Nuffnang

Sunday, January 10, 2010

~ Nasi Kandaq Beratur Penang ~

Assalamualaikum,,

Hahaha. I thought this weekend might be another bored weekend for me in Kulim. Whole day housekeeping[Budget rajin ka Yani? Yes memang aku rajin. Hehehe. Penuh bakul dah] and waiting for Nora to pick ur her's stuff. Early planning, mak ayah aku nak mai Kulim tapi tak jadi coz mak aku buat Nasi Ayam special buat family side ayah aku. Fifi ajak aku join dia ke Penang. Aku pun dengan lebar, menyambut ajakan tersebut dengan suka hati. yeayyy! Jalan-jalan cari pasal. Skali dengan Jenal's cousin and her's bf.Nie lah kedainya time nie 6.00am.Photo credit to: stylo_safwan [Flickr]
8.30 took off from Kulim, aku budget nak solat dulu tapi tak sempat pula. Tak apalah baliknya aku solat. Then heading to Penang. Meet them at Padang Kota and heading to this kedai. Yeay! Lalu la kat Nasi Kandar Kapitan. Waaa. Tengok roti nan dia. Sedapnya. Lepas nie kalo depa nak p situ aku nak bontoto la. Ok. Sesampainya kami kat kedai tue. So weird! Rupanya the owner tengah exchange their business. From bla-bla time until 10.00pm owner lain, from 10.00pm until bla-bla baru la onwer Nasi Kandar Beratur since 1943 lagi. Time Japang jajajah kita restoran nie dah mula pun business dia. Sesampainya kami, Ina, Ina's bf, Jenal, Fifi dan aku terus ada orang amik order. Dhey! Meja tadak lagi. Kami amik order sambil berdiri walhal time tue meja and kerusi pun tak ketahuan hala mana lagi. Order la. Guys order Nasi Kandar Kambing Goreng + Telur Sotong, Girls order Nasi Ayam Ros + Telor Sotong and kami semua minum Sirap 'o' Limau ais. Yummy! Mak aii..! Lamanya tunggu juga untuk sampai order kami. Ianya pertukaran owner masib berjalan dengan pantas. Sembang-sembang and tengok orang dah start beratur. Ada tourists duk baca history Nasi Kandar Beratur, but local peopple pulun duk cari meja makan and start to order. Tengok 'Boss' duk isi nasi dalam pinggang waa! Gayanya sangatlah kool. Dia sorang ja berkuasa dalam mengisi nasi, kuah, lauk ke pinggang itew. Assistant dia ramai juga. Orang kat meja mulai penuh and tatkurang juga orang start beratur. Tadi ada dalam 10 orang then skali pusing dah nak jalan raya. Memang ramia orang. Then makanan kami pun sampai, Jenal baca doa then kami mula menikmati makanan. Picture aku waiting Jenal transfer la. Sedap! Tapi ayam dia besaq la. Tak mampu aku habehkan. Total including air=RM10.10. Memang berbaloi-baloi la datang dari Kulim untuk makan sitew. Then sampai umah Kulim dalam kul 11.50pm. Kenyang. Taleh tidoq lagi this aku surfing ja la.

Oh ya. Kisah malam nie kat rumah Perlis. Bestnya ada makan-makan kat rumah aku. Anak iniew lak bersuka ria kat PPenang. Actually plan nak ke Penang tue Fifi ajak aku tengahari tadi. Pasal balik Perlis awal-awal lagi aku dah bagitau mak aku yang aku tak balik. Heading to Penang I'm giving my lovely mum a call pasal aku ke Penang then mak aku cakap OK coz Wan aku nak start baca doa untuk jamuan depa kat Perlis. Bestnya!!! Rugi lak aku tak ada kat sitew. Tak apalah. Perhaps, other time aku akan sama-sama beramai2.

Oklah. Aku nak buat aktiviti membaca gosip lak nie. Pening! Nenite all. Happy weekenderss!!!
Assalamualaikum.

4 comments:

L3N said...

ooooo semakin gatai ye mung g makan2 jauh2 nih....oooooo
berhati2 la mung...jgn smpi i x kenal d transform jadik cinta kolestrol....

Yani said...

kuang asam mung...cint kolestrol!
hishshh mana ada..i tetap maintain ayu tau, maintain slim..semuanya la. pada mung..kalo mung jumpa i sur mung terkujat..hahahahaha...oooh abd pejal tahir...ada sama x?

z@ti said...

beshnyer...kedai tu since 1943...resepi turun temurun..yani someday u need to brought me there ok!

Yani said...

Ok ya Zati! Why not...nextime all kodoks kena mai Utara la. Asyik aku ja ke KL..once aku dpt Merlin, semua patut turun mai sini. Okkayy!!

Zati..nice juga nasi kandaq dia..aku x suka kambing, so aku amik ayam..aku rasa hang pun x suka kambing kan?