Nuffnang

Friday, November 25, 2011

~ Senyum, tak perlu kata apa² ~

Assalamualaikum.

Hooo! Being a famous employee for one week is good enough for me. In the office, in surau and somemore in 'business room' pun keep on asking me. Thank you all for your nice concerns asking for my condition after fainted in the gym last week. What I can say now is, my BP low + just recover from fever (before raya) and dot dot dot. This week I do monitor my BP.

My BP's readings:
Tues - I don't know how much since aku tak sedar time nurse-man amik.
Wed - 100/55
Tue - 110 / 57
Fri - Sun - Didn't monitor because BP's tool mak aku maklang aku pinjam.
Mon - 110/60 ~~Yeay!
Tue - 110/ 60
Wed - Thu - 110/70
Today Friday - I will check after this. Perhaps it's getting better since yesterday I still join aerobic and yoga on Wed.

I receive many advice on what I should take to get BP normal back - around 110/80. Someone ask me to eat buah Delima, some ask me to eat kerang and hati ayam. I could say no for hati ayam - since now ayam semua kena botok sana sini. Gerun makk nyah! So far kerang OK. Someone ask me to eat peria. Oh gosh! Pahit kot...mak aku masak pun aku tak makan kot. Ok...anything to recover back, I'm trying to take it. InsyaALLAH.


Buah delima or Pomegranate.

PERIA?

How do you feel when peoples keep on talking about you? It doesn't matter the good one or the bad one. Of course the good one seronok la kan...but then, the bad one. Maybe this is a karma since I also sometimes duk cakap pasal hal orang...Haaa..hambik kau...what you give, you get back...Yes! My bad...I will try to stop it **eececcecece..baik la sangat kau!**

Entahlah, tak suka la orang duk cakap-cakap perihal orang lain nie. Especially related to man. Gosh! Tak sukaaa.....I wish I could gummy their mouth like this!

Jangan kata apa²

I will take this positively. Beware with everything ya..and oh ya! Weekenderss coming again...and I'm heading back to Perlis for another my neighbor's wedding. So many kenduri, so many daging ayam to be eaten. Oh yeay!

Oh ya! Congrats to my colleague's Rafidah for her new baby born..Muhammad Harraz...the older son is Muhammad Harriz. Kurus tinggi si Harriz nie. Geram! Putihhh! Selamat berpantang ya...hairan lama juga tak jumpa Fidah.

And alhamdulillah...lega sikit hari nie...terlaksana 1 niat...Syukur alhamdulillah..next....

Have a nice weekend peeps...

Love,
Yani

Photo credit to: dineohsaur[Flickr]
Photo credit to: aaroffsg1264[Flickr]
Photo credit to : musrifah[Flickr], shark3d[Flickr]

Monday, November 21, 2011

~ 21.11.11 ~

Salam,

Nothing special on this date. Rasa tak mau keja after long break for me. Hihihi..
Datang office tadi, kena terjah dengan boss. "What happen to you?" bla bla bla..menjawab soalan dia saja la tadi. And she assign me to deco for birthday party petang nie. Hohoho. Aku lukis-lukis cake, sun, love ja la kot..

Happy working all....Have a nice day..

Salam...

Friday, November 18, 2011

~ Cuba recipe dari Masterchef Malaysia ~

Salam semua!

Hohoo..Jiwang nampak. Saja ja nie. Aku duk sambil tengok Muzik-Muzik semi final. Ada lagu Stacy nie dari drama Cinta Elysa. Duk denga tiap minggu masa iklan kat TV3.

Oh ya! Malam ini aku try 1 recipe dari Masterchef Malaysia. Hahaha. Recipe dia Cucur Udang + kentang. Hahaha. Ini recipe dari Judges Chef Johari.

"Ya Chef! Saya sudah cuba!!"

Pada pengamatan saya chef menggantikan taugeh dengan kentang yang di potong jalur-jalur. Sodap, lagi-lagi hasil air tangan ibu. :)

Cuma kuahnya kami tidak sempat mencubanya lagi kerana tiada kacang dhal dalam stok simpanan dalam rumah. Hihihiihii..

InsyaALLAH kalau ada lagi recipe yang simple, saya ingin cuba lagi..

========================

Apa kes aku saya? Hahaha..

OKlah all...mahu sambung berlibur di malam minggu...enjoice ur weekend friends!
Take care and ear nutritious food ya..

