Nuffnang

Monday, March 26, 2012

~ Nasi Ketam Pak Su - Juru ~

Assalamualaikum,

Kami sungguh suka makan! After a few times postponed, and last Sat we decided to re-visit Pak Su Nasi Ketam. Awalnya kami nak makan di Penang Island saja, but then semua pikir nak makan mana, lastly..tingggg!!!! Pak Su Nasi Ketam. Yuummmehh! Dari tahun lepas kami nak makan reramai di situ tapi tak terlaksana due to some limitations among us. Alhamdulillah dapat juga makan lagi nasi ketam itu. Rasanya juga masih sama.

Menu yang kami selalu order:
1. Nasi Putih
2. Ketam
3. Udang
4. Kerang Bakar
5. Ikan Bakar
6. Sotong Goreng Tepung

Ketam dan udang masak merah/sambal sungguh sedap. Manis-manis isi ketam dalam kuah yang membuatkan asyik teringin ja nak makan situ. Kerang bakar pun sedap, rasanya kerang-kerang dari Pak Su ini bukan keran bela, semua kerang dari laut sendiri. Sotong goreng tepung pun sedap, tapi tak boleh celen sotong goreng tepung kat Kuala Perlis. HiHiHi..

Adik manis - tukang tolong hantar makanan kami. Ambil order air dengan muka yang sungguh manis, suwweett!

Udang untuk dua orang makan.

Ketam untuk 3 orang makan

Gerai satay. Kak Long-Kak Long ini bannyak akai, kami suruh Pakcik Bakar Satay ini bakar sekali lagi satay sebab kami beranggapan satay tue kurang masak. Pakcik Bakar Satay sungguh baik hati, ambil pinggan kami dengan senyuman and after 10mins later dia hantar pinggan kami semula. :)

Tengok orang sungguh ramai, tatkala ini pukul 8.20pm. Jalan-jalan cari makan ada 2 host, ini host kami Cik Hanis and Cik Marhanis.

Selepas habis makan, apa pun tabboleh! Sayangnya nasi kami makan tak habis sebab nasi banyak and kami banyak meratah isi-isi ketam, satay, ikan and udang saja.

Masa ini pukul 9.20pm rasanya. Dah habis semua barang mentah.

Maafya, sudah habis. Sebab itu kami selalu call order dulu sebelum kami ke situ. Then tukang masak akan asingkan bahan mentah untuk kami. HiHiHi.. Kang sia-sia, niat nak pergi makan nasi Ketam Pak Su tapi ketam sudah habis. Kan sia-sia jadinya..tapi tak apalah, makan ja kedai lain. So far, kedai Pak Su nie yang sedap.

Rasanya bulan 3 bukan musim ketam, sebab ketam yang kami tengok rata-rata tak besar, and as per my housemate ketam yang kami makan malam itu adalah ketam Nipah. Comel-comel ketammnya, tapi still kuahnya masih sama. Ada lebih, kami tapau bawak balik rumah makan malam tadi and masih sedapp!!

Kenyang perut, bayar bill, ambil ketam yang di bungkus, ambil gambar depan kedai Pak Su, cross jalan, menuju ke kereta, gerak ke Permatang Pauh, pulang ke Kulim nan permai.. zzz...Zzzz..

Assalamualaikum..

Photo credit to: nuariza76[Flickr]

No comments: