Nuffnang

Monday, December 31, 2012

~ I'm no.thr33 ~

Assalamualaikum,

Maaf, Maaf, Maaf..saya belum punya anak...insyaALLAH one day. Amiiiiiiiiin.

Saya dapati anak tengah ini macam-macam juga perangainya walaupun pelbagai tohmahan(hahha..kena tomah la sangat), pujian yang tak berapa melangit, kesukaan yang tak berapa nak suka, kehinaan yang tak menghina, kesayangan yang tak berapa sayang. Haha. Macam-macam kan..

Sebenarnya weekend aku yang lepas banyak mengajar aku menjadi manusia bingung. Ada 2 insan yang sama no dalam familia nya. Aku dan Irfan. Banyak topik mak aku dgn Cikgu Maznah cakap pasal Irfan which is some of them macam kena saja dengan aku.

Contohnya part kami merajuk..pasti ada ayat "Tak apalah", "Tak maulah". Hahaha. Weii..kami anak no.3 nie sememangnya kurang kasih sayang sikit dari mak ayah. Kesian kami. Tapi kami tak lokek macam anak-anak lain. Even anak-anak no lain pun tak lokek a.k.a kedekut..tapi kami no.3 ini sangat pemurah hati sebab kami penah rasa susah yakni tak semua benda kami inginkan kami akan dapat. Haihh. Aku pun tak tau benda apa aku cakap..tapi sesuatu laa..

Oleh kerana kurang kasih sayang, kadang-kadang kami akan berkira sebab kami nak cari attention dari mak ayah..especially mak la. Sebab mak lebih rapat kan.. Sebab apa kami jadi berkira, sebab mak ayah sure akan utamakan anak sulung dan anak bongsu lagi-lagi anak no.2 pulak rajin mak enon, jadi kami no.3 ini akan jadi mcm anak tak penting untuk seketika. Ohh kadang-kala ini adalah reality. :| Kalau macam tadi Irfan nak balik awal, tapi Farhan nak p Pesta Penang. Hahaha. Akhir sekali Pesta Penang berjaya sebab anak no.2 pun nak ke sana. Ofkos la majority nak p, so memang. :)

Banyak diam diri. Haaaaaaaa..betoi. Kami ada dunia kami sendiri which is orang lain no.1, no.2, no.4 tak tahu and tak faham. Aku kalau rasa aku kalah, aku lari masuk bilik tulis nota sedih hahaa.. Then letak bawah bantal dengan harapan mak akan baca nota kecil aku. Hahaha. Tadi Irfan pun membawa diri dengan tengok pokok-pokok kat rumah Chu.

Kami malas lagi manja. Yes..sebab nak manja-manja dengan mak, semua kami malas nak buat.. Even goreng telur mata pun suruh mak..sebab susah nak dapat special layanan dari mak kan. Mak akan sibuk dengan no.4 or no.1 or no.2. Jadi sekali ada peluang, kami akan gunakan sebaiknya. Itu sudah PASTI!

Kami suka tolong orang dan Irfan adalah kalut. Hahaha. Mak aku selalu pesan, permudahkan urusan orang lain. Kami suka tolong orang..Untuk aku tak adalah sangat. Gitu-gitu aja, tapi Irfan rajin tolong mak aku, even balik sekolah di mai rumah mak aku tanya mak aku masak apa, walaupun dia penat, kalau mak aku mintak tlg p beli santan, dia mesti beli dan cepat. Dia kalut. Jawab exam pun kalut. Untuk aku, aku rimas kalau jalan lenggang mak limah. Aku suka jalan laju. Hahah. tak ada kaitan kot kalut dengan jalan laju..

Makanan kegemaran kami berdua SAMA! Which is 1. Asam Pedas 2. Laksa Pa (Arwah dah Pa, meninggal masak nak berjalan ke masjid untuk menunaikan solat Subuh- Al-Fatihah). Oklah ada 2 benda kami suka.

Suka berkawan dengan no.1, no.2, no.4 tapi depa tak suka kawan dengan no.3. Kes terdekat adik aku dan Syam..pulun depa lari nak tinggalkan Irfan sebab Irfan nak follow depa p pasar malam bersama-sama. Irfan kena tinggal and balik rumah nangis sebab kena tinggal. Ohh...rutin. No.3 suka menangis!

