilah Mak Ah bersendirian tanpa Arwah Pak Shidi. Aku memang rapat dengan keluarga Mak Ah. Kalau kerumahnya, dah macam rumah sendiri. Tahu ja nak cari makanan. Hihihi. Apa-apapun, aku doakan Mak Ah akan dapat menunaikan semua ibadat dengan tenang tanpa sebarang masalah, semua amalan Mak Ah dan jemaah yang lain akan diterima ibadat oleh-NYA dan peroleh Haji Mabrur. InsyaALLAH.

Marilah menambah modal kita ke Mekkah. Ada rezeki, panjang umur aku juga teringin nak ke Mekkah. Perhaps with my mum, dad and ada jodoh dengan suami tercinta. Ewaaah!

Weekend lepas juga rumah aku di kunjungi adik-adik mak aku. Ada yang singgah solat dan ada yang singgah nak ambil baju kurung yang siap aku buatkan. Hahaha. Tak ada la. Baju tue Adik Mak aku yang datang awal yang bawakan untuk passing ke Adik Mak aku yang sorang lagi. **Paham dok?**. Petang Sabtu aku berbasikal sambil carry cousin aku yang sorang tue. Penat weii. Lamo tak mengayuh coz aku sokmo duk merempit saja. Hahaaha.

Oh ya! Hari ini ada kenduri kahwin cousin ayah mak aku. Di mana lelaki ini adalah sebaya aku. Dah kahwen weii. Aku? Aku? Aku? Jangan hirau, aku masih di sini. Duduk kukuh di atas kerusi keras dalam bilik aku ini. Aku juga akan berkahwin, masanya belum kami putuskan lagi. KAMI? Ewaahhh ewaahhh! **Sungguh sakan aku berangan malam ini nooo. Seronok apa berangan. Aku bahagia berangan-angan begini**.

Hari kenduri hari ini adalah hujan sepanjang hari. Hujan rahmat gitu. Lecah tak payah nak cakap la. Aku banyak ratah daging saja sebab dagingnya sungguh fresh dan aku makan sungguh banyak. Plus tadi mak aku ada buatkan kueh sagu kegemaran aku untuk di bawa ke Kulim Hitech. Sedap weii!! Nak makan dengan susu Ideal. **Apa tiba-tiba kueh Sagu nie?** Bercampur baur nampaknya kisah-kisah tragedi Oktoberrr ini.

Oh.. I need a thousands smiley..pls give it to me...

Psssttt: I just got a new hobby. Yuehuwww!!

Nite all. Mata terasa nak pejam awal..

Assalamualaikum..Monday adalah besok!

Tuesday, October 26, 2010

~ Inilah Bunga Orkid hamba ~

Assalamualaikum bella's,

Hari ini aku lunch kat atas, alhamdulillah makanan tidak sedap tapi aku telan jua. pasrah dengan makanan cafe. Then here aku nak share dua tiga keping gambar bunga orkid aku. Ada dua jumlahnya dimana aku namakan Bunga Orkid A dan Bunga Orkid B. Dua-dua masih indah dan segar bentuknya. Cuma Bunga Orkid A yang mana masa aku beli telah berbunga meriah kini dah bertukar color sedikit. Betul cakap uncle kedai bunga, memang lawa la. Aku suka.

Bunga Orkid B. Masih struggle untuk berbunga. Aku pun tak sabar nak tengok bentuk bunganya. Uncle kedai cakap bunganya lawa. Tungggguuuu.



Bunga Orkid A. Pagi tadi masa aku siram both orkid, bahagian yang a bit hijau sudah bertukar ke color coklat. Aku nak snap bila ada masa. InsyaALLAH. Mungkin petang nanti? Aku cuba.

Jenis apa ya bunga-bunga orkid aku ini? Nanti aku nak tanya pada forumer kat forum. Terror depa semua. Aku ja masih baru. Oklah. Mahu teruskan sedikit kerja yang masih tak siap. See ya.

Assalamualaikum.

Friday, October 22, 2010

~ Another myfriend's wedding ~

Assalamualaikum,

Today received increment letter. Alhamdulillah. It is unexpected dear. Alhamdulillah. While discussing about next target, project for 2010/2011 it seems more task for me and another one. I hope this is a good exposure for me and another one. Who promoted among us? Don't know until now. Jeng jeng jeng jeng…and of course it wasn't me ya. I would like to take this opportunity to my friends yang being promoted from Oct 2010. Apa lagi, pls open table ya. Hihihi.

The feeling before 1-to-1 session, mak ai..macam nak tau result SPM wei. Then review only for 10mins. Cakap itu ini, itu ini and the expectation then dismiss. Setle. Walking together-gether with my boss and sembang pasal weekend. I do Informed her I am heading to KL after office hrs today for my friend wedding Eila Pinky.

I’m so excited to attend her W-Day's since mostly she made by herself. I know she’s so rajin to prepare all those things. Bravoooo Eila! I do bought some small presie for her and I hope she will like it. And for her cousin..which is I haven’t bought it yet. Tak tahu nak beli apa pada ibu mengandung ini seorang. Maybe a book kot.

OKlah kawan-kawan,
As always, happy weekenderrsss everyone. Mine, I will staying at Seremban with Zati’s family and on Sundy baru ke KL. My brother and SIL pun akan sampai on Sunday. Rasanya tak sempat nak jumpa mereka. Tak apa. Aku tuntut on Hari Raya Haji insyaALLAH.

Take care all. Assalamualaikum.

Photo credit to: Ari Shotsense [Flickr]

Thursday, October 21, 2010

~ Bersatu kita Bersatu ~

Assalamualaikum,

Hihihi. Itu adalah antara baik-bait lagu UMNO. Dulu aku ada nyanyi juga masa follow mak aku p mesyuarat. Teringat pula zaman kecik-kecik dulu. Family aku memang antara pengokong tegar UMNO. Dari zaman Arwah Nenek-nenek aku sehinggalah Arwah Tok dan Arwah Wan aku and until now, mum penyambung generasi keluarga kami yang tegar menyokong UMNO. Anak-anak mak aku? Hontahhhlah. Masing-masing ada fahaman sendiri tapi bagi aku pemimpin terdahulu sangatlah suci murni hati mereka di mana mereka berjuang untuk negara, agama dan bangsa. Tetapi mereka-mereka sekarang, kurang yang sedemikian semangatnya.

Aku suka pemimpin zaman dahulu!

Apapun negara haruslah terus mara ke hadapan di mana kepimpinan yang ada sekarang haruslah teraju negara dengan lebih maju dan bukan hanya untuk kepentingan peribadi semata-mata.

Apa-apa pun Che Det tetap aku anggap berjaya membentuk negara bernama Malaysia. Di mana banyak idea-idea yang beliau keluarkan telah berjaya membawa Malaysia terkenal di mata dunia. Taniah Tun! And Alhamdulillah he recovered. May he continue to be good health with Allah's Blessings. InsyaALLAH.

Tun Dr. Mahathir bin Mohamad
Baiklah kawan-kawan, besok aku akan terima increment letter. InsyaALLAH. Tak tahu la apa isinya. Terlebeh dahulu aku akan bersyukur ke atas rezeki yang ALLAH Taala berikan kepada aku selama ini. Mak selalu berpesan, bersyukur atas nikmat yang dikurniakan-NYA. CUMA aku saja yang kenkadang lalai untuk bersyukur dan berterima kasih atas segala rezeki ALLAH ini.

Apakah akan terjadi besok? Nantikaaannn...

Pssstttt: Aku malas nak lunch since makanan atas kurang di terima dek tekak aku.
See yaaaa!

Photo credit to: archiprezmosis™ [Flickr]

Sunday, October 17, 2010

~ Makan time @Pak Su Nasi Ketam, Juru ~

Assalamualaikum bella's,

Last Friday night we decided to celebrate one of our friend since this is her last year being single. Next year dah berdua lebeh baik bukan. So after Maghrib, we're heading to Juru. Me, Masturah and Marhanis gerak dahulu konon-konon nak order dulu. But then on the way kami dah order dulu. The funny thing is punya la order tapi tak cakap nama. We did mentioned our current location masa order tue. Then around 8.20pm reach Pak Su nasi ketam restaurant and masa kakak tue nak amik order dia tanya nama apa. Then Mas cakap tak sempat nak cakap nama then kakak tue ingat "Oh yang duk kat Juru tadi ka?" Then kami pun mengiakan. Hingaaqq wei. Then birthday girl pun sampai dengan Hanis. Kami memang buat restoran tue milik kami berlima. Hahaha. Click sini, click sana. While waiting the foods, itulah kami lakukan. Thanks to official photographer on that night for bring her's new lens you!! Hihhi. Kiding Mas!.

Some picture already update in Cik Zai's blog, but I do want to update some in my blog as well. Hiihi. Not much but just a few ya. Enriched your eyes ya bella's.

Inilah satay yang sedap. Lambut dan besar-besar isinya.

Us..5.
Us..4.

Three of us with wit birthday girl.


The foods.

Can't you see we are giving our sea of smiling?

Sedang mengopek, mengetuk, memenyet ketam bersama Anis.

Makan dengan serious ya.

Autocity mall. Mall ka?


This is we called masquerade party with beautiful girls. Kami pinjam spec tue. Tapi kena cepat-cepat snap, satgi tak pasai kena marah.

