Nuffnang

Sunday, October 28, 2012

~ Wajah tua tok saya ~

Assalamualaikum,

Hari ini genaplah hari raya korban yang ke-3. Alhamdulillah di beri rezeki lagi dari-NYA merasa gading korban yang sungguh manis. Tips dari pakar sembelih Islam: sewaktu bermula untuk menyembelih, tukang sembelih jangan tahan nafas, keep on breathing, insyaALLAH nanti daging takkan keras. Semuanya dengan izin ALLAH Taala. :)

Sepanjang 3 hari raya saya pulang ke kampung halaman. Sebab dekat jugaklah. Dalam 20mins dah boleh sampai untuk ketemu tok dan sedara-mara yang lain.

Hari ini kami bercerita kisah tok yang asyik bertanyakan anak lelaki beliau dari Penang yang belum balik pada hari raya pertama. Tok keep on asking me to call my Cu.

"Adik, p telefon chu, bila dia nak balik". Pinta tok kepada saya.

"Ooo..balik besok..bla bla bla". Saya call Cu saya tak dapat, so saya call Maksu saya. Maksu saya pun membebel dalam phone. Maksu saya kerja that's saya tak dapat balik pada hari raya pertama and she asked my Cu went back to Kedah without her, but CU refused to balik kampung without his wife. Hahahaa...

Lepas saya  bagitau tok saya bahawa Cu saya akan pulang pada hari raya ke-2, mungkin petang. Then tok saya kembali diam. Hopefully she will rasa legaaa..

Hari ke-2 saya balik kampung lagi. Time Maghrib juga saya sampai sebab sebelum tue saya di rumah Perlis and after abgcik and SIL balik KL around 3.45pm, mum take a rest for a while since she's so busy cooking..After Asar we heading to my Maklang Shon's house. Makan-makan nasi and gading. Mum duk bersembang dengan adik iparnya..saya bermain-main dengan anak cousins. Main bola dalam rumah. Now I know why I loved orchids so much because my Maklang also loves orchids. She has mini orchid garden outside her house. Bestnyaaaaaaaaaaaa. Because my mum love palm tree. Pokok palm my mum sungguh tembun-tembun sampai kena pecahkan pasu.

"Adik, p telefon Cu tengok. Kat mana dah?" Pinta tok sekali lagi.

"Oooo..Mergong. Ok. " Selepas itu saya bagitau tok saya Cu di Mergong di rumah sedara. Lepas tue baru balik Kuala Jerlun. Tok lega.

Dalam sejam selepas itu, Cu pun sampai. Tok lagi lega dapat tengok 3orang lagi cucu beliau. Hihihi.

Inilah yang diharapkan oleh seorang nenek apabila hari raya. Semua anak menantu cucu cicit pulang ke kampung halaman. Alhamdulillah. Even 3 orang anak beliau tidak dapat pulang pada hari raya korban kali ini, di harap kami-kami yang pulang dapat menggembirakan hati beliau. InsyaALLAH. Ohh, anak kesayangan tidak pulang. Hihihi.

Mungkin saya tidak faham lagi hidup berkeluarga sebab saya masih belum berkeluarga. Saya berdoa semoga apabila saya sudah berkahwin dan mempunyai keluarga saya sendiri nanti, saya tidak akan abaikan kedua mak ayah saya dan juga mak ayah mentua saya. Tadi masa saya nak balik ke Perlis pun, tok saya sedia menunggu di depan pintu. Duduk atas kerusi tengok kereta saya beransur pergi. Kesian tok saya. Malam ini sunyilah beliau. InsyaALLAH nanti 1hb mak saya akan stay di kampung sebab ayah saya ada kursus di Kuantan selama seminggu. Ada la peneman tok saya nanti. Tadi saya ajak tok saya ke Perlis, tapi beliau tak nak. Dekat nak ke surau katanya.. :)

Semoga raya korban kita semua memberi sejuta makna kepada kita. Di harap daging korban yang kita sedekahkan serba sedikit kepada orang dapat menggembirakan mereka semua. Tok Sedara saya memberi nasihat, even kita bagi sebatang cerut kepada orang tua pun mereka dah seronok sebab itu kesukaan mereka. Tak kisahlah, apa-apa saja buah tangan..

