Nuffnang

Sunday, August 8, 2010

~ Inilah kisah Hatyai ~

Assalamualaikum lovely bella and bello,

How was your weekend? Mine..Uhuuu..REALLY GREAT! Oh ya. Hatyai a small city[small ka? memandai ja aku] in southern Thailand very nearby with Malaysia. Alhamdulillah syukur ALLAH Taala permudahkan segala perjalanan kami berlima ke sana. Berkat doa mak ayah, family kami The backpackers team: Layern, Kak Siti, Hanin, Mas and ME =) selamat pergi dan balik dengan sihat sejahtera. Alhamdulillah. Dari seramai 11 orang akhirnya menjadi 5 orang. Tak pasai-pasai aku buat dosa kering dengan kelentong nenek Hanin. Adeii. Maaafkan aku. Aku terpaksa Nenek Hanin.

Oh Hatyai.
It was my 1st time reach there and cross borders at Bukit Kayu Hitam. Our journey began on Thursday actually at 6.50pm. Me and Mas heading to Sg Petani after office followed Hanin ke rumahnya. Maghrib juga la reach SP with Kak Eima's way. Hehehe. For me there's 2 ways to SP, with Cindy's route or Kak Eima's route. Aku suka Cindy's route coz tak complicated compared to Kak Eima's route. Haaa'ah. Forget bout this 2 routes ya girls, alhamdulillah kami selamat sampai. Of course la selamat coz both of us follow Hanin. Hehehe. Sampai ja rumah Hanin, ada new born baby. Faiz namanya and the brotha Fariz. Both of them so cute. Fariz suka bercakap ehehhe. Sangatla comel. "dhudhuk sini" Fariz cakap. Hehehe. Meet Hanin's Mak. So kind of her, semangat nak suruh makan nasi bagai, tapi kami makan laksa malam tue. Yummy! Laksa pun kami dah makan banyak. Tengok tv sat, sembang-sembang sat then bawak diri ke bilik. Take out baju nak pakai besok and lantas iron it. Legaa. Malam tue aku dengan Mas dah tak nyenyak tidoq sebab memasing berangan atas katil, what will happen tomorrow. Aku bersolat then Mas bersolat, panjatkan doa ke hadrat Illahi moga permudahkan perjalanan kami besok, jauhkan kami dari sebarang kecelakaan, selamat kami pergi sana dan selamatlah kami balik Malaysia. Orang-orang tersayang sedia menanti kami. **Cheeewah. Perasaan aku sungguh tidak percaya bahawasanya besok aku akan cross negera Gajah Putih itew. Seawal 11.30pm mata kami dah selamat pejam. zzzZZZzz..

Day 1 6 Aug 2010
Wake up around 6.10am, praying and take a shower. Take turn me, Mas and Hanin. Prepared ourselves. Coz dah janji dengan Layern kul 7 tunggu kami kat tol SP Teknik. Can't remember either SP UTARA or SP SELATAN tol. 7.15am jumpa Layern kat tol. Sesi kenalan for a while. Then heading to Alor Star to fetch Kak Siti at Kuala Kedah. Reach AS at 8.15am proceed 2nd round sesi kenalan with Kak Siti, for as well. It was my first time to meet her. Very sporting person with lots of traveling experience. From Layern's story more than 2 times she went to Hatyai so far. Pit-stop at Tesco to withdraw some money as backup. Then heading to Bukit Kayu Hitam and reach Changlun around 9.30am to find out any car's parking and planning to take any cab to borders. At CTC before heading to Hatyai
We stop at CTC to change money and Layern decided to booking hotel kat sini. The target hotel is nearby Lee Gardens. Finally decided to stay at Grand Plaza Hotel with 1 family suite and 1 Std suite. Suite? Hehehe. The total for both room is RM215 which is RM150 for family suite and RM75 for std suite. Tak jadi tukar duit coz tukar di Danok lagi murah. While waiting for booking, Kak Siti ada bersembang dengan one of the bus driver yang akan ke Phuket kot. I'm not sure which destination depa nak p, then sembang-sembang pasal kami 5 gadis untuk ke Hatyai. Then Kak Siti tanya boleh tumpang untuk ke Danok atau tidak. Then driver tue cakap OK. Kami lantas senyum kambing sampai ke telinga, legaaa. No need to take cab. Alhamdulillah. And the best thing is free parking at CTC! Lucky us! Around 15mins later, kami sampai Bukit Kayu Hitam to cop passport, mine only border pass. The bus driver drop for those yang tak cop lagi untuk get out from Malaysia. Then cop tandanya we're ready to move out for 2days from our peaceful country ya. Then heading to Danok and needs to cop at their imigresen. Reach Danok at Malaysia time is 10am. Huaarghh! Masa nak cop to enter Thailand, we have to pay RM1 to the officer. Hahaha. He/she akan angkat 1 jari telunjuk tandanya kena bagi RM1 as him duit kopi. Funny and I do took one picture nearby the counter and suddenly ada orang belakang aku cakap then officer cakap tak boleh snap picture. I'm sorry. I don't know. Then bila sampai turn aku, the officer tunjuk kat aku sign no camera. Then aku cakap sorry I do not know. ** Wheee. Lakonnn sket. Everything ok. Semua berjaya cop passport memasing and me as well. Actually I'm the first one settle it coz for those with passport need to clarify something in one form. Masa nak amik form tue la, ada satu officer ask Layern. "Homany? Homany?" Laju dia cakap. Layern blurr. Rupanya dia tanya "How many?". Hehee. Kami berjalan kaki ke Danok lagi coz nak tukar duit. RM200 dapat Baht 2004.00. Then beli tiket van nak ke Hatyai dengan kos semurah Baht 550.00. At that moment aku perlu biasakan dengan duit itew di mana RM2=Baht20, RM10=Baht100 dan begitulah seterusnya. Aku dapati line Hotlink aku dah tukar to 9.15am masa van gerak ke Hatyai while time at my ALBA showing 10.15am. Dah berbeza dah. JADI MULAI SEKARANG AKU AKAN MENAIP MASA THAILAND YA WHICH IS 1 HOUR LATE COMPARED TO MALAYSIA. Waaaweee. Heading to Hatyai with love. Van kami untuk ke Hatyai. Ada kisah juga untuk Van nie.
Feeling tired since we wake up around 6am lagi. On the way, Friday and it was working day in Thailand. Ada sekolah tengah bersekolah, ada office tengah di urusan'in. Perjalanan kami sempurna, reach Hhatyai at 10.03am. And ask the driver to bring us to Grand Plaza Hotel. The hotel