Kami sebayaa.

Kami bertiga dengan Cik Mas.

Kami perang. Sorang di sana, sorang di situ.


Yay! Kami nak balik dah..

Overall, Restoran Paksu nie harga makin mahai. Sorang kawan kami pun cakap macam tue.**Paksu cakap, Ada aku kesah?** Tapi kamu sungguh seronok malam tue. Yayy!

Last night sempat la sembang-sembang dengan Bgcik and Akak masa tue depa transit at Doha,. Lama juga kami sembang sempat lagi akak describe aku pasal Doha and the flight as well. Lama juga depan transit kat situ and sana sangat panas. Then aku lak bising kat depa awat tak bawak payung aku rasa payung, raincoat memang kena bawak la for travel. Hihihi. Depa pun backpackers even datang sebenarnya coz akak aku ada keja for 3 days. Then they will visit Spain, London and Paqiss or course. Mon amour!!! Nextime it will be my own trips pula ya. InsyaALLAH. Moh kumpul duit.

Oh ya. Weekend aku seronok sebab aku jumpa kedai beli asam yang sedap kat Selaseh. Mahu pergi beli lagi 10 bungkus.

Pls take note picture kat blog aku dengan blog zai mungkin sama pemilihan gambarnya since source kami adalah dari Cik Photographer yang sana. Hihihi. Thanks Mas for wonderful pictures.

Have a nice day friends!

Friday, October 15, 2010

~ Happy Birthday Boy? ~

Assalamualaikum...heyyaa!!

Happy birthday! Happy birthday! Happy birthday!! To my sweet oldest boyfriend. Yuehueewww!! More younger ya'll. Oh Come-on, it's just a number right? More number more happy right. More big money more happy ever! More we can spent for shopping. Yay!! So happy right. Happy Birthday Bgcik. Semoga sihat sejahtera, dimurahkan rezeki insyaALLAH di panjangkan zuriat dan bertambah amalan menuju ke SANA. Besok dah nak fly kan. Seronoknya!! Doakan nanti i pun boleh ke sana juga eh.

Ini sewaktu hari raya yang lepas, sila tengok dengan jelas dan secerahnya ya Bgcik. Dia sokmo perasan lebeh cerah dari aku. Sila tengok pada tangan kami sewaktu bersalaman. Hahaha.

For me, he is my best brotha i ever have. Since our Late oldest brotha passed away since 1998. He is the one i mengadu-domba. Masa aku tak ada duit zaman univ dulu, he's the one yang support me juga. I know he sacrifices a lots for me and Fuad. Thanks bgcik. I just want to know that, we love you so much! We love our sweet time toghether. His funny things, his jokes. Ouchh!! I realize i have great brotha. ALLAH take our 1st strong and the best person from us and finally Bgcik being a great brotha for me and Fuad. Both of them is the best and the great brotha ever we had. Alhamdulillah. Our Late Brotha always being a good brotha for me, both of them love fish so much. Aku rasa family aku semua sayangkan ikan. Kalau family lain suka kucing, so-called to our family. We love fish so much. So more to eat and catch fish. Hihi. Okay okay bgik. Can't wait to meet you on Aidiladha 1431H. InsyaALLAH. Happy birthday Boy!!

Selamat pulang ke Malaysia ya minggu depan. See ya!!

Oh ya. Ini masa farewell the only bug in our team, CY. He resigned and will joining oil and gas com. Apakes aku reveal nie? Haha. Dah dia reveal masa farewell party hari tue, apa salahnya aku cakap kat sini kan. Dia pun akan cakap "ada aku kesah?". So lepas nie team kami, all girls yaa'll!

Tidak dilupakan, Happy birthday juga untuk Zai. Semoga anda gembira.

Thursday, October 14, 2010

~ Proton Inspira ~


Assalamualaikum,

Dah lama aku tunggu bila la New 2010 Waja nak keluar. Finally yesterday dah launching pun. A few already test drive. Perhaps my dad pun will test it asap. Then nak tengok what is his review bout Inspira. For him Waja better than my persona. Hukhukhuk. For me, I don't care since I don't have any chances to drive it whole day pun. I do read from some blog to know their feedback from this new baby for Proton. But the price boleh tahan la juga. Maybe for me if almost reach 80K, better turn to Honda. Hihihi.

For me the naming nice and I've heard they will name it as Walan which is WAJA + LANCER = WALAN. Tak catchy la. So aku nak ke Proton Edar la nak tengok Inspira lively. Perhaps it will come out good review from me.

Chiaooossss guys! Have a nice day..

