Nuffnang

Friday, February 19, 2010

~ Family vacation..again.. ~

Assalamualaikum my lovely friends,

Last weekend was really great for me and whole family. Having a long vacation at KL and Johor. Haha. Actually tak ada long mana pun. Jauh perjalanan saja. Apa yang penting, we can gathered whole family kat sana. Aku rasa down sket ja sebab IKAN tadak. [Gilllss keji kan aku nie]. Perjalanan mak ayah and adik aku bermula lepas solat Jumaat. Then P amik tok aku kat kampung. Tok aku pun nak follow. Bawak ja laah. Bila lagi kan. Tapi tok aku memang suka jalan-jalan. Suka follow anak-anak nak jalan-jalan. Then mak,ayah,adik and tok aku mai Kulim amik aku. Mak aku cakap nak gerak dr Kulim lepas Maghrib, so aku memain la kemas baju, tak mandi lagi, tak solat Asar lagi. Tuppppp tupppp tupppperware! Kul 6 ada keta Merlin depan umah aku. Hissssssh! AKU koool! Aku tanya mak ayah aku, nak kemana nie? Hahahaa..Lawak sengal! Mak aku kerah dan paksa aku bersiapans. Akibat kalut-kalut, bekas brooch aku ketinggalan. Mana mungkin aku leh ebrgaya sakan, tapi sib baik IKAN tadak. No worries bebbbb! Kami stop kat Ipoh, tinggalkan apa yang patut kat umah Pak Lang Mat aku. Ada belacan and Ikan kering ok! Berbau Merlinnnnn!! Hisshh. Kul 10 gerak dari Ipoh ke KL. Bgcik awal-awal lagi dah sampai KL. kUL 12.20 kami sampai KL. Waiting Bgcik and Akak mai amik kat Tol Duta. Gilllss lama tunggu dua orang ini. Woooitt! Tetidoq ka? Hahaa. Mak aku dah tengok tempat aku menunggu akak aku kalau aku nek bush or ngan Aimi, aku akan turun kat Tok Duta tue la. Mak aku cakap ok la nie org ramai duk tunggu. Dalam hati aku, aku malas nak cakap apa, kebetulan ja mlm tue banyak orang. Kenkadang tadak orang pun. Tapi biarlah. Asalkan hati mak aku tenang. Then sampai umah Bgcik, leh pula kami duk tengok Raja Lawak Astro. Around 2.30am baru aku tidoq! Hahaha. Aku tidoq bilik bgcik, mak ayah bilik tetamu, fuad bilik bibik, Bgcik and Akak kat ruang tamu. Hahahaa. Ciaaan tuan tanah.

Sabtu 13 Feb 2010.
Mata aku masih berat berkilo-kilo, inilah natijahnya tidoq lewat kan. Then wake up at 6.50am. Praying. Then apa lagi. Main tenetttt la. Bgcik and Fuad ajak swimming. Haaaaa. Masa nie la aku nak tayang kat depa dua yang aku dah terror swimming. Walhal aku FAIL! Kami mandi2 kat pool. Seronoknyaa!! Yuehueeee!!! Tengah mandi, ayah lak mai tengok kami swimming. Ayah suh adik aku buat macam-macam style and aku tak sukaaa! Budak kecik nie leh berenang. Aku lak duk berenang-renang ketepian. Aku duk imbang badan aku, depa suka-suka jaa tarik pelampung, thus aku hampir kelemasan. Toooekk!!!! Then penat swimming and balik rumah dan mandi. Siapanns nak ke Shah Alam. Aimi & Apit's Wedding kat MBSA. Aku bawak whole family. Mak ayah aku segan actually sebab tak kenal parents Aimi, aku yakinkan juga. Then ok ok. Mereka makan dengan penuh selera. Aku jaa yang tak lalu makan sangat sebab!! sebabb!! Aku nak jumpa Makcik nie sorang. Aku on the way, dia tak mai lagi! Hissh! Aku rasa nak guna bomb tangan ja nak bomb dia. Cik Luilupp! Awat mung mai lewat!!! Cuba jaya nak mencari MBSA yaa!!!! Haiishhh!! Mari..aku tunjuk sedikit pict yang sempat di klik-klik.Yaa....rombongan family aku kat belakang. Seee. Aku jalan pantas ke hadapan. Waiting the brides and friends. Lulup oh Lulup! Ibu bapa. Mr Ahmad and Mrs Ahmad.Tok aku. Hajah Baayah. The crowd. Yummy! No smoking area. Hehehe..eh tak..pls focus on the wall picture ya. Kawanku itew seronok nampak! Budak manja. Fuad. Baju merah..memang ikut tema betoi la.
The brides. Actually kami try nak amik pict ala-ala nak tgk nasi tue jatuh dr mulut aku. Seee Nokia 3310 takkan aku buang. I love it. MC Hammer, Hanin, AKu and The Brides. Seeee aimi and apit tak tengok cam. Aimi memberi arahan tue. Ahakss....my sporting Bgcik and his lovely wife..See...he' currently control his breathing. Before going back and heading to Senawang.

