Nuffnang

Friday, February 25, 2011

~ Uncle Ho is everywhere ~

Assalamualaikum,

Alhamdulillah aku dan group HCM selamat sampai di LCCT on Monday around 6.55pm. Sungguh seronok kami kat sama. Pelbagai aktivita kami lakukan. Perbagai bakat dikeluarkan dan pastinya bakat shopping menjadi bakat yang paling penting. Keduanya bakat memasak memasing. Yes! We bring lots of pre-packed food together as it's hard to find halal food in Uncle Ho's city. Alhamdulillah sepanjang kami kat sana, tak penah rasa lapar cuma masa makanan dah depan mata and waiting others yang membuatkan perut sungguh menari-nari macam sedang kayuh beca. Hohoho. Menu kami tiap hari at least 3 lauk. Sungguh sedap makan nasi sebegitu di negara orang. Seronok!!!

Perjalanan aku sendiri bermula on Wednesday to LCCT and while waiting for Aimi to pick me up with her husband. Apit from Penang and aku from Alor Star. Then we're heading to Aimi's aunty house nearby Nilai and night over situ and tomorrow morning around 7am we're heading to LCCT since Aimi already help us to online check-in a day before. Oh! Waiting for another girl, Cik Lulup! almost a year haven't met her. She looks sooooooooo chubby! hihihi. **Habeh la aku. Okay Okay. Tolong percaya sikit saja tau, tapi banyak-banyak pun buleh saja.

So far bagi aku, even baru sedekat tue aku berjalan di negeri orang, negeri sendiri juga is the best, the most safer place for me. Tiap hari terkenang tanah air tercinta yang maju nan permai.

Lets enjoy the pictures:
Aimi with Beluncas
Beluncas walking along
Beluncas playing

You want this?
 
 Road crossing

Heading to Mekong River
Ho Chi Minh City in the afternoon


Lets bang!
You bang me!

Heading to Mekong
Our label. Kalau hilang, senang nak cari.
Apa itu di tengah-tengah sawah?
Itu banyak lagi, di tengah-tengah sawah
So many motorcyclist
Step 1 to enter Cu Chi tunnels
Step 2 to enter Cu Chi tunnels
Step 3 to enter Cu Chi tunnels. Disappeared!
Tropical fruits
Heading to Mekong River

Cu Chi tunnels
Me with Lulup at Bến Thành Market
Thats all for now.. we really enjoy our trips. Alhamdulillah. :)



~ Tolong la, Tolong la ~

Assalamualaikum,

Salam Jumaat! Di sini aku nak menyeru pada semua pengguna jalan raya baik motosikal, kereta, lori, bus, trailer TOLONG sangat-sangat jangan la langgar lampu isyarat. Sebab atas tindakan itu akan membuatkan orang lain susah natijah dari tabiat anda.

INGAT! Tak semua pengguna jalan raya expert, dah 40tahun memandu. For those beginners yang baru dapat lesen and for those yang kes macam aku, lesen dah 4 tahun tapi baru berjinak-jinak drive baru 2 tahun memang susah nak cekap di jalan raya. Yang pastinya tak ada sapa-sapa nak gadai nyawa di jalan raya. Jadi aku seru sangat tolong la bawa kenderaan anda penuh hati-hati dan ingatlah kenderaan lain juga. Jangan sesuka hati nak langgar jalan raya, kelak ada yang merana diri lagi hati pun sakit.

INGAT! Bila nak u-turn tengok juga any kenderaan dari hadapan yang mana MUNGKIN ada mereka-mereka yang suka tunjuk hero nak rasa cium tar jalan. Aku bukan nak kutuk orang sebegini tapi ntahlah! Sendiri mau ingat la. Suka sangat tak ikut trafic light nie, ingat hang duduk padang pasir ka?

To be honest, aku sungguh kagum dengan mengguna jalanraya kat Uncle Ho's town. Mereka sungguh tolerate and always please other to use their lane. Memang aku tabik springgggg la pada mereka!Ingatan moral ini aku tujukan untuk diri aku dan semua kawan-kawan sekelian.
Ingat ya semua, tolong sangat-sangat. Berhati-hati di jalan raya ya semua. INsyaALLAH semua gembira.

Photo credit to: YayaPhotography [Flickr]

Photo credit to: members.virtualtourist.com

Monday, February 14, 2011

~ Kisah rasullullah SAW ~

Kisah Rasullullah S.A.W
Assalamualaikum semua,

Sama-sama kita baca dan hayatinya.
Credit to my friend Intan for fwding this email to me.
Wallahualam bissawab.

