Nuffnang

Tuesday, December 31, 2013

2013 the only sweet story to be count in

Assalamualaikum,

Its a good bye moment for 2013 and, Hello Hello 2014. Kindly be nice, bright, happy and prosperous year for me. Keep praying for good start and continuously moving with thousand of hope and happy events.

Achievement of 2013:
1. Jan - Visit Indonesia to be specific Jakarta and Bandung with Marhanis, Hanis and Kak Anum.
2. March - Family trip at Pulau Pangkor while our family conquer that resort especially swimming pool.
3. June - Visit China to be specific Beijing on summer time. Managed to climb Great Wall of China with Kak Sobah, Hanin, and many more.
4. Aug-Sept - Visit Thailand to be specific Hatyai, Phatthalung (Lotus Lake), Krabi, Phuket and Bangkok. In Bangkok we managed to have short trip to Maeklong Railway Market. This is great experienced for 3 of us, me, Marhanis and Kak Anum.

That's all overseas and local places that I've been visited for 2013. Everything was great and wishing I could give another visit again especially for China and Thailand. For 2014 still loooooooooong way to go. Perhaps we could have good flight ticket to someplace that we really wish to goooo.. InsyaALLAH.

How I'm gonna celebrate tonight? My counterpart wish me have a funny new year celebration, but I think I just stay at home rather than join all the crowds and get busy on the road.



Happy New Year.

Assalamualaikum.. :)

Saya ada 10 jari

Assalamualaikum ibu ayah,

Saya ada 10 jari. Saya main kira-kira jari di rumah TokSu di Penang last weekend. Sebelum itu saya ke Bukit Bendera then saya ke rumah Toksu untuk mandi petang sebelum saya bertolak ke Ipoh rumah Atah saya. Tok and Wan otw to Penang, di sebbabkan mereka lagi jauh, saya ibu dan ayah terpaksa bertolak awal sebab ayah sudah nampak mengantuk.

Sampai rumah Atah, saya terus cari mainan saya. Saya suka. Di rumah Tok and Wan, saya tinggalkan Mercedes saya sebab kereta Myvi ayah tak muat nak bawak balik. January 17 nanti saya balik lagi. Yeay.
Saya dah suruh ayah beli kereta besar sebab barang-barang saya banyak..

Saya suka balik kampung. Sampai saja kampung, saya akan take time to adapt with new environment. So saya akan sombong dengan Tok and Makngah. Tapi dengan Wan and Pak Ad, saya senang ja nak mesra. Hihihi. Saya sukaa..

Ini saya pada Sabtu lepas..
Mari kira jarii...
Seronok cuti-cuti balik kampung jumpa keluarga.. Nanti nak balik cuti lagi.. Ibu dah kabar...
InsyaALLAH..

Thursday, December 19, 2013

Irfan.. Irfan..

Assalamualaikum,

Lunch aku yang sepi terkejut apabila terima call dari mak aku bagitau Irfan dapat 7A 1B (Bahasa Melayu). Kami sembang sat perihal Irfan, dia ini suka juga bercakap and buat apa-apa laju, kalau mak aku call suruh mai amik apa-apa dari rumah kami, laju ja dia sampai. Masa dia sekolah rendah, even until now pun selalu kena buli dengan Fuad and Sham. Itu dua orang abang-abang selalu tak mau kawan dengan Irfan, even kalau depa mai tidur rumah mak aku, yang dua orang tue tidur atas katil empuk, Irfan tidur la atas lemek/toto kat bawah. or Irfan kat atas tilam empuk and dua orang itu atas lemek/toto di atas lantai. Punyalah tak mau tidur sesama.

Selalunya mak aku, Cikgu Maznah and Cikgu Din duk marah dua orang besar itu. Tapi buleh kata ja la.. baik sat, then kena buli la lagi. Tapi sejak Irfan dah masuk sekolah menengah, ada la nampak baik sikit. Ada la mau jalan sama-sama juga. Ada la mau ajak p makan nasi kandar sesama. Haihh. Tera nak besar.

Hadiah dapat 7A 1B, Cikgu Din belikan smartphone kat Irfan. Punya la suka, mai tunjuk kat CikMah, CikMat and malam 22Dec aku belanja makan steamboat. Tapi untuk semua, untuk Irfan tak beli apa-apa lagi. InsyaALLAH.

Again, tahniah Irfan... semoga berjaya mencapai cita-cita kamu...

Add on event:
22Dec birthday mak aku yang ke 58 tahun. Wah! Hampiri 60 tahun dah.. Doakan mak panjang umur, di murahkan rezeki, kesihatan yang baik untuk terus beramal ibadat. Hadiah best punya mak aku dapat. Set bilik tidur... even mendapat banyak tentangan, tapi mak berjaya jugaaaa. Hahahaa.. aku salah sorang penentang berani itu.

Masa steamboat malam tue, meja kami paling bising, meja lain ada la elok2, sopan2 duduk grill tapi meja kami semua duk berdiri time duk main masak-masak. Seronok juga... tapi lagi best kalau ada udang, sotong fresh. Jenih family duk makan fresh2, payah kalau jumpa udang, sotong, ketam, ikan yang tak fresh. Haih.






enjoy the show
Semoga ada lagi lepas nie.. lebih ramai boleh join. :)
InsyaALLAH..

Assalamualaikum semua..

Monday, December 16, 2013

Semua woww!

Assalamualaikum,

Kadang-kadang terpikir, kita ada juga jajan, kerepek-kerepek boleh di kunyah bila perut kenyang. Tapi mereka yang mana negara sedang di landa musibah, nak makan pun tiada makanan. Sungguh beruntung kita di sini. Mereka, nak rasa makan KFC, pizza, burger pun susah, entahlah bila kali terakhir mereka makan pun tak pasti. Kita punyalah makanan banyak, even kenyang pun masih nak sumbat lagi. Sebab itu aku sungguh sedih, rasa sayang kalau pada makanan tak habis, ada saki baki makanan kat pinggan. Rasa sayang, rasa makanan tue memanggil-manggil untuk di masukkan dalam perut. Ehhh.

Tapi untuk aku yang makan lalu ini, insyaALLAH aku pun cuba untuk habiskan apa rezeki yang ada dalam pinggan. Cuma aku pun tamak, suka ambil banyak, then kena la paksakan diri habiskan, then perut muncit, then berat badan naik sebab tak senam. Ehhh..

Kita di sini, boleh main-main tablet, kat sana main la apa yang ada di depan mata. Bola yang di gumpal dengan kain or plastik pun jadilah. Itu pun sudah cukup meriah bermain beramai-ramai. Kita sekarang, semua di hujung jari, slides saja tablet, smart phone. Untungnya kita... Ehhh..

Itupun kita masih tak bersyukur atas segala nikmat yang ALLAH Taala kurniakan pada kita. Masih sombong untuk beribadat pada PENCIPTA. Contoh paling mudah. Aku..

Kita, makan semua ingin yang terbaik. Paling wow... Contoh paling mudah. Aku..

Kita, semua nak cuti tempat hebat-hebat, yang mana perlukan $$$ yang banyak... tempat paling orang lawati..  Contoh paling mudah. Aku..

Kita, semua nak benda paling senang dapat.. Contoh paling mudah. Aku..

Kita, semua nak wowwwwwwww la dalam semua benda.. Contoh paling mudah. Aku..

Jadi, marilah kita bantu mereka ini..

"Apabila anda lelah kerana melakukan kebajian, maka keletihan itu akan hilang dan kebajikan tetap ada"
Ustaz Ismail Kamus.

Assalamualaikum,

Jom balik, perangat gulai ikan yang mak kirim kemarin...

Wednesday, November 6, 2013

Boleh cakap apa saja!