Check in and letak barang and haruslah makan-makan. Masa check in tue, lepas tue ada rang excort kami bawak be bilik, waa..memang rasa selamat la hotel nie. Dia tunjukkan kami bilik memasing, bukakan TV dan bagai. Tak bagi tips pun kat dia. Sian lak. Hehehe. The Grand Plaza and Us with Miss Photographer, Cik Mas.

Perut lapaq gilaaa. Dah bergendang-gendut nie. Pukul 11am kami lunch di Hamid Restaurant Hatyai which is most suggested in blog/forum. Kami at Hamid Restaurant Hatyai

Menu pilihan aku adalah Nasi goreng Udang, Mas Nasi Pataya, Hanin and Kak Siti Nasi Goreng Sambal Udang while Layern special sket Nasi putih dengan Tomyam putih. Sedap!! Our foods.

Catitan aku di Hatyai

Lepas makan kami dah ada energy then kami menyusun tapak-tapak kasut halus kami ke serata shoping complex yang ada di Hatyai nie. 1st kami ke Robinson. Nice jugakkk. Kat situ Layern beli kasut raya. Hanin and aku beli juga. Ini pisang kaki ya anak-anak. Nie kat Robinson.
Selesai di situ kami jalan lagi, segala shoping complex kami masuk which is kami tak membeli pun sangat. Betul kata Aimi, memang ada sale and 5% discount for Malaysian. Penat berjalan kami balik hotel untuk solat dan rest for a while. Haaaaaaa. Di sinilah kisahnya bermula. Kami plan nak kuaq semula pukul 4pm sekali aku, Mas and Hanin tertidoq dalam hotel. Penat menapak beb. Sengal tol. Luckily, Layern ketuk pintu bilik kami and Mas jaga dan bukak pintu. Apa lagi. Kalut la. Nak solat masa tue, nak cuci muka, nak gosok gigi **ada ka? ada-ada. Delay 15mins. 4.15pm heading to Floating Market. Masa dalam restoran tadi aku dah cakap kat team yang aku nak naik tuktuk, then LAYERN cakpa memang kita akan naik tuktuk masa nak ke floating market. Aku sungugh happy =)) . Pest time in Tuktuk..heading to Floating Market

