Nuffnang

Wednesday, May 30, 2012

~ Sikit saja lagi ~

Assalamualaikum..

Yeay! Tomorrow nak review with team, what I could say 80% almost done and  tomorrow will review again with my mentor. See how many need to be change. Ponat oihh buat process description and at the same time ada PD nak kena buat untuk audit last month. So far my part done and tomorrow will have another review with my Kulim team. Hopefully everything will be ok and not much to ubah lagi.

Lonely maple leaf nearby Marshall Avenue, Clayton.. this is maple leaf? I'm not really sure.. 
 
Since Nov11 start buat PD, from one meeting to another meeting and I know, once this is done I will missed the moment having discussion with team, change this and that and etc. Now the pressure really high since I also have my daily task to be completed plus other quarterly housekeeping job as well. :(

This is called job and it will never and. Today reached office around 7.14am and until now 7.14 still on the office. Oh job, I want to performed this year, but then sure my boss will grade me with C! That's for sure..as she already mentioned to me last year. :(

Not happy with my day..plus my housemate will leaving us.. me and Cik Mas. Need to iklan for new housemate. Extremely worried if new housemate acting extremely weird, doakan la kami dapat housemate yang baik, peramah macam kami juga. :)

Oklah, gtg now. It's already dark outside. Luckily I manage to parking my car kat atas. Tak payah menapak jauh hari nie.

Enjoy your nite all..
Assalamualaikum..

Tuesday, May 29, 2012

~ Nothing much, not much progress ~

Assalamualaikum..olla bella and bello,

I hope you guys in a good condition ya. Mine, not really feeling well, suddenly got flu and coughing all day long. Alhamdulillah.

I'm wondering, what will happen if I'm gonna be like this forever. Staying in front of the lappy/pc, doing same thing everyday. Hooo..hooo... It might happen as well. Since I LOVE this company like...ermm.. Being a loser is such a bad thing in my life..always be a loser, loser..loooserr...

Nothing much to be proud, everything was delayed. Unplanned. Hate it. My deadlines only one more months to go, if still delay,  it will be a HUGE problem to me. Why I can't finish it on time? What's wrong with you Yani? I damn trying to finish it on time boss, but then...there's a few thing I have to focus as well. I really hope I can close this asap. Really want to finish it asap.

Oh job, pls be nice to me. I have great people in my archiving project. They are really supportive, always feedback me, always give extravaganza input to me to enhance my documentation. Especially Azwana my super hero-in mentor.Other than that, Klaus, Stefan, Charly, Dan, Peter.. you guys rocks!

I need to boost up more spirit, more effort until to the finish line. At the end of the day, perhaps this is something worth to do. Despite this it not a big project for me, but this is my baby.

Ok peeps, enjoy ur nite. Assalamualaikum..


Tuesday, May 22, 2012

~ Day 4 in Melbourne ~

Assalamualaikum,

Hari keempat kami memulakan aktiviti memborong barangan idaman memasing. Hari terjah shopping complex and shopping until you drop! Memang drop sampai tinggal tak sampai 70AUD saja until tomorrow. Kami memang jalan sakan sampai IKEA tutup pukul 9 kami masih menapak di IKEA. Dari tak nak membeli apa-apa di IKEA, beli juga small bag kat IKEA. Murah 2.99AUD saja. Aku beli 2, one for me the other one for my housemate. :)

1st kami terjah DFO kat Moorabbin and tak jauh dengan tempat young pilot belajar memandu di situ. Semasa kat situ ada la a fews student pun kat situ, makan-makan, maybe got some shopping juga kat situ. Apa ada kat DFO Moorabbin?? Omoooooo...ada hundreds of shop with up to 70% discount. Kat sini la aku membeli Corelle barang 2 set, Pyrex for mum a few sets..ahaa..that's all!!! Siap tuan tanah kedai tue bg discount sebab dah kenal Maksu yang selalu datang shopping kat situ. Dari nak beli 1 terus beli 3. Wahahaa.. Kat situ juga kami terjah Calvin Klein shop, Quiksilver, Royal Doulton, Adidas, Kate Hill and a fews kedai bags and luggage kami masuk. Ada 1 handbag yang aku berkenan kat Kate Hill, tapi dah habis and the last one pun ada orang dah booking. Rugii-rugii..... :(