Assalamualaikum semua..besok sudah mahu kerja..semangat, semangat, semangat..

Saturday, October 27, 2012

~ Travel to SPACE? ~

Assalamualaikum,

Wake up early in the morning watching Nat Geo at 7am. Young engineers, most brilliant, knowledgeable, took 5years to design, develop and make aircraft real can go to space. It was my first time to know about there's a job as simetric engineer. :)

You may read more details from here. Paul Allen really want this dream become reality for us (for those you have a lots of money money moneyyyy!) to travel in space. With the idea of human technology, it's possible for wealthy people to visit space, they can explore space and kindy bring me some souvenir for me. Haha.

I'm wondering what we can see in space (haha..lack of info), colourful-weirdo stones, sands, nearly can see the star and singing and how about space jump?

Malaysia also want to participant with this agenda. We sent Sheikh Muszaphar Shukor and now he become first Malaysian astronaut and first Muslim who had prayed in space. Alhamdullillah. We proud of him, and even though we spend a lots of money/investment for this programme but at least people around the world will know something about Malaysia..Let's put it in positive ways. :)

It's an honourned to be part of this programme and Malaysia Boleh!

Yay!

Thursday, October 25, 2012

~ Saya balik raya.. ~

Assalamualaikum and good evening everybody,

Ahha. I'm the last among my MDM team leaving office. Dalam kalut-kalut nak balik tue ada ja urgent request. Ohhh..ini bukan nak mengadu domba, hanya meluahkan bagaimana rasa kalut saya pada petang tadi.

1. All day long - waiting to release BNR --> Pending from PTE
2. All day long - waiting any green light from PI whether do we need to add sorter operation or not --> he didnt take action before 2pm but he decided to contact me around 4.05pm. What a miracle dear. Of course I will not entertain him.
3. Lot issue due to some setting - as what I know, it must comes with 4 block then baru kita boleh set it. --> solve with flying color as per advice from IT. Yayyy.
4. Spec change. URGENT! URGENT! URGENT. Kalau tak change nie our fab akan meletup. Bukan 1 route, tapi belas-belas route for more than 30product numbers. --> Done with PI seating next to me during changes. 4EyePrinciple yooooo.
5. Ohhh bomb. UPS want to change next schedule time for their tool. I ask her to submit the request asap. Funny question from her " Are you working tomorrow?"..heyyy..aku nak raya la..korban lembu kott..
6. 5.05pm, PTE IM me saying he already released those wanted BNRs. Sorry dear..I mahu pulang. Monday aja kita submit signoff. Thank you.

Inilah dugaan dan cabaran yang saya lalui sebelum saya enaknya duduk atas kerusi empuk emak saya ini sambil menonton Reflections at TV9. Emak, ayah dan adik saya pulang ke kampung untuk mengambil ketupat dari rumah tok saya dan rendang sedang sedap elok dalam periuk..Tue haa.saya nampak dari sini.

Jadi semua, selamat hari raya korban. Semoga kita semua mendapat hikmah daripada peristiwa korban antara Nabi Ibrahim A.S dan anak Baginda Nabi Ismail A.S. Satu pengorbanan yang sangat berat di mana antara salah satu sebabnya..Nabi Ibrahim A.S agak lewat mendapat anak akan tetapi pada suatu malam Baginda bermimpi/terdengar satu arahan dari ALLAH Taala yang menyuruh Baginda menyembelih anaknya itu. Baginda A.S bertanyakan kepada anaknya..dan Nabi Ismail. A.S merelakan dan berdoa semoga Baginda berada bersama golongan orang-orang yang bersabar.

Subhanallah..bapa menerima arahan untuk sembelih anak dari ALLAH SWT YANG MAHA AGUNG.
Sukarnya ujian-NYA ini..Atas keimanan dan ketaqwaan yang tinggi, Baginda berdua berjaya menghadapai ujian tersebut. Subnanallah..