Assalamualaikum,

Haih.. Dalam hidup seharian macam-macam boleh berlaku. Suka, duka, gembira, tekanan, gelisah, perut merodak, tersenyum dari pipi ke telinga.. Macam-macam boleh jadi. Mulut juga laju akan berkata-kata samada sebut perkara yang baik atau sebaliknya. Mulut pasti ringan nak berkata-kata, tapi awas..tidak berada di tempat mereka, jangan la suka-suka kita main sebut saja. Suka-suka main teka-teki saja sebab kalau apa yang kita sebutkan/cakapkan itu adalah salah, ia jatuh fitnah pula. Jenuh nak mintak ampun pada tuan badan.

Cubalah faham situasi orang itu sebelum kita komen sebarangan, andai tidak pasti... Jangan bercakap. Diam saja lebih bagus bukan laju dalam berkata-kata. Kita cakap pada orang itu perkara negatif, kita harus sedar tak semua benda kita expert, tak semua perkara kita tahu selok beloknya which is kadang-kala kita kena juga refer pada mereka yang lain. Mereka yang mungkin arif tentang perkara itu. 

Tak jadi pada kita, jangan memandai kita bercakap. Jangan suka sangat nak herdik orang yang lemah. Andai sekalipun kita pernah alaminya and managed to handle it, jangan sesekali herdik yang orang itu tidak arif untuk uruskan hal tersebut. Tiap kita adalah berbeza, tak sama cara pemikiran dan haluan. Kita hanya mampu bagi pandangan dan kalau orang itu mahu ikut, baguslah. Andai tidak mahu, apa boleh buat. ALLAH TAALA dah tentukan semua ini. Bukan nak kata orang itu adalah degil ot whatnot, tapi tiap mita adalah berbeza.. Kalau orang itu tak mahu dengar pandangan kita, doakan langkah dia akan di permudahkanNYA. Itu lebih manis.

Kadang-kadang kita caka, macam kita sorang ja yang betul, kita sorang saja tak buat salah. Seolah-olah nilai kesabaran itu berada di hujung kaki yang mudah kita sepak dan terajang. Perlulah kita letak kesabaran itu dekat di hati agar perlakuan yang seterusnya akan lebih mendatangkan manfaat untuk semua pihak. Aku juga di uji 2 minggu lepas apabila aku tidak berpuas hati dengan sesuatu perkara dan aku menyebut "shit". Kawan aku beri nasihat cara-cara untuk atasi amarah. Betul katanya, dengan itu aku lebih diamkan diri untuk ambil masa aku sendirian. I'm not ready to be nice yet. Hehh.

Bagi aku diam itu lebih bagus dari aku berkata-kata yang mungkin nanti akan menyebabkan banyak pihak terasa, terluka sebab kadangkala orang macam aku ini, sekali bercakap pasti akan berbisa nanti. Lebih baik aku diamkan saja dan buat hal aku sendiri. Apa yang akan diperkatakan oleh orang lain, katalah.. 

Kadang-kadang kita bercakap terlalu mengikut emosi, iya tak salah. Cuba harus pikirkan untuk menyebut ayat-ayat yang baik. Aku juga manusia yang lemah, yang banyak dosa dengan ramai pihak. Sesungguhnya aku juga dalam proses untuk membaiki diri ini ke arah lebih baik, lebih elok. InsyaALLAH. Gembira memang seronok, tapi sesekali pikirlah saat di mana kita akan bersedih suatu hari nanti. Ini adakah realiti. Bukan tak ingin bersyukur dengan selalu memikirkan perkara yang sedih sahaja, inilah perisai diri untuk selalu beringat bahawa langit tak selalu cerah...

Al-Fatihah untuk Arwah Tokwa, Hj Abdul Rasit bin Hj Abdul yang kembali ke rahmatullah sebentar tadi. Semoga Arwah tokwa di tempatkan bersama golongan orang-orang beriman...Amiiiin. 
Arwah menyusuli emak, ayah dan adik. Adik Arwah merupakan Arwah Tok Chah aku.. Yang aku rindui tiap hari.....yang aku sebut namanya sebelum tidur lenaku...ALLAHUAKBAR...