Assalamualaikum..

Wednesday, November 16, 2011

~ MC again, 1st in Nov ~

Assalamualaikum...

Sungguh penuh dugaan untuk aku for 2011. Alhamdulillah....

Semalam around 6.10pm aku jalan ke gym dengan niat nak training untuk Penang Bridge Marathon 2011, 20Nov nie..aku pun berusaha gigih la 10mins lari atas treadmill dengan penuh gagah dan bergaya! 10mins ja target aku untuk 1st round nie. Finish 1omins, aku slowly ke tempat duduk untuk minum air. Oh!! Dunia ku gelap gelita....ohh nak pitam nie! Amik angin sat kat luar..ohh segar..tapi masih gelap! Ohh...sedar2 ada orang angkat aku letak atas kerusi badan and kaki aku.Oh aku separa sedarr..Then they asked me weather I drove here or not..Yes. He ask me to take a while..and dia hantar aku ke office aku Level 3. Then aku ke tempat duduk aku and aku ke toilet! Omoooooo! Tudung aku berdarah! Before that that guy bagi aku ais suruh aku letak kat kepala aku. OMOOOOOOOOO. Ada 3 tempat lebam kooo kat kepala bila aku main-main tekan kat kepala aku. Seingat aku jam 7.50pm kot aku time out dari office, aku macam separuh sedar, gena aku boleh jalan sampai ke kereta, aku separa sedar aku dari desk aku ke toilet, kembali ke desk aku and jalan turun ke parking kereta. Masuk dalam lift, jalan turun bukit and everything. Gosh!! Nak drive. Oh. TUNGGU SAT! It's took around 5mins kot then baru aku gerak kereta. Masih pusing-pusing lagi. Alhamdulillah sampai rumah and terus tungin badan. Housemate nampak and we decided to Hospital Kulim. Unit Kecemasan, silahlah cemas! saya sudah datang...laju juga depa uruskan since aku memang tak larat and badan mahu baring saja. Dah register, amik darah and all that then aku rasa nak muntah! Muntah kau depan doct and others patient. Then X-RAY, alhamdulillah syukur nothing crack. Cuma kulit kepala aku terkupil and the nurse put a glue to make the skin sambung kembali. Hoooo..Balik rumah pun dalam keadaan separuh sedar and aku minum Horlicks Masturah and aku ketiduran sampai ke Subuh. 2times vomit and housemate aku Nina tolak aku guna wheelchair kat hospital. Funny pun ada bila aku ingat-ingat semula...Maluuu lagilah ada banyak..

Tadi ada lawatan sambil belajar pula, nak study keadaan pesakit yang pengsan malam tadi. Hooo..AKu dengan berbesar hati terima kedatangan dif-dif jemputan yang terdiri daripada housemate aku sendiri Pn Ina, di ikuti Cik Mas, Pn Zai, Cik Hanis dan Cik Anis. Sememangnya kehadiran hampa membuatkan kepala aku kurang pusing-pusing. But still time sujud still pusing. Hihihihi..

Ni aku tengah tunggu housemate aku Ina balik sebab kami nak balik Perlis. Can't imagine satgi keadaan mak aku gena.. Hohohoho. Di doakan keadaan aku baik-baik saja.

Jaga diri semua, jangan careless macam aku. Dah rasa pening p bangun..patutnya aku duduk diam until all the black gone!

Assalamualaikum!

Tuesday, November 15, 2011

~ Rasa-rasa nak dapat berapa? ~

Assalamualaikum!

Perasaan after lunch hari nie adalah: Bopa bulan ya aku nak dapat bonus tahun nie? Hohohho..sungguh berangan dan ada berharap juga denga perasaan mahu gembira..

A = ? Bulan
B = ?? Bulan
C = ??? Bulan
D = ???? Bulan..

Money money money!

Adakah dengan tanda ? menunjukkan jumlah bulan yang bakal anda dapat? Oh nooone! Kalau gitu aku kepingin D laa..ada 4? kat situ. Hihihihi..

Apa-apapun keja hendaklah dengan ikhlas, demi mencari rezeki yang halal. Finish your or tasks in time. Ahha! Talking bout time management. Aku nhttp://www.blogger.com/img/blank.gifie one of the bad one. Huishh! Sungguh tidak berupa kejayaan sungguh time aku nie. Sunggguuh!!

Salah satunya....menjadi tabiat dahh la nie..MAI KEJA LAMBAT!