I'm lucky no.thr33.

I'm no thr33 too..
Hasil tangkapan hari itu
Assalamualaikum yols..

Wednesday, December 26, 2012

~ Tak payah la nak panggil Eric Leong ~

Assalamualaikum,

Haihh. Bukan nak transform diri mahupun wajah, tapi nak transform rumah. Susah juga nak uruskan rumah sekecil ini, ini baru kecil..macam mana nak uruskan rumah 3 tingkat nanti. Tolong-tolong..Eric Leong tolong lawat rumah saya ini. Tolong bawak Camelia sekali tak pun saya nak suruh Rizalman tolong deco deco year end kat rumah saya ini.

Rumah saya cantik, tapi bukan rumah baru.
Rumah saya tidak kecil, tapi bukan 3 tingkat.
Rumah saya ada ruang untuk taman rumput carpet. :)

Kisah orkid saya di curi orang luar, saya serik untuk letak orkid saya di bawah, jadi saya letakkan saja di balcony saya. Ada masa besok saya nak susun atur all my orchid. Perhaps those yang awaiting to bloom, cepat-cepat la blooming. Especially yang kuning.. wowo..

Hang nak panggil professional home deco, tak payah! Mak saya yang nak deco. Siap arah saya ubah dapur tue macam mana yang beliau angankan. Siap nak ubah suis-suis bagai. Saya cakap mana boleh mak, nanti tuan rumah marah.  Mak insist nak ubah juga. Hahaha. Siap nak tolong belikan dapur memasak sebab dah lama tak berasap dapur tue. Hahaha. Semuanya main masak dalam rice cooker saja. Macam-macam yang mak saya nak ubah. Saya tau, dalam kepala dia..geram saja tengok rumah saya. Waakakakaa... Rumah bujang, macam inilah mak..Dulu masa saya kecik, tiap bulan sure mak akan deco rumah, Sat kerusi meja kat sini, sat kat area sana. Even rumah kami kecik, mak sedaya upaya buat ruangg bagi nampak luas. Sekarang rumah kami dah macam memanjang ke dapur. Luas juga compare dengan rumah jiran lain yang more design their house with a few sections. Buat ada 2 ruang tamu bagai..rumah saya simple saja.

Rumput dah pendek, penat saya cabut tiap petang. Haha. Kidding you. Of cos la suruh Abg Tekun-follow-up untuk memastikan rumah rumah kami sentiasa pendek. Haha. Abg potong rumput ini memang selalu call tanya nak potong rumput or tak, nak racunkan or tak. Siap datang rumah, and saya sungguh teruk sebab tak bukak pintu. Sebab masa tue saya sorang ja di dalam rumah, Takut mak naakk..

Sekarang depan belakang rumput rumah kami dah pendek. Yay. Lega tengok.
Dapat bonus nanti, banyak di pikirkan untuk rumah saya ini. Mari kita tengok usaha dan semangat macam mana yang bakal di tonjolkan. Hahaha. Selalunya hangat-hangat...haih.

Rumah saya..penat balik bekerja..berehat di depan tv...Hohoho.

Good nite.. Assalamualaikum



~ 2012 so far.. ~

Assalamualaikum,

Berdiri tegak. Jangan gerak. Jom toleh belakang sikit. 2012 so far...ermm I could say..not bad for myself. Alhamdulillah masih ada kerja and being a career women, busy in the office. Sometimes stay back late night..haha. tak adalah sampai 10pm pun. Busy with Arabic class for 32hrs, insyaALLAH will continue another 32hrs.. insyaALLAH. Busy with dancing class..haha. menari la sangat. 2 quarters of 2012, busy with SONY workshops mostly in Penang and one of them at Cameron Highlands. But still my photography skills still cannot reach amateur level. Still as dummies photographer. hahaha.. teruk.

Whatever is it, the most important thing is to get a good health for me, whole family members and friends. Mum sicked on August and had minor surgery(minor???) to take out I would say almost 50 gallbladders dalam hempedu and terus buang hempedu sekaligus. So no more filter for her, must control any oily foods. Alhamdulillah she getting better day by day..until now. Alhamdulillah. During doctor performed the surgery, risau juga if surgery gone wrong ka. Macam-macam pikir..finally mak sedar and totally sedar tengah malamnya. :)

Aim for 2013..ermm stay healthy, stay positive, more ambitious (ecehh) in terms of jodoh, career, money..and of course I wish I could fly always..everymonths. Banyak sungguh duit noo. insyaALLAH semoga ALLAH Taala kurniakan rezeki yang berlipat ganda kepada kita semua dan hasilnya kita gunakan untuk perkara yang baik..shopingg! Hehehe. sukaa..

Semoga keimanan kita bertambah, rajin dan berusaha untuk menambah ilmu, buat banyak kebaikan, jauh dari perasaan hasad dengki, iri hati, tamak haloba, sentiasa ikhlas hati dalam setiap urusan kerja terutamanya in our daily work. Stay cool, calm and keep on positive thinking and never stop thinking.

2013...myself one year older...oh BMW...

Enjoy ur day..Assalamualaikum. :)

Monday, December 24, 2012

~ 22.12.12 she turned to ?? ~

Assalamualaikum,

Today 24th Dec, last Saturday 22th Dec, my mum's birthday. Hooo..

Selamat Hari Lahir Mak yang ke.. tetttttttt. RAHSIA. Haha. Rahsia la sangat kan.. 22.12.1955...Haa..tolak sendiri berapa jumlahnya kan. Hiii.

Macam mana saya ucap. Masa tue kat depan tv.

Saya: Maaaaaaaaaakkk. Hari nie 22Dec. Hari jadi mak.
Mak: Haaaa..22Dec.
Saya: Selamat hari jadi mak...Muahh muahh. <sungguh ilmiah saya ucapkan birthday kat mak saya, dengan chef tue tengah masak berger p*rk. Tapi tak nampak sangat sebab sebelum tue saya ada baca sarikata tulis daging itu>
Mak: Terima kasih.
Saya: Malam nie kita p makan², ayah belanja sebab ayah dapat bonus.

Malamnya pula abgcik saya call wish mak saya. Dia tanya, mak nak hadiah apa and do asking hadiah apa saya bagi kat mak. Cishh...main tanya² pulak. For sure la  orang yang tak dapat bonus, tak dapat gaji nie wish saja dengan mulut kat mak, hadiah? Ermm masih dalam perancangan. Saya tanya dia, lupa ka birthday mak hari nie? Dia jawab...saja nak buat surprise. Alang² nak buat surprise pun, mai la post kek secreto 1 biji ka...best juga nak makan...

Hadiah hari jadi mak saya, saya bawak mak saja jalan² ke Jitra dan Kuala Jerlun. Jitra sebab jumpa kakak² dan adik² mak saya yang akan berangkat pulang ke Johor. So saja spend time lelama sikit.. Susah nak jumpa Ngah..jauh di Johor sanaa..

Gambarnya kemudian ya..laparrr..mahu minum susu..

Assalamualaikum..

Friday, December 21, 2012

~ Tak sabar nak counting days ~

Assalamualaikum...

Can't wait for 2013! Hoyeay....the most important thing is SK is coming back. No more lots of workloads. No more tears. No more stay back in the office. No more cover here and there. Hahaha..Aku tak kisah buat kerja banyak, asalkan boss nampak apa yang aku buat.. Masalahnya, boss bukan kira pun berapa benda aku buat..apa yang ada di depan mata dia..how many projects I can closed for 2012..achieve target tak? Bosan weis..memang meroyan la jadinya..

Ermm..whatever is it, senior advised me, just follow her style..but but but..ermm..ntahlah..malas aku nak pikir but at the end of the day..buat kerja separuh nyawa tapi boss tak appreciate. Memang sia-sia la masa tue rasaya.

Tak apalah. Kerja demi ALLAH. Bonus banyak mana pun, project banyak mana pun semuanya ketentuan-NYA...aku pasraaaaahhh.. :)

Our new MDM Jr. Miss Hailey..
Sleeeeeepy..
 Enjoy ur weekend everyone..I hope mine one will be wonderful weekend. Can't wait to go hometown.
I will working on Monday..which is make me moooore emo..

