Nuffnang

Tuesday, May 15, 2012

~ Rindu Melbourne ~


Assalamualaikum,

Huuuuhhh. Baru 2 minggu balik dari Melbourne dah teringat-ingat moments kami kat sana. Seriously, Melbourne was super awesome. Ada rezeki lebih lagi nanti, nak ke sana lagi. InsyaALLAH. Angan-angan sudah ada. Tadi masa drive back to rumah, dah senja maghrib pun time tue, rasa macam senja di Melbourne. Or sebab aku duk terbayang-bayang senja di sana dulu. Rindunyaa..rasa nak terbang ke sana ja sekarang nie. Hihihihi..

Tak adalah 100% sama but ada la 30% sama. Bumi ALLAH juga kan. AA Promo start hari nie, tapi aku tak membeli kemana-mana pun. Cukuplah 1 trip saja untuk 2013. Tue pun awal-awal tahun bersama-sama rakan sekerja perempuan. Hihihi. Dah lama juga kami berangan nak pergi situ. AKhirnya dapat juga beli tix. Alhamdulillah...

Oh ya, pengalaman masa kat Melbourne hari tue sungguh special. Tak dapat rasanya nak lupa lagi keadaan di sana pada masa tue. Setibanya kami di airport, then tunggu Paksu Izyani datang ambil kami. Dengan keadaan bag yang banyak. Maafkan kami ya Maksu, Paksu sekeluarga. Sampaikan Danial cakap banyak-banyak barang tue rubbish. Hahaaha. Memang penuh rumah maksu sepanjang 4 hari kami ada di situ. Layanan yan diberikan sungguh mesra, sungguh rasa macam kat rumah sedara sendiri. Haishh..baik sungguh mereka sekeluarga ini. Semoga di mana saja mereka berada akan di permudahkan oleh ALLAH Taala. Aamin.

Flight kami dari LCCT pada hari Jumaat 27April 2012 pukul 1.30pm dan sampai Melbourne around 11.30pm waktu Australia. Which is 2 hrs early from Malaysia. :)
Kami dari awal lagi dah risau pasal barang-barang kami yang akan kena check dengan customs or immigration kat airport akan check memacam. Pikirkan ada anjing lagi. Izyani siap buat poster ikan masin dengan ingredients lagi. And siap asingkan lagi incase they want to throw it, ambil ikan masin tue saja. Punyalah kami takut untuk dapat kat customs or immigration personnel yang garang tue, sekali memang kami kena check dengan dia. Bacalah semua Bismillah 100x, selawat-selawat - aku sempat tiup sekali saja kat depan dia. Alhamdulillah tak ada apa yang kena buang. Rezeki, rezek. Alhamdulillah. Then kami menuju ke international departure area so that senang Paksu nak ambil kami. Apa lagi, ada masa..sesi bergambar kenang-kenangan.

 

And pada masa tue dah 12am something, sejuk!!! Cakap-cakap pun keluar wap..waa..rasa keciwi pula untuk seketika. Hihihi. Paksu pun tiba and kami pun gerak ke rumah mereka di Clayton, Marshall Avenue. Cantik-cantik rumah area situ..opss..everywhere la cantik yang penting tak ada pagar. Sampai-sampai saja rumah maksu around 1am, maksu dah tau kami kelaparan..ada bihun sup. Sedaappnyaa...sejuk + lapar = bihun sup kuah panas-panas + teh o panas. Ohhh heaven! Teh yang panas tue boleh minum sebab sampai saja gelas ke bibir, teh dah tak panas lagi. Nyamannnnnya..Suhu malam tue sungguh sejuk and tidur dalam bilik Sarah dengan heater. Kat sana electric mahal tapi gas murah. Baru aku tahu. Sejuk mak aaaaiiii..sejukkk.. Tidur sampai tak ingat duniaaa..letih 8 jalan dalam flight.

 
Ini bilik Sarah yang di hias indah, comel oleh Maksu.. :)

Bangun pagi-pagi, Izyani and Masyitah ambil kereta sewa dengan Paksu and kami pun bersiap-siap untuk ke Philip Island. It takes about 1.5hrs from Clayton. Tapi hari tue lewat kami gerak. Pukul 12pm baru gerak sebab semuanya serba lambat. Kami masih tired. While ada masa, aku sempat snap a fews picture. Sukanyaa...Depan rumah maksu pun jadi kerja jangan kata tue, dalam bilik Sarah pun jadi kerja. Hihihi.

Kami pun gerak 2 buah kereta ke Philip Island and ada stop kat I-Information Centre yang sungguh banyak I dan they really helps us to guide to places we want to go. And most of them senior citizens and doing it as volunteer since they already pension I guess. Just driving along the seaside, so natural scenery. Our aimed on our 1st day in Melbourne - perhaps can see the kangaroos crossing the road and koala bear climbing the tree. Unlucky us, we only saw the signboard saying that MAYBE kangaroos crossing and others animal. :)

We're heading to the island, 1st pit stop was The Nobbies, perhaps can met Mr Nobbies and we are so lucky, Danial manage to spot the nobbies yang tengah bersidai nun jauh di sana. Besides the nobbies, there's a sea birds flying here and there and the weather a bit windy and yet sunny. It's a free entrance and just walking along the boardwalk carefully and snap some picture over there. Any penguin at Nobbies area? I'm not so suree dear..... After having our 3rd group phone, the 1st one at I, 2nd at Philip Island Chocolate Factory then we decided moves to A Maze N Things. Danial and Sarah really want to go here and for us, we decided to Maru Koala and Animal Park. Yayyy!!! After praying and having our lunch at Maru's area, then we enter the park and need to pay 15AUD for each and me and Masyitah need to paid extra 10AUD for patting the koala. We manage to pat the koala and dancing, running with and so-called friendly kangaroos. My 1st attempt to touch the koala, waaaaaaaaaaaa...I love his fur!!! I don't know how to describe it but..I feel like I want to hugging him and I realize I love koala mooooreeee than cats!!! Omooooooo...I could say the fur is soft but then tebal. Hihihi. A bit upset since we didn't met Mr Penguin since we already in Philip Island. The highlight of Philip Island is PENGUIN!!!!! Ya...I have another reason to visit Australia again, with my mission to meet Mr Penguin. :)

Heading back toClayton since Maru will close at 5pm and reach Clayton around 7pm. Waiting for Maksu and family, having dinner together and then ZzzzZZZZZZZzzzz..get ready for tomorrow. Let our leg take enough rest because tomorrow we have Melbourne City Trip. Yaaayy!!




Sebelum bertolak ke Philip Island



 On the way to Philip Island

 1st I kami stop..see the I sign..


 Stop by..before sampai ke the Nobbies..

 







 

Reach A Maze N Things, Philip Island








 Heading to Maru Koala and Animal Park

 I'm patting the koala ;)








Finish of day one.. :)

Day-2 - City Visit.
Cuaca sungguh sejuk and I'm shivering while performing my solat. Watching TV and preparing our breakfast together with Maksu. Around 9am moves so Sunday Market. We only have 1hour because needs to sent back our rental car at 10am.




















   
Then they drop me, Masturah and Teh at Clayton train station. While waiting for them, kami snap picturessss.







Hoyeay! but train ticket 3.2AUD and on that day we can use the ticket for bus, tram and train . Only for Sunday dude! If I'm not mistaken this is valid for 2 zone only. Kami turun at Flinders Street Station and waiting the bus opposite Federation Square to have city tour and it's free for tourist. :) Triple yayyy! Route Melbourne City and we stop at Station No.8 at Victoria Market for some shopping and of course most of it as souvenir for families and friends in Malaysia. The price quite cheap and we can get 3 t-shirt for 10AUD. Kat Malaysia ada lagi agaknya colorful t-shirt macam tue. Kalau yang putih then cop-cop Pulau Redang contohnya, ada lah. Apa-apa pun beli saja. Sampai tak larat nak bawa bags. Ada kisah di sini, aku hampir tertinggal baju Hanis, nasib baik penjual tue ada tanya Maksu time Maksu duk lalu lalang depan kedai dia waktu mencari kami bertiga. But then Maksu say no, then dah nak balik and tunggu bus, Maksu bagitau, omooooooooooo...laju ja aku menuju ke kedai tadi untuk ambil t-shirt Hanis. Kalau tak jenuh aku nak ke HardRock London untuk ganti t-shirt tue semula. Alhamdulillah..
















 Tunggu bus nak ke Harbourtown pula.. :)

Habis shopping di Victoria Market, we're heading to Harbourtown more than great shopping. Minum teh and kopi di Harbourtown centre then solat. Surau/praying rooms kat sini memang properrrrrr. Siap ada sejadah and kain telekong. They also provide small towel to wipe ur face. Tinggalkan bags yang shopping kat Victoria Market tadi and mulalah menjelajah kedai-kedai kat situ. Ada Levi's, Esprit, and etc...etc..etc...kenapa etc..etc..etc..others brand aku tak kenal hihihi. And yes Levi's kat sini sungguh murah. Masa kami pergi memang tengah sale. Sehelai 24.90AUD. Mau tak nangis kalau tak beli. Senang nak cari cutting aku and I do bought 2 pairs of jeans.


  






Yayyy!! Selepas itu membeli di Souvenirs Direct. Di sini aku membeli Melbourne's mugs and maffler scarf yang sungguh colorful. TAPI aku tak guna sangat pun, budget diri ini tahan sejuk, tapi still boleh tahan. Selepas selesai membeli apa yang patut, then kami nak gerak balik, this time naik tram. 1st timer naik tram, so keadaan menjadi perak and a bit over excited. Tapi tak tunjuk sangat la. Still within my control limit.







Masa nie dah senja. Then kami turun area Federation Square and Maksu bawak kami ke Nandos restaurant. Jangan risau, Halal. Alhamdulillah dapat makan ayam dengan fries. Air minum bekalan air masing-masing. Lepas tue, Maksu bagu chance untuk kami ambil gambar di waktu malam. Sebelum nak naik train semula, kita posing dulu..sarangeeewooo..





Sampai Clayton station, Paksu, Danial and Sarah sedia tunggu kami. Some of us kena naik dengan kereta Paksu, some dengan Maksu. Then Maksu bawak kami ke Coles Supermarket untuk membeli barang-barang untuk dibuat bekal untuk di bawa ke trip pada hari besoknya. Seronok tengok tulips. Siang tadi tengok tulips kat Sunday Market, tapi tak beli sebab lepas tue kami nak jalan ke tempat lain. Tapi puas hati la boleh tengok tulips depan mata hidup-hidup, fresh!!!! Then Maksu bawa kami visit Monash University. Masuk ke school of Chemistry kalau tak silap. Masuk ke Lab, tools...their office.. bestnya..rasa nak sambung belajar lagi pun ada. From house to uni it takes 5mins walking via shirt cut. Kalau bawak kereta, from 8am-4pm kena bayar parking..after 4pm freeeeee..That's why ramai yang jalan kaki saja ke uni.

Kemudian kami gerak balik rumah, makan-makan sikit then tidorrrr.....


 Sempat lagi kami BBQ..sejukkk...

Alhamdulillah...selesai hari kedua. Besok nak jalan jauh nie. 4hrs driving..ZzzzZZzzz....

Day3 - Great Ocean Road (GOR)
Bangun sedaya mungkin, seawal mungkin. Usai solat Subuh, kami get ready nak ke GOR. Izyani pergi ambil kereta dengan Paksu dan kami ready to gooooooooooo. Berbekalkan GPS dan nasi lauk pauk sebagai hidangan lunch kami. Nak makan di mana?? Belum di pastikan lagi masa tue...Kami pun bergerak la ke GOR dengan terpaksa meredahi traffic jam in Melbourne dengan melalui Princes Highway. Kami bersama-sama dengan orang nak ke office, sesibuk bersama...alhamdulillah aku pun terlena dalam kereta..Sedar2, kami dah atas highway. Sungguh cekap driver kami tau..Then stop at I, aku beli hot chocs, and beli kekacang and apricot untuk bawak balik ke Malaysia. Jauh lagi perjalanan..ada a few I kami stop. Lepas tue aku mintak izin kawan-kawan untuk drive sebab kalau drive malam memang aku tak berjaya la. Specmata pun aku tak bawa so aku drive saja la. MasyaALLAH dah nampak laut, dah nampak pantai..cantikknyaa...rasa macam tengok dalam poskad..cantik...SubhanaALLAH...kami drive sampai habis...tapi tak adalah sampai ke Kami lalu Bells Beach, Anglesea, Lorne and continue driving sampai ke Apollo Bay. Kami menikmati hidangan lunch kami di sini. Menunaikan kewajipan nan satu di situ juga. Sedap dan tenang sekali berada d situ..Alhamdulillah.. Lepas Apollo Bay kami akan melalui suasana masuk hutan. Cantik...macam dalam iklan Salem Cool Planet..Iya perasaan aku saja. SubhanaALLAH..cantik..Kami gerak dan semua tak sabar nak sampai 12 Apostles. Akhir sekali kami sampai juga di Port Campbell. Semua dah tak sabar nak tengok 12 Apostles. Alhamdulillah apa yang selama ini duk tengok dalm screen, ada depan mata. There are giant rocks soar from swirling water. Then continue tue Loch and Gorge and the last one London Bridge. Kami kat London Bridge pun dah pukul 5pm and hari dah super duper gelap..All girls and we're the last group at London Bridge..Lariiiii lajuuuuuuuuuu ke kereta and get ready nak gerak balik Clayton. Jalan nya...makkkkk..jauhhhnya baru nak jumpa highway..jauhhhhhhh..jauhhhh..jauh yang aku boleh cakap..Alhamdulillah 9.30pm kami sampai rumah maksu. Dinner and terus tidor..Tomorrow morning Masyitah akan balik Malaysia dulu. Then zzzZZzz.....Tunggu hari besokkk..









































































Sini saja dulu.penat dah kepam entry nie...Wil upload picture later..Assalamualaikum semua..Good nitee. :)



2 comments:

anis said...

cik yani bila ang nak pi melbourne aku--> org permatang pauh

Yani said...

cik anis..jom laa kita p..maybe p GC then Sydney then Melb. Jommm...2014 ok? Hahaha..semakin jauh lagi tempohnya.. :)