Tak susah nak dapatkan tuktuk, merata-rata ada saja tuktuk. Mereka suka me'hon' kita walau dimana saja. Tandanya mereka ingin bertanya kepada kita "Nak naik tuktuk tak?" ehehe aku mereka ja dialog dia. Luckily Layern ada print out floating market picture yang dia amik dari internet, then tunjuk ja kat pakcik tue. Terus dia bawak kami ke situ. Harga naik tuktuk menjadi tanda tanya kami bermula saat kami naik tuktuk sampailah kami turun tuktuk untuk ke floating market. Nasib baik ada sorang pakcik translate kat kami in English. Sorang harga Baht40. Tapi kami masih tertanya-tanya sampai ke sudah. Ok lupakan pasai harga yang penting kami nak enjoy moment kat floating market. From town to Floating Market it's took 15mins to reach there. Just reach Floating Market. Posing sat.
Floating Market is an interesting place to visit BUT berlambakkkk hanjing. Me, no likey ok =( . Nevermind, memang unik la tempat nie. from my observation mostly wanita-wanita Thailand menjual makanan dari sungai di mana mereka sendiri berada di dalam sampan/perahu panjang and most of them is Muslim since they wearing tudung di kepala. Segala proses menyiapkan makanan di lakukan di atas sampan/perahu panjang itew. Membakar, merebus, menggoreng, membungkus segalanya disitu. Memang unik sekali. Pembeli akan berada di atas laluan di atas sungai. Tengok la gambarnya sendiri ya kawan-kawan. Mas banyak snap picture kat sini, aku juga ada amik tapi tak se-pro mas la. Inilah dia Floating Market.
Aku dengan Hanin
Aku dengan payung, class you Mas!
Another picture at Floating Market

Layern and Kak Siti makan mee/koteaw sup Thailand dan minum air di situ. Unik juga coz makanan/sup akan di hidangkan di dalam bekas tembikar yang mana akan di beri terus kepada pembeli. ehehe. I can see ada jugak makanan tidak halal di jual di situ. Meme tertera perkataan "Pok" and Mas cakap mas ada nampak juga. Aku dengan Hanin on the bay.
Aku dengan makcik peniaga
Layern and Kak Siti layann mee/koteaw sup siam. Sodaap!
Selesai Layern dan Kak Siti makan, kami pun naik atas dan beli 2,3 barang untuk di bawak balik. Atas jalan nak ke tuktuk, ada bau semacammm. Tengikkk! Busukkkk!! Heran apakah bau itew.. Rupanya bau binatang-binatang seperti maggot, ulat, ntah apa-apa lagi yang aku tak pasti. Macam kita tengok dalam AFC rancangan Bizzare Food. Aku tak mampu nak datang dekat tapi Mas and Hanin mampu beb. Salute laa. Miss Photographer, Mas Fdz
Hanin tapi Hanin tak tengok camere Mas, aku snap di sebelah.
Aku dengan Layern, suppose to be Jat, Layern and aku.
Bizarre food. Yuckkss.Ermmm. Hanjinggg! Jangan cakap laa. Merata-rata. Ada sorang Pakcik Tua Banga*g tue pi kacau hanjing tue, nasib baik hanjung tue tak mai kat kami. Awat laa vong*k pakcik oitt. Pakcik tue Islam kerena wife dia pakai tudung dan aku rasa mereka adalah rakyat Malaysia. Hiiish! Masa kejadian adalah sewaktu mas sedang membeli cotton blanket tue. Murahh gilaaaa. RM14 weiii. Rugi tak beli. TAPI aku tak belii...soooo rugggiiii!!! Pakcik Tuktuk tadi sedia tunggu kami sampai kami habeh shoping. Kami sampai hotel pukul 6.20pm dan keadaan masa tue macam kat Malaysia pukul 7pm. Dah nak gelap. Bayar duit kat pakcik tuktuk. Masa dalam tuktuk kami tak habeh-habeh lagi duk cakap pasai harga tambang nie, then merepek la memasing Baht 200 ja ka? Kira-kira sorang Baht80 la. Berlakon nak bagi Baht 200 ja la dulu. Then turun dari tuktuk aku selaku bankers tanya pakcik berapa? Dia tak faham then aku keluarkan calculataer gabak aku dan suruh dia tekan-tekan berapa saja dia nak, kami sanggup bayar. ** Gila riak takbur. Then dia nak tekan pun tak reti nak cari numbe 4 pun tak jumpa. Rupanya Bath 400 untuk 5 orang. Meaning kami sorang Baht80 la equal RM8. Murahh la. Rakyat tempatan rasanya dalam Baht35.Then dia bawak kami pulang ke hotel dengan gembiranya. Letak barang and decided nak massage kaki malam nanti. Kami jalan ke Lee Gardens which it sebelah ja ngan hotel kami, kat Lee Gardens tak ada apa benda sgt. Jalan ja. Kami kuar dari situ and kami jalan-jalan cari makan, for dinner kami decide nak makan dekat Salma Restaurant. Muslim restaurant. Murah dari Hamid Restaurant Hatyai. Menapak lagi, on the way nampak la penjaja tengah setup untuk night market. Malam tue aku makan nasi Paprik dengan sup sayur share dengan Mas. Sedap sup sayur dia. Lain benor sket. Paprik dia pedas, aku ratas sayur ja dalam sup sayur. Minum fresh orange. Segar bugar. Masam! Bayar makanan memasing then menapak kami ke Central which only in front of our hotel saja. Jalan-jalan situ. Ada sale! Aku, Mas and Hanin beli barang kat situ, while Layern and Kak Siti jalan kat night market. Lepas try itu ini, bayar dan kami pun keluar la dari Gardens dan Hanin mendahului kami untuk massage. Aku dengan Mas sempat lagi merayap sekerat jalan kat night market.
Right after floating market, another market we visit..night market. hehe. As I did mentioned before, very nearby to our hotel and should have power to bargain with the sellers. Payah woo.

