Nuffnang

Thursday, June 28, 2012

~ Saya perlukan buaian ~

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Oh..saya ingin gembira, saya perlukan buaian. Bukan buaian untuk Mir Aydin ya, yang tue mummy Aydin akan belikan sendiri.Gembirakan hati dengan memusingkan diri dan sudah tentu yang penting hati perlu tenang lalu perasaan akan gembira selalu. Hati tenang hendaklah kita selalu membaca ayat-ayat suci yang sungguh indah maknanya jikalau kita memahami dan kalau tidak faham, boleh rujuk tafsir Al-Quran yang sahih maknanya.
Pencinta pusing-pusing

Kalau dah ada rumah sendiri nanti, angan-angan mahu ada 1 buaian sendiri supaya petang time minum petang boleh tengok anak-anak bermain buaian di halaman sendiri. Harus berangan seangan-angannya.

Dulu masa saya kecil, suka ke taman permainan dekat rumah dan saya akan berebut untuk buaian dan saya akan swing sepuas hati saya. Sampaikan bila Arwah Abgchaq dan Abgchik saya tengok, mereka akan tempikk dari jauh supaya slow sikit. Seronokkk laa. Rasa kalau lagi jauh dari tanah, lagi seronookk..

Haiishh....seronok betul masa kecil-kecil dulu. Tak kisahkan semuanya. Semua kawan-kawan seronok. Semua suka sebab semuanya bermain. Tapi dah besar macam ini, susah nak jumpa kawan-kawan masa kecil dulu. Sebab sekarang ini bila sudah besar banyak persaingan sesama kawan-kawan. 

Sebab itulah kawan-kawan masa kecil lagi di kenang dan di ingati. Bila besar senang datang dan pergi. 

Selamat bekerja semua. Assalamualaikum..

Photo 1 credit to: Here
Photo 2 credit to: Here
Photo 3 credit to: Here

Friday, June 15, 2012

~ My bad time management ~

Assalamualaikum, Hello World!

Kindly busy this week. So many thing to do plus my bad time management. A few task pending for me to check with IT, with counter part. I'm sorry SK, I didn't meant it. Today I'm doing a few time bomb since I looooove to bomb it. And I already ask our counterpart about this and he didn't reply my email yet. I know by having this bad habit can causing so many problem.

Today, we should enjoy our last working day of this weekend. But seems I'm not really happy start from after lunch. Huhuu..I really hate it. Nevermind, later I'm going to Queensbay for some little shopping. Hopefully my mood will change to happy mood.

Ok friend, enjoice your weekend, drive safely on the road. I'm heading back to Perlis after some event tomorrow. Take care all.

Assalamualaikum.. :)
==========================================================

So here are 10 tips to make you better at managing your work:
1. Don’t leave email sitting in your in box.
“The ability to quickly process and synthesize information and turn it into actions is one of the most emergent skills of the professional world today,” says Mann. Organize email in file folders. If the message needs more thought, move it to your to-do list. If it’s for reference, print it out. If it’s a meeting, move it to your calendar.
“One thing young people are really good at is only touching things once. You don’t see young people scrolling up and down their email pretending to work,” says Mann. Take action on an email as soon as you read it.
2. Admit multitasking is bad.For people who didn’t grow up watching TV, typing out instant messages and doing homework all at the same time, multitasking is deadly. But it decreases everyone’s productivity, no matter who they are. “A 20-year-old is less likely to feel overwhelmed by demands to multitask, but young people still have a loss of productivity from multitasking,” says Trapani.
So try to limit it. Kathy Sierra at Creating Passionate Users suggests practicing mindfulness as a way to break the multitasking habit.
3. Do the most important thing first.Trapani calls this “running a morning dash”. When she sits down to work in the morning, before she checks any email, she spends an hour on the most important thing on her to-do list. This is a great idea because even if you can’t get the whole thing done in an hour, you’ll be much more likely to go back to it once you’ve gotten it started. She points out that this dash works best if you organize the night before so when you sit down to work you already know what your most important task of the day is.
4. Check your email on a schedule.
“It’s not effective to read and answer every email as it arrives. Just because someone can contact you immediately does not mean that you have to respond to them immediately,” says Dan Markovitz, president of the productivity consulting firm TimeBack Management, “People want a predictable response, not an immediate response.” So as long as people know how long to expect an answer to take, and they know how to reach you in an emergency, you can answer most types of email just a few times a day.
5. Keep web site addresses organized.
Use book marking services like del.icio.us to keep track of web sites. Instead of having random notes about places you want to check out, places you want to keep as a reference, etc., you can save them all in one place, and you can search and share your list easily.
6. Know when you work best.
Industrial designer Jeff Beene does consulting work, so he can do it any time of day. But, he says, “I try to schedule things so that I work in the morning, when I am the most productive.” Each person has a best time. You can discover yours by monitoring your productivity over a period of time. Then you need to manage your schedule to keep your best time free for your most important work.
7. Think about keystrokes.If you’re on a computer all day, keystrokes matter because efficiency matters. “On any given day, an information worker will do a dozen Google searchers,” says Trapani. “How many keystrokes does it take? Can you reduce it to three? You might save 10 seconds, but over time, that builds up.”
8. Make it easy to get started.We don’t have problems finishing projects, we have problems starting them,” says Mann. He recommends you “make a shallow on-ramp.” Beene knows the key creating this on ramp: “I try to break own my projects into chunks, so I am not overwhelmed by them.”
9. Organize your to-do list every day.
If you don’t know what you should be doing, how can you manage your time to do it? Some people like writing this list out by hand because it shows commitment to each item if you are willing to rewrite it each day until it gets done. Other people like software that can slice and dice their to-do list into manageable, relevant chunks. For example, Beene uses tasktoy because when he goes to a client site tasktoy shows him only his to do items for that client, and not all his other projects. (Get tasktoy here.)
10. Dare to be slow.
Remember that a good time manager actually responds to some things more slowly than a bad time manager would. For example, someone who is doing the highest priority task is probably not answering incoming email while they’re doing it. As Markovitz writes: “Obviously there are more important tasks than processing email. Intuitively, we all know this. What we need to do now is recognize that processing one’s work (evaluating what’s come in and how to handle it) and planning one’s work are also mission-critical tasks.”