Kemudian Allah s.w.t. berfirman: "Dan kami menyeru: "Hai Ibrahim, sungguh kamu telah membenarkan mimpi kamu. Daripada semua yang kamu lakukan, Aku boleh melihat bahawa kamu bersungguh-sungguh telah memilih keredhaan-Ku daripada kecintaan kamu terhadap anak kamu. Oleh sebab itulah, kamu termasuk golongan orang-orang yang taat kepada perintah-Ku. Sesungguhnya ujian ini merupakan ujian yang nyata. Penyembelihan itu adalah ujian yang nyata untuk mengetahui antara yang ikhlas dan yang tidak ikhlas dan merupakan ujian yang sangat sukar kerana tidak ada yang sesukar ujian ini."

"Maka, Kami selamatkan orang yang diperintahkan menyembelih dengan sembelihan yang besar daripada syurga, iaitu kambing kibas yang dahulu telah dikorbankan oleh Habil yang telah diterima darinya. Korban (kambing) itu tetap berada di syurga sehingga Ismail ditebus (ditukar) dengan kambing itu. Oleh sebab itulah, Kami perintahkan kepada Jibril untuk membawa kambing kibas itu ketika terakhir kali engkau meletakkan pisau kamu kepada leher Ismail."

Malaikat Jibril lalu berseru untuk mengagungkan Allah s.w.t. dan merasa takjub (kagum) menyaksikan perbuatan Nabi Ibrahim a.s. sambil berucap: "Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar."

Lalu Nabi Ibrahim a.s. membalas ucapan Jibril dengan ucapan: "La ilaaha illallaahu Allahu Akbar."

Begitu juga Ismail, dia menyambutnya dengan ucapan: "Allahu akbar wa lillahil hamdu."

Kemudian Allah s.w.t. memuliakan ucapan itu lalu mewajibkan umat Islam untuk mengucapkannya pada hari raya Aidil Adha untuk mengikut jejak Nabi Ibrahim a.s. dan puteranya, Nabi Ismail yang sentiasa redha dan taat dalam menjalankan perintah Allah s.w.t.

Wallahualam..

Credit to: Here

Tuesday, October 23, 2012

~ Cukup cukup sudah ~

Assalamualaikum,

Cukup cukup sudah...malas buat kerja..
Cukup cukup sudah...malas buat archiving..
Cukup cukup sudah...malas buat housekeeping..data, meja, fridge magnet..
Cukup cukup sudah...malas pergi beli dapur memasak..
Cukup cukup sudah...malas pepagi nak pergi kerja..
Cukup cukup sudah...malas attend meeting..
Cukup cukup sudah...malas drive..
Cukup cukup sudah...malas keluar rumah..
Cukup cukup sudah...malas malas malas malas...

Haaa...sungguh malas tahap gaban ini orang. Sabar ja lah.

Weekend pretty cool. Received on call on Saturday morning, staying in the office for one hour and perut lapar..craving for delicious mee goreng mamak. Heading to Kulim town turning here and there.. Ahha. Jumpa pun. Alhamdulillah.

Sunday, I went to office to finish my slide presentation for Monday meeting with EU site. First one hour, being a listener for makcik Ani. Story telling problem dia. bla bla bla..yang baik dijadikan teladan yang buruk dijadikan sempadan.

Have a nice day alls..

Assalamualaikum

Saturday, October 20, 2012

~ Untuk Ayah saya ~

Assalamualaikum,

Walla..pagi Sabtu saya duk melayan Youtube. Toggle merata dan jumpa lagu ini. Ohh..sebak teringat ayah di kampung halaman. Ececece..yoolaa tue. InsyaALLAH hari Khamis depan berjumpa lagi.



Ayah bukanlah jenis mudah untuk menunjukkan kasih sayang kepada anak-anak. Namun ayah akan tunjukkan kasih sayang mereka dengan belikan kita makanan yang sedap-sedap, enak-enak, mahal-mahal (dar kebiasaan hari ayah dengan emak). Serius bagi saya, dulu kalau dapat makan buah anggur tue dah kira mewah la hari kami hari tue. Kalau dapat makan KFC hari tue, kira..waaa..ayah ada duit lebih la nie. Menjadi kebiasaannya kami, kalau hari ayah dapat gaji, mesti pergi makan nasi Ayam di Kuala Perlis. Sampaikan makcik kedai pun dah kenal kami. Sebulan sekali pasti pergi jengah ke kedai dia. Anak-anak pula mak bagi pakai baju tidor yang sama pattern cuma color saja berlainan. And saya pun baju sama dengan   Arwah Abgchaq dengan Abgchik. :)

