Nuffnang

Monday, December 31, 2012

~ I'm no.thr33 ~

Assalamualaikum,

Maaf, Maaf, Maaf..saya belum punya anak...insyaALLAH one day. Amiiiiiiiiin.

Saya dapati anak tengah ini macam-macam juga perangainya walaupun pelbagai tohmahan(hahha..kena tomah la sangat), pujian yang tak berapa melangit, kesukaan yang tak berapa nak suka, kehinaan yang tak menghina, kesayangan yang tak berapa sayang. Haha. Macam-macam kan..

Sebenarnya weekend aku yang lepas banyak mengajar aku menjadi manusia bingung. Ada 2 insan yang sama no dalam familia nya. Aku dan Irfan. Banyak topik mak aku dgn Cikgu Maznah cakap pasal Irfan which is some of them macam kena saja dengan aku.

Contohnya part kami merajuk..pasti ada ayat "Tak apalah", "Tak maulah". Hahaha. Weii..kami anak no.3 nie sememangnya kurang kasih sayang sikit dari mak ayah. Kesian kami. Tapi kami tak lokek macam anak-anak lain. Even anak-anak no lain pun tak lokek a.k.a kedekut..tapi kami no.3 ini sangat pemurah hati sebab kami penah rasa susah yakni tak semua benda kami inginkan kami akan dapat. Haihh. Aku pun tak tau benda apa aku cakap..tapi sesuatu laa..

Oleh kerana kurang kasih sayang, kadang-kadang kami akan berkira sebab kami nak cari attention dari mak ayah..especially mak la. Sebab mak lebih rapat kan.. Sebab apa kami jadi berkira, sebab mak ayah sure akan utamakan anak sulung dan anak bongsu lagi-lagi anak no.2 pulak rajin mak enon, jadi kami no.3 ini akan jadi mcm anak tak penting untuk seketika. Ohh kadang-kala ini adalah reality. :| Kalau macam tadi Irfan nak balik awal, tapi Farhan nak p Pesta Penang. Hahaha. Akhir sekali Pesta Penang berjaya sebab anak no.2 pun nak ke sana. Ofkos la majority nak p, so memang. :)

Banyak diam diri. Haaaaaaaa..betoi. Kami ada dunia kami sendiri which is orang lain no.1, no.2, no.4 tak tahu and tak faham. Aku kalau rasa aku kalah, aku lari masuk bilik tulis nota sedih hahaa.. Then letak bawah bantal dengan harapan mak akan baca nota kecil aku. Hahaha. Tadi Irfan pun membawa diri dengan tengok pokok-pokok kat rumah Chu.

Kami malas lagi manja. Yes..sebab nak manja-manja dengan mak, semua kami malas nak buat.. Even goreng telur mata pun suruh mak..sebab susah nak dapat special layanan dari mak kan. Mak akan sibuk dengan no.4 or no.1 or no.2. Jadi sekali ada peluang, kami akan gunakan sebaiknya. Itu sudah PASTI!

Kami suka tolong orang dan Irfan adalah kalut. Hahaha. Mak aku selalu pesan, permudahkan urusan orang lain. Kami suka tolong orang..Untuk aku tak adalah sangat. Gitu-gitu aja, tapi Irfan rajin tolong mak aku, even balik sekolah di mai rumah mak aku tanya mak aku masak apa, walaupun dia penat, kalau mak aku mintak tlg p beli santan, dia mesti beli dan cepat. Dia kalut. Jawab exam pun kalut. Untuk aku, aku rimas kalau jalan lenggang mak limah. Aku suka jalan laju. Hahah. tak ada kaitan kot kalut dengan jalan laju..

Makanan kegemaran kami berdua SAMA! Which is 1. Asam Pedas 2. Laksa Pa (Arwah dah Pa, meninggal masak nak berjalan ke masjid untuk menunaikan solat Subuh- Al-Fatihah). Oklah ada 2 benda kami suka.

Suka berkawan dengan no.1, no.2, no.4 tapi depa tak suka kawan dengan no.3. Kes terdekat adik aku dan Syam..pulun depa lari nak tinggalkan Irfan sebab Irfan nak follow depa p pasar malam bersama-sama. Irfan kena tinggal and balik rumah nangis sebab kena tinggal. Ohh...rutin. No.3 suka menangis!

I'm lucky no.thr33.

I'm no thr33 too..
Hasil tangkapan hari itu
Assalamualaikum yols..

Wednesday, December 26, 2012

~ Tak payah la nak panggil Eric Leong ~

Assalamualaikum,

Haihh. Bukan nak transform diri mahupun wajah, tapi nak transform rumah. Susah juga nak uruskan rumah sekecil ini, ini baru kecil..macam mana nak uruskan rumah 3 tingkat nanti. Tolong-tolong..Eric Leong tolong lawat rumah saya ini. Tolong bawak Camelia sekali tak pun saya nak suruh Rizalman tolong deco deco year end kat rumah saya ini.

Rumah saya cantik, tapi bukan rumah baru.
Rumah saya tidak kecil, tapi bukan 3 tingkat.
Rumah saya ada ruang untuk taman rumput carpet. :)

Kisah orkid saya di curi orang luar, saya serik untuk letak orkid saya di bawah, jadi saya letakkan saja di balcony saya. Ada masa besok saya nak susun atur all my orchid. Perhaps those yang awaiting to bloom, cepat-cepat la blooming. Especially yang kuning.. wowo..

Hang nak panggil professional home deco, tak payah! Mak saya yang nak deco. Siap arah saya ubah dapur tue macam mana yang beliau angankan. Siap nak ubah suis-suis bagai. Saya cakap mana boleh mak, nanti tuan rumah marah.  Mak insist nak ubah juga. Hahaha. Siap nak tolong belikan dapur memasak sebab dah lama tak berasap dapur tue. Hahaha. Semuanya main masak dalam rice cooker saja. Macam-macam yang mak saya nak ubah. Saya tau, dalam kepala dia..geram saja tengok rumah saya. Waakakakaa... Rumah bujang, macam inilah mak..Dulu masa saya kecik, tiap bulan sure mak akan deco rumah, Sat kerusi meja kat sini, sat kat area sana. Even rumah kami kecik, mak sedaya upaya buat ruangg bagi nampak luas. Sekarang rumah kami dah macam memanjang ke dapur. Luas juga compare dengan rumah jiran lain yang more design their house with a few sections. Buat ada 2 ruang tamu bagai..rumah saya simple saja.

Rumput dah pendek, penat saya cabut tiap petang. Haha. Kidding you. Of cos la suruh Abg Tekun-follow-up untuk memastikan rumah rumah kami sentiasa pendek. Haha. Abg potong rumput ini memang selalu call tanya nak potong rumput or tak, nak racunkan or tak. Siap datang rumah, and saya sungguh teruk sebab tak bukak pintu. Sebab masa tue saya sorang ja di dalam rumah, Takut mak naakk..

Sekarang depan belakang rumput rumah kami dah pendek. Yay. Lega tengok.
Dapat bonus nanti, banyak di pikirkan untuk rumah saya ini. Mari kita tengok usaha dan semangat macam mana yang bakal di tonjolkan. Hahaha. Selalunya hangat-hangat...haih.

Rumah saya..penat balik bekerja..berehat di depan tv...Hohoho.

Good nite.. Assalamualaikum



~ 2012 so far.. ~

Assalamualaikum,

Berdiri tegak. Jangan gerak. Jom toleh belakang sikit. 2012 so far...ermm I could say..not bad for myself. Alhamdulillah masih ada kerja and being a career women, busy in the office. Sometimes stay back late night..haha. tak adalah sampai 10pm pun. Busy with Arabic class for 32hrs, insyaALLAH will continue another 32hrs.. insyaALLAH. Busy with dancing class..haha. menari la sangat. 2 quarters of 2012, busy with SONY workshops mostly in Penang and one of them at Cameron Highlands. But still my photography skills still cannot reach amateur level. Still as dummies photographer. hahaha.. teruk.

Whatever is it, the most important thing is to get a good health for me, whole family members and friends. Mum sicked on August and had minor surgery(minor???) to take out I would say almost 50 gallbladders dalam hempedu and terus buang hempedu sekaligus. So no more filter for her, must control any oily foods. Alhamdulillah she getting better day by day..until now. Alhamdulillah. During doctor performed the surgery, risau juga if surgery gone wrong ka. Macam-macam pikir..finally mak sedar and totally sedar tengah malamnya. :)

Aim for 2013..ermm stay healthy, stay positive, more ambitious (ecehh) in terms of jodoh, career, money..and of course I wish I could fly always..everymonths. Banyak sungguh duit noo. insyaALLAH semoga ALLAH Taala kurniakan rezeki yang berlipat ganda kepada kita semua dan hasilnya kita gunakan untuk perkara yang baik..shopingg! Hehehe. sukaa..

Semoga keimanan kita bertambah, rajin dan berusaha untuk menambah ilmu, buat banyak kebaikan, jauh dari perasaan hasad dengki, iri hati, tamak haloba, sentiasa ikhlas hati dalam setiap urusan kerja terutamanya in our daily work. Stay cool, calm and keep on positive thinking and never stop thinking.

2013...myself one year older...oh BMW...

Enjoy ur day..Assalamualaikum. :)

Monday, December 24, 2012

~ 22.12.12 she turned to ?? ~

Assalamualaikum,

Today 24th Dec, last Saturday 22th Dec, my mum's birthday. Hooo..

Selamat Hari Lahir Mak yang ke.. tetttttttt. RAHSIA. Haha. Rahsia la sangat kan.. 22.12.1955...Haa..tolak sendiri berapa jumlahnya kan. Hiii.

Macam mana saya ucap. Masa tue kat depan tv.

Saya: Maaaaaaaaaakkk. Hari nie 22Dec. Hari jadi mak.
Mak: Haaaa..22Dec.
Saya: Selamat hari jadi mak...Muahh muahh. <sungguh ilmiah saya ucapkan birthday kat mak saya, dengan chef tue tengah masak berger p*rk. Tapi tak nampak sangat sebab sebelum tue saya ada baca sarikata tulis daging itu>
Mak: Terima kasih.
Saya: Malam nie kita p makan², ayah belanja sebab ayah dapat bonus.

Malamnya pula abgcik saya call wish mak saya. Dia tanya, mak nak hadiah apa and do asking hadiah apa saya bagi kat mak. Cishh...main tanya² pulak. For sure la  orang yang tak dapat bonus, tak dapat gaji nie wish saja dengan mulut kat mak, hadiah? Ermm masih dalam perancangan. Saya tanya dia, lupa ka birthday mak hari nie? Dia jawab...saja nak buat surprise. Alang² nak buat surprise pun, mai la post kek secreto 1 biji ka...best juga nak makan...

Hadiah hari jadi mak saya, saya bawak mak saja jalan² ke Jitra dan Kuala Jerlun. Jitra sebab jumpa kakak² dan adik² mak saya yang akan berangkat pulang ke Johor. So saja spend time lelama sikit.. Susah nak jumpa Ngah..jauh di Johor sanaa..

Gambarnya kemudian ya..laparrr..mahu minum susu..

Assalamualaikum..

Friday, December 21, 2012

~ Tak sabar nak counting days ~

Assalamualaikum...

Can't wait for 2013! Hoyeay....the most important thing is SK is coming back. No more lots of workloads. No more tears. No more stay back in the office. No more cover here and there. Hahaha..Aku tak kisah buat kerja banyak, asalkan boss nampak apa yang aku buat.. Masalahnya, boss bukan kira pun berapa benda aku buat..apa yang ada di depan mata dia..how many projects I can closed for 2012..achieve target tak? Bosan weis..memang meroyan la jadinya..

