Nuffnang

Sunday, January 20, 2013

Ooooo..

Assalamualaikum..

Malam ini ayah aku buat statemt bahawa beliau tidak suka kami terlalu pegang handphone. Aku tau ayah aku tuju kat adik aku semenjak dia ada Galaxy S..aku tanya S for what? dia jawab S for senior. Aku pun tatau betoi ka apa. Aku malaih nak google. Untuk aku, hanya laptop saja atas riba. Sure ayah aku pun rasa lemaih. Sebab dia penah tanya, tak hangat ka letak macam tue. Kadang-kadang aku letak atas perut sambil baring. Sure ayah aku lemaih perut tengok.

Ayah aku kata lagi, dia tak suka tengok anak-anak sekolah duk main game kat handphone. Especially adik aku, cousins aku yang duk sekolah lagi tue. Kalau balik rumah tok, depa duk berjemaah pakat mengadap gadget memasing. Kalau tk ada smartphone, akan mengadap laptop. Akibatnya, yang anak-anak dara malas nak cuci pinggang and tolong sapu sampah lepas makan. Akibatnya, aku juga kena buat, akibatnya aku senduk budak-budak sekolah ini.

Ayah aku juga berkata, minda anak-anak belia Malaysia sudah tercemar sebab dunia internet. Then aku menjawab, dah ada technology kena la guna. Ayah aku kata, tak sakit kepala ka duk mengadap 24jam. Untuk kes adik aku, duk tidoq pun mengadap. Aku tak sekozer dia.

Untuk mak aku, sejak 2,3 menjak ini aku suka duk share jenih-jenih kain pasang, kain sulam Bandung, kain telekong Bandung. So mak aku tak komen banyak sangat. Tapi mak aku pun sama lemaih kalau adik aku duk main handphone dia sangat. Kalau dulu sebelum pasang Streamyx, memang takut sikit nak selalu online, nanti bill telefon rumah naik mendadak. Jadi bila dah install Streamyx, kami sakan la beronline sampai 4,5pagi. Tue adik aku. Duk layan bola bagai.

Ayah,mak aku suka layan TV. Layan ajaa...Zasssssssssss..

Alhamdulillah bestfriend kawan aku, Ya dah selamat delivered baby girl. Tak silap aku nama Hasya Ariana. 

Esok cuti lagi. Ganti cuti hari nie sempena Hari Keputeraan Sultan Kedah. Daulat Tuanku. Semoga dikurniakan kesihatan yang baik, terus mentadbir negara dan negeri bersandarkan Islam. 

Assalamualaikum.. happy working all.

Saturday, January 19, 2013

Dear FTR,

Bismillahirrahmanirrahim..Assalamualaikum..



I love to see you everyday.
I want to touch you every single time.
I want to hold you by my side.
I want to sing a love song with you.
I want to walk alone with you in the garden.
I want to share everything with you.

BUT today..

While I was busying shopping at Sunway Carnival Mall, Seberang Jaya..our dearie PI call me. Asking me to create you. Saying me they really need you urgently, need you so bad. I do ask how important you are to them today. And the PI said, he will resign if they haven't perform you today. Why you, why me, why us? Ohhh nooone.

Give me 2hrs to complete my personal's mission. Target achieved! And straight away heading to home to see how fast I can complete you. But then, since there was many you, thus I decided to do it at office. Hooohooo.

After get some clarification, confirmation by PI what kind of you, I'm patiently creating you with following company standard operating procedure. Perhaps there's nothing wrong with you once they want to use you. Pls be nice to them too. Don't spoil my sunday and my monday. Pls...Plss..Plss..

Dear FTR,
I hope next time, if there's any urgent FTR I hope your PI/UPS will inform me earlier. I don't care if they called me at 11pm on Friday, but if they called me at 2pm on Saturday and I'm still enjoying my precious moment spending my money for my own reason. I feel like I want to scream like crazy women and let others know how frustrated I am. Why you, why me, why us?

Dear FTR,
I set you correctly.
I print you out.
I checked you.

I hope they will using you tonight. Else...THAT PI MUST RESIGN!! Submit request on Friday 9pm. Calling me at 2pm on Saturday. Cool!!!!

Dear FTR,
I love creating you...soooooooooooooo much... even millions of you..

Dear Requestor,
Pls do it again. I really enjoy it.. :) It's worth my rm50 per months for waiting your calls. :)

Pstttt: I know I should support production with no complaints but too bad for me since today, I was planning to going back to northern. Hihiihi.

Regards,
MDM Yani

Assalamualaikum :)

Monday, January 14, 2013

Inilah sebuah kehidupan

Bismillahirrahmanirrahim..Assalamualaikum..

Saban hari sure macam-macam perkara berlaku dalam hidup kita. Tiap masa dan ketika yang telah berlalu menjadi sejarah yang tersendiri. Ada yang baik, ada sebaliknya. Andai sesuatu yang terjadi adalah tidak baik, jangan salahkan takdir sebab semuanya telah di tentukan ALLAH Taala.

Contohnya:
1. Terlupa bawak duit ke office. Duit tertinggal di rumah or purse dalam kereta.
2. Ikut lorong Smartag, tapi palang pula tak terangkat, or bunyi alarm sebab battery dah weak, or balance tak cukup. 
3. Buat route change, tapi terlupa nak flag, terlupa nak ateg, terlupa nak freeze route.
4. Tengah drive, tiba-tiba ada orang datang menyelit.
5. Terlupa bawak badge ke office. Kena hadap muka security for temporary badge.
6. Terlupa hari ini hari apa. Still ingat hari ini hari yang lain.
7. Keluar lunch, memasing lawan tanya mahu makan mana. Decide, decide, decide..
8. Mahu bercuti ke luar negara, tapi pasport terlupa buat. **sure kes last min nak checkin flight nie.
9. Terlupa buang sampah, sampai maggot pun muncul dari tanah. **sure ada yang menyeru nie.
10. Terlupa nak bawak laptop ke office.

Haih..inilah kehidupan. Kalau tak ada silap, tak ada pula keluh kesah.Tak ada pun lesson learn slide nak prepare. Tak ada pun action items nak check for next meeting. Segalanya telah tertulis. Atas pada diri kita sendiri untuk terimanya. Samada dengan redha atau protes tak kira sebab musabab.

Sama juga menjadi pengadil bola, kalau coach team suka melawan pengadil, ada ketika bila pemain coach tersebut kena tackle oleh pihak lawan, pengadil tak ada berikan sebarang sepakan percuma. Inilah tugas seorang pengadil..berat sungguh nak tentukan sebarang hukuman. Mata kena tajam untuk melihat tiap gerakan pemain. Haih. Bola pula..

Tiba-tiba rasa takut pula kalau company bagi warning card. Selala buat company macam family punya. Hohoho. 

Let's enjoy our day.
Assaamualaikum.

Sunday, January 6, 2013

Productive weekenders for 2013

Bismillahirrahmanirrahim..Assalamualaikum..

Still have another 12hrs to reach early morning of Monday..perhaps it was a good weeks ahead for me.. InsyaALLAH. Weekend was so busy, doing this doing that. Let's me recap my activity. Haha..pulunn noo..

Friday night: Start with dancing class along since Izyani went back to Alor Star to meet her fav's doctor. :)


Saturday morning: Wakeup not so eary in the morning I think around 9am roughly. Tidy up my bedroom and start to sweeping whole room, mopped it with dettol and my parkir kayu nampak berkilat for a few hours sementara nak tunggu kering. Rasa bersih yoolss.. :)
Tak sempat rehat sangat, heading to Toyota Service Telagamas Kulim for 33km service. Memang tak pandai jaga kereta, after they checked battery, systems advice to change it. Saya yang tak reti apa-apa, tukar la saja. Last Nov, masa Azam and Zati naik kereta saya, Azam dah suruh saya check pasal battery sebab ada blinking kat battery. Saya terlupa nak double check dengan ayah aku semula. Toyota service adviser ajar how to check battery level. Kalau warna hijau tue, kira OK lagi. :)Tunggu situ sampai 5.30pm then balik ke rumah and singgah beli pisang goreng. Pickup housemate and kami terjah kedai perabot. Dah lama berangan nak beli perabut. Finally on fine Saturday's evening berjaya juga beli. Asalnya tak plan nak beli, beli juga satu. Hope worth buy la. After that pergi beli makanan since whole day kami makan makanan yang tak mengenyangkan. Laporrrr..Malamnya layan Majalah3 and tengok Raikan Cinta. Then layan James Bond movie sekerat lepas tue zzZzZZZzz..

.
Sunday morning: Wake up early, perform prayer, mandi and get ready for jogging with Hanis. Decide to jog around Kulim so we choose Kulim Stadium. Hoohoo. Lari around 2.5rounds, waling 2.5rounds, then round Kulim town. Ohyeah...ramai sungguh orang kat post office. Semua nak settle bills, and for sure some of them nak check ASB dividen and bonus. hihi. Sampai rumah, Settle halaman rumah. Penat dowhh! Kutip daun-daun berguguran. Then uruskan longkang bagi pengaliran berjalan lancar and buang segala pokok-pokok bagai. Called plumber and around 10.30am plumber pun sampai. Then call pakcik potong rumput, around 11.30 sampai la dia untuk racun halaman depan dan halaman belakang. And now still waiting orang kedai perabot untuk hantar barang.
Perut dan berbunyi. Ohh.. layan Propaganza and Melodi then baru jalan-jalan cari makan. Kenapa tak masak? Oh..good question. Dapur masak belum sampai, saya tengah tunggu la nie. Hihihi.


Teringin nak tanam pokok bungaa ala-ala window boxes. Checkout below vids.



Let's enjoy our day...be prepared for tomorrow. MOnday bluess..hooo..

Assalamualaikum :)

Saturday, January 5, 2013

Jodoh dengan __________

Assalamualaiikum,

Saturday morning, not early wakeup due to some reason and reading this on FB:

Semalam, dalam kereta umi seperti mengingatkan anak perempuannya tentang jodoh. Dimana saya bercerita dengannya, "Umi, ada seorang kakak ni lawaaaa sangat. Tapi tak kawin lagi. Umurnya dah 30 tahun. Alim, baik, dah macam macam usaha dia cuba umi, tapi masih satu pun macam tak datang melamar. Dia sangat gagah tau umi." Umi hanya mampu tersenyum. Ayah juga.

Saya hairan. Kenapa?

Lalu umi kata,

"Mungkin jodohnya dengan kematian."

Terkedu. "Maksud umi? Dia dah nak meninggal?"

"Bukan la kakngah. Maksud umi, mungkin jodohnya yang ditetapkan oleh Allah tu sudah bertemu dengan kematian. Atau mungkin belum, tetapi hampir kepada kematian. Allah "simpan" dia. Mungkin kalau dia kawen, dan husbandnya meninggal, dia menjadi seorang perempuan yang lupa pada Allah? Sebab angah kata dia alim kan? Mungkin dia terlampau sayang dan tak boleh terima? Allah boleh je kawin kan diorang, tapi kan Allah kata, Allah kasi ujian kepada hambaNya yang mampu sahaja. Mungkin dalam soal ini, Allah tahu dia tak mampu nak tanggung. Jadi, Allah kasi dia ujian lain, dengan tak kahwin. Sekarang ni, umi nak tanya angah. Angah sanggup hilang orang yang angah sayang, ataaaau angah sanggup tak kawin, dan tak hilang sesiapa pun yang angah sayang?"

Saya diam. Tak jawab. Sudah tentu saya pilih tak kawin, dimana saya tak hilang sesiapa.

Oh,
jadi sekarang saya faham, kenapa makcik umrah tu tak kawin, dan Allah tarik rasa nak kawin dekat dia. Ya, baru saya faham..

Saya baru faham juga kata-katanya tentang, "mungkin jodoh makcik dengan kematian"

Waktu tu saya fikir, memang makcik ni nak tunggu kematian. Rupanya, maksud dia lain. Oh, ya. Baru saya faham sekarang ni.