Itu memang payah nak ubah, dah dah..Kiah dalam process nak mai awai, tapi sokmo hanya berjaya 2,3 hari saja...Lepas tue, kembali ke tabiat lama...Naik lenguh duk tahan mulut cakap nak mai awai, tapi kurang berjaya. Hohohoho..

I love daisy, I love macro lens! Omooo..

Baiklah semua, get ready untuk AHM dengan bigboss OPC nie at 2pm. Happy working all..

Assalamualaikum..

Photo credit to: James Brauer[Flickr]
Photo credit to: Moyan_Brenn[Flickr]

Sunday, November 13, 2011

~ Ghaasa²? ~

Assalamualaikum,

Tiada apa ghasa² pun nie. No title and there's nothing to story about. Feeling happy for 2012..yeay!! Start menabung and needs to hold any agenda for 2012 except for this one. Oh ya...it's not about my E-day or W-day..for both day, the main cast still in progress to find it. Hahaha...

Funny, yesterday my mum said, "Nak kena paksa kawen dah nie". Hahaha. Aku kena paksa kawen...Kiah tak sanggup mak! Can't imagine aku kena paksa kawen dengan mak aku. Don't play around, mum and dad can do it since I'm almost reach 29th next year but officially on Sept12 la. Hahaha.

Whatever it is, let's enjoice while I'm being single now and aku tak cakap being married tak enjoice but just enjoice the way we are right now. It doesn't matter u're single or married. :)

As for me, pencarian mencari cinta masih di teruskan until I found my soulmate. Doakan aku ya kawan-kawan...

Alhamdulillah...

Alhamdulillah...rezeki 2012 bertambah baik..Memanjangkan syukur kepada ALLAH Taala atas rezeki ini. Thanks Boss! I didn't expect it. Reaaalllllllyyy...

Oh ya..school break just around the corner, so memang ramai yang mendirikan masjid. Taniah untuk semua. Semoga semua berbahagia dunia akhirat, dilimpahi rahmat dari-NYA, dikurniakan anak-anak yang comel, sihat sejahtera dan bimbingi mereka menjadi anak yang soleh dan solehah... Mabruukkkk...



Photo credit to: izul_heinz84[Flickr]

Friday, November 11, 2011

~ Eleven eleven eleven ~

Assalamualaikum all,

Hooooooooooooo! It 11:11:11 and it's happen only once in a lifetime. I have one meeting at 11 today. And suddenly I have one route change to be done. I will be late to the meeting. Yeay~ Thus I have opportunity to snap this from my desktop. Yaaa it's triple 11 for 2011.

For me, there's nothing happen on this keramat date. Just be a ordinary day as usual and it's Friday - Penghulu segala hari...aku penah terbaca, hari Jumaat adalah lebih baik dari Hari Raya Aidilfitri. :)

Ok peeps! Have a nice day and happy working ya...
Again! I'm going back to Perlis lagi today...yuehuwww!

Take care all..assalamualaikum.. :)

Photo credit to : Morganthorn[Flickr]

Monday, November 7, 2011

~ Aidiladha 2011, 10 Zulhijjah 1432 ~

Assalamualaikum semua,

Salam Aidiladha aku nak ucapkan kepada semua. Amacam, banyak dak daging korban yang hampa semua makan? Jangan banyak sangat ya, makan biarlah berpada-pada, daging pula tue. Tapi tue la kan, bukan selalu nak jumpa, setahun sekali ja nak jumpa tulang-tulang gear box besar-besar gitu kan..ermm..makan la, tapi berpada-pada la nooo..

Aku ada terbaca, terdengar dari Ustaz duk sampaikan ceramah pasal hari raya korban ini, sebenarnya kita semua patut lebeh meraikan hari raya korban lebeh dari hari raya aidilfitri. Apa-apapun jangan membazir, sambutlah dedua dengan gembira tapi jangan berlebihan :)