Ermm..whatever is it, senior advised me, just follow her style..but but but..ermm..ntahlah..malas aku nak pikir but at the end of the day..buat kerja separuh nyawa tapi boss tak appreciate. Memang sia-sia la masa tue rasaya.

Tak apalah. Kerja demi ALLAH. Bonus banyak mana pun, project banyak mana pun semuanya ketentuan-NYA...aku pasraaaaahhh.. :)

Our new MDM Jr. Miss Hailey..
Sleeeeeepy..
 Enjoy ur weekend everyone..I hope mine one will be wonderful weekend. Can't wait to go hometown.
I will working on Monday..which is make me moooore emo..

Assalamualaikum and take care. :)

Tuesday, December 18, 2012

~ Kawan gelak saya ~

Assalamualaikum,

Hoooo...Hidup kita mesti seronok kalau orang di sekeliling kita selalu buat kita ketawa lagi best kalau dapat gelak tak ingat dunia macam kami saja ada di dunia ini. Kawan yang lucu akan buatkan saya gelak tak tentu hala. Tiap zaman, tiap fasa saya ada kawan-kawab yang sungguh suka buat lawak. Kawan terbaru Cik I.Colep. Oh nooo..she so funny eventho she keep on saying "I'm a serios person". Noooooo..Noooo..Nooooo..and Yesss Yessss Yessss, she soooo funny..everytime me chitchat with H.Safwan, sure gelak kuat dalam kereta. Which is rare I got it nowdays... Thank you. Thank you. Thank you. Thank you. Thank you..

To keep on talking about I.Colep, makes me laughing like crazy. Last weekend, we went to Jusco Perda. Awal-awal lagi dan plan nak minum kopi mahal (Starbuck..since I want to use my topup Starbucks member card). Before that we bought donuts from Big Apple and since me and I.Colep jsut finished our class..so starving and I ate mine one 1st..Later we heading to Starbucks and I bought chocolate cream chips..yummy..When barista calling my name...we do like screaming..."yaa yaa yaa!" Haha..I'm sure all customers can hear it and spontaneous we laughed likee hell. Pls excuses us for a while..

I love to laugh, I love to scream, I love to doing silly thing sometimes...during uni time always. Hohoho.
Friends forever..insyaALLAH..

Sometimes friend can make us happy, make us feeling better and being important person in this world. We can share anything with them..especially for topic "Those selected person by ALLAH Taala".  Hihihi. Yesterday Cik A.Mar and I was scrolling my FB page..open  my friends FB, then I told her, "errmm..this group all married except this lady (I'm pointing to the picture for her)", and later she talked...ermm when this group open our picture they will say "errrrmm this group no one married yet" Haha. That's our picture. Hahaha..Pity, pity, pity..

Cepat tujuuu mana yang berkenan...
 We keep on praying...insyaALLAH..

Monday, December 10, 2012

~ Main elok-elok panda, jangan gaduh ~

Assalamualaikum..
Good evening everyone

Cute panda playing in the garden. Ada seekor yang kecoh, malas nak panjat then nak kacau jalan panda lain nak sliding. Hahaha. Rasa teringin nak p hugs panda tue semua, haruslah sekodeng tix AA ke Beijing.

http://www.youtube.com/watch?v=sGF6bOi1NfA

By watching this vids really beats my Monday blues. Alhamdulillah..Duo with Azwana running MDM business. Without boss in the office, I should enjoy having lunch for 2hrs, but we can't make it due to so many route changes, creating the routes. Huuh! good business I could say...everytime good business. Always.. Bring it on to us......

While listening Ayu Damit sing Hanya di Mercu song.. rasa mengantuk pula. Good nite everyone..Have a nice dream. Jangan lupa berwuduk sebelum tidur.

Assalamualaikum..

Sunday, December 9, 2012

~ Full of agenda whole weeks ~

Assalamualaikum,

Hoooo..currently my day was so busy. Busy in the office and busy after office. Got a few agendas to be completed. One done. 2,3 agendas still on going. Oh ya, I managed to complete my marathon 21km for 3hrs 50minutes. My 1st international marathon everrr and 21km yolss.. Crazy! I wont to it anymore and mum warning me to stop doing something that possible for me to achieve. But mum, finally I can hit finish line eventho late for 20mins. For me, still within my KPI because I want to complete the running no matter what happend. Alhamdulillah. ALLAH Taala accept my doa, my prayers..alhamdulillah..I'm safely reach finishing line.  :)

Rasanya macam dah cerita kisah Penang Bridge Marathon nie.. huhu.. jadikan la ia kisah dongeng.

Can't wait to see Swee Koon. I hope she will getting slim and cute like before preggy. During her pregnancy period pun she looks so cute and beautiful mummy-to-be. She so positive on her pregnancy and supply the best vitamins, foods for baby in her tummy. We,MDM Team havent visit her yet. Dunno when yet. Just waiting green light from senior to go to. Can't wait to hold baby Heily..I'm just guessing that name. I dont know how to spell to correctly. Sorry.

I miss my hometown. My bedroom, eventho small room a.k.a maid room. haha.. Miss my mum's cooking, miss to help mum at kitchen, miss to eat fresh fish -dad catch it. Hooo..my family went to KL, Melaka, Johor and Pahang..I was in the middle whether I can join them or not. Finally I decided not to join them. And there;s a hikmah with my decision. My senior sick and urgently need to tske emergency leave due to her uncle passed away on Tuesday. So me and Shila jaga kedai..
The good things - everything in control..the bad things -  so many workflow to be completed..enjoy enjoy enjoy...

Currently watching Merlin season 5. Chowww...be prepare for Monday everyone. :)

Assalamualaikum..




Tuesday, December 4, 2012

~ New watch ~

Assalamualaikum..Hi..

I bought a new watch last weekend. It's not so-branded one. It's only CASIO come with price tag RM99. Very cheap! The one I admired for 4years was Paris Hilton auto watch and it's not available in Malaysia. I must order it from either from US or UK.

After class, me and Iz.Colep heading to Pejabat Touch 'n' Go nearby Penang bridge. My friend want to register new card. By registering there, she applicable to enjoy a discounted rate of RM5.60 compared for regular users must paid with RM7.00 every time they cross the bridge. How to get that rate?
1. Go to Pejabat Touch 'n' Go nearby Penang bridge
2. Fill in the form with Penang address.
3. Pay RM110. RM10 for card, RM100 will auto debit into your new card. Min RM100 if you only have RM50, sorry you can't register new card.
4. Enjoy the rebate for 10years. Because each card will expired after 10years. My  Touch 'n' Go will expired on 2020. Hoohoo.

After that, we cross the river..and heading to Queensbay Mall. Looking for many thing and of course the cheap one. Finally we grab 3 pieces of shirt in total below RM80..having lunch at Nandos..visit Daiso, l'occitane and visit watch shop. Before going back, pit stop at Coffee Bean for a while..Yeaa..rasa macam orang kaya for 5hours. :)

Ok peeps, enjoy your day..

Assalamualaikum.

~ Kais pagi, makan pagi..No kais, no money ~

Assalamualaikum,

Mahu duit lebih? kena la kais lebih. Hahaha. Apa-apa pun rezeki semua ALLAH Taala yang tentukan. Kita berusaha mencari rezeki yang halal untuk menyara hidup seharian. Janganlah untuk dapatkan rezeki yang lebih tue, kita tinggalkan perkara yang wajid, kita buat benda yang tidak di redho-NYA.

Betul. Kita semua kena berusaha menjadi yang terbaik, tapi jangan la sekali-kali menghina, mengherdik mereka yang serba kekurangan. Tak semestinya, orang-orang yang kerja kedia makan - tukang ambil order tue tak ada education, maybe some of them degree holder. Kita saja yang tak tau, jadi jangan suka hati nak kata "you IQ rendah" ka apa-apa. Sedarlah diri kita juga. Apa di  jawab oleh orang itu "I study engineering kot pakcik, pakcik tak wow sebab tue saya tak nampak pakcik turun dari kereta mana".  Oh ya, si gadis tadi bekerja di stesen minyak sesama cuti semester beliau. Boleh pakcik tue main baling duit and kad kat kaunter untuk isi minyak kereta. Lantas pakcik tue terus p ke toilet. Budget handsome macam Aaron Aziz? Fahrin Ahmad? Hellooo..

Benar. Apa-apa pun kita dengar apa saja yang orang kata pada kita, kalau benda tue tak betul..berusaha sedaya mungkin untuk betulkan statement tersebut. Jangan diamkan diri. Untuk diri aku, aku banyak menangis saja. Haha..Looooser.

Jom bekerja, ikhlas hati, ikhlas minda, berkorban apa saja. Mungkin berkat kita ikhlas kerja kita hari ini...ada ganjara menarik menanti kita..insyaALLAH. :)

Assalamualaikum..


Sunday, November 25, 2012

~ Masa takut datang lagi ~

Assalamualaikum,

Tatkala semua orang dah nak dirikan salah satu sunnah Nabi Muhammad SAW , aku antara orang yang ketaq. Sebenarnya aku enjoy masa sekarang but at the same time rasa takut sebab masih mencari-cari sesuatu yang belum pasti. Sememangnya segalanya telah di tentukan oleh-NYA. Kita perlu bersangka baik untuk setiap ketentuan-NYA. Aku yakin, kawan-kawan semua juga yakin.

Hari Khamis nie 29Nov-12 teringin nak tonton rancangan Semanis Kurma yang bertajuk "Misteri Jodoh". Pastinya semua kita yang masih belum ketemui jodoh pasti tertanya-tanya jodoh sendiri. Kannn.. Aku suka juga masa sekarang di mana aku dengan lagi 3 orang kawan kat office pasti selalu cakap pasal ini setiap hari. Masing-masing antara kami tertanya jodoh memasing. Aku pasti kalau dah kawen nanti, sure kami semua akan rindu zaman kami duk sembang pasal jodoh ini. Comel. :)

Alhamdulillah. Mak ayah aku tak ada tanya-tanya sangat, tapi aku tau dalam hati mereka sungguh ternanti-nanti nak buat kenduri. Sabarlah wahai mak, wahai ayah..insyaALLAH masa itu akan berlaku juga dengan izin-NYA..Amiiiiiiiiiiiin.

So apa aku lalukan? Huuuuuu..takut wohh..berdoa dan banyakkan membaca. Tue antara usaha tekun yang di lakukan. Haishh..itulah aktiviti harian..semoga jodoh semakin hampir. InsyaALLAH. Kita berdoa dan aku patut tambahkan usaha yang jitu. Tapi gena..tak reti woh.

Happy working tomorrow peeps. Jom siap sedia mandi..dah nak Maghrib nie. Tahun ini aku lalai, aku tak berpuasa 9/10/11 Muharram. Aku lalai..aku lalai..Ampunkan aku YA ALLAH..

Assalamualaikum..

Tenang hati dengar Ustaz Dato’ Hassan Mahmud Al-Hafiz membaca kalam ALLAH Taala.

Saturday, November 17, 2012

~ Saya MAHU belajar Bahasa German ~

Assalamualaikum,

Last week very hectic for me. Need to create new product number and we rarely creating the product number. After 7yrs, only 13 product number was created and this year our team really created to create the product number. Hahaa..

the way we communicate..harrharr..
For me, I have to create 3 product numbers. I'm still beginner for this topic and same goes to my team. My 2 product number very special because its will process at other site. Thus, we need advise from our counterpart on how it. The expert is Franz G. But he cannot speak English only can write. Then I refer to Knafl P. Gosh! Same.

Can't ask much to them. Then one who always be translator for me is away from office until end of Nov. Using Google translate to talk with them and only simple word will do.

Boss, I think I wan to join German Class next quarter. Can??

Wish me luck for Penang Bridge Marathon tonight at 3am 18Nov-12. I hope I can hit finish line safely..At this moment, I would say NO to Sweeper bus. Haha.