Perjalanan dari S.Alam ke Senawang jemmm gillss....like hell! Nasib baik Radio Sinar FM bg info pasal traffic thus we changed our plan to use Kesas Highway which is a bit far. Tak apa lah. Dari kami join crowd dengan jeem sepanjang 30km at least amik Kesas nie, kurang sket tekanan dalam keto. Apa lagi. Kami split keta kan. Merlin - Akak as driver, Mum, Tok and aku kat belakang driver. Port rasmi aku la. Keta sana - Bgcik as driver, ayah and Adik Fuad. Akak aku memang expert cilok-cilok. Aku suka! Mak aku ja duk takut-takut. Hahha. Kami sampai Sewanang around 5 rasanya. Makan laksa, makan tapai, makan kueh, minum sirap then kami choooow ke Air Hitam, Johor. Kereta banyak tapi traffic lancar. Yuehueeww!!! Bagi sapa yang tak kenal Tapai, inilah rupanya. Credit to : Oranje [Flickr]

Sunday 14 Feb 2010
Kami kat Parit Sikon, Air Hitam, Johor. Agenda di Johor nak ke Air Hitam dan nak ke Kota Tinggi yang tinggi. Kat Kota Tinggi nak jumpa Pakcik Jamal. Kawan baik ayah aku time kat Perlis. Pakcik Jamal nie orang JB, tapi setledown kat Kota Tinggi. Seronok aku tengok ayah aku dapat ketemu kawan baik dia. Sanggup tue. Kami datang ke Kota Tinggi dengan 3 kereta sekali dengan Abg Yus, Pakcik Sariat dan Irdina anak abg Yus. Then balik tue singgah Air Hitam juga. Umah Pakcik Man Makcik Saadiah. Jiran depan rumah kami dulu dan kawan POLIS ayah aku dulu. Lamaaa takjumpa. Last jumpa 4 years back. Anak kembar dia dah masuk U dah. Toook off from their's house around 7pm then kami balik ke rumah Pakcik Sariat. Dinner dan tidoqq. Tiredd wooiiii!
Time breakfast. Banyaknya makanan. Memang baik sangat family angkat bgcik nie.Ayah dengan Pakcik Sariat. Btw, cantik kan rumah nie..cepat setuju ngan aku. Memang tak ada keja la adik aku nie.

15 Feb 2010
Kami siapan nak balik ke KL. Before that, kami ke Perusahaan Kerepek Resmee which is the owner is Family Abg Yus. Kami tengok sendiri macam mana orang process kerepek-kerepek. Ada lebeh dari 30 jenis kerepek yang diusahakan di sini. Dapat makan kerepek tue fresh from oven. Sangatlah crunchy! Kami memborong di situ selepas sakan meronda kawasan itew. Borong kerepek pun banyak. After % RM120 kami borong. Plus yang buah tangan yang Mak Abg Yus bagi skali untuk Mak aku, Bgcik aku and Tok aku. Kalau tau banyak tue depa nak bg, takyah aku beli. Heheehe. Then balik dari sitew, kami ke Air Hitam. Nak tengok apa-apa yang nak beli. Jalan punya jalan, mak, akak, tok aku beli penutup hidangan ja. Hahahaa. Aku rasa kat situ pasu banyak la then sesuai la sapa nak kawen p membeli kat situ untuk doorgift and hantaran. Cantiks juga. Kalau ke Johor kalau tak makan Otak-Otak tak sah. Aku makan otak-otak dalam 7 kot. Bgcik beli 20 otak-otak. Sedappnya. Ntah la bila leh rasa Otak-otak ori dari Johor lagi? Bila ekkkk..Kami sampai umah Pakcik Sariat around 2pm. Depa dah lunch awal sebab kami lambat. Orang Johor nie esp org Jawa memang punchual kan. Lewat, depa makan dulu. Kami bertolak balik after Asar.