Credit Article to : Penelope Trunk

Wednesday, June 13, 2012

~ Malam terakhir bertiga - Goodbye Nina ~

Assalamualaikum,

Semalam dan hari ini adalah hari terakhir kami bertiga di rumah. Lepas ini Nina akan tinggal bersama Andak, suaminya. Alhamdulillah..good for her..life must go on.. Malam tadi dinner bersama-sama di De Pauh Garden Restaurant & Cafe. Jalan Permatang Pauh, Bukit Mertajam, Penang. Not bad makanan kat sini. It was my 2nd time makan kat situ. Tapi malam tadi aku order Mee Hailam. Unlucky for me since the chef forget to put salt into my food. Next time jangan main-main lupa tau..

After dinner, kami ke JJ. Jalan jalan belanja duit. Just want to spend time together and lepas nie tak tahu bila boleh hangout macam nie lagi. Life must go on..Last night watching Ameera together and kira duit rumah, utility bills and kami mintak halalkan sesama kami. Sedih woooohh. Lepas nie tak nampak la muka Nina lagi di rumah. Lepas ini hanya FB ja la boleh tahu apa yang terjadi sesama kami. Lama juga kami duduk sama-sama. Rasanya dalam 2 tahun 4 bulan aku dah stay dengan Mas dan Nina. Lepas ini hanya tinggal aku dengan Mas. Kami pun dalam proses mencari housemate baru. Ramai juga yang tanya, kami dalam proses pemilihan lagi.. :)

Kami duk bertiga lama juga...dekat 6 bulan rasanya..Dulu masa Kak Shida tinggal sekali pun banyak masa juga kami saja. Seronok la tinggal sesama. Susah senang, takut gembira kongsi bersama.

Kami bertiga adalah lebih kurang sama.
1. Tidak kisah keadaan rumah.
2. Tidak berkira atas apa jua.
3. Berkongsi bersama.
4. Tolong menolong - teringan kami siapkan doorgift untuk wedding Nina bersama-sama. Seronok sangat masa tue.
5. Masak sesama.
6. Makan adakala sesama, adakala tak sesama.
7. YANG PALING PENTING SEMUA TAKUT TIKUS dan CICAK PELIK.
8. Risau anjing datang dekat rumah kami.
9. Suka simpan sampah dalam rumah, bila dah ada ulat baru kami akan kalut nak buang. Then gelis-gelis.

Lepas ini bukan senang nak jumpa lagi. Semoga Nina berjaya dalam new challenge beliau-  memasak! Hihihi.

Jangan lupakan kami di Kulim ini ya.. jaga diri, any good news jangan lupa share dengan kami dan doakan untuk kami berdua juga tau..

Nanti kita jumpa di KL, insyaALLAH..

Mode: Sedih datang lagi..sob sob sob...