Assalamualaikum :)

Thursday, November 8, 2012

~ Puji meninggi, akibatnya.. ~

Assalamualaikum,

Oh rasanya bagaikan sungguh sunyi sepi setiap malam, bagaikan purnama bersembunyi di balik awan tebal, bagaikan sang rembulan merajuk dengan bintang-bintang yang sungguh bercahaya berkilauan..sebab apa semuanya itu terjadi?? Habai mai sat..iya.. lappy saya sudah nazak lantas menyombong dengan saya. A few nights before saya tak ada la follow SOP to shutdown lappy. Main terus tutup suis kat dinding sebab awal-awal lagi dah dismantle battery from my lappy. Yaa..for 3,4 night she looks like normal. But last Friday, she want to die already. I have to format her again..install everything new..and currently I'm thinking like to buy new gadget for myself.

Inilah jenamanya..
My latest gadget is my new semi-dslr camera, Sony Nex5 on 28-April-2011. Haha..I still remember the date! Oh kos ingat. Terbang almost RM2.45K kot. Mahu membeli sebuah smartphone pun menjadi impian yang belum terlaksana dalam hidup. Sedangkan adik kecil saya pun sudah memiliki smartphone atas belas ikhlas abgcik and SIL. Haha.. Saya berharap, berdoa semoga di beri rezeki yang lebih dari-NYA agar dapat membeli gadget impian hati selama ini. Hohoo.

Apa saya lakukan tiap malam?
1. Menonton tv - now airing Masterchef Malaysia S2. Jadinya tengok memang tak lupa dunia la.
2. Mononton tv - any cooking channel. I'm just enjoying to see how easy the cook every dishes. Like miracle..tadaaa...ready to serve/eat.
3. Membaca buku - oh ya..currently reading "Anakku brain tumor". Anak kepada Che Am dari kumpulan nasyid terkenal dari Malaysia, RAIHAN.
4. Menguruskan baju, melipat, menyusun dan akhirkan siapkan untuk pakai pada besok hari.
5. Berangan sebelum tidur. Oh ini paling bestt..berangan macam-macam. Kaya raya, happy gembira..indah-indah belaka yang di angankan.

Oh ya..talking pasal puji meninggi.. last week kot, saya ada puji-puji dalam hati lappy saya ini sungguh banyak jasanya pada saya. Zaman univ, zaman bekerja gini..saya apply kerja menggunakan lappy saya ini. Seronok bukan kepalang. Lappy saya ini di beli sejak tahun 2006 lagi rasanya..or lagi awal dari tue. Memang berbaloi la guna..dulu zaman univ, time baru-baru belajar format lappy..ada 1 hari tue saya format lappy saya sebanyak 14kali. Hahaha..Memang gila..dengan harapan ilmu yang baru di belajar, kalau practice banyak kali takkan mudah lupa..Tapi sekarang..semuanya bersawang dalam otak saya. Small curved dalam otak saya pasti tidak banyak berubah-ubah to forming new memories. How to recover my longterm memory back? Tanya sama pokokoooo..

Mallas...sekarang waktu Maghrib. Iya. Saya masih belum bersolat..Mari mengerjakan solat..
Assalamualaikum..

Photo credit to : Here

Friday, November 2, 2012

~ Tabiat ka Tebiat ~

Assalamualaikum happy flyday,

Tabiat: artinya perkara yang biasa atau terselalu kita lakukan tak kira masa. Masa lapang atau masa busy. Kadang-kadang memang pelik tabiat yang kita selalu buat tue. Kalau tak buat, sure rasa hari tue tak bermaksa sepenuhnya. Aku pun tak kurang ada tabiat yang kadang-kadang aku pikiaq, memang pelik juga.

Tabiat korek telinga sebelum tidoq:
Iya. Kalau tak korek, tak gali memang tak tenteram roh nak pergi berjalan-jalan di malam hari. Jadi aku pasti akan korek/gali telinga selali-lalinya sebelum tidoq. Bila tengok cotton pud tue, tak ada apa-apa pun, most of the time with white color and kalau lepas mandi sure akan basah a bit. Tue kiranya tabiat or buang tebiat?

Tabiat gigit kuku
Haa..yang nie bukan aku. Kalau boleh nak gigit kuku tue kiranya tak payah la nak pikiaq cari pengepit kuku nak potong kuku. Jangan duk p gigit kuku jari kaki sudah lah. Tue kiranya tabiat or buang tebiat?

Tabiat Goyang Kaki
Sebenarnya ini sebab utama aku tulis pasai tabiat nie. Aku suka goyang kaki kekadang. Goyang for no reason. Orang kata tak elok, tapi mak aku tak penah tegur pulak. Aku suka goyang kaki, budget tue dah habis relax la. Even kat office pun aku goyong for no reason. tenang ok. Tue kiranya tabiat or buang tebiat?

Tabiat Lena bila-bila masa
Even atas moto pun buleh lena, apa hasilnya...langgarlah pokok di tepi jalan. Ini terjadi kat kawan ayah aku. Pakcik MatNoor. Kesian dia luka sebab kemalangan itu. Kadang masa kat balai pun Pakcik nie boleh terlena. Mudahnya dia terlena. Tue kiranya tabiat or buang tebiat?

Antara semua ini, gambar di bawah antara tabiat raklay Malaysia. 1st time aku baca ini masa dalam lift PMC-time mak aku admit last Aug.

 
Buruk sungguh perilaku
Bila di ingatkan, malu pun ada, betul pun ada. Jadi..sesamalah kita hormat menghormati. Tiada yang salah, tiada yang betul. Cuma kenalah jaga perwatakkan diri memasing agar di terima oleh semua pihak..

Happy November..59day to say Hello 2013! Bye bye 2012.

Assalamualaikum and have a nice weekend everyone..

Sunday, October 28, 2012

~ Wajah tua tok saya ~

Assalamualaikum,

Hari ini genaplah hari raya korban yang ke-3. Alhamdulillah di beri rezeki lagi dari-NYA merasa gading korban yang sungguh manis. Tips dari pakar sembelih Islam: sewaktu bermula untuk menyembelih, tukang sembelih jangan tahan nafas, keep on breathing, insyaALLAH nanti daging takkan keras. Semuanya dengan izin ALLAH Taala. :)

Sepanjang 3 hari raya saya pulang ke kampung halaman. Sebab dekat jugaklah. Dalam 20mins dah boleh sampai untuk ketemu tok dan sedara-mara yang lain.

Hari ini kami bercerita kisah tok yang asyik bertanyakan anak lelaki beliau dari Penang yang belum balik pada hari raya pertama. Tok keep on asking me to call my Cu.

"Adik, p telefon chu, bila dia nak balik". Pinta tok kepada saya.

"Ooo..balik besok..bla bla bla". Saya call Cu saya tak dapat, so saya call Maksu saya. Maksu saya pun membebel dalam phone. Maksu saya kerja that's saya tak dapat balik pada hari raya pertama and she asked my Cu went back to Kedah without her, but CU refused to balik kampung without his wife. Hahahaa...

Lepas saya  bagitau tok saya bahawa Cu saya akan pulang pada hari raya ke-2, mungkin petang. Then tok saya kembali diam. Hopefully she will rasa legaaa..

Hari ke-2 saya balik kampung lagi. Time Maghrib juga saya sampai sebab sebelum tue saya di rumah Perlis and after abgcik and SIL balik KL around 3.45pm, mum take a rest for a while since she's so busy cooking..After Asar we heading to my Maklang Shon's house. Makan-makan nasi and gading. Mum duk bersembang dengan adik iparnya..saya bermain-main dengan anak cousins. Main bola dalam rumah. Now I know why I loved orchids so much because my Maklang also loves orchids. She has mini orchid garden outside her house. Bestnyaaaaaaaaaaaa. Because my mum love palm tree. Pokok palm my mum sungguh tembun-tembun sampai kena pecahkan pasu.

"Adik, p telefon Cu tengok. Kat mana dah?" Pinta tok sekali lagi.

"Oooo..Mergong. Ok. " Selepas itu saya bagitau tok saya Cu di Mergong di rumah sedara. Lepas tue baru balik Kuala Jerlun. Tok lega.

Dalam sejam selepas itu, Cu pun sampai. Tok lagi lega dapat tengok 3orang lagi cucu beliau. Hihihi.

Inilah yang diharapkan oleh seorang nenek apabila hari raya. Semua anak menantu cucu cicit pulang ke kampung halaman. Alhamdulillah. Even 3 orang anak beliau tidak dapat pulang pada hari raya korban kali ini, di harap kami-kami yang pulang dapat menggembirakan hati beliau. InsyaALLAH. Ohh, anak kesayangan tidak pulang. Hihihi.

Mungkin saya tidak faham lagi hidup berkeluarga sebab saya masih belum berkeluarga. Saya berdoa semoga apabila saya sudah berkahwin dan mempunyai keluarga saya sendiri nanti, saya tidak akan abaikan kedua mak ayah saya dan juga mak ayah mentua saya. Tadi masa saya nak balik ke Perlis pun, tok saya sedia menunggu di depan pintu. Duduk atas kerusi tengok kereta saya beransur pergi. Kesian tok saya. Malam ini sunyilah beliau. InsyaALLAH nanti 1hb mak saya akan stay di kampung sebab ayah saya ada kursus di Kuantan selama seminggu. Ada la peneman tok saya nanti. Tadi saya ajak tok saya ke Perlis, tapi beliau tak nak. Dekat nak ke surau katanya.. :)

Semoga raya korban kita semua memberi sejuta makna kepada kita. Di harap daging korban yang kita sedekahkan serba sedikit kepada orang dapat menggembirakan mereka semua. Tok Sedara saya memberi nasihat, even kita bagi sebatang cerut kepada orang tua pun mereka dah seronok sebab itu kesukaan mereka. Tak kisahlah, apa-apa saja buah tangan..

Assalamualaikum semua..besok sudah mahu kerja..semangat, semangat, semangat..

Saturday, October 27, 2012

~ Travel to SPACE? ~

Assalamualaikum,

Wake up early in the morning watching Nat Geo at 7am. Young engineers, most brilliant, knowledgeable, took 5years to design, develop and make aircraft real can go to space. It was my first time to know about there's a job as simetric engineer. :)

You may read more details from here. Paul Allen really want this dream become reality for us (for those you have a lots of money money moneyyyy!) to travel in space. With the idea of human technology, it's possible for wealthy people to visit space, they can explore space and kindy bring me some souvenir for me. Haha.

I'm wondering what we can see in space (haha..lack of info), colourful-weirdo stones, sands, nearly can see the star and singing and how about space jump?

Malaysia also want to participant with this agenda. We sent Sheikh Muszaphar Shukor and now he become first Malaysian astronaut and first Muslim who had prayed in space. Alhamdullillah. We proud of him, and even though we spend a lots of money/investment for this programme but at least people around the world will know something about Malaysia..Let's put it in positive ways. :)

It's an honourned to be part of this programme and Malaysia Boleh!

Yay!

Thursday, October 25, 2012

~ Saya balik raya.. ~

Assalamualaikum and good evening everybody,

Ahha. I'm the last among my MDM team leaving office. Dalam kalut-kalut nak balik tue ada ja urgent request. Ohhh..ini bukan nak mengadu domba, hanya meluahkan bagaimana rasa kalut saya pada petang tadi.

1. All day long - waiting to release BNR --> Pending from PTE
2. All day long - waiting any green light from PI whether do we need to add sorter operation or not --> he didnt take action before 2pm but he decided to contact me around 4.05pm. What a miracle dear. Of course I will not entertain him.
3. Lot issue due to some setting - as what I know, it must comes with 4 block then baru kita boleh set it. --> solve with flying color as per advice from IT. Yayyy.
4. Spec change. URGENT! URGENT! URGENT. Kalau tak change nie our fab akan meletup. Bukan 1 route, tapi belas-belas route for more than 30product numbers. --> Done with PI seating next to me during changes. 4EyePrinciple yooooo.
5. Ohhh bomb. UPS want to change next schedule time for their tool. I ask her to submit the request asap. Funny question from her " Are you working tomorrow?"..heyyy..aku nak raya la..korban lembu kott..
6. 5.05pm, PTE IM me saying he already released those wanted BNRs. Sorry dear..I mahu pulang. Monday aja kita submit signoff. Thank you.