Ini ayah saya Sjn Ahmad Hj Abdul Rani
Balik malam tue ayah pasti akan menyusuri pantai, ayah dan mak bukak tingkap kat depan, angin pantai masuk dalam kereta kami. Rule ayah: Tingkap belakang tak boleh di bukak sebab kam kecik lagi. Jadi bila balik kampung, masa nak bye-bye tok,wan kat kampung kami bukak tingkap nak bye-bye depa, time tue syookk sungguh sebab ayah tak boleh nak marah lagi masa tue. Hahahaha. Bila besar dah mula faham, bahaya kalau bukak tingkap kat belakang, mak ayah kat depan..sebab susah mak ayah nak monitor kami kat belakang. Sekarang dah fahammmmm..

Ayah juga bukanlah jenis suka marah tapi kami tahu tegasnya itu. Kami tahu apa yang boleh guna, apa yang tak boleh guna. Contohnya: Gunting ayah. Gunting tue ayah guna untuk potong misai. Gunting tue memang sedia ada di tempat yang ayah selalu letakkan. Satu hari adalah la anak yang no berapa tahh, nak main potong-potong kertas. Cari dalam laci gunting merah tak ada, jadi terus p cari gunting ayah. Gunting misai(tajam) kami p guna gunting kertas. Sure bila ayah guna semula gunting misai tue dah lain sikit performance gunting tue. Ayah akan tanya kenapa guna gunting ayah, kami semua takut nak jawab..at last ayah bgtau kenapa jangan guna gunting misai ayah tue. Guna gunting yang kami sedia guna sebelum ini. Sekarang dah fahammmmm..

Saya adalah anak favorite ayah(ofkos sebelum kelahiran anak manja mak ayah sekarang..ahha..Fuad!) Naik moto denga ayah, beli barang dengan ayah, ronda pantai dengan ayah, pergi balai dengan ayah untuk check roster ayah..saya sayang ayah. Masa tue bonding saya dengan ayah sangat rapat. Kalau orang tanya "Anak ayah ka anak mak?"..saya akan jawab "Anak ayah!". Hihihi. Sure mak baraa jaa.. Hahaha..

Ayah saya keja 8 jam 8 jam. Jadi ada ketikanya ayah akan keja malam..tinggal la kami 4 beranak dalam rumah. Paling best kalau ayah balik lunch kat rumah bawak balik over over walkie talkie. Seronok kami pun nak main-main. Kadang-kadang ayah bagi la kami pegang-pegang. Ada ketika ayah bawak balik pistol, haa..tue ayah akan letak atas bumbung almari. Tingggggggggggggi. Sekarang dah fahammmmm..



Saya ada mendengar seorang ustaz ini bercerita..Kalau kita bela, jaga ayah elok-elok.. Banyaknya pahalanya. Betapa sabarnya ayah mendidik kita..Kasih seborang ayah untuk kita..Di harap kita tak jadi anak ayah derhaka kepada ayah kita. Merungut bila menjaga mak ayah. Bapa merupakan pintu yang membawa kita ke syurga..kalau mak, syurga terletak di bawah telapak kaki mak. Mereka berdua sungguh penting dalam hidup kita tak kisah siapa saja mereka sebab kerana mereka-lah kita wujud di muka bumi ini, meramaikan makhluk di dunia ini.

Jangan pukul kucing tau..

Assalamualaikum..enjoice ur weekend.

Monday, October 15, 2012

~ Beza tak? sama sama tak? ~

Assalamualaikum,

Survey la kekonon.

Sama tak doa mak dan doa kita?

Doa Mak kalau Anak sakit:
Mak pinta pada ALLAH Taala sembuhkan sakit kita, andai nyawa beliau dapat digantikan dengan hilangnya sakit kita, mak sanggup beri nyawa beliau. Mak cakap, mak tak gembira kalau kita tiada di dunia disisinya..Mak mahu sangat kita hidup, membesar dengan mak. Mak nak sangat jaga kita even mak tak larat. Kita sungguh penting buat mak.