Photo credit to: Benny Lee

Tuesday, October 12, 2010

~ Hampeh ~

Salam,

Hello All...apa habaq? Aku tak suka! Aku nak masuk toilet then toilet ke.2 ke.3 ada la hamba ALLAH mana ntah yang melabur tak cuci betoi-betoi. Deyy!!! Hampeh la. Sorang-sorang nak kena masuk class cara berkesan nak cuci lepas melabur. Tak reti ka hangpa nak cuci bebetoi? Hampeh! Aku rasa nak sekeh ja. At least hang jaga la toilet tue sama. Jangan la nak harap makcik cleaner saja. Sian juga kat dia. Bersih tue kena la jaga jugak. Vungukkks! Awatlah gini.

Islam itu bersih. Kebersihan separuh dari iman.

Sekian.

psst: maafkan bahasa kasar aku di atas. Aku geram sebab niat aku tak terlaksana pagi nie.

Saturday, October 9, 2010

~ Bunga Orkid ~

Morning all,

I hope you'll have a wonderful Saturday morning ya. Mine was pretty good. As wake up after Subuh praying then decided to online. Only blog's hoping and watching MTV. Then prepared my breakfast, take my medicines and off to nursery nearby. My intention to buy an orchid. Alhamdulillah. Reach Sg Ular nursery and ask the uncle is there any orchid here. He shown me and sadly only 2 left. I mean only 2 types left. Rest sold old already. Then get his explanation how to taking care this orchids. I decided to buy both which is one already comes with riches of flower and the other one no flower because the flower just finish as what he said la. I think I understand how to take care it. Pour water every one or two days at 7pm. Then put the baja for two or three weeks. Do not spray the organic fertilizer near the flower and no need to spray water to flowers. OK Uncle! Understood!Then with my super-motorbike, I'm riding back to home with both. I do bought the baja taik kambing and organic fertilizer. Find the suits port to place my orchids and I do put the baja ONLY ONE. Perhaps, it will growing so well and faster flowering. Can't wait to see it. Hihihi.

Maybe later I will put it nearby papaya's tree to avoid too much sun shining which is not good for orchids. Let's see first ya.

Ok la friends. I'm off to Giant Kulim. See yaa.

Happy weekend ya. Assalamualaikum..

Friday, October 8, 2010

~ Mak tiada duanya ~

Salam Jumaat semua,

Ada sihat semua? Aku masih selesema lagi dan badan aku rasa tak berapa balance lagi. Niat di hati nak MC lagi, tapi rasa macam malas pula nak ke clinic jumpa Doc Sakhti N Shiela. Harapnya besok dah weekend it's getting better and aku harus kuat untuk membeli makanan. Hihihi. Iyalah. Aku nak makan ubat, kenalah makan dulu kan?

Actually aku tak inform mak aku pasal demam aku kali ini. Biarlah rahsia bak kata Dato' Siti. Tapi hari ini rasanya aku nak berusaha mencari air nyok. Buat penawar demam aku ini. Harapnya kedai yang aku aim, ada buka lagi la petang ini.

Sebenarnya aku nak cakap pasal doa mak kita semua. Selalu dalam doa aku, aku akan minta agar mak aku tak lupakan berdoa untuk kebahagiaan aku dalam hidup aku. Aku rasa even kita tak minta, mak sendiri telah mendoakan kita seusai solatnya juga dan di kala mana mak kita nak mendoakan kita bukan. Tak ada la specific lepas solat saja kan. Doa mak adalah doa yang paling mustajab. Tidak kira la doa baik mahupun doa sebaliknya. Nauzubillah la mak kita mendoakan yang tidak baik untuk kita semua bukan. InsyaALLAH kalau kita berbuat baik kepada mak kita, insyaALLAH mak kita juga akan berdoa kebaikan kepada kita semua. Bagi aku, selagi mana kita masih ada mak, gembirakan hati mereka dan cubalah menjadi anak yang solehah buat mak kita. Last week aku sudah ketemu mak aku. Bagaimana kamu semua? Iya..I know I know..ada yang parents jauh kan, ada yang stay dengan parents memang sangat beruntung kerana hari-hari leh jumpa mak ayah. Tapi di sini aku nak focus pada mak ya. Lagi untung boleh makan yang mak masak hari-hari kan. Delicious kan! Even mak goreng telor ayam **errkk.. bukan telor ayam goreng yang di bawak ke Sapurecrest ya kawan-kawan..aku tau telor ayam itu juga sedap kan?** then dengan nasi putih panas-panas then letak kicap cap Kipas Udang then mak aku campur sikit dengan sos tomato/cili meggie. Huiishh! Aku boleh tambah 2 kali weii. Sedapp noo.

Iya betul. Antara kegembiraan aku adalah sebab masakan superrrrb dari mak aku, tapi yang penting aku sungguh gembira bila balik rumah mak aku ada kat rumah, aku boleh jalan-jalan dengan mak aku since mak aku dah MAKIN berani naik kereta yang aku drive. Boleh sama-sama balik kampung dan ke kenduri bersama-sama. Kalau masa masak, aku pasti akan kejap-kejap ada di dapur nak tengok apa mak aku dah buat. Tugas utama aku adalah potong bawang, potong sayur, siang udang yang mana buang semuanya sebab ayah aku tak suka udang tak buang habis, tak ikhlas buat kerja katanya. Tapi bagi mak aku, jangan buang kulit habis, nanti kurang manisnya. Hahaha. Complicated betoi both of them. Most of the time, i will make the prawns being naked. Hahaha. Aku juga ada tanam pokok cabai kat belakang rumah, tiap kali aku balik sure ada buahnya. Seronok. Kadang-kadang ayah suka buat ulan cabai muda itu. Hehehe. Tangan aku sejuk bukan? Tapi tak tahu kenapa di rumah Kulim tangan aku tak menjadi. Aku sudah bilang, ada pembunuh dalam rumah aku itu. Yakni ex-housemate aku dari Selama dan Tawau itu. Haa. Sila ngaku ya!

Aku juga suka masa shoping dengan mak aku. Mak aku sokmo[kadang-kadang and most of the time yaa'll], suka suruh beli barang yang mahal yakni bagi mak aku kualitinya bagus. Betul tue mak tapi ada juga yang harganya murah tapi kualiti terjamin. Aku rasa mak aku tak penah kisah since mak aku tak bekerja. Sebab duit adalah dari ayah aku dan ada sedikit pertanian yang kami usahakan. So hasil tanaman padi alhamdulillah sungguh memberangsangkan kami. Jadi sekali shoping dengan mak, memang heaven tapi since dah kerja adalah dia,tiga helai baju yang mak aku belikan. Kerana mak aku sedar baju aku jarang bersalin. Kesian kan. 2010 adalah tahun kesusahan sedikit buat aku.

Baiklah kawan-kawan semua. Kita semua sayang mak kita kan. Jangan lupa lepas solat, titipkan doa untuk mak kita ya. Susah payah mak kita membesarkan kita dulu, mengandungkan kita, melahirkan kita. Semua sedar bukan. Oleh itu jangan buang anak luar nikah. Hahaha. Tiba-tiba.

Happy weekenderss all. Have a nice weekend ya!

Photo credit to: 284/88 [Flickr]

Thursday, October 7, 2010

~ Happy birthday Bunga Orkid! ~


Assalamualaikum ALL,

Yayy! even aku still kurang sihat tapi aku nak panjangkan syukur Alhamdulillah aku masih mampu nak bertaip ketap ketup ketap ketup dalam Bunga Orkid ini. Kenapa aku letak Bunga Orkid? Sebab Orkid unik bagi aku. Kat rumah Perlis aku ada juga Orkid hutan tapi tidak berbunga. Hahaha. Mungkin aku harus pelihara Orkid kat rumah Kulim mulai hari ini? Iya. Bagus juga tue.

Tak kurang ada yang mengutuk blog aku ini. Thanks guys. Blog aku nie boring la, layout boring la, gelap la, hangpa semua duk kutuk blog aku tapi makain malas lak aku nak bersalin kulit blog aku nie. Hati belum terbuka bak kata orang. Selalunya aku akan bersalin kulit setahun sekali. So mulai hari ini aku akan bersalin kulit blog aku.

Aku menulis apa yang aku suka. Kalau ada yang suka baca, silalah baca. Kalau ada yang suka baca tapi tak suka isi yang aku tulis, haaaaaaaaa.. gena aku nak buat aku pun tatau. Aku memang la tak pandai mengarang ayat. SPM pun aku tak dapat A1 aku dapat A2 saja. Memang sepanjang sekolah aku akan cakap dekat mak aku BM nie susah. Tak caya p tanya mak aku. Aku memang tak reti BM, English apatah lagi. Memang broken la. Aku mengaku. Nowadays, it's part of my life to update it. Yayyy!

Sepanjang 2 tahun aku duk mengarang kat Bunga Orkid ini, tak semua isi dalam hati aku, aku luahkan kat sini. Mungkin untuk tahun mendatang ini aku harus cerita sikit-sikit but still not too much la. Tapi nooo, buleh tahan aktif jugak aku tekan-tekan keyboard noo. I do read my past entry and read my crappy entry which it aku suka. Haha. To be honest, Bunga Orkid is not just a blog, it's my diary for me to reminds all my happy time, unhappy time, I'm well and unwell time, everything. Whether you like to read it or not, it's not my problem dear. Hahaha. The most important thing is, I'm glad I have my own blog which is I can express anything I want for everything. With all my heart, I would like to thanks..thousand thanks to those who visits and reads my Bunga Orkid since day one or anytime and of course thanks for your simple comments. Special thanks to Zati encourage me to have my own blog. Thanks Zati!