Saturday, October 5, 2013

Weekend with familia

Assalamualaikum,

Its good starting. Early in the morning having mum's cucur udang for breakfast and mee goreng from neighbour, Cikgu Maznah. Its raining day in Perlis. At 11:50am, we drove to Kepala Batas to sent my brother back to KL after almost one week outstation to Kedah, Perlis. While waiting to enter boarding area, dad having chair's massage for 30minutes and mum, brothers and me having chitchat. Main topic Didi, his rashes, raya haji whether they already decided to balik kampung or not. And also family vacation end of this year. Plan to Kelantan this year. Hohoho.

Dad craving for nasi and lil brother really want to visit one textile shop nearby our sekolah teknik. We decided to having lunch at one of our fav nasi kandar rest and after that we're searching for textile shop. Ohh.. It was Jakel because mum's thought its Nagoya. Jakel dude! So far I havent plan, or think to shop at this place, but then my lil brother really want to look Haji and he want new jubah for this raya haji. Good choice laaa..

Ayah with her nasi kandar, telur sotong
Lit brother with her nasi kandar.. Ayam.
Mum with he simple menu. Telur masin and some sayur.

Jakel session.. 
The output for lil brother, mum and meeeeeeee. :)

My school.. ASTECH..


Then we heading back to Perlis and mum prepare bihun kuah.. Yummmm. This is my weekend story and right now, layan bola. 


Our Didi dearie.. Sleeping style yools. Good night!

Assalamualaikum..



Pelajaran Tahun 3: Adab bercakap dengan rakan

Assalamualaikum,

Jom kaji diri kita macam mana. Modul ini di ajar sejak kita darjah 3, tapi tahap kita sekarang, sambil bercakap pun muka memandang gadget canggih yang kita ada. Tak kata kat orang lain, aku pun serupa macan ini.

Zaman di mana technology boleh memusnahkan sesuatu ukhwah dan apabila kita mula boring ramai antara kita berlaku begitu. 

Reminder to myself as well.
Jadi, mari kita hormat menghormati sesama kita. Apabila masa bersama,mari bercakap muka hadap muka. Bukan sambil bercakap, tapi muka hadap gadget.

Assalamualaikum.





Friday, September 13, 2013

Maeklong Railway Market Trip

Assalamualaikum,

It's Friday, no weekly meeting today. Hoyeay. I got time to transfer Thailand's picture today. Let's enjoy Maeklong Railway Market trip.
Only 10baht and it takes almost 1 hrs to reach Mahachai.


Mahachai train counter
Ferry/boat terminal to cross the river




Kampung scenery :)



Banlaem train counter
Now 3 times per day only. Plan your visit.






This is belacan in Malay or shrimp paste.

Roses from pandan leaves


Blogger inside train to Maeklong Market
One of train stations on the way to Maeklong Railway Market


Market

Uncle from Japan
This is ketupat chang.
Train start moving..we love it moving..moving..
Oh well.. co-pilot on the day
From Ban Laem and from Maeklong
If you get the 12.10 train to Maeklong, then you won’t see the train going through the market as you will be back on it as the last train to Bangkok.

The best timing is the following schedule:
6.30 Dep Bangkok Wong Wian Yai
7.30 Arr Mahachai
—Ferry River Crossing—-
08.00 Dep Ban Laem
09.40 Arr Maeklong
At Maeklong the station is at the end of the market. You now have 20 minutes to walk through the market and find a good spot to watch the train come through.
12.10 Train departs Maeklong and goes through the market.
You now have 3 hours in Maeklong until the next train arrives. Seafood is a specialty here, so you could look for a nice seafood lunch. That will take up about 41 minutes. After that there’s not alot else to do in Maeklong, but hey, you are an intrepid traveller, I’m sure you will make your own adventures.
13.50 Train goes through market again, arrives at Maeklong Station.
14.30 Train leaves Maeklong. Last train to Bangkok. Make sure you’re on it.
This schedule will allow you to see the train going in and out of the station, while you are in the market. If you are a professional photographer – or a train spotter – you could get the 7.30 train from Ban Laem, which would give you another two times to see the market run. That would mean a really early start from Bangkok, which is above and beyond the call of duty really.

Credit to: Here