Untuk keluarga aku, tahun nie pun alhamdulillah amik sebahagian juga untuk korban. Reramai gotong royong kat taman aku, sembelih reramai, melapah reramai, mengagihkan reramai, memasak reramai dan memakan reramai. Aku? Aku duk pulun snap-snap saja. Then masa makan aku muncul! Sebanyak 6 ekor lembu korban kat taman aku tahun ini and ada sekor lagi simpan untuk raya ke-3. Sure yang sekor tue kesunyian. Tapi sayangnya...yang sekor terlepas juaa...Semalam masa kami otw back to Simpang 4, lembu sekor tue dibagitahu telah terlepas and terbang tinggi *tipu!* ke sekolah Syed Saffi. Petang tadi pukul 6 dah selamat di sembelih. Adik aku cakap, dia lari masuk dalam kawasan berair sampai hapus badan dia. Mungkin dia nak sembunyikan diri and ada lintah gigit telinga dia. Kesiann..lembu sekor nie aku tak makan sebab tue jiran aku punya abg yang nak buat kenduri besok. Alhamdulillah lembu tue dah selamat..besok reramai orang akan menjamahnya. Redhalah kau wahai lembu, syurga la tempat kau...
Inilah lembu yang ayah akan tunggangi di akhirat kelak..

Untuk family aku, tahun ini ayah punya turn, sebelum orang sembelih lembu tue, sesi niat and pegang tali, then ayah aku p pegang kepala dia, usap-usap hidung dia. Seolah-olah ayah aku nak tenangkan dia. Alhamdulillah, ada serangan juga di situ, akhirnya dia si lembu hitam di sembelih jua. Putuslah urat merih dan urat Syurgalah kau...
















Di harap kita semua beroleh kebaikkan di atas apa jua yang kita lakukan demi ALLAH Taala..Aamin..

Ini aku amik dari blog http://our-halal.blogspot.com:
Sembelihan secara Islam
Konsep Sembelihan
Sembelihan dengan mengikut Syara’ disamping memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan Syariah Islamiyah adalah satu-satunya cara bagi menghalalkan daging haiwan bagi umat Islam sebagaimana yang dijelaskan didalam ayat berikut :
حُرِّمَتْ عَلَيْكُمُ الْمَيْتَةُ وَالدَّمُ وَلَحْمُ الْخِنْزِيرِ وَمَا أُهِلَّ لِغَيْرِ اللَّهِ بِهِ وَالْمُنْخَنِقَةُ وَالْمَوْقُوذَةُ وَالْمُتَرَدِّيَةُ وَالنَّطِيحَةُ وَمَا أَكَلَ السَّبُعُ إِلَّا مَا ذَكَّيْتُمْ وَمَا ذُبِحَ عَلَى النُّصُبِ
“Diharamkan kepada kamu (memakan) bangkai (binatang yang tidak disembelih), dan darah (yang keluar mengalir), dan daging babi (termasuk semuanya), dan binatang-binatang yang disembelih kerana yang lain daripada Allah, dan yang mati tercekik, dan yang mati dipukul, dan yang mati jatuh dari tempat yang tinggi, dan yang mati ditanduk, dan yang mati dimakan binatang buas, kecuali yang sempat kamu sembelih (sebelum habis nyawanya) dan yang disembelih atas nama berhala”
(Surah Al-Ma’idah 5:3)
Hukum menyembelih
Hukum menyembelih adalah wajib keatas haiwan yang halal untuk dimakan dagingnya. Bagi haiwan yang tidak disembelih mengikut hukum syarak diistilahkan sebagai bangkai dan najis.
Sembelihan Halal ialah dengan menghilangkan nyawa haiwan yang halal dengan cara memutuskan urat halkum (saluran udara) dan urat mari’ (saluran makanan/minuman) (mengikut mazhab As-Syafie) dengan menggunakan alatan tertentu yang tajam dengan niat kerana Allah SWT.
Rukun Sembelihan
1. Penyembelih. Hendaklah seorang Muslim, mumayyiz dan berniat menyembelih. Sembelihan yang tidak disengajakan adalah tidak sah.
2. Binatang yang disembelih. Binatang yang Halal, masih hidup (mempunyai Hayat Mustaqirrah) dan wajib memutuskan urat Mari’ dan Halqum.
3. Alat Sembelihan – Mestilah tajam dan boleh mengalirkan darah kecuali yang diperbuat dari tulang, kuku dan gigi.
4. Proses menyembelih – Niat kerana Allah, sembelih di leher dan haiwan tersebut mati semata- mata disebabkan penyembelihan.
Ehsan dalam penyembelihan
يقول النبي صلى الله عليه وسلم : " إن الله كتب الإحسان على كل شئ فإذا قتلتم فأحسنوا القتل ، وإذا ذبحتم فأحسنوا الذبح ، وليحد أحدكم شفرته ، وليرح ذبيحته "
"Sesungguhnya Allah telah mewajibkan berbuat ihsan ke atas tiap-tiap sesuatu, maka apabila kamu membunuh elokkanlah pembunuhan itu, dan apabila kamu menyembelih maka elokkanlah penyembelihan itu, dan hendaklah salah seorang kamu menajamkan pisaunya dan hendaklah dia memberi keselesaan kepada binatang sembelihannya. "(Hadits riwayat Muslim)

Sunat dalam penyembelihan
1. Menghadap Kiblat kerana ia semulia-mulia pihak
2. Menyebut nama Allah : “Bismillah”
3. Menenangkan haiwan yang hendak disembelih
4. Mengendalikan haiwan tersebut dengan cermat
5. Menajamkan mata pisau
6. Menyembelih dengan mantap
7. Memberi minum sebelum disembelih
Makruh dalam penyembelihan
1. Tidak menyebut nama Allah
2. Tidak Menghadap kiblat
3. Mengasah pisau di hadapan haiwan sembelihan
4. Menyembelih haiwan di hadapan haiwan lain
5. Menyembelih dari belakang tengkuk,
6. Mengendalikan haiwan dengan kasar
7. Tidak memberi minum kepada haiwan tersebut
8. Menggunakan pisau yang tidak tajam

Kesimpulan
Sembelihan cara Islam adalah yang terbaik dan merupakan cara yang penuh penghormatan kepada haiwan dan ihsan dalam penyembelihan (iaitu yang tidak menggunakan kaedah stunning). Pengusaha-pengusaha rumah sembelih perlulah membangunkan tata cara pengendalian yang sesuai dengan jumlah sembelihan haiwan dan dalam masa yang sama hendaklah memastikan syarat-syarat dan adab-adab sembelihan dipatuhi
-END-

Info credit to: Muhamad Elyas Harun http://our-halal.blogspot.com/2009/09/sembelihan-secara-islam.html

Thursday, November 3, 2011

~ Tips hilangkan batuk ~

Assalamualaikum semua...

Hoyeay!! Keadaan masih membatuk dengan penuh semangat dah tone sungguh tinggi se-office level 3 OPC pun boleh dengar dengan clear...Meh cheq nak share dengan hampa semua tips untuk kurangkan batuk naa setelah berbotol ubat batuk pun tak berkesan. Duk batuk kroh kroh krohh..sakit dada cheq nyah!!

Antara tips yang aku dapat dari ibunda aku terchenta (#1-#4) ialahhh..

1. Setengah sudu teh madu + limau kasturi 2 biji + air masak suam = 1 cawan teh.
2. Perahan limau 2 biji + garam hujung sudu teh + kicap = letak atas sudu and terus minum macam minum ubat batuk.
3. Minum air asam jawa.
4. Strepsils - The sore throat experts
5. Ribena Pastilles

Ini antara benda yang aku buat dalam cobaan untuk hilangkan batuk. So far yang #1 berkesan dan yang #2 perit tekak and tak sedap makan kicap macam tue saja. Aku suka yang #1! Lagi best sebab mak aku yang buatkan. Hohohohooo..

So far batuk aku makin baik. Alhamdulillah. Aku takmau tidoq dalam bilik aircond and akan mandi air panas pepagi and after office. Sebelum tidoq aku akan sapukan minyak panas and pengamatan aku, kalau aku sapu minyak cap Kapak, batuk aku makin menjadi so aku akan sapukan minyak panas yang orang kampung jual tue. Alhamdulillah dengan izin-NYA, makin berkurang...

Until now, aku still minum honey + lime + air masak...boleh amalkan sebab sedapp jaa minum nie. Aku nak cari alat untuk perah limau kecik, ada jual tak ehh...kalau yang lemon tue ada jual kan..errm..nak cari laa..

PENTING!! PENTING!! PENTING!!!
Bila anda batuk, tolong tutup mulut anda! Part nie mak aku expert, suka batuk tak tutup mulut.. Hohohohooo..aku akan sedaya mungkin tutup mulut bila batuk.

Ada sekali tue, ada strepsils dalam mulut aku, then aku terbatuk..tercabut/terkeluar stripsil merah dari mulut aku, time tue aku kat Queensbay. Hahaha..depan makcik guard lak tue..Maafkan sy, sy tak sengaja. Hihihihi..

Have a nice day semua...assalamualaikum...