Apa yang aku harapkan ALLAH SWT kurniakan kesihatan yang baik untuk aku, murahkah rezeki untuk aku dan jadikan aku setabah umat yang mungkin. Semoga Bunga Orkid akan semakin mekar dan cubalah untuk berbunga ya. InsyaALLAH..

Selamat membaca. Hihihi..

Photo credit to: PJRobertson [Flickr]

Wednesday, October 6, 2010

~ Unwell ~

Assalamualaikum..Morning friends!

Since Monday lagi feeling unwell thus last night aku telan panadol soluble yang housemate bagi but then still flu di mana hidung aku berair. Bangun pagi nie aku decide nak tunggu sat until 7.30am. Then feeling tak ok juga. Then decided nak MC la hari nie. Plus ada bakat-bakat nak batuk. Nauzubillah. Aku berdoa aku tak batuk tapi dah ada sikit-sikit.

Doc, I need MC!

Pls take a good care of our health ya bella's!

Monday, October 4, 2010

~ Mundar-mandir di Utara ~

Assalamualaikum,

Last weekend aku banyak gerak ke sana ke sini. Bikin aku capet selalu. Bermula dari petang Jumaat di mana aku menanti bus untuk ke Kangar, Perlis at 7pm yes aku tak bersolat Maghrib dan aku jamak di rumah Perlis. Sampai Simpang Empat, mak ayah dah tunggu kat masjid Simpang Empat. Sampai rumah. Hishhh. Awat sejuk nie. Hoyeayyy! Hoyeayy!! Mak ayah aku dah pasang aircond kat ruang tamu kami. Yay! Lepas nie tak ada la aku nak menumpang bilik mak aku lg. Aku leh kuak kupu-kupu kat ruang tamu tapi problemos dia aku kena bangun awai la. Huhuhu. Lepas keciwi dengan aircond baru then aku makan-makan dengan mak ayah aku. Makan 2 3 jenis makanan then aku dah capet nak ketiduran. Capet wei naik bus 2.5hrs. Oh ya! Adegan naik bus. Ada minah siam mana ntah, bus dah nak jalan tapi kekasih hati tak mai lagi so duk suruh driver tunggu. Kami delay dalam 15mins sebab kekasih minah nie. Then duk cakap-cakap siam. Kadang-kadang bagi aku orang cakap siam nie macam kasaq even dia bersuara halus. Hahah. Gena tue? Then bus bergerak laju di mana traffic adalah bagus juga. Then jam 7.56pm aku terdengar tangisan. Sepertinya sungguh dekat dengan aku. Dalam benak aku, hantu ka? hishh tue la sapa suruh tidoq masa maghrib. Tapi aku dalam bus, haruslah aku tidoq untuk sekejapan. Sekali aku bukak mata, minah sebelah aku duk nangis. Masa mula-mula dia nak duduk seat sebelah aku, aku dah nampak lain. Yang pastinya dia nie jugak sorang lagi minah siam. Hampeh! Sungguh ramai minah-minah siam nak ke Kangaq! Then duk sms and receiving short calls dari pihak sana. Then gaya tue nak marah-marah tapi ala-ala she want to cover something. Deyy! Aku pun tak paham la hang nak marah-marah si dia hang tue kat sana. Lepaskanlah amarah hang tue. Hish. Cover-cover lak. V*nggukkks! Then sesi air mata turun lagi or dengan kata forum tegar..merembes tak ingat dhonia. Oh tidak. Why..why..why me. Awat hang duk sebelah aku tadi. Hampeh. Then si dia di sana send sms, pulun tak mo bukak..biaq ja lagu siam tue terkumandang. Nak muntah aku dengaq. Then si dia call, minah siam nie nak cakap, tapi nak nangis. Haa. Hangpa bayang la gena. Then nak nangis tue pulak antara keadaan di mana nak nangis dengan kuat dan tidak mahu nangis dengan kuat. Dengan kata lain...she want to cover la. Tak mo over la konon. Bagus. Mungkin hang nak hormat kami semua dalam bus itew. Haaa. Turun bus satgi hang nangis puas-puas noo. Dalam hati aku, cepatlah bus nie sampai. Alhamdulillah..aku sampai juga.

