Nuffnang

Wednesday, October 26, 2011

~ 2DMC, 1DPH, 1DOD and can consider it's long weekend ~

Assalamualaikum semua...

Apa kejadah codes kat atas tue? Haaa...2days MC, 1day public holiday and 1day off-day(on Sunday).

Yeehaaaaaaaaaaa! Today it's another public holiday in Malaysia, it's Deepavali Day and of course I'm doing nothing early in the morning. Wake up at 5am to eat my ubat because I had very terrible cough and makes me can't sleep very well. Hahaha..teruk la sangat kan..Woooo..sakit tang sini, sakit tang sana. And in return of these....I got 2days MC plus today public holiday and off-day on Sunday. Actually, started demam after technical symposium kat Eastin Hotel, whole day stayed dalam room yang sungguh sejuk and before closing ceremony, Jida rasa dahi aku and time tue dah mula panas. After that, kami sempat beronggeng kat Queensbay Mall and reach home around 10pm. Sampai rumah, tak cakap banyak, lap-lap badan, solat Isyak and teruss tidoq.

Perit la duk terbatuk-batuk nie. Nak tidoq pun susah juga. Inilah dia kalau tak jaga kesihatan bebetul, inilah hasilnya. Aku nie kurang vit-C nie. Mudah sangat dapat sakit lately. Tak kurang juga dengan bilik aku yang penuh debu sebab tuan bilik malas sungguh nak kemas bilik. I think i need more wardrobe! Keep all the stuffs dalam wardrobe, senang tak nampak dek mata. Nak bukak sliding kat balcony lak, ada mentahi cicak pulak, malas kalau angin2 masuk kang termasuk sekali dengan mentahi cicak! Aku dalam usaha nak kurangkan cicak dalam bilik and balcony. Risau aku cicak jiran sebelah duk mai buat parti lak kat balcony aku sebab banyak kot mentahi depa kat situ. Haishh! Harus la usaha cepat-cepat untuk kurangkan populasi cicak ni kat kawasan rumah aku.

Ada tanya Wana, gena nak kurangkan debu dalam bilik, Wana suruh tutup bilik sokmo. Betul2. Rumah mak aku kan, bilik bgcik aku..mak aku pantang benarr kalau duk terbuka-bukak pintu. Sokmo pintu tertutup and hasilnya...bilik itu sungguh susah nak berdebu and keadaan seperti dulu. Hahahaha...Tapi bilik bgcik memang jarang orang nak masuk, kalau aku balik pun aku kureng nak masuk bilik tue SEBAB? Sebab tue bukan bilik aku, kalau bilik aku, biarlah kecik bilik orang gaji pun, aku suka lagi lepak..hohoho..bilik aku sendiri.

Oklah, aku nak makan ubat lah, then nak ketiduran tahap tak ingat dunia..raya haji tak lama dah nooo...

Have a nice day semua...Assalamualaikum.... :)

Friday, October 21, 2011

~ Rancangan macam ini yang kita nak! ~

Salam semua...

Hihihi..Masa lunch ini aku isi dengan surfing internet. Al macam biasa, aku bukak FB, baca paper and ini yang aku jumpa hari ini.

Fenomena Law Kana Bainana
Bagus rancangan nie, aku rasa aku penah tengok kat Youtube dulu. Ada sorang wanita arab tue sampai nangis bila di ajukan soalan kepadanya..



Rasanya kat Astro Oasis pun ada rancangan ala-ala gini, means nak berdakwah menyuruh kita semua berbuat baik. InsyaALLAH..

Wassalam..

Tuesday, October 18, 2011

~ Yeay! Dapatlah tshirt free ~

Salam semua,

Hari ini kat office, ramai-ramai pakat pakai red shirt and we will get black t-shirt. Boleh laaa...dapat t-shirt free and boleh pakai bila-bila nanti.

Tak adalah best sangat pun. Tapi bolehlah, dapat baju free kan.. hihihi..

Me with Marhanis
OPC Girls and the middle one Technology girl.

So those pakai baju merah pasti akan dapat t-shirt as per above. Even my boss kat EU pun gagah pakai and I'm not sure she really snap the picture and sent to our HR since she already get the t-shirt. And somemore, one of my team, her mother pass away last month, and company also gave the t-shirt to her. Should be la kan, bukan she don't want to wear red, but due to still dalam berkabung.