Kami beli fridge magnet untuk kawan-kawan then decide dah la noo jalan, jommm kita p massage kaki. Hehehe. Gelliiiii. Ahkak geliii..geli I. Gelllingggg...tolongggg geli!! Hehee. Gedix ok! Lepas cakap dekat kaunter, then kami dibawa ke bilik. "Sepai, sepaiii...massage sepaiii.." Sedap la maksudnya kot. Then duk interview kami dah kawen ka belum. Oh yaa...the massager is old women hoccay! Sungguh sedap depa massage kaki kami berdua. Kami cakap nak sebilik coz takut la kalau sorang-sorang bersama old lady tue. Kang di apa-apa'in nya kami, haa..sapa nak jawab? Tipah tertipu!! Masa duk massage tue duk pulun suruh kami amik body massage. Takmo la. Nak kena bukak baju plus nak urut-urut berut aku. Geliiingggg! Tau dak aku geli!! Huahuahuaaa. Baht260 for 1hour. Kalau sebelum tue, siangnya kan kami jalan sakan rasa nak balik hotel ja baring badan, then lepas massage tue rasa ringan ja kaki. Orang yang massage aku tue massage good tapi aku leh rasakan orang yang massage Mas tue really good. Nampak bets ja dia duk uli-uli kaki Mas. Hhihihi. Tapi memang lega laa. Lepas habeh sejam kami naik atas, Hanin tak habeh lagi. Kami naik dulu tapi singgah bilik Layern and Kak Siti, then rasa risau Hanin menjelma even we know that Hanin kat bawah ja. Tempat massage yang sama ngan kami. Aku dengan Mas turun bawah beli air bateri dan terus ke Grand PLaza massage center coz nak caru Hanin. Alhamdulillah kami ketemu Hanin dan Hanin berani naik sendnri nanti. Actually Hotel kami nie selamat. Tak rasa takut. Sangatlah senang di situ. Aku dengan Mas duk dalam hotel sembang-sembang then siap-siap mandi and solat. Phuuuuhh! Tireddd weii. Lepas tue Hanin pun naik bilik, memasing dah siap nak tidoq, sembang-sembang dalam gelap dengan aircond medium and terasa hangat, lantas aku changed it to Hi. Haaaaaaaa. Sejuk, tidoq tak sedaqq la lepas tue...

Ini dulu coretan kisah hari pertama kami di Hatyai. Sungguh meriangkan hati dan jiwa mental! Whole day walked until food get cramped. What a nice exercise kan?

For all goods quality picture was taken by our Miss photographer, Cik Mas Fdz. Credit to her..Thanks Mas.!

10 comments:

z@ti said...

yani...aku nmpk ko mencatit sesuatu di kedai itu...tp bukan sudoku kan? hehehe...

Yani said...

Haaa...Zati itu adalah bukan Sudoku, Sudoku dah habeh bukunya. Nak kena beli baru. Itu adalah catitan emas aku dr bumi Hatyai..wheee..

zati lepas nie jom join team backpackers aku nie. so many unexpected thing happen jugak la. ehehe.

z@ti said...

nak nak...ajakla wei...jgn lupakan dakuuu...

Yani said...

mesti aku ajak...kita reramai...meriahh!! zati nak dengaq kisah makan spaghetti umah yuena buena vista tau..

DaZzlingLilLy said...

bestnya dah pi floating market tu..i yg selalu pi hatyai ni tak pernah sampai pn lagi floating market...lain kali pi hatyai cuba pi makan kat restoran che kar..daging and lidah masak merah dia sedap

Yani said...

Lily...sedap ka masak tue? haaaa..p laa floating market..unik sgt..
murah-murah kan barang dia...

L3N said...

CIk yunap terer nya wanita2 hatyai tuh membuat sampan..
Btw,mana i punya fridge magnet???
Best nya mung berjalan2..

Yani said...

Ahhha! Mung punyo hadooo. Untuk Zai I dah kasik. tunggu naa...bila nak ketemu mung??

Wanita Hatyai meme super women la. Ehh mung kat mano nie?

Anonymous said...

yani..hi!!nak tanye floating market tu every day ke?

Yani said...

Annon: Iya...floating market tue everyday ada..1 lagi kalau nak beli barang, better beli kat floating market sebab murah dan cantik2 baju kat situ.. ;)