Inilah dugaan dan cabaran yang saya lalui sebelum saya enaknya duduk atas kerusi empuk emak saya ini sambil menonton Reflections at TV9. Emak, ayah dan adik saya pulang ke kampung untuk mengambil ketupat dari rumah tok saya dan rendang sedang sedap elok dalam periuk..Tue haa.saya nampak dari sini.

Jadi semua, selamat hari raya korban. Semoga kita semua mendapat hikmah daripada peristiwa korban antara Nabi Ibrahim A.S dan anak Baginda Nabi Ismail A.S. Satu pengorbanan yang sangat berat di mana antara salah satu sebabnya..Nabi Ibrahim A.S agak lewat mendapat anak akan tetapi pada suatu malam Baginda bermimpi/terdengar satu arahan dari ALLAH Taala yang menyuruh Baginda menyembelih anaknya itu. Baginda A.S bertanyakan kepada anaknya..dan Nabi Ismail. A.S merelakan dan berdoa semoga Baginda berada bersama golongan orang-orang yang bersabar.

Subhanallah..bapa menerima arahan untuk sembelih anak dari ALLAH SWT YANG MAHA AGUNG.
Sukarnya ujian-NYA ini..Atas keimanan dan ketaqwaan yang tinggi, Baginda berdua berjaya menghadapai ujian tersebut. Subnanallah..

Kemudian Allah s.w.t. berfirman: "Dan kami menyeru: "Hai Ibrahim, sungguh kamu telah membenarkan mimpi kamu. Daripada semua yang kamu lakukan, Aku boleh melihat bahawa kamu bersungguh-sungguh telah memilih keredhaan-Ku daripada kecintaan kamu terhadap anak kamu. Oleh sebab itulah, kamu termasuk golongan orang-orang yang taat kepada perintah-Ku. Sesungguhnya ujian ini merupakan ujian yang nyata. Penyembelihan itu adalah ujian yang nyata untuk mengetahui antara yang ikhlas dan yang tidak ikhlas dan merupakan ujian yang sangat sukar kerana tidak ada yang sesukar ujian ini."

"Maka, Kami selamatkan orang yang diperintahkan menyembelih dengan sembelihan yang besar daripada syurga, iaitu kambing kibas yang dahulu telah dikorbankan oleh Habil yang telah diterima darinya. Korban (kambing) itu tetap berada di syurga sehingga Ismail ditebus (ditukar) dengan kambing itu. Oleh sebab itulah, Kami perintahkan kepada Jibril untuk membawa kambing kibas itu ketika terakhir kali engkau meletakkan pisau kamu kepada leher Ismail."

Malaikat Jibril lalu berseru untuk mengagungkan Allah s.w.t. dan merasa takjub (kagum) menyaksikan perbuatan Nabi Ibrahim a.s. sambil berucap: "Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar."

Lalu Nabi Ibrahim a.s. membalas ucapan Jibril dengan ucapan: "La ilaaha illallaahu Allahu Akbar."

Begitu juga Ismail, dia menyambutnya dengan ucapan: "Allahu akbar wa lillahil hamdu."

Kemudian Allah s.w.t. memuliakan ucapan itu lalu mewajibkan umat Islam untuk mengucapkannya pada hari raya Aidil Adha untuk mengikut jejak Nabi Ibrahim a.s. dan puteranya, Nabi Ismail yang sentiasa redha dan taat dalam menjalankan perintah Allah s.w.t.

Wallahualam..

Credit to: Here

Tuesday, October 23, 2012

~ Cukup cukup sudah ~

Assalamualaikum,

Cukup cukup sudah...malas buat kerja..
Cukup cukup sudah...malas buat archiving..
Cukup cukup sudah...malas buat housekeeping..data, meja, fridge magnet..
Cukup cukup sudah...malas pergi beli dapur memasak..
Cukup cukup sudah...malas pepagi nak pergi kerja..
Cukup cukup sudah...malas attend meeting..
Cukup cukup sudah...malas drive..
Cukup cukup sudah...malas keluar rumah..
Cukup cukup sudah...malas malas malas malas...

Haaa...sungguh malas tahap gaban ini orang. Sabar ja lah.

Weekend pretty cool. Received on call on Saturday morning, staying in the office for one hour and perut lapar..craving for delicious mee goreng mamak. Heading to Kulim town turning here and there.. Ahha. Jumpa pun. Alhamdulillah.

Sunday, I went to office to finish my slide presentation for Monday meeting with EU site. First one hour, being a listener for makcik Ani. Story telling problem dia. bla bla bla..yang baik dijadikan teladan yang buruk dijadikan sempadan.

Have a nice day alls..

Assalamualaikum

Saturday, October 20, 2012

~ Untuk Ayah saya ~

Assalamualaikum,

Walla..pagi Sabtu saya duk melayan Youtube. Toggle merata dan jumpa lagu ini. Ohh..sebak teringat ayah di kampung halaman. Ececece..yoolaa tue. InsyaALLAH hari Khamis depan berjumpa lagi.



Ayah bukanlah jenis mudah untuk menunjukkan kasih sayang kepada anak-anak. Namun ayah akan tunjukkan kasih sayang mereka dengan belikan kita makanan yang sedap-sedap, enak-enak, mahal-mahal (dar kebiasaan hari ayah dengan emak). Serius bagi saya, dulu kalau dapat makan buah anggur tue dah kira mewah la hari kami hari tue. Kalau dapat makan KFC hari tue, kira..waaa..ayah ada duit lebih la nie. Menjadi kebiasaannya kami, kalau hari ayah dapat gaji, mesti pergi makan nasi Ayam di Kuala Perlis. Sampaikan makcik kedai pun dah kenal kami. Sebulan sekali pasti pergi jengah ke kedai dia. Anak-anak pula mak bagi pakai baju tidor yang sama pattern cuma color saja berlainan. And saya pun baju sama dengan   Arwah Abgchaq dengan Abgchik. :)

Ini ayah saya Sjn Ahmad Hj Abdul Rani
Balik malam tue ayah pasti akan menyusuri pantai, ayah dan mak bukak tingkap kat depan, angin pantai masuk dalam kereta kami. Rule ayah: Tingkap belakang tak boleh di bukak sebab kam kecik lagi. Jadi bila balik kampung, masa nak bye-bye tok,wan kat kampung kami bukak tingkap nak bye-bye depa, time tue syookk sungguh sebab ayah tak boleh nak marah lagi masa tue. Hahahaha. Bila besar dah mula faham, bahaya kalau bukak tingkap kat belakang, mak ayah kat depan..sebab susah mak ayah nak monitor kami kat belakang. Sekarang dah fahammmmm..

Ayah juga bukanlah jenis suka marah tapi kami tahu tegasnya itu. Kami tahu apa yang boleh guna, apa yang tak boleh guna. Contohnya: Gunting ayah. Gunting tue ayah guna untuk potong misai. Gunting tue memang sedia ada di tempat yang ayah selalu letakkan. Satu hari adalah la anak yang no berapa tahh, nak main potong-potong kertas. Cari dalam laci gunting merah tak ada, jadi terus p cari gunting ayah. Gunting misai(tajam) kami p guna gunting kertas. Sure bila ayah guna semula gunting misai tue dah lain sikit performance gunting tue. Ayah akan tanya kenapa guna gunting ayah, kami semua takut nak jawab..at last ayah bgtau kenapa jangan guna gunting misai ayah tue. Guna gunting yang kami sedia guna sebelum ini. Sekarang dah fahammmmm..

Saya adalah anak favorite ayah(ofkos sebelum kelahiran anak manja mak ayah sekarang..ahha..Fuad!) Naik moto denga ayah, beli barang dengan ayah, ronda pantai dengan ayah, pergi balai dengan ayah untuk check roster ayah..saya sayang ayah. Masa tue bonding saya dengan ayah sangat rapat. Kalau orang tanya "Anak ayah ka anak mak?"..saya akan jawab "Anak ayah!". Hihihi. Sure mak baraa jaa.. Hahaha..

Ayah saya keja 8 jam 8 jam. Jadi ada ketikanya ayah akan keja malam..tinggal la kami 4 beranak dalam rumah. Paling best kalau ayah balik lunch kat rumah bawak balik over over walkie talkie. Seronok kami pun nak main-main. Kadang-kadang ayah bagi la kami pegang-pegang. Ada ketika ayah bawak balik pistol, haa..tue ayah akan letak atas bumbung almari. Tingggggggggggggi. Sekarang dah fahammmmm..



Saya ada mendengar seorang ustaz ini bercerita..Kalau kita bela, jaga ayah elok-elok.. Banyaknya pahalanya. Betapa sabarnya ayah mendidik kita..Kasih seborang ayah untuk kita..Di harap kita tak jadi anak ayah derhaka kepada ayah kita. Merungut bila menjaga mak ayah. Bapa merupakan pintu yang membawa kita ke syurga..kalau mak, syurga terletak di bawah telapak kaki mak. Mereka berdua sungguh penting dalam hidup kita tak kisah siapa saja mereka sebab kerana mereka-lah kita wujud di muka bumi ini, meramaikan makhluk di dunia ini.

Jangan pukul kucing tau..

Assalamualaikum..enjoice ur weekend.

Monday, October 15, 2012

~ Beza tak? sama sama tak? ~

Assalamualaikum,

Survey la kekonon.

Sama tak doa mak dan doa kita?

Doa Mak kalau Anak sakit:
Mak pinta pada ALLAH Taala sembuhkan sakit kita, andai nyawa beliau dapat digantikan dengan hilangnya sakit kita, mak sanggup beri nyawa beliau. Mak cakap, mak tak gembira kalau kita tiada di dunia disisinya..Mak mahu sangat kita hidup, membesar dengan mak. Mak nak sangat jaga kita even mak tak larat. Kita sungguh penting buat mak.

Doa Anak kalau Mak sakit:
Pastinya anak akan berdoa sepenuh hati agar ALLAH Taala menyembuhkan sakit mak kita. Tetapi apabila sakit mak kian worst, pasti ada anak akan berdoa agar ALLAH Taala ambil nyawa mak SEBAB tak sanggup tengok mak menderita... apakah mak sudah tidak berharga lagi pada kita sampai sanggup berdoa macam tue sekali. Sudah penat menjaga mak sakit?

Semoga kita semua taat menjaga mak kita. Ya..kita semua tak tahu apa akan berlaku pada masa akan datang, semoga kita semua dapat jaga bila mak kita sakit, dapat suami yang memahami untuk izinkan kita menjaga mak apabila mak tidak sihat.

Apa yang di idamkan, agar mak akan merasa puas hasil jagaan kita semasa beliau sakit. Mampukah kita?
Semoga kita mampu..Amiiiiiiiiiin.

Anyway: Happy birthday bgcik, Kaza. I love youu...semoga you lagi kaya rayaa..dan semestinya panjang umur, dikurniakan kesihatan yang terbaik agar dapat melaksanakan arahan-NYA. Semoga cepat-cepat dapat baby. Amiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiin..

Assalamualaikum..

Monday, October 8, 2012

~ 4years ~

Assalamualaikum,

4th
Syukur alhamdulillah Bunga Orkid at mumuyani.blogspot.com already 4years old yesterday on 7th October 2008 which is mean already 4th year I've been blogging. Bunga Orkid become part of my daily website that I should visit everyday. Sharing my bestday, lucky day, mybad dad, unhappy moment into my life and sharing my thoughts as well. Some of them I could say good to read, some of them come with crappy words as well. I'm sorry for that.