1) Kalau ada pakaian yang koyak, Rasulullah menampalnya sendiri tanpa
perlu menyuruh isterinya. Beliau juga memerah susu kambing untuk keperluan
keluarga mahupun untuk dijual.

2) Setiap kali pulang ke rumah, b ila dilihat tiada makanan yang sudah siap
di masak untuk dimakan, sambil tersenyum baginda menyinsing lengan bajunya
untuk membantu isterinya di dapur. Sayidatina 'Aisyah menceritakan 'Kalau
Nabi berada di rumah, beliau selalu membantu urusan rumahtangga.

3) Jika mendengar azan, beliau cepat-cepat berangkat ke masjid, dan
cepat-cepat pula kembali sesudah selesai sembahyang.'

4) Pernah baginda pulang pada waktu pagi. Tentulah baginda teramat lapar
waktu itu. Tetapi dilihatnya tiada apa pun yang ada untuk sarapan. Yang
mentah pun tidak ada kerana Sayidatina 'Aisyah belum ke pasar.
Maka Nabi bertanya, 'Belum ada sarapan ya Khumaira?' (Khumaira adalah
pangg ila n mesra untuk Sayidatina 'Aisyah yang bererti 'Wahai yang
kemerah-merahan' ) Aisyah menjawab dengan agak serba salah, 'Belum ada apa-apa wahai Rasulullah.'
Rasulullah lantas berkata, 'Jika begitu aku puasa saja hari
ini.' tanpa sedikit tergambar rasa kesal di raut wajah baginda.

5) Sebaliknya baginda sangat marah tatkala
melihat seorang suami sedang memukul isterinya. Rasulullah menegur, 'Mengapa
engkau memukul isterimu?' Lantas soalan itu dijawab dengan agak gementar,
'Isteriku sangat keras kepala! Sudah diberi nasihat dia tetap degil juga, jadi
aku pukul lah dia.'
'Aku tidak bertanyakan alasanmu,' sahut Nabi s. a. w. 'Aku menanyakan mengapa
engkau memukul teman tidurmu dan ibu kepada anak-anakmu? '

6) Pernah baginda bersabda, 'sebaik-baik lelaki adalah yang paling baik,kasih
dan lemah lembut terhadap isterinya.' Prihatin, sabar dan tawadhuknya
baginda dalam menjadi ketua keluarga langsung tidak sedikitpun menjejaskan
kedudukannya sebagai p emi mpin umat.

7) Pada suatu ketika baginda menjadi imam solat. Dilihat oleh para
sahabat,pergerakan baginda antara satu rukun ke satu rukun yang lain amat sukar sekali.
Dan mereka mendengar bunyi menggerutup seolah-olah sendi-sendi
pada tubuh baginda yang mulia itu bergeser antara satu sama lain. Sayidina
Umar yang tidak tahan melihat keadaan baginda itu langsung bertanya setelah
selesai bersembahyang,

'Ya Rasulullah, kami melihat seolah-olah tuan
menanggung penderitaan yang amat berat, tuan sakitkah ya Rasulullah?'
'Tidak, ya Umar. Alhamdulillah , aku sihat dan segar.'

'Ya Rasulullah.. .mengapa setiap kali tuan menggerakkan tubuh, kami
mendengar seolah-olah sendi bergeselan di tubuh tuan? Kami yakin engkau
sedang sakit...' desak Umar penuh cemas.

Akhirnya Rasulullah mengangkat jubahnya. Para
sahabat amat terkejut. Perut baginda yang kempis, kelihatan dililiti sehelai
kain yang berisi batu kerikil, buat untuk menahan rasa lapar baginda.
Batu-batu kecil itulah yang menimbulkan bunyi-bunyi halus setiap kali
bergeraknya tubuh baginda.

'Ya Rasulullah! Adakah b ila tuan menyatakan lapar dan tidak punya makanan
kami tidak akan mendapatkannya buat tuan?' Lalu baginda menjawab dengan lembut, 'Tidak para sahabatku. Aku tahu, apa
pun akan engkau korbankan d emi Rasulmu. Tetapi apakah akan aku jawab di
hadapan ALLAH nanti, apab ila aku sebagai p emi mpin, menjadi beban kepada
umatnya?' 'Biarlah kelaparan ini sebagai hadiah ALLAH buatku, agar umatku kelak
tidak ada yang kelaparan di dunia ini lebih-lebih lagi tiada yang kelaparan di Akhirat kelak.'