Tuesday, June 12, 2012

~ Renovate Dapur Mak ~

Assalamualaikum,

Kabare semua? di doakan semuanya sihat-sihat belaka ya..InsyaALLAH.

Hari nie saya nak bercakap pasal dapur mak pula, kalau sebelum ini saya bercakap pasal Meja Makan Mak, now pasal dapur mak pula. Sebagai mak, pastinya dapur adalah tempat bekerja beliau. Macam kita yang bekerja ada our own workplace, mak pun ada juga. Di dapurnya... hihi.

Ini la plan asal, mari kita tengok apa hasilnya minggu depan :)

Mak saya..ayah saya, abg saya, kakak ipar saya, adik saya dan saya sendiri ada idea untuk dapur mak. Tapi kuasa besar hanya ada pada mak saya. Hahahah. Kami dah membeli tiles untuk dapur including wet kichen mak, and last Friday she called me saying that she want to change the color. Omooo..omoooo..Yes, tiles color untuk dry kichen adalah hasil persetujuan saya dan ayah saya. Jadinya, kemungkinan besar color akan berubah since tiles untuk dry kitchen pun tak sampai lagi at that moment. Lupa pula sy nak follow up dengan mak saya. Yang pastinya, masa kat kedai tiles hari tue, kami duk usung la buku yang mak saya nak tiru tue. Nice design as well. 

Mak saya memang nak buat color putih and top cabinet color hitam tapi saya lebih menggemari granite. Tapi mahai nak menggila. 1kaki pun dah RM170 tanpa upah lagi. Harus lah saya start kumpul duit untuk kitchen cabinet sendiri nanti. Hihihi. Tapi memang puas hati la kalau guna granite. Mau tak tidur malam kalau duk asyik p lap-lap cabinet ja tiap malam. Hihihi. Anak kemana, suami kemana..

Tak sabar nak balik rumah, nak tengok hasilnya..sure mak saya akan gembira dengan dapur kering dan basahnya nanti. Bukan itu sahaja, toiletnya pun di ubahsuai juga. Cuma kami tak adalah mampu nak pasang macam kat bawah ini...how i wish mum will install this..


Nanti kita tengok hasil toilet mak saya pula. Yang pastinya mak saya sungguh gembira dengan new design dapurnya itu. Last renovate dapur masa saya sekolah lagi. Hiihi dan mak saya suka renovate dapurnya sebelum puasa. Sebab puasa kami dah makan di dapur baru..like last time...

Enjoice ur day allz...Assalamualaikum.. :)

Photo credit to : Kitchen Cabinet Here
Photo credit to : Shower room

Friday, June 8, 2012

~ Adakah anda bersedia? ~

Assalamualaikum dan salam malam jumaat..

Tadi having dinner with friends and we do some chit-chat about marriage life. Topic yang selalu kami bincangkan. We agreed that being a single was not too bad and we haven't denied there always blessing from ALLAH Taala for every marriage. :) A few things should be consider once we're marriage and same goes beng a single many thing we should handle by ourselves.

Alhamdulillah, bersyukur dengan apa yang kita ada. Jodoh adalah perkara yang sungguh sensitif untuk di ceritakan. Siapa yang tak nak ada family sendiri with husband, kids and everything. Tapi semua itu bukan kuasa kita yang hina ini, hanya DIA YANG MAHA MENGETAHUI. Iya mencari jodoh tetap di usahakan tapi sukar untuk ketemu jodoh yang baik-baik. Kisah silam juga menghantui diri. :(

Cuma perkara yang kami risau adalah, apabila semua single buddy sudah get married, then dengan siapa lagi kami mahu kongsi masalah? Macam masa sekarang, ramai kawan-kawan single yang kami boleh share saja. Iya..even kawan dah kawen pun kita still boleh share problem sesama. Trust me, it wont be the same. Oh noo. bukan salah berkahwin ok, tapi tak sama lagi. As we understand that those yang dah berkahwin with have others commitment, their own problem and rasa tak molek untuk menganggu mereka lagi. This is what I felt too.

At that moment, sure kita akan nangis sendiri dan cuba untuk calmdown diri sendiri dengan harapan problem kita akan solve. Oh ya..kita kan ada mak kenapa tak nak story dengan mak sendiri? Iya...of course ada cerita dengan mak, but sometimes we need buddy as well. Ermm..it's depends to each other la juga. As for me,  need buddy as well..