Hopefully for 2012, design much be better and also the material pun kena la better juga. :)

Pssttt: Why black??

Monday, October 17, 2011

~ Run for peace 2011, bukan run away from peace ~



Assalamualaikum,

Hi semua...amacam weekenderrrs? Aku punya seronok..tapi ini bukan nak story pasal weekenderss lepas tapi weekenderss 2weeks ago..which is me, Marhanis and Hairul Anuar. Depa dua nie dah macam walk-run's team sudah. Tapi seronok..At least aku ada isi weekend juga dengan harapan dapat menyihatkan badan, dan dapat beramal disamping itu.

Run for Peace 2011.
Organized by USM and we walked for 6km sepanjang USM. Jalan berbukit-bukit sikit yang mana sepatutnya kami berlari tapi Kiah penat, so jalan saja la. Hihihi..

While waiting our VIP's guest
Waiting lagi..
Marhanis with Anuar
With Anuar

Marhanis with both Peace Y!

Finally we reach finish line. Hoyeaay!
Happy face?

Seronok juga join, dapat keluarkan peluh and after that dapat pekena 2,3 menu kat mamak. Hahaha..dimana tahap keberkesanan untuk kesihatan yang unggul di sini kan. Hihihii...Apa-apa pun we're looking forward for Penang Marathon and next event is for Bukit Jambul Hikathon on 23Oct-2011. Huuuhh huuh!! Ahad ini sudahhh..

pssstt! Orange tue happening kan...

Photo credit to: for banner

Wednesday, October 12, 2011

~ Saya sendiri pun berasa kurang ~

Assalamualaikum,

Haiiii!! Apa yang kurang? Oh..yang saya berasa kurang di sini adalah filem-filem yang berunsur seram. Lagi-lagi filem sekarang yang mostly seram yang di kira sekali dengan sound effect yang lagi menakutkan saya sepanjang menonton. Tak relaa saya!

Kenapa sekarang ini semakin banyak filem-filem seram nak dibikinkan oleh pembuat filem? Mana kebaikkan filem ini selain menakutkan saya dan penonton yang agak penakut macam saya? Saya tak rela, saya lebeh rela tengok pantulan di lantai dari saya tengok screen tv and of course saya tidak pilih untuk nonton di cinema.

Perihal filem-filem seram ini juga mendapat perhatian mantan PM kita..Tun Mahathir baru-baru ini. Saya sendiri selalu antara mereka yang pentakut, menyeeeerruuuuuu...penulis script, pembuat drama atau filem...tolong laaa jangan gagah nak direct this kind of drama, films. Saya tak suka tengok sebab saya pasti akan teringat-ingat.

Ermm...pasti ada yang menjawab, "AAK kau takut?". "Dah kau takut, jangan lah tengok!". Iya..ini bukan untuk saya juga...tapi untuk kanak-kanak juga..dengan ini saya ingin kerajaan mengambil tindakan yang tegas untuk mereka yang mengeluarkan drama,filem seram ini... **Habislah aku kenaaa lepas nie..**

Kalau nak buat drama, film seram, tolong refer Ulama' yang lebeh mengetahui dalam kisah-kisah seram sebegini. Better hasilkan drama yang lebeh membentuk rohahi dan jasmani penonton dan menambahkan lambakkan drama,films serammmmm sebegini...

Kita penonton yang membuat hak....saya akan tukar siaran kalau itu cerita hantu! Sekian...tapi Vampire Diaries saya tonton...hiohohooohho....

Malam nie malam Khamis...malam Jumaat...hooo...takut saya...

Wassalam...

Friday, October 7, 2011

~ Bunga Orkid 3 tahun sudah ~

Assalamualaikum...

Alhamdulillah Bunga Orkid a.k.a Mumuyani dah berusia 3yrs old pun. Ada kisah suka, duka, gembira, sedih, pahit, ntah apa-apa tercoret kat blog Mumuyani.blogspot ini. Suka juga untuk aku kongsi kat sini bukan apa, hanya uhttp://www.blogger.com/img/blank.gifntuk aku baca semula apa yang aku rasa atas apa yang berlaku :).

I want to raise my orchids carefully BUT not to let them dieeeee! They're suffering right now.. huhuhu

Ada masa aku akan blog, tiada masa pastinya aku akan senyap. Harapan aku untuk Bunga Orkid, aku akan terus type tak kisah la ada yang suka or tak. Tak apa, komen anda aku baca dan dengari, kalau berubah kepada yang lebeh baik, aku akan amik.