Doa Anak kalau Mak sakit:
Pastinya anak akan berdoa sepenuh hati agar ALLAH Taala menyembuhkan sakit mak kita. Tetapi apabila sakit mak kian worst, pasti ada anak akan berdoa agar ALLAH Taala ambil nyawa mak SEBAB tak sanggup tengok mak menderita... apakah mak sudah tidak berharga lagi pada kita sampai sanggup berdoa macam tue sekali. Sudah penat menjaga mak sakit?

Semoga kita semua taat menjaga mak kita. Ya..kita semua tak tahu apa akan berlaku pada masa akan datang, semoga kita semua dapat jaga bila mak kita sakit, dapat suami yang memahami untuk izinkan kita menjaga mak apabila mak tidak sihat.

Apa yang di idamkan, agar mak akan merasa puas hasil jagaan kita semasa beliau sakit. Mampukah kita?
Semoga kita mampu..Amiiiiiiiiiin.

Anyway: Happy birthday bgcik, Kaza. I love youu...semoga you lagi kaya rayaa..dan semestinya panjang umur, dikurniakan kesihatan yang terbaik agar dapat melaksanakan arahan-NYA. Semoga cepat-cepat dapat baby. Amiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiin..

Assalamualaikum..

Monday, October 8, 2012

~ 4years ~

Assalamualaikum,

4th
Syukur alhamdulillah Bunga Orkid at mumuyani.blogspot.com already 4years old yesterday on 7th October 2008 which is mean already 4th year I've been blogging. Bunga Orkid become part of my daily website that I should visit everyday. Sharing my bestday, lucky day, mybad dad, unhappy moment into my life and sharing my thoughts as well. Some of them I could say good to read, some of them come with crappy words as well. I'm sorry for that.

Into this blog too, I'm sharing some my traveling experienced, how happy I am while I'm away from office and how much I missed my family, friends and all my belonging that I left in Kulim and Perlis. At the moment I wrote my first entry, I didn't aspect that Bunga Orkid can stay longer like now. Eventho not every day I will blogging but I'm trying my best to write something here.

I just wish I could become blogger early than this, thus I can share, write about my uni's life, how's struggle I am during my internship period at PELSSB for 4 months. How good to stay with your sister-in-law while your brother staying to another place in Perak. How I want to going home during that time..but I enjoy my life every time with my own style!

I wish I can do better here, improving my grammar as well. Need to take English class I think. :)
I always doa, ALLAH Taala give me strength, grant a better health to my body and to all of us. InsyaALLAH. Amiiiiiiiiiiiiiin.

Assalamualaikum..

Photo credit to : here

~ Susah dan Senang ~

Assalamualaikum, Happy Monday morning peeps,

Alhamdulillah, pagi tadi ada raining sikit dan sejuk-sejuk air paip. Rasa nak bungkus diri saja tadi. Tapi azam yang kuat, semangat yang kekonon kental nak ke office seawal mungkin. Akhirnya 8.25am juga sampai cubic. Tue pun sebab duduk bersembang dengan pakcik ramah tamah kat parking kereta. Pepagi kena soalan dusshhhh "dah kawen ka dak lagi?" Uihhh..pakcik tue nasihat, "cari la pelan"..dalam hati aku cakap, nak cari cepat-cepat yang berakhlak baik..titipkan doa perlahan-lahan dalam hati..Amiiiiiiiiiiiiiiiiiin.

Bercakap pasal susang senang. Kadang-kadang kita rasa kita susah sekarang, penah dengar ustaz berceramah..katanya sekarang ALLAH Taala bagi kita susah, sebab lepas ini pasti ada kesenangan yang ALLAH Taala nak kurniakan kepada kita. Contohnya kita sesat jalan di kawasan A hari nie, sampaikan kita dah terlajak ke kawasan B. Punyalah pusing-pusing kawasan B. Kalau sesat jalan, jangan malu bertanya orang. Rupanya dah terlajak and orang tue pun guide kita ke macam mana nak cari Kawasan A. Alhamdulillah, akhirnya kita sampai juga di Kawasan A. Rupanya bulan depan kita ada urusan di Kawasan B, jadiiii mudah sekali mencari tempat yang kita ingin tuju di Kawasan B tersebut. ALLAH Taala susahkan kita dahulu dan permudahkan kita kemudianya... bak kata orang putih, there's a rainbow always after the rain. Always?? Not pretty sure.  :)