Di harap, jodoh kita semua (bagi mereka yang masih belum berkeluarga) akan datang.Aamin.. bersamalah kita berdoa jodoh kita ya..jangan lupa doakan juga untuk sahabat-sabahat rapat kita, sebut nama mereka dalam doa kita. InsyaALLAH, dengan izin-NYA mana tahu jodoh kita tiba dan di jodohkan dengan lelaki yang beriman, bertaqwa, berilmu lagi bijaksana yang mampu membimbing diri kita dan keluarga yang bakal di bina kelak. Aamin.

Oklah, malam makin tua. ayuh tidurlah.. hihihi.

Assalamualaikum and selamat bekerja besok. Dah Jumaat kan.. yeay!

Wednesday, June 6, 2012

~ Double six on 2012 ~

Assalamualaikum and Hello,

Happy birthday SK, Jida!!!


We surprised SK during our process flow meeting today. :)





Tuesday, June 5, 2012

~ Oh Kus-kus ~

Assalamualaikum,

Tak kuasa aku nak story mory pasai kuskus. Tapi terpaksa. Malam tadi keadaan adalah separuh gila di mana almost 2hrs aku duk tercongok depan toilet bilik bawah sebab nak tgk kuskus nak gerak ke mana. Kuskus tue datang dari bilik aku di mana aku dan dia dalam keadaan terkejut. Aku naik atas sebab nak cuci tangan sebab pili bawah sedang digunakan untuk cuci pakaian. Masa aku melangkah ke toilet, macam separuh sedar tengok macam ada benda baru lepas membo-bo dalam toilet aku. MENJERITTTT!!! JERIT seperti nampak sesuatu yang besarrrr. Aku menjerittt..takut woo..then kuskus nak ajak menari dengan aku aku ke kiri dia jalu ke kanan, and kuskus ada hati nak menuju ke katil aku. Lawan aci ligan and finally dia nampak pintu. Terus laju kuskus turun tangga. Mentang-mentang la mampu lari dengan laju. Turun tangga..speed dia aku tak tahu la berapa. Kalah Choong Wei smashh kot. Terus dia bawak diri ke himpunan kotak-kotak bawah tangga. Husih..besarnya kuskus. Makan apa tah.

Housemate aku terus terlompat duduk atas himpunan tilamnya. Hahaa. Lawak weii. Kami berdua dalam ketakutan sungguh. Jenuh kami buat kubu kuat untuk halang kuskus dari lari ke tempat lain dengan harapan agar kuskus aku keluarkan diri, lari selajunya ke pintu masuk rumah. Hancuss semuanya. Kuskus lari melompat ke tempat lain and kami halau lagi, kuskus terus menuju ke toilet. Haaaa..di sini la bermulanya drama kuskus. Kuskus main2 aci cakk cakk cakk. Berbekalkan besi ampaian Mas kami jadikan sebagai pedang tetapi kuskus hanya dengan dirinya sahaja. Kuskus ketegaqqqqq tak mau masuk lobang bawah, jenuh nak halau masuk, kuskus memang tak nak masuk. Terus dia dengan yakin cubaan membunuh diri dengan masuk ke dalam mangkuk toilet. ahaa..Lantas kami mengambil tong sampah untuk cekup lubang mangkuk tandas. Takus kuskus keluar. Pikir. Nak bunuh terus or macam mana. Kami sebenarnya tak nak bunuh kuskus. Biar saja kuskus dalam tue. Pikir apa next step nak buat. Jirus air ke dalam mangkuk tandas, kuskus naik atas sebab dia kelicinan. Kuskus main tarik tali dengan kami. Lama juga la tunggu nak bagi kuskus masuk kembali ke dalam lobang yang akan menghala ke longkang. Tapi kuskus tak nak juga. Penat and lenguh kaki duk terpacak ja depan pintu toilet. Then kuskus dengan berani berlawan nak datang ke arah kami, apa lagi, aku spray Ridsect banyak-banyak atas lantai and Nina letak sabun atas lantai supaya lantai licin. Kuskus pun tak pening or lali or apa-apa tanda nak pengsan. Aku amik roti, baling ke arah kuskus. Kuskus lapar, laju ja sambar roti. Ceehh. Roti nak, masuk lobang longkang tak nak! Hangin.

Finally, kuskus masih di situ, kami keletihan dan decide nak kurung kuskus dalam toilet bawah saja. Apa lagi buat la tembok besar kat depan tue. Letak towel untuk halang kuskus dari cubaan nak keluar dari bawah pintu. Kami letih, terus penat. Aku ketiduran and Nina pening akibat banyak sangat hidu Ridsect tadi.

Kuskus oh kuskus..tak tahu la apa nak jadi dengan kau kuskus.. jaga diri kat dalam toilet tue ya.

Ikhlas dari Penghuni Taman KTC.

Photo credit to: Here