Around 2.30pm kami gerak pulang ke Clayton sebab maksu nak kena ambil Danial and Sarah dari sekolah. So kami pun decide balik makan-makan dulu, solat then nak ke Chadstone. Chadstone nie macam Gurney Plaza la kalau kat Penang. Macam-macam ada even kedai Swarovski. Kat situ nak membeli alat make-up..opss bukan aku punya, housemate aku punya then kami ke Chemist sebab konon-konon nak survey harga perfume murah. Tapi murah juga la situ and kami tak membeli pun sebab dah tahu nak membeli malam nanti dengan maksu. :) Kami kat Chadstone pun dah sampai ke Maghrib dan lantas pulang ke rumah. Lepas solat dan keadaan bilik adalah macam kapal pecahhh, penuh barang-barang kami. Sampaikan Danial cakap semua tue 'rubbish' ahahaha..Malam tue kami terjah ke IKEA dulu then ke Chemist yang bersebelahan dengan Coles. Kat IKEA just round saja and rasanya besar dari IKEA kat KL nun. Then IKEA dah nak tutup and we are among their last customer on that day. Pulunnn nooo kami..Then terus lajuu ke Chemist. Membeli perfumessss...Banyak beli kat sini and murah! Sebelum tue kami ke Coles beli chocolates. Froggy cholocate yang sungguh sedap..adakah sebab kelaparan sebab tue sedap? Tapi masa kekenyangan makan Froggy pun memang sedappp..Ternyata sedapp. :)

Balik rumah maksu and semua get ready nak kemas barang memasing. Sambil-sambil timbang juga sebab risau overload nanti. Ada masa kat sana ada 2 malam kami akan bukan website AA and add luggage. Ahaha...sungguh banyak membeli jadinya..Esok pagi awal-awal kami kena tinggalkan bumi Clayton and malam tue aku dah siapkan diri untuk terima keadaan yang kami dah kena balik ke Malaysia.

Day-5 - leaving...
Sayuuuu....lepas lapik perut and paksu ring the bells. Have to go now..Salam, mintak maaf, mintak halal dari maksu dan keluarga...kami banyak menyusahkan maksu dan keluarga..Semoga ALLAH Taala mudahkan urusan mereka di mana saja mereka berada. Aamin..

Kami sampai airport dan check-in bags semua. Ada kisah juga kat airport. Luggage Izyani tak cukup. Sebenarnya kami aspect that bag akan bawak naik cabin, sekali AA staff kat situ memang very straight. So bag tue kena masuk cargo. Sayang seribu kalu sayang..sayang segalanya...Tak apalah, bukan rezeki Izyani..Lepas cop passport semua, Masturah laju pergi mencari Tierack, aku menyusul lepas tue. Alhamdulillah jumpa! Buy one and get 50% off for 2nd items. Kami membeli la kat situ..Then laju-laju ke waiting area. Ada hari hujan flight kami slightly delay. Dalam 40mins juga la duk dalam flight sebab flight take turn for take off. Ketaqqq juga masa tue. Berdoa saja. Dalam flight ada kenal dengan Aussie man nie, sampai ke sudah tak tanya nama. :) yaaaay..

Kami sampai LCCT around 5.45pm and sesi amik luggage memasing lagi. Perjalanan pulang dari Melbourne ke KL dalam 7hrs. Aku tertinggal purse dalam flight! Gilaaaaaa..ada stewardess datang pulangkan kat aku. Alhamdulillah..kalau tak mau meroyan aku..Kami berlalri-lari untuk kejar flight ke Penang at 6.05pm. Can you imagine macam mana keadaan kami? Luggage dr Melbourne clear around 5.20 rasanya then heading to domestic area untuk check-in luggage ke Penang. And orang kaunter AA buat tak nak terima luggage kami. Baca doaa...semoga depa terima sebab masa tue mcm dah 5.45pm. Alhamdulillah mereka terimaa..Alhamdulillah..tapi memang they should pun. We already pay kan.

Keadaan hujan masa on the way back to Penang, and touchdown Penang around 7.00 kot sebab tadi pun flight delay sikit. Sebab hujan rasanya..Kami yang tak solat asar lagi, laju-laju solat Asar dan Zohor, jamak dan qasar. Tunggu Maghrib and tunggu ketibaan ayah Izyani dan Chu aku. Chu aku as backup incase kereta ayah Izyani tak muat. Alhamdulillah semuanya muattt...Letihhhhhh...

Sampai rumah Kulim dengan selamat..Alhamdulillah..berakhirlah perjalanan kami di Melbourne yang mengambil masa 4 hari saja. Sungguh ternilai pengalaman di sana, pelbagai angan-angan sudah terpasang dan di harapkan dapat kembali lagi ke Aussie one day...insyaALLAH..

Happy working all...Assalamualaikum...

Psstt: will update picturess later. :)

Tuesday, May 15, 2012

~ Rindu Melbourne ~


Assalamualaikum,

Huuuuhhh. Baru 2 minggu balik dari Melbourne dah teringat-ingat moments kami kat sana. Seriously, Melbourne was super awesome. Ada rezeki lebih lagi nanti, nak ke sana lagi. InsyaALLAH. Angan-angan sudah ada. Tadi masa drive back to rumah, dah senja maghrib pun time tue, rasa macam senja di Melbourne. Or sebab aku duk terbayang-bayang senja di sana dulu. Rindunyaa..rasa nak terbang ke sana ja sekarang nie. Hihihihi..

Tak adalah 100% sama but ada la 30% sama. Bumi ALLAH juga kan. AA Promo start hari nie, tapi aku tak membeli kemana-mana pun. Cukuplah 1 trip saja untuk 2013. Tue pun awal-awal tahun bersama-sama rakan sekerja perempuan. Hihihi. Dah lama juga kami berangan nak pergi situ. AKhirnya dapat juga beli tix. Alhamdulillah...

Oh ya, pengalaman masa kat Melbourne hari tue sungguh special. Tak dapat rasanya nak lupa lagi keadaan di sana pada masa tue. Setibanya kami di airport, then tunggu Paksu Izyani datang ambil kami. Dengan keadaan bag yang banyak. Maafkan kami ya Maksu, Paksu sekeluarga. Sampaikan Danial cakap banyak-banyak barang tue rubbish. Hahaaha. Memang penuh rumah maksu sepanjang 4 hari kami ada di situ. Layanan yan diberikan sungguh mesra, sungguh rasa macam kat rumah sedara sendiri. Haishh..baik sungguh mereka sekeluarga ini. Semoga di mana saja mereka berada akan di permudahkan oleh ALLAH Taala. Aamin.

Flight kami dari LCCT pada hari Jumaat 27April 2012 pukul 1.30pm dan sampai Melbourne around 11.30pm waktu Australia. Which is 2 hrs early from Malaysia. :)
Kami dari awal lagi dah risau pasal barang-barang kami yang akan kena check dengan customs or immigration kat airport akan check memacam. Pikirkan ada anjing lagi. Izyani siap buat poster ikan masin dengan ingredients lagi. And siap asingkan lagi incase they want to throw it, ambil ikan masin tue saja. Punyalah kami takut untuk dapat kat customs or immigration personnel yang garang tue, sekali memang kami kena check dengan dia. Bacalah semua Bismillah 100x, selawat-selawat - aku sempat tiup sekali saja kat depan dia. Alhamdulillah tak ada apa yang kena buang. Rezeki, rezek. Alhamdulillah. Then kami menuju ke international departure area so that senang Paksu nak ambil kami. Apa lagi, ada masa..sesi bergambar kenang-kenangan.

 

And pada masa tue dah 12am something, sejuk!!! Cakap-cakap pun keluar wap..waa..rasa keciwi pula untuk seketika. Hihihi. Paksu pun tiba and kami pun gerak ke rumah mereka di Clayton, Marshall Avenue. Cantik-cantik rumah area situ..opss..everywhere la cantik yang penting tak ada pagar. Sampai-sampai saja rumah maksu around 1am, maksu dah tau kami kelaparan..ada bihun sup. Sedaappnyaa...sejuk + lapar = bihun sup kuah panas-panas + teh o panas. Ohhh heaven! Teh yang panas tue boleh minum sebab sampai saja gelas ke bibir, teh dah tak panas lagi. Nyamannnnnya..Suhu malam tue sungguh sejuk and tidur dalam bilik Sarah dengan heater. Kat sana electric mahal tapi gas murah. Baru aku tahu. Sejuk mak aaaaiiii..sejukkk.. Tidur sampai tak ingat duniaaa..letih 8 jalan dalam flight.

 
Ini bilik Sarah yang di hias indah, comel oleh Maksu.. :)

Bangun pagi-pagi, Izyani and Masyitah ambil kereta sewa dengan Paksu and kami pun bersiap-siap untuk ke Philip Island. It takes about 1.5hrs from Clayton. Tapi hari tue lewat kami gerak. Pukul 12pm baru gerak sebab semuanya serba lambat. Kami masih tired. While ada masa, aku sempat snap a fews picture. Sukanyaa...Depan rumah maksu pun jadi kerja jangan kata tue, dalam bilik Sarah pun jadi kerja. Hihihi.

Kami pun gerak 2 buah kereta ke Philip Island and ada stop kat I-Information Centre yang sungguh banyak I dan they really helps us to guide to places we want to go. And most of them senior citizens and doing it as volunteer since they already pension I guess. Just driving along the seaside, so natural scenery. Our aimed on our 1st day in Melbourne - perhaps can see the kangaroos crossing the road and koala bear climbing the tree. Unlucky us, we only saw the signboard saying that MAYBE kangaroos crossing and others animal. :)

We're heading to the island, 1st pit stop was The Nobbies, perhaps can met Mr Nobbies and we are so lucky, Danial manage to spot the nobbies yang tengah bersidai nun jauh di sana. Besides the nobbies, there's a sea birds flying here and there and the weather a bit windy and yet sunny. It's a free entrance and just walking along the boardwalk carefully and snap some picture over there. Any penguin at Nobbies area? I'm not so suree dear..... After having our 3rd group phone, the 1st one at I, 2nd at Philip Island Chocolate Factory then we decided moves to A Maze N Things. Danial and Sarah really want to go here and for us, we decided to Maru Koala and Animal Park. Yayyy!!! After praying and having our lunch at Maru's area, then we enter the park and need to pay 15AUD for each and me and Masyitah need to paid extra 10AUD for patting the koala. We manage to pat the koala and dancing, running with and so-called friendly kangaroos. My 1st attempt to touch the koala, waaaaaaaaaaaa...I love his fur!!! I don't know how to describe it but..I feel like I want to hugging him and I realize I love koala mooooreeee than cats!!! Omooooooo...I could say the fur is soft but then tebal. Hihihi. A bit upset since we didn't met Mr Penguin since we already in Philip Island. The highlight of Philip Island is PENGUIN!!!!! Ya...I have another reason to visit Australia again, with my mission to meet Mr Penguin. :)

Heading back toClayton since Maru will close at 5pm and reach Clayton around 7pm. Waiting for Maksu and family, having dinner together and then ZzzzZZZZZZZzzzz..get ready for tomorrow. Let our leg take enough rest because tomorrow we have Melbourne City Trip. Yaaayy!!




Sebelum bertolak ke Philip Island



 On the way to Philip Island

 1st I kami stop..see the I sign..


 Stop by..before sampai ke the Nobbies..

 







 

Reach A Maze N Things, Philip Island








 Heading to Maru Koala and Animal Park

 I'm patting the koala ;)








Finish of day one.. :)

Day-2 - City Visit.
Cuaca sungguh sejuk and I'm shivering while performing my solat. Watching TV and preparing our breakfast together with Maksu. Around 9am moves so Sunday Market. We only have 1hour because needs to sent back our rental car at 10am.




















   
Then they drop me, Masturah and Teh at Clayton train station. While waiting for them, kami snap picturessss.







Hoyeay! but train ticket 3.2AUD and on that day we can use the ticket for bus, tram and train . Only for Sunday dude! If I'm not mistaken this is valid for 2 zone only. Kami turun at Flinders Street Station and waiting the bus opposite Federation Square to have city tour and it's free for tourist. :) Triple yayyy! Route Melbourne City and we stop at Station No.8 at Victoria Market for some shopping and of course most of it as souvenir for families and friends in Malaysia. The price quite cheap and we can get 3 t-shirt for 10AUD. Kat Malaysia ada lagi agaknya colorful t-shirt macam tue. Kalau yang putih then cop-cop Pulau Redang contohnya, ada lah. Apa-apa pun beli saja. Sampai tak larat nak bawa bags. Ada kisah di sini, aku hampir tertinggal baju Hanis, nasib baik penjual tue ada tanya Maksu time Maksu duk lalu lalang depan kedai dia waktu mencari kami bertiga. But then Maksu say no, then dah nak balik and tunggu bus, Maksu bagitau, omooooooooooo...laju ja aku menuju ke kedai tadi untuk ambil t-shirt Hanis. Kalau tak jenuh aku nak ke HardRock London untuk ganti t-shirt tue semula. Alhamdulillah..
















 Tunggu bus nak ke Harbourtown pula.. :)

Habis shopping di Victoria Market, we're heading to Harbourtown more than great shopping. Minum teh and kopi di Harbourtown centre then solat. Surau/praying rooms kat sini memang properrrrrr. Siap ada sejadah and kain telekong. They also provide small towel to wipe ur face. Tinggalkan bags yang shopping kat Victoria Market tadi and mulalah menjelajah kedai-kedai kat situ. Ada Levi's, Esprit, and etc...etc..etc...kenapa etc..etc..etc..others brand aku tak kenal hihihi. And yes Levi's kat sini sungguh murah. Masa kami pergi memang tengah sale. Sehelai 24.90AUD. Mau tak nangis kalau tak beli. Senang nak cari cutting aku and I do bought 2 pairs of jeans.


  






Yayyy!! Selepas itu membeli di Souvenirs Direct. Di sini aku membeli Melbourne's mugs and maffler scarf yang sungguh colorful. TAPI aku tak guna sangat pun, budget diri ini tahan sejuk, tapi still boleh tahan. Selepas selesai membeli apa yang patut, then kami nak gerak balik, this time naik tram. 1st timer naik tram, so keadaan menjadi perak and a bit over excited. Tapi tak tunjuk sangat la. Still within my control limit.







Masa nie dah senja. Then kami turun area Federation Square and Maksu bawak kami ke Nandos restaurant. Jangan risau, Halal. Alhamdulillah dapat makan ayam dengan fries. Air minum bekalan air masing-masing. Lepas tue, Maksu bagu chance untuk kami ambil gambar di waktu malam. Sebelum nak naik train semula, kita posing dulu..sarangeeewooo..





Sampai Clayton station, Paksu, Danial and Sarah sedia tunggu kami. Some of us kena naik dengan kereta Paksu, some dengan Maksu. Then Maksu bawak kami ke Coles Supermarket untuk membeli barang-barang untuk dibuat bekal untuk di bawa ke trip pada hari besoknya. Seronok tengok tulips. Siang tadi tengok tulips kat Sunday Market, tapi tak beli sebab lepas tue kami nak jalan ke tempat lain. Tapi puas hati la boleh tengok tulips depan mata hidup-hidup, fresh!!!! Then Maksu bawa kami visit Monash University. Masuk ke school of Chemistry kalau tak silap. Masuk ke Lab, tools...their office.. bestnya..rasa nak sambung belajar lagi pun ada. From house to uni it takes 5mins walking via shirt cut. Kalau bawak kereta, from 8am-4pm kena bayar parking..after 4pm freeeeee..That's why ramai yang jalan kaki saja ke uni.

Kemudian kami gerak balik rumah, makan-makan sikit then tidorrrr.....


 Sempat lagi kami BBQ..sejukkk...

Alhamdulillah...selesai hari kedua. Besok nak jalan jauh nie. 4hrs driving..ZzzzZZzzz....

Day3 - Great Ocean Road (GOR)
Bangun sedaya mungkin, seawal mungkin. Usai solat Subuh, kami get ready nak ke GOR. Izyani pergi ambil kereta dengan Paksu dan kami ready to gooooooooooo. Berbekalkan GPS dan nasi lauk pauk sebagai hidangan lunch kami. Nak makan di mana?? Belum di pastikan lagi masa tue...Kami pun bergerak la ke GOR dengan terpaksa meredahi traffic jam in Melbourne dengan melalui Princes Highway. Kami bersama-sama dengan orang nak ke office, sesibuk bersama...alhamdulillah aku pun terlena dalam kereta..Sedar2, kami dah atas highway. Sungguh cekap driver kami tau..Then stop at I, aku beli hot chocs, and beli kekacang and apricot untuk bawak balik ke Malaysia. Jauh lagi perjalanan..ada a few I kami stop. Lepas tue aku mintak izin kawan-kawan untuk drive sebab kalau drive malam memang aku tak berjaya la. Specmata pun aku tak bawa so aku drive saja la. MasyaALLAH dah nampak laut, dah nampak pantai..cantikknyaa...rasa macam tengok dalam poskad..cantik...SubhanaALLAH...kami drive sampai habis...tapi tak adalah sampai ke Kami lalu Bells Beach, Anglesea, Lorne and continue driving sampai ke Apollo Bay. Kami menikmati hidangan lunch kami di sini. Menunaikan kewajipan nan satu di situ juga. Sedap dan tenang sekali berada d situ..Alhamdulillah.. Lepas Apollo Bay kami akan melalui suasana masuk hutan. Cantik...macam dalam iklan Salem Cool Planet..Iya perasaan aku saja. SubhanaALLAH..cantik..Kami gerak dan semua tak sabar nak sampai 12 Apostles. Akhir sekali kami sampai juga di Port Campbell. Semua dah tak sabar nak tengok 12 Apostles. Alhamdulillah apa yang selama ini duk tengok dalm screen, ada depan mata. There are giant rocks soar from swirling water. Then continue tue Loch and Gorge and the last one London Bridge. Kami kat London Bridge pun dah pukul 5pm and hari dah super duper gelap..All girls and we're the last group at London Bridge..Lariiiii lajuuuuuuuuuu ke kereta and get ready nak gerak balik Clayton. Jalan nya...makkkkk..jauhhhnya baru nak jumpa highway..jauhhhhhhh..jauhhhh..jauh yang aku boleh cakap..Alhamdulillah 9.30pm kami sampai rumah maksu. Dinner and terus tidor..Tomorrow morning Masyitah akan balik Malaysia dulu. Then zzzZZzz.....Tunggu hari besokkk..









































































Sini saja dulu.penat dah kepam entry nie...Wil upload picture later..Assalamualaikum semua..Good nitee. :)