Assalamualaikum and take care. :)

Tuesday, December 18, 2012

~ Kawan gelak saya ~

Assalamualaikum,

Hoooo...Hidup kita mesti seronok kalau orang di sekeliling kita selalu buat kita ketawa lagi best kalau dapat gelak tak ingat dunia macam kami saja ada di dunia ini. Kawan yang lucu akan buatkan saya gelak tak tentu hala. Tiap zaman, tiap fasa saya ada kawan-kawab yang sungguh suka buat lawak. Kawan terbaru Cik I.Colep. Oh nooo..she so funny eventho she keep on saying "I'm a serios person". Noooooo..Noooo..Nooooo..and Yesss Yessss Yessss, she soooo funny..everytime me chitchat with H.Safwan, sure gelak kuat dalam kereta. Which is rare I got it nowdays... Thank you. Thank you. Thank you. Thank you. Thank you..

To keep on talking about I.Colep, makes me laughing like crazy. Last weekend, we went to Jusco Perda. Awal-awal lagi dan plan nak minum kopi mahal (Starbuck..since I want to use my topup Starbucks member card). Before that we bought donuts from Big Apple and since me and I.Colep jsut finished our class..so starving and I ate mine one 1st..Later we heading to Starbucks and I bought chocolate cream chips..yummy..When barista calling my name...we do like screaming..."yaa yaa yaa!" Haha..I'm sure all customers can hear it and spontaneous we laughed likee hell. Pls excuses us for a while..

I love to laugh, I love to scream, I love to doing silly thing sometimes...during uni time always. Hohoho.
Friends forever..insyaALLAH..

Sometimes friend can make us happy, make us feeling better and being important person in this world. We can share anything with them..especially for topic "Those selected person by ALLAH Taala".  Hihihi. Yesterday Cik A.Mar and I was scrolling my FB page..open  my friends FB, then I told her, "errmm..this group all married except this lady (I'm pointing to the picture for her)", and later she talked...ermm when this group open our picture they will say "errrrmm this group no one married yet" Haha. That's our picture. Hahaha..Pity, pity, pity..

Cepat tujuuu mana yang berkenan...
 We keep on praying...insyaALLAH..

Monday, December 10, 2012

~ Main elok-elok panda, jangan gaduh ~

Assalamualaikum..
Good evening everyone

Cute panda playing in the garden. Ada seekor yang kecoh, malas nak panjat then nak kacau jalan panda lain nak sliding. Hahaha. Rasa teringin nak p hugs panda tue semua, haruslah sekodeng tix AA ke Beijing.

http://www.youtube.com/watch?v=sGF6bOi1NfA

By watching this vids really beats my Monday blues. Alhamdulillah..Duo with Azwana running MDM business. Without boss in the office, I should enjoy having lunch for 2hrs, but we can't make it due to so many route changes, creating the routes. Huuh! good business I could say...everytime good business. Always.. Bring it on to us......

While listening Ayu Damit sing Hanya di Mercu song.. rasa mengantuk pula. Good nite everyone..Have a nice dream. Jangan lupa berwuduk sebelum tidur.

Assalamualaikum..

Sunday, December 9, 2012

~ Full of agenda whole weeks ~

Assalamualaikum,

Hoooo..currently my day was so busy. Busy in the office and busy after office. Got a few agendas to be completed. One done. 2,3 agendas still on going. Oh ya, I managed to complete my marathon 21km for 3hrs 50minutes. My 1st international marathon everrr and 21km yolss.. Crazy! I wont to it anymore and mum warning me to stop doing something that possible for me to achieve. But mum, finally I can hit finish line eventho late for 20mins. For me, still within my KPI because I want to complete the running no matter what happend. Alhamdulillah. ALLAH Taala accept my doa, my prayers..alhamdulillah..I'm safely reach finishing line.  :)

Rasanya macam dah cerita kisah Penang Bridge Marathon nie.. huhu.. jadikan la ia kisah dongeng.

Can't wait to see Swee Koon. I hope she will getting slim and cute like before preggy. During her pregnancy period pun she looks so cute and beautiful mummy-to-be. She so positive on her pregnancy and supply the best vitamins, foods for baby in her tummy. We,MDM Team havent visit her yet. Dunno when yet. Just waiting green light from senior to go to. Can't wait to hold baby Heily..I'm just guessing that name. I dont know how to spell to correctly. Sorry.

I miss my hometown. My bedroom, eventho small room a.k.a maid room. haha.. Miss my mum's cooking, miss to help mum at kitchen, miss to eat fresh fish -dad catch it. Hooo..my family went to KL, Melaka, Johor and Pahang..I was in the middle whether I can join them or not. Finally I decided not to join them. And there;s a hikmah with my decision. My senior sick and urgently need to tske emergency leave due to her uncle passed away on Tuesday. So me and Shila jaga kedai..
The good things - everything in control..the bad things -  so many workflow to be completed..enjoy enjoy enjoy...

Currently watching Merlin season 5. Chowww...be prepare for Monday everyone. :)

Assalamualaikum..




Tuesday, December 4, 2012

~ New watch ~

Assalamualaikum..Hi..

I bought a new watch last weekend. It's not so-branded one. It's only CASIO come with price tag RM99. Very cheap! The one I admired for 4years was Paris Hilton auto watch and it's not available in Malaysia. I must order it from either from US or UK.

After class, me and Iz.Colep heading to Pejabat Touch 'n' Go nearby Penang bridge. My friend want to register new card. By registering there, she applicable to enjoy a discounted rate of RM5.60 compared for regular users must paid with RM7.00 every time they cross the bridge. How to get that rate?
1. Go to Pejabat Touch 'n' Go nearby Penang bridge
2. Fill in the form with Penang address.
3. Pay RM110. RM10 for card, RM100 will auto debit into your new card. Min RM100 if you only have RM50, sorry you can't register new card.
4. Enjoy the rebate for 10years. Because each card will expired after 10years. My  Touch 'n' Go will expired on 2020. Hoohoo.

After that, we cross the river..and heading to Queensbay Mall. Looking for many thing and of course the cheap one. Finally we grab 3 pieces of shirt in total below RM80..having lunch at Nandos..visit Daiso, l'occitane and visit watch shop. Before going back, pit stop at Coffee Bean for a while..Yeaa..rasa macam orang kaya for 5hours. :)

Ok peeps, enjoy your day..

Assalamualaikum.

~ Kais pagi, makan pagi..No kais, no money ~

Assalamualaikum,

Mahu duit lebih? kena la kais lebih. Hahaha. Apa-apa pun rezeki semua ALLAH Taala yang tentukan. Kita berusaha mencari rezeki yang halal untuk menyara hidup seharian. Janganlah untuk dapatkan rezeki yang lebih tue, kita tinggalkan perkara yang wajid, kita buat benda yang tidak di redho-NYA.

Betul. Kita semua kena berusaha menjadi yang terbaik, tapi jangan la sekali-kali menghina, mengherdik mereka yang serba kekurangan. Tak semestinya, orang-orang yang kerja kedia makan - tukang ambil order tue tak ada education, maybe some of them degree holder. Kita saja yang tak tau, jadi jangan suka hati nak kata "you IQ rendah" ka apa-apa. Sedarlah diri kita juga. Apa di  jawab oleh orang itu "I study engineering kot pakcik, pakcik tak wow sebab tue saya tak nampak pakcik turun dari kereta mana".  Oh ya, si gadis tadi bekerja di stesen minyak sesama cuti semester beliau. Boleh pakcik tue main baling duit and kad kat kaunter untuk isi minyak kereta. Lantas pakcik tue terus p ke toilet. Budget handsome macam Aaron Aziz? Fahrin Ahmad? Hellooo..

Benar. Apa-apa pun kita dengar apa saja yang orang kata pada kita, kalau benda tue tak betul..berusaha sedaya mungkin untuk betulkan statement tersebut. Jangan diamkan diri. Untuk diri aku, aku banyak menangis saja. Haha..Looooser.

Jom bekerja, ikhlas hati, ikhlas minda, berkorban apa saja. Mungkin berkat kita ikhlas kerja kita hari ini...ada ganjara menarik menanti kita..insyaALLAH. :)

Assalamualaikum..