8) Baginda pernah tanpa rasa canggung sedikitpun makan di sebelah seorang
tua yang dipenuhi kudis, miskin dan kotor.

9) Hanya diam dan bersabar b ila kain rida'nya direntap dengan kasar oleh
seorang Arab Badwi hingga berbekas merah di lehernya. Dan dengan penuh rasa
kehambaan baginda membasuh tempat yang dikencing si Badwi di dalam masjid
sebelum menegur dengan lembut perbuatan itu.

10) Kecintaannya yang tinggi terhadap ALLAH swt dan rasa kehambaan yang
sudah sebati dalam diri Rasulullah saw menolak sama sekali rasa ke tuanan.

11) Seolah-olah anugerah kemuliaan dari ALLAH langsung tidak dijadikan
sebab untuknya merasa lebih dari yang lain, ketika di depan ramai mahupun
dalam keseorangan.

12) Pintu Syurga telah terbuka seluas-luasnya untuk baginda, baginda
masih lagi berdiri di waktu-waktu sepi malam hari, terus-menerus beribadah
hinggakan pernah baginda terjatuh lantaran kakinya sudah bengkak-bengkak.

13) Fizikalnya sudah tidak mampu menanggung kemahuan jiwanya yang
tinggi.B ila ditanya oleh Sayidatina 'Aisyah, 'Ya Rasulullah, bukankah
engaku telah dijamin Syurga? Mengapa engkau masih bersusah payah begini?'
Jawab baginda dengan lunak, 'Ya 'Aisyah, bukankah aku ini hanyalah seorang
hamba? Sesungguhnya aku ingin menjadi hamba-Nya yang bersyukur.'

Rasulullah s. a. w. bersabda,'SAMPAIKAN LAH PESANKU
WALAUPUN SEPOTONG
AYAT..'

~ Jalan-jalan cari kisah ~

Assalamualaikum,

Yeay! Hari ini aku nak balik Perlis. Harepangnya pukul 3 nak gerak pulang dari office. Semoga tiada apa-apa halangan. insyaALLAH. Aamin.

I'll be in long vacation. Caitt! Tak jauh mana pun. Still ASEAN's country dear. Bermain-main dia ASEAN dulu, then baru bermain-main di neraga maju lelain. InsyaALLAH angan-angan ada. Sama seperti angan-angan nak berkahwin dengan anak raja masa aku kecik-kecik dulu. Until now, pengawal anak raja pun tak datang mengorat aku. Huhuhu. Sabar, sabar..jodoh cuma ndak tahu bila masanya akan tiba. Kepada yang suka duk berkata-kata, sila faham na. Malas dah aku nak explain.

Trip kali ini bersama aku, Cik Lulup, Puan Aimi dan En Hafiz. Ada juga lebah dalam bunga-bunga ini. Oh aku samakan Apit dengan lebah, harepangnya Mung Aimi tak marah naa. Kami semua sudah sedia nak buat rompakan besar-besaran di 'city of motorbikes'. yeay! Berbulan kami ber3 bercakap tentangnya. Chain-mails kat office sudah ke petala ke 40 juta kali duk discuss tapi tak pernah rasa annoying to talking bout it maybe sebab masing-masing excited nak jejalan sesama. Yuehuww!

I hope we will enjoice our trip and looking fwd for our next trip together. Perhaps somewhere nearby any island.

Ohya, besok Maulidur Rasul. Kelahiran Nabi Muhammad S.A.W junjungan besar yang sangat kita semua umat ISLAM sanjungi. Baginda adalah role-model yang sungguh indah akhlaknya, sungguh bijak dan sungguh terpuji segalanya tentang Baginda.

Esok pagi, insyaALLAH kita sama-sama tengok kat TV sambutan Maulidur Rasul dan ambil iktibar dan pengajaran atas apa yang telah terjadi kepada Baginda. Semoga kita semua juga akan menjadi insan terbaik seperti Baginda. InsyaALLAH.

Semoga kita semua peroleh kebaikan dan mencontohi akhlak Nabi Muhammad S.A.W. InsyaALLAH.

Jaga diri semua, doakan aku dan rerakan selamat pergi dan selamat pulang ke Malaysia ya. Assalamualaikum..

~ I miss my Merlina ~

Morgen ALL,

Ermm. This week I decided to ride my Gaius for a week and Merlina will have a rest for a while since he's been a good friend of me since June 2008. It's such a great honor riding her with safely. And today morning, I'm trying to start his engine and really hard to start it. More than 20times to press my started. At last, the engine work out and I'm pressing so kuat and with a noisy sound. Sorry people!

Touching ok! For few years we've been together to everywhere, whether in rainy day or hot day. Oh Merlina! Thanks for your good service for me. Thank you so much. Right now I have to adjust mytime on what day to ride Gaius and what day to ride Merlina.

You're a nice bike for me! Thanks to my dad for giving me this.
We're always together. InsyaALLAH.

Monday, February 7, 2011

~ Hari ini..Gaius ~

Assalamualaikum semua,

Iya! Sedia maklum aku ke office dengan motosikal hadiah daripada ayah dan mak aku. Aku sungguh bangga dengan hadiah ini kerana selain mampu membawa bontoto aku, aku juga sedia membawa bontoto orang lain sehingga la tamat training selama 10 bulan setengah di bumi Kulim nan permai lagi indah ini. At least ada la teman aku masa aku merempit Merlina.

Siang tadi aku dah bawa kereta ke Kulim. Bertemankan mak aku yang beria-ia nak teman aku drive to Kulim. Oh. What I can called it? Since I have to left Merlin with my dad and I bring Gaius with me. As a guardian for Merlin, thus Gaius also can be my guard as well. I hope Gaius can be the best guardian, my best friend for me to hear I'm singing, laughing, crying in it. We're heading from Simpan Empat around 5.10am and reach Kulim around 7.33am. Cannot speeding as dad already warning me. OK ayah! no speeding. Reach Kulim and having our breakfast together and my mum's bus to Butterworth around 8.50am and we do chit chat for a while and when bus dah sampai, it's time to say goodbye to mum. Sedey wei. Aku pun tatau kenapa ada air panas di pipi aku. Mungkin aku sayu tengok mak aku naik bus sorang-sorang. Ayah can't company us coz ayah habis keja at 8am. Bye-bye mak and aku tadahkan doa semoga ALLAH Taala permudahkan perjalanan mak aku hingga ke Simpang Empat. Alhamdulillah before 1pm, mak reach rumah kami. Lagi laju dari perjalanan kebiasaan aku. Alhamdulillah syukur.

I'm not having my lunch but aku p tidoq di surau from 1-2pm. Ngantuk la. Tapi sepanjang perjalanan memang tenang tapi start from SP, kereta dah mula banyak, alhamdulillah aku masih boleh handle. Ayah pesan, anything don't be panic, relax saja. Ikut jalan kita, if kereta belakang cucuk-cucuk bontot Gaius, ignore them. Bagi laluan pada mereka yang nak potong Gaius and teknik memotong haruslah baik. Iya! Semuanya aku ingat. Then kemarin juga bawak Wan aku naik Gaius. Wan pun seronok, "tak pakai tali pinggang ada alarm, duit takdak tak ada alarm, patut ada alarm". Seloroh Wan aku. Hihihi. Coz ayah aku lambat pakai seatbelt, so ada alarm bunyi. Masa nak balik Wan aku pesan kat aku. Sebelum mulakan perjalanan baca: 1. Istifar 3x. 2. Baca surah Al-Fatihah 3. Baca QulhuAllahuahad. 4. Ada doa pendek yang sedia aku hafaz dari darjah lagi. Untuk kesemua itu Wan dah explained masa kami makan kat kedai Makan Sue Manja. Aku faham dan insyaALLAH aku akan cuba amalkan. InsyaALLAH.

Petang tadi aku jejalan ke kereta dengan Wana and Wana pun duk bagi support untuk aku berani drive. Toche-toche Wana.

Apa yang pastinya, hari ini ada perubahan dalam hidup aku. Dan tatkala aku melalui Merlina di parking moto, sayu pula. Aku pasti akan merindui Merlina and of course in a week ada 2 hari aku nak bawak Merlina ke office. InsyaALLAH.

Baiklah semua. Aku dah merantuk. Tak cukup tiduran. Assalamualaikum. Good night!

Wednesday, February 2, 2011

~ Rabbit is coming.. toing toing toing ~


Hello All,

In Lunar's calender, tomorrow is New Year which is Rabbit's year. 1Malaysia, 1Celebration. Hoyeeay! Is there anyone had diarrhea due to ate a lot of orange? Hihihi. I needs wants more mandarin. Still not enough for me and I have good news today. Mynew baby already with my mum dad. Yeay. Alhamdulillah. Perhaps everything ok and I can ride it everywhere. InsyaALLAH.

Photo credit to: rack911[Flickr]