Into this blog too, I'm sharing some my traveling experienced, how happy I am while I'm away from office and how much I missed my family, friends and all my belonging that I left in Kulim and Perlis. At the moment I wrote my first entry, I didn't aspect that Bunga Orkid can stay longer like now. Eventho not every day I will blogging but I'm trying my best to write something here.

I just wish I could become blogger early than this, thus I can share, write about my uni's life, how's struggle I am during my internship period at PELSSB for 4 months. How good to stay with your sister-in-law while your brother staying to another place in Perak. How I want to going home during that time..but I enjoy my life every time with my own style!

I wish I can do better here, improving my grammar as well. Need to take English class I think. :)
I always doa, ALLAH Taala give me strength, grant a better health to my body and to all of us. InsyaALLAH. Amiiiiiiiiiiiiiin.

Assalamualaikum..

Photo credit to : here

~ Susah dan Senang ~

Assalamualaikum, Happy Monday morning peeps,

Alhamdulillah, pagi tadi ada raining sikit dan sejuk-sejuk air paip. Rasa nak bungkus diri saja tadi. Tapi azam yang kuat, semangat yang kekonon kental nak ke office seawal mungkin. Akhirnya 8.25am juga sampai cubic. Tue pun sebab duduk bersembang dengan pakcik ramah tamah kat parking kereta. Pepagi kena soalan dusshhhh "dah kawen ka dak lagi?" Uihhh..pakcik tue nasihat, "cari la pelan"..dalam hati aku cakap, nak cari cepat-cepat yang berakhlak baik..titipkan doa perlahan-lahan dalam hati..Amiiiiiiiiiiiiiiiiiin.

Bercakap pasal susang senang. Kadang-kadang kita rasa kita susah sekarang, penah dengar ustaz berceramah..katanya sekarang ALLAH Taala bagi kita susah, sebab lepas ini pasti ada kesenangan yang ALLAH Taala nak kurniakan kepada kita. Contohnya kita sesat jalan di kawasan A hari nie, sampaikan kita dah terlajak ke kawasan B. Punyalah pusing-pusing kawasan B. Kalau sesat jalan, jangan malu bertanya orang. Rupanya dah terlajak and orang tue pun guide kita ke macam mana nak cari Kawasan A. Alhamdulillah, akhirnya kita sampai juga di Kawasan A. Rupanya bulan depan kita ada urusan di Kawasan B, jadiiii mudah sekali mencari tempat yang kita ingin tuju di Kawasan B tersebut. ALLAH Taala susahkan kita dahulu dan permudahkan kita kemudianya... bak kata orang putih, there's a rainbow always after the rain. Always?? Not pretty sure.  :)

Jadi selalulah berdoa agar di permudahkan segala urusan seharian kita dan cuba sedaya mungkin untuk permudahkan urusan orang lain juga. Jangan pentingkan diri sendiri, pikir diri sendiri saja. Sama juga bila kita makan, ingatlah orang belakang sama, jangan semua ayam lagi-lagi part yang kita suka kita kaut semua dalam pinggan kita walaupun saat itu makanan itu adalah favourite kita seumur hidup sekalipun!

Banyak benda kita patut belajar dari orang tua kita. Pasal menabung, pasal jaga hati pihak lain, pasal nak jaga diri dan macam-macam lagi. Kadang-kala apa yang kita buat tak ada benefit pun untuk diri kita, tapi ada benefit untuk orang lain. Benda ini sungguh susah untuk aku lalukan buat masa ini. Haaaa..

Happy working all..

Assalamualaikum..

Photo credit to : here

Sunday, October 7, 2012

~ Kita pelu besyukur.. Alhamdulillah ~

Assalamualaikum dan salam se-Malaysia,

Still coughing right now and today mum provide me some jeruk made by herself. Hooo..our neighbor want to renovate her house and she decided to cut off the mangoes tree. Yippi! She gave some of the delicious mangoes to mum and straight away mum kupas-kupas and make it as jeruk. I'm not really sure whether I can eat this jeruk or not, but then since mum gave me one medium tupperware which is that mean I can eat them all-while-im-so-hungry.

Yesterday she terjah me in Kulim with my youngest brother. And she decided to stay here at least for 2 nights. Her motivation is to monitor my fever, flu and coughing. After get granted from my dad, she come over to Kulim by BUS! Oh mum, I know you're not really fit yet, why you are so keen to visit me. She want to see me with her eyes itself, then it's OK for her. My house condition not like other house with tv-meletops, my room at upstairs and she unable to climb the ladder. Tingggg! How about just going home, Perlis and tomorrow meet the doctor and see what he gonna said about my condition. Actually I'm recovering already but then just a bit coughing that make mum worried. Huuuuhuuuuuuu. Alhamdulillah..doctor said I'm OK and nothing to worry off. Alhamdulillah syukur.

I hope mum will feel relieved and I want to finish antibiotic asap. Yeaaa.this time I have to take antibiotic too. :(

I do praying all of us stay healthy and be positive everytime. Myself, last week was the most stressful..so many things to be completed and I'm not feeling happy too..to recover this, I bought new perfume.. Guess what? I want to feel wild on summer..oh yeay!

Tajuk yang tiada kena mengena langsung. Hehh.

Assalamualaikum and enjoy working tomorrow..let's start Monday bluess together..noww...

Tuesday, October 2, 2012

~ Pening kepala ~

Assalamualaikum,

Hoooooo..I've made appointment with Toyota service today actually plan to do it yesterday but then I re-schedule it to today. But but but gara-gara wrong timing, have to change to another date. Hahaha. Nextimer tak payah nak gagah-gagah nak service during weekdays. Payah! Jauh! Semua ada..

Do it during weekend but what I have to do is waiting for 2hrs while the technicians doing all the checking on my Gaius. I know I know, it's already delayed for 2000km. Haha. Ayah already warning me, do not ever delay it again because it will effecting engine performance..bla bla bla bla.. Yes dad, I'm trying my best to service it on time. InsyaALLAH.

Pity Gaius..pity myself..

Oh ya..Happy birthday Intan Putrajaya! Long time no see you la dear..Ucapan sama macam dalam sms tadi.

Enjoice ur night..I already had my bun. Alhamdulilah.

Monday, October 1, 2012

~ Oktoberr dahhh ~

Assalamualaikum,

Yooo..dah Oktober pun untuk tahun 2012. Sat ja weis..usia aku pun dah injak ke 29tahun 1 bulan hari ini. Kalau 29 tahun yang lalu, mak aku masih dalam sesi berpantang tatkala ini. mak aku melahirkan aku di usia beliau 28 tahun. uihh..penat aihhh..

Hari ini perasaan pergi ke keja adalah biasa-biasa saja. Rasa nak amik MC pun ada cuma tak sampai percentage yang tinggi, hanya dalam 10% sebab aku ada agenda lain nak buat dengan MC ini nanti. Gerak dari bumi Perlis seawal 6.30am dan cubaan untuk sampai ke Kulim seawal 8.30am meleset sama sekali. Aku sampai 8.20am. ahahaha. and and and..of course I'm calling my mum around 8.45am..kekonon aku tak speeding la. Tapi memang aku tak speeding pun. My luck today which is cuaca tak panas, kereta pun kurang busy dan aku plg laju pun 110km/j saja. Average is 100km/j sebab aku dengar cakap mak aku jangan bawak laju. Tapi sebab traffic lancar, tiada kesesakan..jadi aku pun berjaya sampai awai plus aku ada touch n go..so aku go fast laa. :)

Keja aku banyak, keja aku banyak...tapi buatnya tak bersungguh hari nie. Mungkin sebab MOnday and boss aku awal-awal mai tanya about my meeting last week. Blurr weii pepagi dah kena terjah. Dah la suara aku sexy pagi ini akibat batuk and flu yang tak lega lagi. Ini pun masih berkahak. Yang best demam kali nie, aku tak makan antibiotic. Yaaaaaaaaay! Aku mengamalkan minum air masak yang super banyak masa di rumah. Berkesan..memang air masak sungguh berkesan untuk coooling our body yang sedang heated inside.

Lunch sungguh dinantikan dan aku lunch dengan mummy-to-be, Meen with Kak Sobah. Keluar dengan ibu dan bakal ibu ini, tajuk perbualan haruslah berkisar pasal anak-anak, baby-baby tak kurang juga pasal budget 2013 yang diumumkan oleh PM pada Jumaat yang lalu. Aku duk seat belakang hanya mendengar saja..so far Samurai burger biasa-biasa saja. Untuk mereka yang sukakan kepedasan, mungkin burger ini kurang ummppp di mulut mereka, tapi bagi aku. best saja. Tak pedas jadi tak perlu aku gagah-gagah nak sulam minum air Milo panas lantas perut aku akan kurang muncitnya. Hihihihi.

Akibat dari balik Perlis makan seperti Maharani, jadi pemakanan di Kulim adalah seperti hamba sahaya saja. Aku nak control makan dan penjimatan tahap maksimum sebab aku nak beli kasut sukan untuk aku ber-marathon di Penang Bridge pada bulan November nanti. Tue la tamak haloba sangat, orang amik 20km aku pun nak amik juga, walhal hari tue StarWalk 10km pun dah macam jalan dari Perlis ke Johor. Jadi aku mempunyai perancangan yang jitu untuk ke arah meningkatkan stamina badan. Mula-mula harus kawal pemakanan. BUt haven't decide when I wanna to start it. As for now, I put it on HOLD. Waiting my proper sport shoes dulu yaa..

Penangan budget 2013, perihal pembayaran PTPTN. Banyak juga kerajaan concerns tapi masaelahnya, untuk aku tiada apa. NULL! Apahal PM? Untuk golongan macam aku nie tak ada apa-apa kaa? Penat laa macam nie. Menggalakkan beli iphone adalah. Orang swasta rugi, penjawat awam untung aku tak kisah, yang penting sekarang di mana keadilan untuk semua pihak? Aku pengguna minyak, turunkan harga minyak boleh tak supaya lagi boleh tiap minggu aku dapat tatap wajah ayahanda bonda aku. Juga toll sekali tauu..1 lagi aku teringin nak beli rumah, cakap budget 2013 harga rumah nak turunkan, aku nak tengok sikit banyak mana nak turun. Kalau macam tue juga aku tengok, so tengoklah apa aku nak vote dalam election nanti.

Anda ingat, anda dapat..

Assalamualaikum..

Aku nak habiskan roti Damiral ini. Sedapnya..Nak kemas baju yang bawak dari Perlis, aku tangguhkan kepada hari esok.

Sunday, September 30, 2012

~ Dasar anak order! ~

Assalamualaikum,

"Dasar anakkkkk! Hang tau order saja. Buat sendiri tak nak!" *Hahaha. ini hanya dialog liar*.

Pulangnya ibu dari 1 menyuarat tergempar di dewan sukaramai taman tadi, ibu lantas bertanya mahu makan apa. Oh tipu. Sebenarnya si anak yang bertanyakan ibu dahulu, apakah menu makan malam kita hari ini? Anak yang menggelupur kelaporan sebab hari ini ayah keja balik dekat pukul 4.30pm so tak ada hint hint pisang goreng. AKhirnya petang tadi aku kelaparan, aku merajinkan diri menarik-narik pintu cabinet mak aku cari apa benda untuk di makan. Ada tepung kek, ada beras pulut, ada beras nasi jenama Jasmine, ada mixer, ada minyak matahari jenama Naturells. Tapi akhirnya aku jumpa apa yang aku mahu.. Megi cup perisa kari..lantas aku bukak fridge ada blueberry cheese cake yang aku dapat sempena bulan birthday aku. Thank SB!