Then papagi Sabtu, aku bangun solat then tunggu cartooon kat #616 then makan nasi tomato yang mak aku beli. Sodap. Then siap-siap nak ke rumah kawan aku Farzana. Give her a visit since aku tak dapat hadir kemarin. Zana sungguh sedey. Mata dia bengkak plus sungguh ayu berkain batik. Dari situ aku dengar macam mana kakak dia sedar pasal Arwah Ayahnya. Cara habis umur sungguh mudah. Seperti terduduk di tepi batas dalam petak sawah sambil tangan di dada dan tiada lumpur yang menandakan Arwah terjatuh. Mungkin Arwah terasa sakit dada, lantas Arwah duduk di tepi batas. Maha Suci ALLAH, DIA lebeh sayangkan Arwah. Zana dan abg dia anak beranak sampai Permatang Bongor dalam pukul 6.30pm dan sempat tengok Arwah buat kali terakhir. Bersabarlah Zana and aku tau hang tabah. InsyaALLAH.

Aku drive mak aku ke market pula. Nak beli barang-barang nak masak untuk kelas agama petang nie. Mak aku volunteer nak masak bihun goreng. Then aku sama-sama tolong mak aku. Ok Jujur. Sikit ja aku tolong. Tolong kacau tumisan mak aku. Tapi meme sodap. Hihihi. Then pukul 2.30 ayah hantar aku dengan Fuad ke Kangar. Sorang nak p tuition sorang nak ke Butterworth. Aku la nak ke Butterworth ke rumah Chu kat kat Island. Yuehuww. Aku sampai Butterworth pukul 6 dan terus menapak ke ferri. RM1.20 ya kawan-kawan untuk diri aku naik ferri. Then sms chu cakap aku dah atas ferri then sampai ja, chu elok-elok sampai. Then ke quarters chu aku. Solat Asaq dan makan time. Bukak bihun yang mak aku bagi then makan pisang goreng panas-panas plus baru lepas hujan. Huuuuhuu. Sodap. Malam tue kami makan nasi and chu ajak lepak kat Padang Kota tapi sebab aku dengan maksue nak tengok drama TV3. So kami tak p..kalau p ingat nak massage kaki kat situ. Then chu and angah p makan nasi Kandaq Beratoq yang mana jalan kaki ja dari Balai Polis Central itew. Huuehuew. Ngantokzz..

Tapi aku naik ferry color kuning.

Esok pagi aku ke clinic then balik umah makan. Yummy! Pagi tue chu aku ke laut. Pukat ketam. Huuueeee.. makan ketam fresh. Alhamdulillah. Sungguh banyak ketam kami makan. Freshhhh!!! Siap-siap nak balik Kulim and aku reach Kulim at 7.40pm. Thanks to Rashila coz amik aku sebab before tue dia duk meronda kat town. Hihihi. Sampai rumah, aku tukar curtain yang mak aku bagi then siapkan diri nka solat and tidoq. Itulah kisah weekenderrrs aku yang capet.

Bila lagi nak balik Perlis ya? Nak makan ikan-ikan lagi. Nak makan ketam p Penang (Chu), nak makan udang besaq balik Perlis (ayah aku tangkap sendiri) beserta ikan-ikan yang masih tidak terkena ais. Yuehuw. Alhamdulillah atas rezeki-MU ini YA ALLAH.

Hari nie aku boring. Memang boring. Aku rasa aku nak p merehatkan diri kat surau since aku ada symptoms nak domam. Jauhkan la. Aku masih ada 3 hari untuk berpuasa 6. Tolong.

Photo credtit to: penanghdr [Flickr]

Friday, October 1, 2010

~ Pergi tak kembali ~

Assalamualaikum,

Tadi masa aku tengah lunch, received a call from my primary school friend, informed that our friend's father passed away this morning. Innalillahiwainnailaihirojiun. Dari DIA kita datang kepada DIA kita pergi. Sesiapa antara kita pun tak tahu bila kita akan dijemput-NYA yang mana pastinya pergi...pergi yang tak akan kembali lagi. Bertemu dengan MAHA PENCIPTA-NYA, ALLAH SWT.

Last time aku jumpa Arwah masa raya haji tahun lepas di mana raya puasa tahun nie aku ada niat nak ke rumah Zana, tapi masa suntuk jadi aku tak sempat nak ke rumah Zana. Arwah kaya dengan senyuman dan wajah yang sejuk memandang. Memang Arwah sungguh baik dan sentiasa ingat nama aku meaning Arwah kenal kawan-kawan anaknya juga.

To my friend, Noor Farzana Hj Sharib, takziah aku ucapkan untuk hang sekeluarga. Semoga Roh Allahyarham dicucuri Rahmmat-NYA dan di doakan Arwah ayah tersayang di tempatkan bersama orang-orang soleh dan beriman. Ameen.

