Nuffnang

Monday, October 4, 2010

~ Mundar-mandir di Utara ~

Assalamualaikum,

Last weekend aku banyak gerak ke sana ke sini. Bikin aku capet selalu. Bermula dari petang Jumaat di mana aku menanti bus untuk ke Kangar, Perlis at 7pm yes aku tak bersolat Maghrib dan aku jamak di rumah Perlis. Sampai Simpang Empat, mak ayah dah tunggu kat masjid Simpang Empat. Sampai rumah. Hishhh. Awat sejuk nie. Hoyeayyy! Hoyeayy!! Mak ayah aku dah pasang aircond kat ruang tamu kami. Yay! Lepas nie tak ada la aku nak menumpang bilik mak aku lg. Aku leh kuak kupu-kupu kat ruang tamu tapi problemos dia aku kena bangun awai la. Huhuhu. Lepas keciwi dengan aircond baru then aku makan-makan dengan mak ayah aku. Makan 2 3 jenis makanan then aku dah capet nak ketiduran. Capet wei naik bus 2.5hrs. Oh ya! Adegan naik bus. Ada minah siam mana ntah, bus dah nak jalan tapi kekasih hati tak mai lagi so duk suruh driver tunggu. Kami delay dalam 15mins sebab kekasih minah nie. Then duk cakap-cakap siam. Kadang-kadang bagi aku orang cakap siam nie macam kasaq even dia bersuara halus. Hahah. Gena tue? Then bus bergerak laju di mana traffic adalah bagus juga. Then jam 7.56pm aku terdengar tangisan. Sepertinya sungguh dekat dengan aku. Dalam benak aku, hantu ka? hishh tue la sapa suruh tidoq masa maghrib. Tapi aku dalam bus, haruslah aku tidoq untuk sekejapan. Sekali aku bukak mata, minah sebelah aku duk nangis. Masa mula-mula dia nak duduk seat sebelah aku, aku dah nampak lain. Yang pastinya dia nie jugak sorang lagi minah siam. Hampeh! Sungguh ramai minah-minah siam nak ke Kangaq! Then duk sms and receiving short calls dari pihak sana. Then gaya tue nak marah-marah tapi ala-ala she want to cover something. Deyy! Aku pun tak paham la hang nak marah-marah si dia hang tue kat sana. Lepaskanlah amarah hang tue. Hish. Cover-cover lak. V*nggukkks! Then sesi air mata turun lagi or dengan kata forum tegar..merembes tak ingat dhonia. Oh tidak. Why..why..why me. Awat hang duk sebelah aku tadi. Hampeh. Then si dia di sana send sms, pulun tak mo bukak..biaq ja lagu siam tue terkumandang. Nak muntah aku dengaq. Then si dia call, minah siam nie nak cakap, tapi nak nangis. Haa. Hangpa bayang la gena. Then nak nangis tue pulak antara keadaan di mana nak nangis dengan kuat dan tidak mahu nangis dengan kuat. Dengan kata lain...she want to cover la. Tak mo over la konon. Bagus. Mungkin hang nak hormat kami semua dalam bus itew. Haaa. Turun bus satgi hang nangis puas-puas noo. Dalam hati aku, cepatlah bus nie sampai. Alhamdulillah..aku sampai juga.

Then papagi Sabtu, aku bangun solat then tunggu cartooon kat #616 then makan nasi tomato yang mak aku beli. Sodap. Then siap-siap nak ke rumah kawan aku Farzana. Give her a visit since aku tak dapat hadir kemarin. Zana sungguh sedey. Mata dia bengkak plus sungguh ayu berkain batik. Dari situ aku dengar macam mana kakak dia sedar pasal Arwah Ayahnya. Cara habis umur sungguh mudah. Seperti terduduk di tepi batas dalam petak sawah sambil tangan di dada dan tiada lumpur yang menandakan Arwah terjatuh. Mungkin Arwah terasa sakit dada, lantas Arwah duduk di tepi batas. Maha Suci ALLAH, DIA lebeh sayangkan Arwah. Zana dan abg dia anak beranak sampai Permatang Bongor dalam pukul 6.30pm dan sempat tengok Arwah buat kali terakhir. Bersabarlah Zana and aku tau hang tabah. InsyaALLAH.

Aku drive mak aku ke market pula. Nak beli barang-barang nak masak untuk kelas agama petang nie. Mak aku volunteer nak masak bihun goreng. Then aku sama-sama tolong mak aku. Ok Jujur. Sikit ja aku tolong. Tolong kacau tumisan mak aku. Tapi meme sodap. Hihihi. Then pukul 2.30 ayah hantar aku dengan Fuad ke Kangar. Sorang nak p tuition sorang nak ke Butterworth. Aku la nak ke Butterworth ke rumah Chu kat kat Island. Yuehuww. Aku sampai Butterworth pukul 6 dan terus menapak ke ferri. RM1.20 ya kawan-kawan untuk diri aku naik ferri. Then sms chu cakap aku dah atas ferri then sampai ja, chu elok-elok sampai. Then ke quarters chu aku. Solat Asaq dan makan time. Bukak bihun yang mak aku bagi then makan pisang goreng panas-panas plus baru lepas hujan. Huuuuhuu. Sodap. Malam tue kami makan nasi and chu ajak lepak kat Padang Kota tapi sebab aku dengan maksue nak tengok drama TV3. So kami tak p..kalau p ingat nak massage kaki kat situ. Then chu and angah p makan nasi Kandaq Beratoq yang mana jalan kaki ja dari Balai Polis Central itew. Huuehuew. Ngantokzz..

Tapi aku naik ferry color kuning.

Esok pagi aku ke clinic then balik umah makan. Yummy! Pagi tue chu aku ke laut. Pukat ketam. Huuueeee.. makan ketam fresh. Alhamdulillah. Sungguh banyak ketam kami makan. Freshhhh!!! Siap-siap nak balik Kulim and aku reach Kulim at 7.40pm. Thanks to Rashila coz amik aku sebab before tue dia duk meronda kat town. Hihihi. Sampai rumah, aku tukar curtain yang mak aku bagi then siapkan diri nka solat and tidoq. Itulah kisah weekenderrrs aku yang capet.

Bila lagi nak balik Perlis ya? Nak makan ikan-ikan lagi. Nak makan ketam p Penang (Chu), nak makan udang besaq balik Perlis (ayah aku tangkap sendiri) beserta ikan-ikan yang masih tidak terkena ais. Yuehuw. Alhamdulillah atas rezeki-MU ini YA ALLAH.

Hari nie aku boring. Memang boring. Aku rasa aku nak p merehatkan diri kat surau since aku ada symptoms nak domam. Jauhkan la. Aku masih ada 3 hari untuk berpuasa 6. Tolong.

Photo credtit to: penanghdr [Flickr]

3 comments:

Anonymous said...

mcm mana la hang tak domam kalau dah asik brjalan merayap melantak makan xhbs2, mkn pulak xbaca bismillah, lagi la bleh copat nak domam, hehe, jgn mare eh... lain kali mkn tu biar la brpada2.. brhenti la sebelum kenyang, jgn dah kenyang memboncit baru nak brhenti, ada paham..

Yani said...

Tue la Intan...aku pun tatau pasai pa..weii..aku slim ok..tak sabaq nak tgk hang..

Anonymous said...

i know u miss me a lllooootttt.. well, even aku ni prgnant, yg pasti diri ku ini lagi 'selim menyelim' dari ko okeh.. wah wah wah...