Nuffnang

Sunday, July 10, 2011

~ Redang Islang ~

Assalamualaikum...heyya!!!

Last May1-3, aku p Pulau Redang dengan family. 9 of us including in law bgcik aku. Seronokkk! Snorkeling, swimming tapi impian nak tengok baby shark terhalang dek karena ibunda tidak mengizinkan. Katanya takut baby tue ngapp kaki kami! Huhuhu. Akhirnya petang itu, balik ja dari snorkeling, kami berendam saja dalam pool di saksikan oleh ibunda dan MIL bgcik aku. Hihihihi. Yang expert berenang Fuad and Kak Ani, lelain duk guna floating getah tue saja. Aku pun tak sure orang panggil apa tapi benda tue buat kita floating la.

Kami gerak ke Kuala Terengganu seawal 5.30am. Naik van khas untuk ke KLIA. Solat Subuh dan sarap di KLIA. Flight kami dalam pukul 8.45am then sampai KT around 10am gitu. Tak ingah dowhhh. Van untuk membawa kami ke jeti nak ke Redang sedia ada. Nasib baik sempat naik feri kalau tak kena tunggu la lagi. Kami sampai peak hours and kami kena charged RM780 for it. Gilaaa mahai! Kaya la kalau ginii. Aku nak bukak chalet la. Kami stay kat Laguna Redang dan bilik kami 3 bersebelahan mengadap pool. Sampai-sampai saja, isi perut tapi aku tak makan banyak, maybe macam mabuk-mabuk cikit tapi lepas tue elok terus lepas dengar nak p snorkeling. Hoyeaaay!!

Around 3pm kami snorkeling until 5pm. Balik bilik cuci sat, then ke pool mandi kendian kami p main air laut pula. Seronoook! Petang tue kami tanam bgcik dalam pasir. Gila jenuh nak tanam dia. Dah la besarr..jenuh tangan kecil aku dengan Fuad nak korek pasir..Sampaikan tangan aku luka kat tapak tangan macam diguris pisau youewww! Pedihh!! Lagi-lagi terkena air masin.

Malamnya, dinner ada BBQ! Yeaaay! Sungguh sodaappp. Banyak makan laukk saja. Memang target memasing tak nak makan nasi sangat. Seafood memang fresh! Then ada live band kat bawah duk hiburkan telinga kami. Malam tue kami jalan-jalan pantai...all of us..It's time for me to test my new cam. Redang's trip..this is the main reason why I bought my Nex5. Huhuhuh. Kemudian malam tue family potret reramai dan balik ke bilik memasing coz semua dah tired.

2nd day.
Wake up early in the morning, konon nak tengok sunrise! Chet!!! Penipu!! Nak bangun solat Subuh pun jenuh mum duk kejut. Best nya tidoq dalam room tue. Oh ya, our room ada 4 single bed. So tiap sorang kami sorang bed la. Mak ayah pun sama, malas katanya nak rapatkan katil. Same goes to bilik MIL Bgcik. Ada makcik, Kak Ani and Hasnul. Bilik bgcik memang depa amik ada king's bed. Nampak best juga..macam California's King Bed. Hihihi. Kami breakfast dan makcik tak sihat so naik wheelchair untuk ke tempat makan.. Masa 1st and 2nd day, onlyl 3 Malay's family..rest mat-minah saleh, dan ramai Chinese. Aku teringin nak tengok minah arab...sure lawa kan..kehkehkeh.. Kami breakfast dan pagi tue ada snorkeling lagi. This time semua p including my mum. Tue pun jenuh nak pujukkkk. Subhanallah, cantik sungguh coral, ikan-ikan yang sungguh jinak sampai luka tangan aku masa fish feeding. Tapi rasa seronokk sungguh. Tired!
Balik lunch dan get ready untuk snorkeling pukul 3 pula. Rest a while, solat dan terus sarung baju nak snorkeling lagi. Yeay! Balik pukul 5, kami berenang-renang ke tepian di pool diawasi mak dan MIL bgcik. huhuhu. Sebab depa takut kami lari p tengok baby shark.

Malam dinner dan malam nie menu biasa saja. The foods yummy sedap. Malam tue kami p shopping cikit kat Tree Tea Inn's shop. Mum belanja tshirt tiap sorang dan aku beli souvenir untuk kawan-kawan office dan harganya sungguh mahal! RM1O0 juga la aku beli. Termasuk ada orang pow aku, nak batch la, keychain la. Hancuss!

3rd day,
Lat day kami kat sini. So after Subuh, kami ke pantai nak amik pict sunrise. Cantiknyaa! Sakan posing maut reramai tapi mak, ayah, makcik and Hasnul tak join kami. Kendian breakfast dan get ready nak balik. Sayuuuuuu hati, sayu sekaliii....ntah bila nak datang lagi..

Kami ke KT untuk shopping cikit, flight kami ke KL pukul 4. Ada masa lagi..lunch kat airport dan tunggu la masa nak depart. Penat sungguh! Kami sampai KL around 5 something. Hujan! Air mata Kuala Lumpur. Penatnyaa....

Sampai rumah bgcik, diner sesama..Mum masak dan besoknya semua decide nak balik. Aku memang kena balik besok coz Khamis aku dah keja.

Alhamdulillah....semuanya berjalan lancar....untuk semua..silalah ke Redang..cantik..Kalau aku p honeymoon nanti, aku nak stay kat Laguna la. Konon...aku rasa tak p dah kot..hihihi...

Enjoice the picturee!! wiiiiiiiiiiiieeeeeeeeeeeeeeeeee!


Kita makan dulllu..






While waiting nak masuk dalam..























Inilah trip pendek lami selekuarga....semua happy, berbaloi-baloi...
Kawan-kawan, p la sini kalau ada masa naa...

Have a nice day!
Wassalam..