Zana, perhaps the sadness will heal you and family with time. We will going there as well. ALLAH SWT loves him more than us, thus, HE takes him first.
Al-Fatihah. May Allah SWT bless your soul, Arwah Hj Sharib.

InsyaALLAH I'm going back to Perlis after office and insyaALLAH tonight will visit you. InsyaALLAH.

Thursday, September 30, 2010

~ Goodbyee 09/10 ~

Assalamualaikum...

Today is last day for our fiscal year. Hahaa. Items ada laku, itemsssss ada scrap. Crappppp! Bukankah banyak sssss di situ. Iya! Sebab tue la cikit ja dapat angpau. Huuu. Huuu.

Baiklah, tadi ada p cuci mata kat JJ, Perda. Sales adalah tidak berapa memberangsangkan. Jadi hanya baju duaplohringgit menjadi sambaran tangan aku. Cukuplah sekadar ada persalinan baru memandangkan aku nie takdok baju yang menarik tertarik. Ok la tadi tue. Memakan ayam penyet adalah sedikit pedas. Syukur juga dapat berbuka puasa tadi. Nasi itew adalah kering kerana aku tidak makan sambal yang pedas, jadi aku dapat kuah soto dari Cik Mas untuk tidak bagi nasi aku kering dalam pinggang. Alhamdulillah. Dapat makan nas dengan habis itu tandanya aku lapar. Alhamdulillah..

Baiklah. Esok mau ke Penang. Ketemu doctor hiasan dalaman. Yayy!

Goodnite rerakan...
Assalamualaikum..

Ppssstt: Ada orang itew nak kawen bulan 1 nie. Sapakah dia?

Tuesday, September 28, 2010

~ Magika oh Magika ~

Assalamualaikum bella,

How old are you? eh eh..how are you lovelies? I'm getting good because tomorrow insyaALLAH gajiiii!!! hoyeay! hoyeay! hoyeay!! Orang yang berhabisan untuk raya seperti aku-aku, kamu-kamu, mereka-mereka maka haruslah di bulan syawal ini jenuh menanti nak gaji. Finally tomorrow is the day! Yay!! While thinking of it, me and my housemate decided to Giant Kulim for watching Magika by KRU Studios Sdn Bhd was directed by Edry Abd Halim one of KRU's member. Bravooo la depa nie.

Dalam film nie involved many artists such as Ziana Zain, Ning Baizura, Mawi, Aznil Hj Nawawi, Diana Danielle, Fimie Don, M.Nasir, Maya Karin, Adibah Noor, Vanidah Imran, Nabil Raja Lawak, Sharifah Amani, Sharifah Aleeya, Norman Hakim, Senario, Sabri Yunus, Saiful Apek dan Raja Azura. Al kisahnya Malik (Fimie Don) tersesat masa cubaan nak melarikan diri akibat merajuk dengan kakaknya si Ayu (Diana Danielle), then Malik jalan-jalan dan ternampak perigi usang dia cuba tengok apa ada di dalam, so sudden dia termasuk dalam perigi usang itu then menjerit panggil kakaknya si Ayu. Ayu terdengar bunyi jeritan si adik, lantak ketemu perigi usang. Si Ayu berusaha nak masuk ke salam perigi tapi apakan daya..inilah ceritaaaa. Tali sehalus itu pastinya akan putus kerana tak mampu nak tanggung berat badan si Ayu lantas tali putus dan Ayu pun sama-sama terjatuh dalam perigi usang. Tapi Malik yang sampai dahulu ya. Ayu menyusul. Hehehe. Panjang nie. So sila la pergi nonton ya ataupun punyain kesabaran untuk di tayangkan di ASTRO. Aku tak pasti ASTRO mana dulu mungkin Citra atau ABO, jadi..sila subscribe ya.



Apa yang aku tengok dalam Magika ini ada unsur-unsur Narnia juga..Masa Malik dan Ayu bercakap/menyanyi dengan pokok di mana KRU 3 beradik menjadi pokok-pokok itu. And ada sikit macam Alice in Wonderland since finally they came out from the dunia Magika dari lubang dari tanah la lebeh kureng kisahnya.

Apa-apapun. Untuk Golden Award..The best acting aku nak bagi kat Ahkak Ziana di mana nenek kebayan yang over gitu tapi best laa, Mantap vocal for Ning takuttt nak jadi tua hahaha, Pelawak yang sedia lawak since Pi Mai Pi Mai Tang Tu goes to Sabri Yunus. Hehehe. Kalau ayah aku tengok nie, sure seronok. Ayah tunggu DVD no or ASTRO tayang naa. Hehehe.

Seronok. Weekend ini apakah yang akan terjadi agaknya noo. Ada 2 invitation open house. InsyaALLAH kena gaya, aku cuba hadirkan diri. InsyaALLAH...