Doakan kesihatan aku dan kita semua sihat sejahtera. Semoga entry akan datang, aku akan tulis sesuatu yang boleh membawa kebaikkan kepada semua pihak. InsyaALLAH.

I love this 'home' and insyaALLAH I will continue blogging until I feel tired.

Assalamualaikum and have a good day to all of you..

Photo credit to: j man (Thanks for your support!)

~ Kisah semasa makan tengahrari Jumaat ~

Salam Jumaat semua... :)

Tadi after drop housemate aku ke stesen bus Kulim then aku dengan Kak Ina p makan kat kedai belakang Maybank. Then masa aku tengah makan, ada nampak pakcik tua masuk kedai..dia tengok saja lauk-pauk kemudian dia keluar. Masa tue aku tengah makan. Aku telan sampai habis makanan yang ada dalam pinggan aku tue. Alhamdulillah. Lepas aku bayar makanan aku tadi, aku keluar..aku nampak pakcik tue ada kat depan kedai tue.

Dia tak tadah tangan pinta kat orang lalu lalang. Aku rasa bersyukur sesangat, aku ada duit untuk aku beli makanan, aku ada rumah sewa untuk aku berteduh, aku ada kereta, moto untuk aku ke office dan gerak ke mana-mana. Alhamdulillah...Alhamdulillah aku ada banyak, cuma ada fews things yang ALLAH Taala masih uji aku..jadi haruslah aku terus berusaha berdoa dan berusaha mendapat apa yang aku inginkan itu.

Untuk pakcik tua tadi, aku harap dia dapat membeli makanan tengahari dia..dan mungkin jumlah banyak tue bagi dia dapat tampung perut dia selama sehari saja..dari fizikal pakcik tua, dia kurus... Aku doa murah lah rezeki dia lagi...dia tidak meminta-minta, cuma atas belah ikhsan kita untuk berkongsi rezeki yang ALLAH Taala berikan pada kita dengan mereka yang kurang mampu...

Psssttt! Tiada niat apa-apa di sini. Hanya mahu kongsi rasa kasihan, ikhsan dengan hampa semua..Jangan pandang kotor, jijik pada orang-orang susah yang berpakaian kotor kerana hati mereka lagi suci bersih dari kita yang serba-serbi bersih di luaran...aku doakan juga...hati kita semua sesuci hati mereka...

Sememangnya kita semua tak sanggup tengok kesusahan orang lain juga kan, sama-samalah kita membantu mereka yang kekurangan even kita pun sebenarnya bukan dalam kesenangan yang sungguh senang.. Syukuri rezeki dan nikmah yang ALLAH Taala kurniakan kepada kita.

Ouuh!! Hati aku terusikkkk weii...

Semoga ALLAH Taala bagi kekuatan kepada mereka yang behttp://www.blogger.com/img/blank.gifrada dalam kesusahan..Aamin...

Aku juga mahu share pasal pengasas Apple., Apple, Apple Apple Wiki Steve Jobs

Thursday, October 6, 2011

~ I also sad, if you sad ~

Assalamualaikum....

Aku doa semua kita sihat walafiat naa..InsyaALLAH..

Ada one of my mentor aku kat office, her's mother pass away on 5Oct-11 because of lung infections and at aged 82yrs old what do do expect more from her. Yaa...it's good for her mother and she gonna missed her mother.. Tadi team aku ada visit her in SP, and masa salam, she cried and aku pun nangis. Aku sedey juga...after this no one she can called 'Mom' anymore...I hope she will be strong and as what I know, she's done her best to take care her mother until her mother's death. And today, it was my 1st time to visit others religion kematian. And my mentor also story a bit about her mother's condition before death to us.

I hope my mentor will ok, and she said, she has to tuned her time back since normally before off to office she the one who will inject her mother with antibiotic and she said that on the last nite of her mother, one injection cost 1k++...and total for almost 2weeks is rm40k...omaigucci!!! Her mother will rest in peace and I hope my mentor will happy. Sometimes we loose something we loves, GOD will return us something else..Perhaps...all the best things will be with my mentor..

And 1st time I see the Chinese's coffin with human inside and everything. See her mother's face and she explain about the ice, bla bla bla...

I hope you will ok SK....i cannot tahan when I see u cried tadi. :(