Jadi selalulah berdoa agar di permudahkan segala urusan seharian kita dan cuba sedaya mungkin untuk permudahkan urusan orang lain juga. Jangan pentingkan diri sendiri, pikir diri sendiri saja. Sama juga bila kita makan, ingatlah orang belakang sama, jangan semua ayam lagi-lagi part yang kita suka kita kaut semua dalam pinggan kita walaupun saat itu makanan itu adalah favourite kita seumur hidup sekalipun!

Banyak benda kita patut belajar dari orang tua kita. Pasal menabung, pasal jaga hati pihak lain, pasal nak jaga diri dan macam-macam lagi. Kadang-kala apa yang kita buat tak ada benefit pun untuk diri kita, tapi ada benefit untuk orang lain. Benda ini sungguh susah untuk aku lalukan buat masa ini. Haaaa..

Happy working all..

Assalamualaikum..

Photo credit to : here

Sunday, October 7, 2012

~ Kita pelu besyukur.. Alhamdulillah ~

Assalamualaikum dan salam se-Malaysia,

Still coughing right now and today mum provide me some jeruk made by herself. Hooo..our neighbor want to renovate her house and she decided to cut off the mangoes tree. Yippi! She gave some of the delicious mangoes to mum and straight away mum kupas-kupas and make it as jeruk. I'm not really sure whether I can eat this jeruk or not, but then since mum gave me one medium tupperware which is that mean I can eat them all-while-im-so-hungry.

Yesterday she terjah me in Kulim with my youngest brother. And she decided to stay here at least for 2 nights. Her motivation is to monitor my fever, flu and coughing. After get granted from my dad, she come over to Kulim by BUS! Oh mum, I know you're not really fit yet, why you are so keen to visit me. She want to see me with her eyes itself, then it's OK for her. My house condition not like other house with tv-meletops, my room at upstairs and she unable to climb the ladder. Tingggg! How about just going home, Perlis and tomorrow meet the doctor and see what he gonna said about my condition. Actually I'm recovering already but then just a bit coughing that make mum worried. Huuuuhuuuuuuu. Alhamdulillah..doctor said I'm OK and nothing to worry off. Alhamdulillah syukur.

I hope mum will feel relieved and I want to finish antibiotic asap. Yeaaa.this time I have to take antibiotic too. :(

I do praying all of us stay healthy and be positive everytime. Myself, last week was the most stressful..so many things to be completed and I'm not feeling happy too..to recover this, I bought new perfume.. Guess what? I want to feel wild on summer..oh yeay!

Tajuk yang tiada kena mengena langsung. Hehh.

Assalamualaikum and enjoy working tomorrow..let's start Monday bluess together..noww...

Tuesday, October 2, 2012

~ Pening kepala ~

Assalamualaikum,

Hoooooo..I've made appointment with Toyota service today actually plan to do it yesterday but then I re-schedule it to today. But but but gara-gara wrong timing, have to change to another date. Hahaha. Nextimer tak payah nak gagah-gagah nak service during weekdays. Payah! Jauh! Semua ada..

Do it during weekend but what I have to do is waiting for 2hrs while the technicians doing all the checking on my Gaius. I know I know, it's already delayed for 2000km. Haha. Ayah already warning me, do not ever delay it again because it will effecting engine performance..bla bla bla bla.. Yes dad, I'm trying my best to service it on time. InsyaALLAH.

Pity Gaius..pity myself..

Oh ya..Happy birthday Intan Putrajaya! Long time no see you la dear..Ucapan sama macam dalam sms tadi.

Enjoice ur night..I already had my bun. Alhamdulilah.

Monday, October 1, 2012

~ Oktoberr dahhh ~

Assalamualaikum,

Yooo..dah Oktober pun untuk tahun 2012. Sat ja weis..usia aku pun dah injak ke 29tahun 1 bulan hari ini. Kalau 29 tahun yang lalu, mak aku masih dalam sesi berpantang tatkala ini. mak aku melahirkan aku di usia beliau 28 tahun. uihh..penat aihhh..