Outdoor photoshoot. Hahaha. Kami amik pict beramai.

Kami sampai KL arround 8.30pm. Lapppppaaaqqq~ Singgah solat kat Nilai then dinner around Setapak. Sedapp. Makan Ayam Penyet. Tengok la picture nya. Hahaha. Ada some menu tak sampai, tapi satay dia memang sedap. Mak aku cakap sedap. Time brotha tue nak amik order, gillls sakan kami cakap utara. Sampai brotha tue pun sama cakap. Hahaha. Aku cakap kat akak anfd bgcik, lepas nie depa tau la hangpa dua dr Utara. Hhahaha..Utaraa....Koooooo1!Inilah Ayam Penyet ya kawan-kawanInilah satay yang sedap. Aku as usual, tak suka makan dengan kuah. Just makan satay sahaja. Yuuummm!Saya dan kakak

16 Feb 2010
Apa lagi..hari yang aku nantikan. Yummmy!! Lunch at KL Tower. Nie haa Table kami booked. 7 of us. Makan sampai kenyang..eh memang la. Most of the food aku makan even tak banyak, tapi yang penting aku marasa. Yang tak besh tadak oyster, salmon berlambak la. Tapi aku makan juga. Punyalah kenyang, dan nak balik pun aku suh Fuad amik icecream. Sedap laaa! Cuma choc cake ja x beshh..the rest marvelous. Memang puas hati la. Makan sakan. Tok aku ja makan sket sangat. Kami estimate Tok aku punya tak sampai RM15. Tapi tak mengapa lah, yang penting kami leh gather again. Here some pict. Let's have a look ya!!

KL Tower..here we come to makan sakan!Tengah Q nak naik ke restoran.Kanak-kanak riang yang suka ice-cream and cake. From left: Bgcik, Ayah and Mak. Tengok depan mak, dah kosong. Mak aku tue pening. Hahaha. Ini adalah Tok saya. Saya sayang Tok saya sangat-sangat. Tengok Tok saya makan. Ada dua popia. Ini makanan aku. Yummmmy! Salmonnnn..aku bukan sespicis ngan Munchy! Ayah tengah makan and rasanya sambil tengok view kat luar. Mak makan. Pasemboq kot tue. Aku dengan Akak.

Kami 3 BERADIK. Aku dengan ayah.
Family KAMI.
With the best SIL. Them...our sponsor. Makan lagiii.
Aku tak sure berapa round dia amik ice cream. Mana bisa aku melupakan Nokia aku iniew! Aku suka this 3. Our table. Mak Ayah. Mak and ME. Fuad..Before going down to deck. Hot & Cool girl..waaweeee... It's me! This team yang dah boring dengan aku. Hahaha. While waiting Bgcik p topup touch n go, aku menghabiskan masa lapang amik picture mereka ini yang dah boring. Aku dengan senyuman menyuruh mereka senyum, ternyata mereka dah boring..tak sabaq nampak nak bermain-main ikan di kali. Waaah! Berbaloi-baloi aku memberi senyuman. Ada uncle tue bg voucher free kat ayah aku. So kami jimat RM28 laa..Yuehuee. Thanks Uncle kool!

Sekian sahaja dari aku untuk percutian kali nie yang penuh dengan aksi, trajedi menarik. Akan aku kenang. Hahaha. Seronokk..cant wait end of 2010. Frrringggggg!!

3 comments:

.:Miss Amy:. said...

oh kamuuu..
u r the only one yg saya jumpa pics ade snap my ruangan photo gedikss...
eheheheh

Yani said...

ahaks...which one???

.:Miss Amy:. said...

yg white frame kat entrace tu.
ohhh..
thnks tu ur families sbb dtg ye.
terharu...
sobsobsob