Nuffnang

Monday, February 7, 2011

~ Hari ini..Gaius ~

Assalamualaikum semua,

Iya! Sedia maklum aku ke office dengan motosikal hadiah daripada ayah dan mak aku. Aku sungguh bangga dengan hadiah ini kerana selain mampu membawa bontoto aku, aku juga sedia membawa bontoto orang lain sehingga la tamat training selama 10 bulan setengah di bumi Kulim nan permai lagi indah ini. At least ada la teman aku masa aku merempit Merlina.

Siang tadi aku dah bawa kereta ke Kulim. Bertemankan mak aku yang beria-ia nak teman aku drive to Kulim. Oh. What I can called it? Since I have to left Merlin with my dad and I bring Gaius with me. As a guardian for Merlin, thus Gaius also can be my guard as well. I hope Gaius can be the best guardian, my best friend for me to hear I'm singing, laughing, crying in it. We're heading from Simpan Empat around 5.10am and reach Kulim around 7.33am. Cannot speeding as dad already warning me. OK ayah! no speeding. Reach Kulim and having our breakfast together and my mum's bus to Butterworth around 8.50am and we do chit chat for a while and when bus dah sampai, it's time to say goodbye to mum. Sedey wei. Aku pun tatau kenapa ada air panas di pipi aku. Mungkin aku sayu tengok mak aku naik bus sorang-sorang. Ayah can't company us coz ayah habis keja at 8am. Bye-bye mak and aku tadahkan doa semoga ALLAH Taala permudahkan perjalanan mak aku hingga ke Simpang Empat. Alhamdulillah before 1pm, mak reach rumah kami. Lagi laju dari perjalanan kebiasaan aku. Alhamdulillah syukur.

I'm not having my lunch but aku p tidoq di surau from 1-2pm. Ngantuk la. Tapi sepanjang perjalanan memang tenang tapi start from SP, kereta dah mula banyak, alhamdulillah aku masih boleh handle. Ayah pesan, anything don't be panic, relax saja. Ikut jalan kita, if kereta belakang cucuk-cucuk bontot Gaius, ignore them. Bagi laluan pada mereka yang nak potong Gaius and teknik memotong haruslah baik. Iya! Semuanya aku ingat. Then kemarin juga bawak Wan aku naik Gaius. Wan pun seronok, "tak pakai tali pinggang ada alarm, duit takdak tak ada alarm, patut ada alarm". Seloroh Wan aku. Hihihi. Coz ayah aku lambat pakai seatbelt, so ada alarm bunyi. Masa nak balik Wan aku pesan kat aku. Sebelum mulakan perjalanan baca: 1. Istifar 3x. 2. Baca surah Al-Fatihah 3. Baca QulhuAllahuahad. 4. Ada doa pendek yang sedia aku hafaz dari darjah lagi. Untuk kesemua itu Wan dah explained masa kami makan kat kedai Makan Sue Manja. Aku faham dan insyaALLAH aku akan cuba amalkan. InsyaALLAH.

Petang tadi aku jejalan ke kereta dengan Wana and Wana pun duk bagi support untuk aku berani drive. Toche-toche Wana.

Apa yang pastinya, hari ini ada perubahan dalam hidup aku. Dan tatkala aku melalui Merlina di parking moto, sayu pula. Aku pasti akan merindui Merlina and of course in a week ada 2 hari aku nak bawak Merlina ke office. InsyaALLAH.

Baiklah semua. Aku dah merantuk. Tak cukup tiduran. Assalamualaikum. Good night!

2 comments:

z@ti said...

congrates yani! wahaha...akhirnya u bring it...only 1 advice please drive carefully :)

Yani said...

thanks Zati! InsyaALLAH...doakan juga na..saya budak baru belajar..