Nuffnang

Wednesday, June 16, 2010

~ Umat Islam di Palestin ~

Assalamualaikum semua,

Since apa yang telah berlaku pada 18 orang rakyat Malaysia yang sanggup menggadai nyawa demi membantu saudara mara kita di Bumi Palestin, aku juga rasa terpanggil untuk menulis sesuatu di sini. Dua kapal kita iaitu Mavi Marmara dan Rachel Corrie di tawan oleh Tentera Israel yang kejam lagi keji. Memang tak ada peri-kemanusiaan langsung dengan menawan kapal-kapal Malaysia di lautan antarabangsa. Actually aku tak ada follow sangat kisah bantuan ini, when all this tragedy happen, baru lah aku terbuka mata. Sebenarnya aku juga rakyat Malaysia yang tak alert dengan keadaan semasa. I'm sorry for that. Bila tengok fwd email pasal Palestin, sedey, marah, geram, rasa macam nak bunuh-bunuh ja orang jahat itu. Tapi apakan daya, macam banyak pihak lemah untuk menghalang Israel yang lahanat nie. $#%&$.

Rachel Corrie.
I'm wondering. Kapal dari Malaysia, tapi nama orang putih. Kenapa tak letak nama bunga raya ka? 1 Malaysia ka? Betullah. Depa nie nak p membantu, ishh...gena aku nak explain nie. Yang pastinya aku tau, sukarelawan nie tolong adalah kerana rakyat Palestin. Aku wiki tengok pasal Rachel Corrie. Rupanya dia nie dah meninggal dunia. Muda pula lagi at aged 23. Tolong baca di sini. Sedih juga kisah dia nie. Sudi membantu orang Islam di Palestin. Aku doakan ALLAH Taala bagi pengampunan buat dia.
Mavi Marmara.
Here is the details about this ship. Betul-betul kapal.

Betulkan..dengan kejadian nie membuka mata semua pihak. Pemimpin kita yang selama nie tutup mata atau buat tutup mata pun baru nak celik. Aku harap kerajaan Malaysia akan lebih supportive untuk semua aktiviti sukarelawan. Teringin juga aku nak join, tapi aku macam tak layak lagi, buat masa nie aku hanya berdoa moga bumi Palestin akan kembali tenang dan hak mereka di kembalikan. Hentikan sekatan kepada mereka. Kembalikan ekonomi mereka dengan pesat sekali. InsyaALLAH. Semua nie telah tertulis bukan, kita sebagai rakyat Malaysia yang baik hati, ramai-ramai berdoa untuk keamanan mereka di bumi Palestin. Amin.

Photo credit to: omaQ.org & Red Frame Memories [Flickr]

2 comments:

mas said...

yani tu bukan kapal msia klu xsilap, tp msia p tumpang sb tu dlm tu ramai org selain bkn org msia

Yani said...

ohh....rasanya negara lain bagi duit untuk beli kapal tue kot..ehehe..