Aku sluuurppp megi cawan sambil berimaginasi yang aku sedang berada di bumi Melbourne. Sebab last makan megi cawan meletops ini semasa di rumah Maksu Shima di Clayton. :)
Sambil slurrrrppp aku duk pulun tengok ikan paus di China @Discovery Channel.

Ohhh..sebenarnya menu malam ini adalah bihun kuah. Di mana plan asal adalah bihun goreng tetapi sebab dah lama tak makan bihun kuah, jadi buatlah bihun kuah. Yaaay! Tapi carrot and cauliflower pula tak ada. Sebab pulun nak makan, usai solat Maghrib aku start Gaius and mak aku lari pecut masuk kereta dan duduk sebelah aku. Kami pergi mencari benda-benda yang tiada itu. Asalnya dua tue saja tak ada, sekali buat itu saja, aku beli sabun mandi antabax sekali yang paling murah di pasaraya Mutiara Ambar, kendian ke kedai tabib Cina dan kendian mak aku ajak masuk 7E. Sejak dah ada 7E kat Simpang 4 nie, mak aku pun dah pandia ayaq slurpee tue. Ini adik aku dengan cousin aku la kejanya. Kalau p 7E saja sure nak pow slurpee tue.

Balik-balik dari membeli barang, kami berdua pumpang-pumpang kat dapor. And of course Master Chef Merah yang masak, aku tukang potong sayur, dan barang-barang hiasan di atas bihun rebus tue nanti. Sambil tonton Master Chef Malaysia musim ke-2, so feefiiiling macam berada di dapur MasterChef la dengan pantry terbuka..of course terbuka, kalau duk buat bagi 2 minit mana dan mak aku nak cekau bahan apa nak suruh aku potongkan. Hihihi.

Che Lah ini manja betul lah..suka tengok ngaga-ngada dia tue. :|
Oklah allz, aku mahu concentrate tonton Masterchef musim ke-2 nie. Kukus grill panggang!

Happy working tomorrow ya.. harapnya besok aku tak ada nak mebai-mebai sebab for sure mak aku akan kerah bangun seawal 4.30am, then di office besok ada harapan aku mengantuk kat cubic aku.

Assalamualaikum.. :)

Besok dah Oktober kan..cepatnya masa berlalu...bermulalah new fiscal year for my company 2012/2013..

~ Nak datang rumah? ~

Assalamualaikum..

Baru lepas makan nasi putih + sambal udang + ayam masak kicap + air teh = KENYANG sambil melayan Melodi dan penyudahnya mak suruh makan ubat demam. Ini pun duk batuk-batuk dengan kahak dah banyak. **Sorry kotor pulak**

Semalam anak angkat mak aku datang sebab demo nak konvo kat UNIMAP pagi ini. Mak aku super power dapat info dalaman di mana mama kepada Hafiz tue baru lepas operate mata a week before Ramadan yang lalu. HaHaHa, of kos la hafiz yang bagitau kat mak aku. Mak aku mana ada kuasa tilik meninik nie. Mereka datang dalam 14 orang. Alhamdulillah muat la dengan ruangan rumah comel keluarga i.

Sebab mama Hafiz ini baru lepas operate, masa tue mak aku dah habis masak..tup tup mak aku keluarkan 1 periuk. Rupanya nak masak 1 lagi dish untuk orang operate. Tengok rajin betul mak aku. Ikhlas dalam melayani tetamu. Aku patut belajar lagi part ini. So far, depa malam tadi tak la makan banyak sangat. Lagi-lagi tengok badan memasing kurus memang jenis tak makan banyak. Penat tauu i dok potong-potong bawang segala bagai. Tapi itu di hidangan anak dara, hidangan mak-mak, ayah-ayah dan mereka yang berkeluarga, memang licin la. Nasib baik i dah makan awal lagi..sebab i nak maka ubat kan after Maghrib.

Memang ramai semalam, jauh dari Terengganu dan jauh lagi dari Sarawak. Makan-makan di rumah aku malam tadi merupakan tempat pertemuan keluarga Hafiz dan keluarga gf dia, Amy. HaHaHa. Pandai nooo..
Taniah both. Datanglah lagi ke Perlis yaa..jangan serik dengan suhu panas di sini. Kalau nak kulit lagi tan, mai la sini selalu.

Semoga berjaya dalam hidup, nak makan nasi minyak nanti jangan lupa jemput kami di Perlis ini. Boleh la aku terjah Terengganu lagi. Last ke Terengganu pun masa w-day Yuzi. Ada juga keluarga yang baik-baik di Terengganu yang aku kenali..Alhamdulillah..at least tak semua warga negeri tue berhati...errm..jawab dowhh.

Assalamualaikum..

SESAL: Malam tadi tak ambil gambar pun. Dah reramai terjah kan.

Saturday, September 29, 2012

~ Apa yang best bila balik kampung? ~

Assalamualaikum,

Iya..minggu ini saya pulang ke kampung halaman lagi. Last week saya tidak pulang sebab ada agenda lain kat Penang. HoHoHo..

Apa yang best bila balik ke kampung halaman?

Oh..saya nyatakan yang kurang best dulu, di mana saya kena drive menyusuri highway demi mencium tangan dan belaga pipi dengan ayahanda bonda. Hanya dengan ayahanda sahaja saya berani berlaga pipi, lepas ini suami saya pula. Hehh.

Berbalik kepada soalan....

1. Yang best saya boleh mandi dengan puas di mana shower gel dalam toilet rumah sewa saya pun dah habis. Sampai ke tahap aku korek sabun-sabun free hotel yang sempat aku rembat time kat Hatyai dulu.

2. Sampai saja rumah malam itu, terus mak jamu nasi sambal udang, sayur campur. Dengan nasi yang limited saya ratah saja udang yang lebihan itu.

3. Makan nasi 3 kali sehari. Breakfast kalau tak nasi lemak, sure nasi tomato yang superr sodap. Then lunch makan nasi and ofcourse malam makan nasi lagi. Kalau di Kulim saya akan pekin duit untuk makan semewah itu. Tak mampu aku nak beli udang besar kat Hussain Nasi Kandar Giant Kulim mahupun membeli sotong. Hanya mampu ayam tandori saja.

4. Ishh..pukul 2 dah, rasa nak makan pisang goreng sedap kat market laaa...then tup tup dengar bunyi moto di start...ouch! Ayah keluar rupanya..dan dalam 10mins kemudian..naahhh 1 plastik pisang goreng sedap itu.

5. Makan ikan fresh. Haaaa..ada rezeki leh makan ikan yang ayah saya tangkap. Itu sungguh nikmat.

6. Bermalasan susuka hati. Ini memang terjadi jua di Kulim, tapi di sini bermalasan ada makanan untuk di telan, di Kulim kalau bermalasan, memang kelaparan tahap gorrila la jawabnya.

7. Belajar potong sayur dari Top Chef Merah. Hahaha. Kerjaya potong sayur, kopek kulit bawang adalah kepakaran saya. Cuba bagi ayam sekoq, ikan 2 ekoq..jawabnya mak aku akan dapat semua bahan-bahan itu lunyai la di belanga. HoHoHo.

Ofcorse la tak semeriah buih macam dalam gambar di atas.

8. Home made teh ais (kalau masa saya tak demam) dan teh panas (time saya demam macam sekarang). Bukan cap lipton tapi cap Trektor. Cap ini lebih sedap dari Teh 888.

9. Buleh seronok2 pakai SK2. Tak payah pakai sunblock bagai, compact powder bagai sebab aku duk dalam rumah saja.

Itu saja untuk saya rungkaikan buat masa ini. Mostly it's about thaaaaa fooods. HaHaHa.

Happy weekenders peeps. Assalamualaikum..

pssss: Tiba-tiba ada rombongan nak terjah rumah aku malam ini. Not really short notice since mum dad dah tahu pun. So aku haruslah buat-buat rajin tolong mak aku memasak sejak pukul 5pm td. Aku belum reaady!

Photo credit to : Here

Thursday, September 27, 2012

~ Mengira rambut putihku ~

Assalamualaikum,

Usia menginjak ke tua dan rambut pun semakin berwarna-warni. PERINGATAN TEGAS: AKU BUKAN MEWARNAKAN RAMBUT AKU tetapi kurniaan ALLAH TAALA yang menganugerahkan rambut putih di kulit kepala aku ini. Alhamdulillah..tak lama lagi sekepala color putih nak challenge color rambut ayah aku. Harr harrr harrr. Sebenarnya ini bukan perkara baru bagi aku, sejak sekolah rendah lagi aku dah memiliki rambut putih ini, jadi tak hairan pun kalau sekarang semakin ada. Cuma masa kecil-kecil dulu jahil, aku p cabut. Nak kata gatal, tak gatal tapi gatal tangan p cabut. Genetik rambut putih ini aku warisi dari keluarga side ayah aku. Arwah Nenek Minah aku dan ayah aku memang rambut super putih. Arwah Nenek Minah lagi laa, cantik rambutnya di sangul kemas kembung. Arwah sungguh pembersih, pengemas, perajin dan segalanya pe pe pe..tapi cucunda Arwah sungguh me me me..memalas!

Seingat aku, rasanya macam tak sampai 5 tahun aku nampak rambut ayah aku hitam, selebihnya aku nampak putih saja. Jadi makanya, anak-anak aku pun macam ini la rasanya..tengok rambut putih ibu saja. Harrr harrr harrr. Syokk wooo, pepagi time duk gosok gigi, selak-selak rambut, cari rambut putih...dah lama tak jumpa jadi once jumpa rasa macam syookkk yang ntah apa-apa..sebab bagi aku cantik rambut putih ini. Hihihi. And aku tak berkenan kalau nak inaikan..bagi aku buat masa ini tak sesuai la nak inaikan sebab terjadi kat ayah aku. Mak aku inaikan rambut dia then bilamana inai dah nak habis color rambut ayah aku dah jadi macam letak pewarna perang pulat. Menyampahh macam tengok Dato' M.Daud Kilau jadinya..cuma ayah aku tak geleng pinggul ja ala-ala Dato' tue saja.

Uban bukan menampakkan ketua-an, tapi menampakkan kematangan yang bersedia untuk menghadapi hari tua. :)



Apakah Hukum Mencabut Uban?

Oleh : Shibli
Ramai manusia zaman sekarang sangat suka mencabut uban atau rambut yang sudah menjadi warna keputihan tanpa mengetahui hukumnya. Ramai juga yang tidak tahu langsung tentang hukum mencabut uban. Dengan sedikit rujukan dan kajian, saya sediakan jawapannya di bawah ini.

"Janganlah engkau semua mencabuti uban, sebab uban itu adalah merupakan cahaya seorang Muslim pada hari kiamat." Hadis hasan yang diriwayatkan oleh Imam-imam Abu Dawud dan Termidzi serta Nasa'i dengan isnad-isnad yang bagus. Imam Termidzi mengatakan bahwa ini adalah Hadis hasan.

Jawapan Tambahan :

Makruh mencabut uban ataupun janggut yang beruban dan makruh membakarnya dengan api ataupun sebagainya supaya nampak seperti orang yang sudah tua. (Mughni al-Muhtaj, kitab al-udhiyyah fasal fi al-aqiqah: 4/374)

Larangan mencabut uban ini telah disebutkan dalam hadis daripada ‘Amr bin Syu‘aib daripada ayahnya daripada neneknya berkata yang maksudnya :

“Sesungguhnya Nabi Shallallahu ‘alaihi wasallam melarang daripada mencabut uban (kepala atau janggut) dan Baginda bersabda: “Sesungguhnya uban itu cahaya orang muslim.”
(Hadis riwayat at-Tirmidzi)
Hadis yang lain, daripada ‘Amr bin Syu‘aib daripada ayahnya daripada neneknya berkata yang maksudnya :

Maksudnya: “Bersabda Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam: “Jangan kamu cabut uban. Tiada daripada seorang muslim beruban dengan satu uban di dalam Islam, berkata Musaddad (periwayat) daripada Sufyan: “Melainkan bagi uban itu cahaya di hari qiamat.” Sementara katanya (periwayat) dalam hadis Yahya: “Melainkan Allah menulis baginya dengan sehelai uban itu satu kebajikan dan menggugurkan daripadanya (orang itu) dengan sehelai uban itu satu kesalahan.”
(Hadis riwayat Abu Daud).


