Nuffnang

Friday, November 2, 2012

~ Tabiat ka Tebiat ~

Assalamualaikum happy flyday,

Tabiat: artinya perkara yang biasa atau terselalu kita lakukan tak kira masa. Masa lapang atau masa busy. Kadang-kadang memang pelik tabiat yang kita selalu buat tue. Kalau tak buat, sure rasa hari tue tak bermaksa sepenuhnya. Aku pun tak kurang ada tabiat yang kadang-kadang aku pikiaq, memang pelik juga.

Tabiat korek telinga sebelum tidoq:
Iya. Kalau tak korek, tak gali memang tak tenteram roh nak pergi berjalan-jalan di malam hari. Jadi aku pasti akan korek/gali telinga selali-lalinya sebelum tidoq. Bila tengok cotton pud tue, tak ada apa-apa pun, most of the time with white color and kalau lepas mandi sure akan basah a bit. Tue kiranya tabiat or buang tebiat?

Tabiat gigit kuku
Haa..yang nie bukan aku. Kalau boleh nak gigit kuku tue kiranya tak payah la nak pikiaq cari pengepit kuku nak potong kuku. Jangan duk p gigit kuku jari kaki sudah lah. Tue kiranya tabiat or buang tebiat?

Tabiat Goyang Kaki
Sebenarnya ini sebab utama aku tulis pasai tabiat nie. Aku suka goyang kaki kekadang. Goyang for no reason. Orang kata tak elok, tapi mak aku tak penah tegur pulak. Aku suka goyang kaki, budget tue dah habis relax la. Even kat office pun aku goyong for no reason. tenang ok. Tue kiranya tabiat or buang tebiat?

Tabiat Lena bila-bila masa
Even atas moto pun buleh lena, apa hasilnya...langgarlah pokok di tepi jalan. Ini terjadi kat kawan ayah aku. Pakcik MatNoor. Kesian dia luka sebab kemalangan itu. Kadang masa kat balai pun Pakcik nie boleh terlena. Mudahnya dia terlena. Tue kiranya tabiat or buang tebiat?

Antara semua ini, gambar di bawah antara tabiat raklay Malaysia. 1st time aku baca ini masa dalam lift PMC-time mak aku admit last Aug.

 
Buruk sungguh perilaku
Bila di ingatkan, malu pun ada, betul pun ada. Jadi..sesamalah kita hormat menghormati. Tiada yang salah, tiada yang betul. Cuma kenalah jaga perwatakkan diri memasing agar di terima oleh semua pihak..

Happy November..59day to say Hello 2013! Bye bye 2012.

Assalamualaikum and have a nice weekend everyone..

No comments: