Nuffnang

Thursday, May 19, 2011

~ Merlina merajuk BERKALI-KALI ~

Assalamualaikum..

Merlina susah betul nak dihidupkan. Iya la Decepticons in Transformers-2 yang dah lama di tiggalkan di dalam laut pun takes time nak bangun semula. Hahaha. If I'm not mistaken there in deeepp blue sea. Then same goes to Merlina. I tried so many times and it takes 2 days to make it alive after 3 months didn't hidup. Hahaha. Yes! It was my mistakes because I ignored him since I owned Gaius. Hohoho. Actually memang tiap minggu aku ada pikirkan nak hidupkan Merlina tapi asyik lupa aja nak bawak kunci ke office. Ya. Aku parking dia kat office. More safer bagi aku.

Merlina merajuk.

Percubaan hari ke-1:
Aku ajak Shila - one one my MDM colleague untuk sama-sama teman aku hidupkan Merlina. Memang penat wei nak hidupkan. Jenuhh..MOre than 50times aku rasa. Then we decide nak tolak Merlina saja. Shila dah la kuruih, kesian dia kena tolak Merlina plus aku yang sihat membesar nie. Masa di tolak ada la hidup for a while, then matii..kami try 3times. Hidup pun semput-semput dunia saja. Then matiii. So aku decide tak apa lah. Cuba semula besoknya. Then Shila drop aku kat rumah sewa aku. Hampaaaaa...

Percubaan hari ke-2:

Aku ada tanya sahabat handai kat FB. It's a good feedback and input from them. Mimie suruh aku buat fews step untuk hidupkan. Alhamdulillah after 10times try berjaya!! Then apa lagi aku tawaf la parking moto kat situ while waiting housemate aku keluar dari office sebab nak housemate aku escort aku sampai ke rumah sewa. Memang lama juga la aku tawaf bagai. Alhamdulillah reach home safely.

Instruction by Mimie

Pagi tadi aku datang kerja dengan Merlina since Gaius ada dengan bgcik aku yang ada training for 3weekd kat Politeknik Permatang Pauh. So aku pun tak kisah since dah lama aku tak merempit ke office. Apa salahnya kan. Then pagi tadi cubaan nak hidupkan guna starter gagal. Ya! Aku kena tukar bateri untuk starter itu. Tunggu gaji naaa. RM60 tuee plus aku kena tukar minyak hitam cap Honda which is RM16. Sebab susah nak hidupkan aku kena hidupkan guna kaki before that aku dah tolakkan cholk minyak tue. After 3times! Berjayaa! Then aku pun bercinta la ke office sambil nyanyi-nyanyi lagu burung dan seronokkk. Aku dah rasa Merlina nie kureng power dah. ada 3 traffic light untuk aku tempuhi untuk sampai ke office aku.

Traffic light ke-1: MASIH HIDUP
Traffic light ke-2: MASIH HIDUP
Traffic light ke-3: HIDUP! TAPI TAPI TAPIII. NYAWA-NYAWA IKAN. KEMUDIAN..MATIIIIIIII SEMATINYAAAA
. Weii...habih keayuaan dan kesegaran pagi aku tadi. Then aku baru perasan aku tak tutup cholk ! Bongokkkk!!!! Dah la Traffic light ke-3 nie membukit. So gila kaki aku mana nak start Merlina, mana nak stop moto tak reverse ke belakang. Hampehh!!! Kereta pula banyak masa tadi tue. Memang pick time la orang-orang company aku tue nak masuk ke post guard. Hampehh!!Then ada sorang dak IMMO stop. Tanya aku apa habaq dengan moto aku. Then aku nak kata apa lagi, tak buleh start la. Takkan aku suka hati ja nak stop kat situ lagi-lagi tengah lampu hijau. Then dia suruh aku park tepi and dia berlalu pergi! Ohh! Sampai hati. Aku tekad. Buleh nie, buleh nie. Aku berazam! Then tak sampai 1http://www.blogger.com/img/blank.gif0x, alhamdulillah..berjaya!!! Aku gembirraaa lalu pecut ke parking.

After parking Merlina, ada jugak la peluh-peluh aku. Dengan muka minyak-minyak. Hampeh! Then aku harus tukar batch aku sebab yesterday aku pakai temp batch coz batch aku ketinggalan dalam Gaius, then malam tadi bgcik and aku SIL aku datang hantar ke aku. AKu time in tadi dalam 8.14am la juga. Awai jugaa tue bagi aku.

Moral of the story:
Jangan abaikan kenderaan anda yang anda gunakan sebelum anda membeli kenderaan baru. Hohohoho.

Gaius nak kena 2nd service nie tapi tak reach 5500km lagi nie. Tunggu ja la.
Oklah semua, inilah kisah aku pada hari jadi Mung Aimi HAPPY BIRTHDAY AIMI! Semoga dipanjangkan umur, murah rezeki, stay healthy, tercapai apa yang mung hajati. InsyaALLAH.

Petang ini harus ke stesen bus, beli tiket bgcik aku lak. Sapa sponser? Aku jugakk!

4 comments:

L@iLy_MiMie said...

kenderaan ni kene pandai jaga, yani.. xkesahla moto ke keta.. biasela brg enjin ni mmg mudah rosak kalu xjaga. kalu naik tu rasa xsedap dh kene check ape mslhnye. mintak itam tu 3 bln skli kene tkr, kalu slalu guna lak kene tgk milage cecah 3ribu kene tkr.kalu nk berthn lama kene aware..

Aimi hazwani said...

ahahha..kesiannye mung mokcik. tu la mung, dapat madu,sepah dibuang.
pasni merlina sila hantar balik kampung. dapat mak mung merempit pergi pasar.

.:Mrs Hafiz:. said...

ahahha..kesiannye mung mokcik. tu la mung, dapat madu,sepah dibuang.
pasni merlina sila hantar balik kampung. dapat mak mung merempit pergi pasar.

Daleela said...

Dia majuk kat ang tu.. xpon die nak manja.. by da way.. berapa lama dah yani x senaman? hehehhe dia suh kuarkan sikit peluh tu..