Nota : Oleh itu seelok-eloknya tidak perlu lah anda mencabut uban :)

Wallahualam..

Article credited to: here
Photo credited to: Here

Monday, September 24, 2012

~ Happy birthday Adik Comel ~

Assalamualaikum,

Khas nak ucapakan selamat hari lahir yang ke-19 kepada adik comel saya pada 23-Sept. Ucapan ikhlas dan jujur dari kakak sebagai menggantikan hadiah yang di inginkan. Ooo..meaning bgcik bagi hadiah in advance la. Tak apa, kakak bag hadiah hujung-hujung tahun laa dengan harapan bonus berjuata-juta lemon. Pasrah sebab macam akan dapat C. Huhuhu.

Semoga panjang umur..Fuad..
Pepagi ahad tengok FB, and terus inform mak aku. Mak ada call, tapi budak kecik nie tak jawab rasanya. Hahaha. Ayah ada sms. At the end, kemarin sebelum aku balik, budak comel ini call ayah mintak RM30 lagi. Uishh hang nie, banyak benor guna duit kan. Kami dulu tak macam nie pun. Rasanya sebulan saja mak ayah aku bg dia 100-150. Banyak wooihh..tue hanya untuk makan, topup phone, tix bus balik Perlis saja tau. Memang mewaah!

Semoga menjadi anak yang soleh, dengar cakap mak ayah. Dan adik-beradik yang terbaik dunia akhirat. Amiiiiiiiiiiin..

Monday, September 10, 2012

~ Kita tidak tahu bila.. ~

Assalamualaikum, salam sejahtera, :)

Alhamdulillah syukur di panjangkan usia dari-NYA dengan bertambahnya 1 lagi tahun untuk umur tua aku. Dah masuk 29 tahun pun pada 1hb hari tue. Perasaan? Ermmm..gembira, syukur, takut pun ada, risau pun ada. Macam-macam ada la rasanya. Cuma macam mana nak hadapi tue semua, bergantung pada diri kita sendiri. Kalau BMW, semakin tinggi series-nya, semakin mahal..kalau kita sebagai insan biasa ini untuk memahalkan diri haruslah bersiap sedia untuk menghadapi YANG MAHA ESA pada suatu ketika yang kita sendiri tidak tahu bila.

Aku baru saja sampai dari KL nie. Once in the blue moon in KL..wow! Bestnyaa...jumpa kawan-kawan and hari-hari terpandang KLCC. Iya-iya, orang yang stay kat KL dah tak larat nak pandang KLCC kan, aku anak orang kampung semestinya rasa bangga tgk twin tower tue. Tadi pun masa otw to Pudu, aku dengan SIL memasing duk memuji KLCC while our driver a.k.a Abgcik aku duk cakap biasa ja. Maybe di mulut dia saja. Siapalah yang tak impress tgk KLCC kan and memang bernas idea Tun M. untuk bina such a mega building in KL.

Tadi dalam bus, aku busy sms dengan kawan sek rendah aku. SMS saja buat masa nie, nak whatsapps pun tak ada lagi phone mcm tue. Kami bercakap pasal macam-macam. Antaranya memohon maaf sesama kawan-kawan. Iya benar, kita semua tak tahu bila akhir umur kita. Jadi sementara ada waktu, jangan kita 'bertagak-tagak' bak kata orang Kedah, terus saja mohon maaf dari kawan yang kita rasa ada buat salah tue. Lantas aku terus sms kawan aku nan sorang ini. Iya, dia tiada salah denga aku tapi dia ada salah dengan kawan aku. Kalau berjumpa, sure kisah tue akan kami cakap, bbla bla bla bla..aku hanya penambah aroma kebencian kawan baik aku nie kepada kawan yang sorang itu. Jadi terus aku sms kawan yang sorang itu. Tapi sampai sekarang masih belum dia tak reply lagi. Mungkin tengah tunggu line clear kot baru nak reply. Aku harap dia akan reply, and kawan baik aku cakap, tak apa..aku dah mohon maaf, just tunggu dia reply saja saja.

Semoga dia akan reply, aku berdoa..

Tak kurang juga ada seorang kawan yang penah wujud dalam hidup aku, last time aku jumpa dia, dia cakap dia datang ke mumuyani.blogspot ini. Dan kalau dia masih baca pun, aku nak bgtau kat dia, aku dah maafkan salah silap dia kat aku. Kalau tak baca pun tak apa, aku dah maafkan dia pun. Sebagai orang Islam, untuk apalah sangat kita berdendam sesama kita. Tiada untungnya..Aku mendoakan yang terbaik untuk semuanya..

Kita memaafkan orang yang penah buat salah pada kita, insyaALLAH orang yang kita penah buat mereka merana atas tindakan kita juga akan memaafkan kita. Semuanya dengan izin DIA. :)

Oleh itu, kalau kita rasa nak minta maaf dari orang yang kita penah buat salah padanya, teruskan minta..jangan di simpan-simpan sebab kita tak tahu bila kita akan habis umur ini. Ada kesempatan, terus minta..lagi bagus direct face-to-face or give them a call. InsyaALLAH silaturrahim yang terputus akan terjalin kembali..

Sedangkan Nabi Muhammad SAW kekasih ALLAH yang tinggi darjatnya pun memaafkan umat, inikan kita insan biasa di muka bumi ini. Jom mulai hari ini kita jadi pemaaf. Aku ingatkan diri aku dan semua kawan-kawan yang baca ini juga. Semoga dengan ini hati kita akan menjadi lebih tengan dan hidup seharian dengan penuh keredhoan atas apa yang terjadi pada diri kita. Amiiiin.

Happy working tomorrow peeps. Assalamualaikum and enjoy ur Monday blueess ya. Hihihi.

Photo credit to : Here

Friday, August 31, 2012

~ Selamat Hari Kemerdekaan Malaysia ke-55 ~

Assalamualaikum dan salam kemerdekaan,

MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA!!!

Alhamdulillah tahun ini genap sudah 55 tahun Tanah Melayu bebas dari penjajah. Dan genap 29 tahun yang lalu, masa ini juga mak aku tengah sakit menunggu masa untuk melahirkan aku. Hihihi.

Keadaan Malaysia yang semakin pesat dan membangun di mana kita bukan lagi sedang meniarap atas tertatih untuk membangun tapi kita sedang berlari untuk pesat membangun. Banyak bangunan tinggi terbina yang melambangkan identiti setiap syarikat itu sendiri.

Bagi diri saya pula, rakyat Malaysia sendiri yang datang dengan pelbagai warna kulit dan bangsa. Berbezaanya kita, tapi semangat kekitaan begitu penting  demi mengekalkan keamanan yang ada sekarang ini. Kepada anasir yang cuba untuk memecah-belahkan perpaduan yang sedia ada sekarang ini, anda haruslah beringat sama sekali. Perpaduan yang telah berpuluh tahun di pupuk ini bukan senang dipecahkan bentengnya. Ingat itu!

Aku sempat membuka Google Malaysia pagi ini. Nice! Ada bunga raya di tengah-tengah logo Google itu sendiri. Bunga raya bunga kebangsaan kita.
Google Malaysia pada 31-Aug 2012
Walaupun aku tidak bersama-sama lautan manusia di Dataran Merdeka mahupun di Stadium Kangar, tapi perasaan cinta negara tidak pernah pudar dalam diri aku. Malaysia tanah tumpah darah aku dan darah kita semua. :)

Seronok long weekend tapi yang penting apa yang kita dapat rasai dan hadirkan dalama diri sempena hari kemerdekaan pada tahun ini.

Take care all. Assalamualaikum.

Thursday, August 23, 2012

~ 2nd last Kodok mahu ... ~

Assalamualaikum,

Esok saya akan bergerak ke Seremban untuk bersama-sama memeriahkan majlis perkahwinan Zati dan Azam. Maaf saya tidak dapat bersama-sama untuk melihat kegembiraan Zati selepas Azam melafazkan akad nikah. Perhaps masa itu saya masih lagi bersesakan di jalan raya atas bas. Saya mendoakan majlis akan berjalan dengan lancar dan malam besok boleh la tolong apa yang patut. InsyaALLAH.

Perasaan saya, ofkos gembira sebab akhirnya Zati pun ketemu jodoh dengan pilihan hatinya. Saya gembira melihat kawan-kawan saya berbahagia bersama keluarga memasing. Dan saya, masih gembira seperti sekarang..to be a righteous woman so that can attain Jannah with married or not. And of course I keep my doa that one day I can be with my husband. InsyaALLAH.. Aamin. ALLAH Taala know the best for us, what I can do  - prepared myself.

Today after office, saya akan gerak pulang ke kampung halaman dan besok bersedia untuk menaiki bus ke N9. Hari Sabtu sendiri saya akan bergerak pulang ke kampung halaman dengan tidak mahu menunggu lagi sebab saya harus berhari-raya dengan abgcik dan kakak ipar saya pula. Di harap Zati faham the reason why I don't want to stay longer.

Saya akan prepare mental and physical semasa saya di Seremban nanti. InsyaALLAH. Selamat berhari raya untuk semua. Hati-hati di jalan raya..

Assalamualaikum. :)


Wednesday, August 22, 2012

~ Kembali ke fitrah ~

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Alhamdulillah. Tahun ini dapat lagi menyambut lebaran dengan serba sederhana untuk kami sekeluarga. Last minutes aku pergi mencari baju raya dengan Kak Aziyah. Dengan penuh gigih dan pulun aku merayu pada boss untuk pulang seawal 3.30pm pada hari Jumaat tapi pukul 3.05pm aku dan mula menapak ke kereta. Around 5.45pm aku selamat sampai rumah Tok aku di Kuala Jerlun. Menanti untuk berbuka puasa dengan penuh sabar dan bersyukur dengan rezeki yang ALLAH Taala limpahkan untuk kami semua. Hari akhir Ramadan, Wa (abg ipar mak aku) kembali kerahmatullah atas sakit tua. Arwah meninggal di depan mata aku sendiri di mana mata aku memang asyik terpandang muka dan dada (Arwah tidak memakai baju). Tiba-tiba dada Arwah berhenti dan kami semua panic. Cucu-cucu Arwah baju saja berhenti membaca Al-Quran,lantas Chu aku mengajar Arwah mengucap and tiba-tiba  Arwah bernafas semula. Dalam 10mins selepas itu, Arwah pergi meninggalkan kami, pergi mengadap MAHA PENCIPTA sekalian makhluk di alam ini, bertemua YANG MAHA ESA. Al-Fatihah..aku doakan Arwah ditempatkan bersama orang-orang beriman lagi dikasihi-NYA. Aamin..

Kembali ke fitrah. Zakat fitrah pada tahun ini ayah aku sendiri bayarkan kepada amil di masjid. Selalunya tiap tahun aku yang akan pergi mengadap tok guru mengaji untuk bayarkan zakat fitrah untuk aku dan adik aku. Saban tahun buat, tapi tahun ini sebab ada kekalutan, jadi awal-awal lagi ayah dah settle kan. Cuma aku menyusul dengan duit raya saja pada Mak Ah tahun ini. Alhamdulillah.