Hari ini perasaan pergi ke keja adalah biasa-biasa saja. Rasa nak amik MC pun ada cuma tak sampai percentage yang tinggi, hanya dalam 10% sebab aku ada agenda lain nak buat dengan MC ini nanti. Gerak dari bumi Perlis seawal 6.30am dan cubaan untuk sampai ke Kulim seawal 8.30am meleset sama sekali. Aku sampai 8.20am. ahahaha. and and and..of course I'm calling my mum around 8.45am..kekonon aku tak speeding la. Tapi memang aku tak speeding pun. My luck today which is cuaca tak panas, kereta pun kurang busy dan aku plg laju pun 110km/j saja. Average is 100km/j sebab aku dengar cakap mak aku jangan bawak laju. Tapi sebab traffic lancar, tiada kesesakan..jadi aku pun berjaya sampai awai plus aku ada touch n go..so aku go fast laa. :)

Keja aku banyak, keja aku banyak...tapi buatnya tak bersungguh hari nie. Mungkin sebab MOnday and boss aku awal-awal mai tanya about my meeting last week. Blurr weii pepagi dah kena terjah. Dah la suara aku sexy pagi ini akibat batuk and flu yang tak lega lagi. Ini pun masih berkahak. Yang best demam kali nie, aku tak makan antibiotic. Yaaaaaaaaay! Aku mengamalkan minum air masak yang super banyak masa di rumah. Berkesan..memang air masak sungguh berkesan untuk coooling our body yang sedang heated inside.

Lunch sungguh dinantikan dan aku lunch dengan mummy-to-be, Meen with Kak Sobah. Keluar dengan ibu dan bakal ibu ini, tajuk perbualan haruslah berkisar pasal anak-anak, baby-baby tak kurang juga pasal budget 2013 yang diumumkan oleh PM pada Jumaat yang lalu. Aku duk seat belakang hanya mendengar saja..so far Samurai burger biasa-biasa saja. Untuk mereka yang sukakan kepedasan, mungkin burger ini kurang ummppp di mulut mereka, tapi bagi aku. best saja. Tak pedas jadi tak perlu aku gagah-gagah nak sulam minum air Milo panas lantas perut aku akan kurang muncitnya. Hihihihi.

Akibat dari balik Perlis makan seperti Maharani, jadi pemakanan di Kulim adalah seperti hamba sahaya saja. Aku nak control makan dan penjimatan tahap maksimum sebab aku nak beli kasut sukan untuk aku ber-marathon di Penang Bridge pada bulan November nanti. Tue la tamak haloba sangat, orang amik 20km aku pun nak amik juga, walhal hari tue StarWalk 10km pun dah macam jalan dari Perlis ke Johor. Jadi aku mempunyai perancangan yang jitu untuk ke arah meningkatkan stamina badan. Mula-mula harus kawal pemakanan. BUt haven't decide when I wanna to start it. As for now, I put it on HOLD. Waiting my proper sport shoes dulu yaa..

Penangan budget 2013, perihal pembayaran PTPTN. Banyak juga kerajaan concerns tapi masaelahnya, untuk aku tiada apa. NULL! Apahal PM? Untuk golongan macam aku nie tak ada apa-apa kaa? Penat laa macam nie. Menggalakkan beli iphone adalah. Orang swasta rugi, penjawat awam untung aku tak kisah, yang penting sekarang di mana keadilan untuk semua pihak? Aku pengguna minyak, turunkan harga minyak boleh tak supaya lagi boleh tiap minggu aku dapat tatap wajah ayahanda bonda aku. Juga toll sekali tauu..1 lagi aku teringin nak beli rumah, cakap budget 2013 harga rumah nak turunkan, aku nak tengok sikit banyak mana nak turun. Kalau macam tue juga aku tengok, so tengoklah apa aku nak vote dalam election nanti.

Anda ingat, anda dapat..

Assalamualaikum..

Aku nak habiskan roti Damiral ini. Sedapnya..Nak kemas baju yang bawak dari Perlis, aku tangguhkan kepada hari esok.