Nuffnang

Tuesday, September 20, 2011

~ "Kita Orang Asia..." ~

Assalamualaikum all,

Ni hou ma? Hou...haha..boleh la lepas nie belajar Mandarin dengan Yanie Yusry lak.

Hari nie aku amik halfday sebab ada jiran aku meninggal dunia. Arwah Makcik Shun jiran rapat family aku juga.. Arwah meninggal sebab 3 penyakit - kencing manis, darah tingi dan jantung. Al-Fatihah untuk Arwah. Sedey wei..lepas ini kalau aku duk potong bawang kat belakang rumah, tak nampak la lagi Arwah yang selalunya akan berjalan untuk membeli Nyok ka, rempah ka kat kedai kecik Tokcik Zaharah dalam 100m dari rumah aku. Mudah saja Arwah pergi..kata ayah aku..

Malam tadi aku, mak ayah and adik aku kami keluar makan since mak aku tak sempat masak plus dengan kalut Arwah meninggal plus mak aku lantaikan bilik mak aku dengan bilik bgcik aku plus car park depan rumah kami. Gilaa berdebuu luar dan dalam rumah..Lawo la juga design yang mak aku pilih..

Oh ya, tadi dalam kereta memasing duk pikir nak makan apa. Then semua cakap nak makan nasi cuma aku tak tak terkeluar nak makan nasi. Then aku cakap nak makan bihun suo. Lantas ayah tibaiiii "Kita orang Asia, kena makan nasi sehari sekali. Tak kisah siang or petang or malam" Haaaaaaaaaaa...hambik kauuu..ayah aku macam tau ja aku malas nak makan nasi..Orang Asia kauuu...awat? Nak budget diri ie western sangat? Betul kata ayah aku...Jangan terlalu nak bangga sangat hidup ala-ala western..Hahaha. Tak tuju kat sapa-sapa tau, aku tuju kat diri aku sendiri...Kadang-kadang aku pikir, nak masak gulai pun tak reti, tapi gagah nak belajaq masak spaghetti bagai....genaaa weiss.. Hahaha. Paling penting reti buat sambal belacan dengan sedappp..sesedap ibu-ibu kita membuatnyaa..kerna, itulah menu penyedap makan nasi paling utama nak tuju di meja makan..

And tadi masa makan memang betoi aku amik bihun sup tanpa cabai. Aku dop suko sambal sambal tue tapi sambal tumis aku makan. Hihihi. Nie pun memang Melayu tak sedar diri aku nie.. Haishh!

Ulam? Reti makan cicah-cicah sambal belacan? Hohohohoho..Aku suka ulam timun, salad, ulam raja dengan ulam pucuk janggus. Dah ada rumah sendiri aku nak tanam ulam raja sendiri la. Letak baja banyak-banyak, sure tembun ulam raja aku nanti. Angan-angan mau tinggi KLCC..

Oh ya...aku dah dapat debit, ATM card Citibank. Iyalah..orang lain dah ada CC, aku baru nak ada. Teringin nak berhuteng juga jah..Welcome to the world debt with credit card. Hoohoooooo...Aku rasa kena bijak la dalam nak guna semua nie.. Target aku nak collect point supaya aku leh beli lense. Hooohooo...

Baiklah semua, besok aku nak bangun seawal 4.30am, driving back to Kulim with mere little brother.. Pls pray for our safety on roads back to Kulim ya...Thank you.. Good night and Assalamualaikum...

2 comments:

En. Kronik said...

Saya makan nasik kandaQ

Yani said...

Kronik: ahaha...saya juga makan....Hameediah, Kapitan, Beratoq..huishh..sedapnya semua..