Aku berdoa sesuci diri kita semua yang boleh di anggap seperti bayi baru lahir, suci dari dosa-dosa sepanjang tahun lepas. Setelah kita pohon keampunan dari ALLAH Taala dan mohon maaf sesama kita, di harap hidup kita lebih diberkati-NYA dan dapat teruskan hidup dengan rasa tenang hati dalam process untuk kita semua menjadi yang lebih baik dari tahun sebelumnya. InsyaALLAH. Berazam untuk menjadi umat yang mengikuti dan menjalani cara hidup Mukmin sejati yang perlu kita utamakan.. azam..azam!

Pada 1 Syawal, kami merayakan dengan serba sederhana dan aku di rumah Perlis tak kurang terima kunjungan yang tidak putus setelah usai solat sunat hari raya. Jiran tetangga bertali arus datang berkunjung untuk melawat mak aku yang baru selesai operate dalam  2 minggu yang lalu. Semua yang tak ada kesempatan melawat masa mak di PMC datang juga dalam kekalutan memasing untuk melayan tetamu yang datang di rumah masing-masing. 



Here is some picca:





Gambar beraya di kampung tak download lagi..itu lagi meriah kebabooommm..

Hari pertama bekerja pada hari raya ke-4 adalah sungguh tidak gembira. Ada 4 orang Melayu yang datang bekerja. Aku tak pasti kenapa mereka pun gigih bekerja..semuanya ada sebab tersendiri..

Happy working and selamat kembali bertugas kepada diri sendiri. :)
Assalamualaikum..

Wednesday, August 15, 2012

~ Saya tahu dah kenapa.. ~

Assalamualaikum,

Sesi pencarian baju raya memang giat saya lalukan. Akan tetapi tiada satu pun yang betul-betul menarik hati saya. Ada ja kekurangan baju tersebut di mata saya. Maafkan saya baju-baju semua. Tahun ini saya tidak membeli-belah dengan keluarga saya kerana emak saya kurang sihat. Jadi, tiada pendapat dari emak saya membuatkan saya canggung untuk membuat pilihan. Selalunya emak ada bersama-sama memberi buah pendapat. Ayah ada juga kadang-kadang. Most of the time, emak saya yang mempengaruhi warna pakaian saya.

Jadi sesi pencarian akan saya teruskan pada petang Jumaat ini. Di doakan perjalanan pulang saya ke Kuala Jerlun (kampung ayah dan emak saya) akan berjalan dengan lancar. Saya berdoa semoga boss saya memberi izin untuk saya pulang ke rumah seawal 3.30pm. :)

Saya merancang untuk pergi ke office awal pada pagi Jumaat itu dan saya ingin bekerja dengan tekun supaya tiada kerja saya yang terbengkalai. Kepada semua PI,PTE,UPS tolong faham, saya mahu pulang awal demi mengurangkan kesesakan di jalanraya. Jasa baik dan toleransi anda semua amat saya hargai.

Perasaan saya tika ini, ermm..saya tak sabar nak berhari raya dan saya juga risau dengan baju raya saya juga dengan tiket bus saya menuju ke Seremban pada hari Khamis atau hari Jumaat selepas raya. Tikt flight pulang ke Alor Star sudah saya beli, cuma tiket untuk ke Seremban masih samar. Saya mendoakan adalah bus untuk saya ke sana. Saya target bus siang, hari cerah dan terang di harap semuanya akan berjalan lancar..insyaALLAH.

Ramadan hanya tinggal 3 hari sahaja lagi. Sayu pun ada, gembira pun ada. Semuanya ada. Apa yang penting, nikmat dan faedah pahala yang kita dapat dari segala amalan yang telah kita lakukan di bulan yang mulia ini. InsyaALLAH. Misi saya masih diteruskan hingga ke akhir Ramadan. Semoga kita semua beroleh syafaat dari-NYA. Aamiiin..

Assalamualaikum.. :)

Tuesday, August 14, 2012

~ Banyak sungguh pintu untuk ke cubicle ~

Assalamualaikum, Guten Morgen!

Ini bukan mengeluh tapi nak bagitau sungguh banyak pintu untuk saya buka sebelum sampai di office saya. Mooooooooooooore than 4 pintu rintangan api yang harus saya tarik/tolak. Muscle di lengan saya, usahlah di persoalkan, kurang sikit dari Dato' Malek Noor saja. Hihi. Kidding.
Photo credit to: Here

Pintu-pintunya adalah:
1. Pintu Gaius saya.
2. Pintu rintangan api-1 from shoe locker to lift or kalau rajin naik tangga.
3. Pintu rintangan api-2 untuk menapak dengan tangga ke Level3- ini kalau pepagi selalunya saya akan menggunakan lift aja.
4. Pintu rintangan api-3 apabila habis menapak untuk ke fab lobby.
5. Pintu rintangan api-4 daripada fab lobby ke laluan tepi.
6. Pintu rintangan api-5 menuju ke bridge
7. Pintu rintangan api-6 daripada bridge menuju ke ruangan untuk tangga.
8. Pintu rintangan api-7 daripada ruangan tangga menuhju ke ruangan untuk bertemu pintu masuk office.
9. Pintu rintangan api-8 finally pintu menuju ke office saya.

See, terbilang kan pintu-pintu rintangan api di office saya. Saya sendiri kadang-kadang naik 'mebai' dengan pintu-pintu ini semua. Ada pintu yang berat, ada yang kurang berat dan walau apapun, ianya still memerlukan kudrat tenaga yang super tinggi dari saya.
Our Chips in My Kad
Saya tahu, itu untuk keselamatan juga lagi-lagi kilang saya merupakan pengeluar microchips untuk kad pengenalan baru anda semua. :)

Happy working peeps! Assalamualaikum.

Monday, August 13, 2012

~ Alhamdulillah. She getting better ~

Assalamualaikum,

Mum already discharged last Friday. Stayed for 5D4N in Putra Medical Centre Alor Star, Kedah.
After 2days investigation by Doc Ng, finally we know what is the problem which is there's a stone in her gallbladder. Doc advice for surgery to take out the both stones and gallbladder. While duk ding dong ding dong whether insurance will cover or not, we decided to pay by ourselves. Alhamdulillah operation successfully done with more than 40 stones in different shape but almost same color. That is the man reason why mum cannot poopoo for 8days and even can't fart toooo. Huuu.. I can't imagine how suffer she is for 8days...

Alhamdulillah on day 4 doctor informed us insurance will cover everything and on Friday mum can go home..yeayyy!!!..

Tok will take care of her with ayah and ayah already prolong his leaves to 14days. Bestnya working with government will more than 30days annual leaves every year. Jeles OK!

Mum have to pantang a few food and can eat lots of fruit except durians! Kesian pula time mak tengok time kami bebuka puasa. Banyak lauk while for her just ikan and bubur nasi. Nevermind mum, after 3 months you can slowly take your fav food with minimum quantity. OK. Pls be patient for a while ok. :)

My experienced, taking care mum in ward was great opportunity for me and whole family. Only one night I sleeping with my mum in the ward the next day, ayah, abgcik and adik together stayed in the room. I'm not easy to take care patients lepas surgery, we have to be more careful.

Mak semoga cepat sembuh dan kembali ceria..we love you mak..  :)

Assalamualaikum.. 

Monday, August 6, 2012

~ Mak Merah saya kurang sihat ~

Assalamualaikum,

Sungguh susah saya nak lelapkan mata malam ini. Emak Merah saya kurang sihat since last week and I'm doing nothing to help her. Just called her everyday asking her condition and she said everything was OK. And I take it like demam biasa for her. And on Friday she have to stay at PMC for a fews hours and later she decided to going home after 2 injections and rest a while in PMC. I asked her, why don't she stayed in the hospital and she reply me "it's almost iftar hour and pity to dad and lil brother to break their fast". Mum , mum, mum. Eventhough you are in bad conditions pun still thinking of your family..that's our mum right..my mum and maybe ur mum as well.

A few hours back, I'm thinking to drive back to hometown and she disagree with me. She asked to go back tomorrow morning. Ok mum, I'm listened to you.

Right now I felt like.. errmm.. I thought I am a bad daughter to her. I'm crying like baby.. So many things in my mind. I don't know how to express it here. Only me and myself and HIM.

Oh ALLAH, pls take care of my mum. Pls grant her health like before, pls don't make her feed sad or disappointed of anything. Pls make her always beautiful mother for us. Oh ALLAH, pls..pls..pls..she the only mother I ever have. No one else.. Pls forgive my sins, my mum sins, my dad sins and whole of my family sins. Amin..Ya Rabbal'alamin.

I think I can imagine how pain she right now. Mum, I'm so sorry... :(

Tuesday, July 31, 2012

~ Ramadan 1433 untuk tahun 2012 ~

Assalamualaikum,

Cameron Highland Oct 2011
Alhamdulillah syukur kerana diberi peluang untuk merasai nikmat berpuasa pada tahun ini lagi. Alhamdulillah. Tahun depan masih samar, tak tahu berada di mana lagi. Panjang umur dapat lah berpuasa lagi andai tak dipanjangkan, ini akan menjadi angan-angan yang tidak kesampaian.

Malam pertama solat Taraweh di Perlis dan hari pertama puasa, dapat berbuka bersama sedara mara side mak. Renyuh la apabila semua berkumpul dan dapat makan makanan yang sungguh enak lagi sedap. Petang Ahad dah kena balik ke Kulim dengan bekal yang mak kirim untuk adik sekali. Last weekend pun aku balik lagi kali ini semua terjah rumah mak ayah aku. Hari Sabtu semua adik-adik ayah datang berbuka puasa di rumah kami. Pukul 7pm, tokwan buat majlis Tahlil untuk kami hadiahkan kepada Arwah-arwah yang telah kembali ke Rahmatullah. Kami bebuka dan bersolat Maghrib berjemaah. Yang cucu-cucu perempuan kat dapur kena mengemas dapur.

Ramai suka dapur mak aku. Kembang la omak den. Mana tak nya, nak pilih semua tue bukan mudah. Apa-apa pun ramai suka color kitchen cabinet and siapa lagi yang pilih kalau bukan aku. Hoo hooo..So far kami sekeluarga pun berpuas hati la dengan dapur baru omak den. Banyak juga berhabis sekali dengan toilet baru omak den. Syukur dengan rezeki yang ALLAH Taala berikan. Dalam pada itu, mak aku ada cakap. Pakcik jual roticanai masa kami kecik-kecik dulu tak sihat...sedey pula dengar berita macam itu. Semoga di bulan yang penuh barakah ini, dia sekeluarga akan di kurniakan rezeki yang tak terhingga dari-NYA..Aamin..

Hari ini 31July..kalau Arwah Tok Hjh Aishah Binti Abdul masih ada, pasti hari Sabtu ini akan lagi meriah. Sabtu akan datang semua akan berbuka di rumah Wan side ayah. Dulu pasti kami akan sambut hari lahir Arwah Tok dan Wan bersama-sama dan tanggal pada hari besok juga 1Aug genaplah 14tahun Arwah abgchaq, Khairul Azmir Bin Ahmad. Macam baru ja rasa mereka berdua ini pergi meninggalkan kami, kasih sayang, rindu pada mereka berdua tidak pernah rasa kurang. Tiap hari usai solat, insyaALLAH aku tak lupa untuk hadiahkan sebutir doa untuk mereka. Memang akan lain kalau mereka masih ada di samping kami semua..Semoga kedua-dua roh mereka tenang di SANA dan ditempatkan bersama orang-orang Mukmin dan dikasihi-NYA. InsyaALLAH..Ameen.

Semoga berbaki 19 hari untuk kita berpuasa pada tahun ini, usaha kita untuk menjadi lebih baik, lebih beriman kepadaNYA akan terus kita lakukan. Untuk aku pada tahun ini diharapkan segalanya serba sederhana..insyaALLAH.

Selamat berpuasa semua..Assalamualaikum. :)