Lalu umi sambung,
"jadi jangan berharap sangat untuk bertemu jodoh. Bukan umi cakap, jangan tak fikir langsung fasal jodoh, tapi jangan terlampau "gila" kan tentang penemuan jodoh. Serahkan pada tanganNya. Menjadilah yang solehah. InshaAllah, kalau ada jodoh dan rezeki itu, datang jugalah ia kepada kamu.

Remaja zaman asyik fikir tentang jodoh, kahwin awal seronok. Tak pula diorang nak fikir, mati awal tu macam mana? Hish. Takut umi. Kalau anak-anak umi meninggal awal, entah apa yang hendak diorang persembahkan kepada Allah. Jodoh dengan kematian itu sayang, sama tarafnya. Tapi dalam memikir soal jodoh, kematian itu juga harus selari. Kerana jika hanya fikir tentang soal jodoh, kemana pula persiapan akhir kamu kelak? Jodoh takde takpe, amal takde macam mana pula? Ingat tu. Jodoh tu, orang kata "bonus" kepada setiap hambaNya untuk tambah pahala lebih lebih bagi wanita. Tapi amalan? Ia sendiri sendiri, sayang"

Saya diam. Betullah.

Kita ni, asyik nak jodoh jodoh, kawin kawin.
Kalau dalam Luh Mahfuz tu, pasangan saya tu ajalnya awal, maka saya punya jodoh tiada. Sebenarnya ada, cuma Allah tarik awal. Maka, takkan sepanjang hayat saya nak tunggu jodoh turun dari langit? Sedangkan "dia" yang Allah hantarkan tu sudah bertemu awal dengan PenciptaNya?

Muhasabah.

Fikir jodoh itu, haruslah selari dengan fikir akan kematian kita. Baru baru ini, kawan rumate saya meninggal, saya diam sendiri. Muda. Tak kawin. Amal? Bagaimana? Allahu~

*pukul kepala guna hammer!*

Baiklah,
mari. Kita persiapkan diri, persiapkan amal. Untuk bertemu Allah, dan bertemu jodoh. Perispkan diri untuk menjadi yang lebih baik, tambah yang lebih hebat. Topup mana mana yang lompong. InshaAllah dalam persiapan hendak menemu Dia, sekaligus dalam menjadi baik, Allah hantarkan pula seseorang untuk berada di sisi. InshaAllah! Tapi jika takdir bahawasanya jodoh itu tiada, maka dimohon supaya redha itu mendahului, inshaAllah.


Assalamualaikum..

Thursday, January 3, 2013

Day-3 in 2013

Assalamualaikum,

3rd day in 2013. Having lunch outside with Izyani and Mas. It was raining day again. Alhamdulillah. Hujan rahmat...mari berdoa. :) Today Azwana bring Cappucino cup cakes.. so yummy even though I'm not coffee lovers but the cake was superbb...chocolate cake. yummy.


Need to update some action item for tomorrow weekly meeting. Haihh..how to be more energetic? Everyday seems like wanna to apply 24hrs notice. Don't have muccch money, don't talk muchhhh ya. People will hate it. Wahahaha..


Everyday...doing the same thing with no-heart-feeling. Tak boleh jadi nie. Need to do something. Cry me a river...


I wish any cheers for a new life and may whatever waiting for me ahead is for my best interest. InsyaALLAH.


Have resting everyone.


Assalamualaikum.. :)

Wednesday, January 2, 2013

Day-2 in 2013

Assalamualaikum,

Day-2 in 2013 pretty cool since it was raining after 5pm. While walking to my car with Cik Izyani so suddenly hujan turun agak lebat. She keep on saying "Am I sing a lot of song today?" Hahaha. Memanggil hujan. Whole day in the office, with no-breakfast, no-lunch, no-break. Working hard huh? Haha. today reach office pun around 9.20am..so what do I aspect to lenggang-mak-limah to finish all work-in-hand. 

Once I arrived at my cubic, waa..so many food. There was pisang goreng satu tupperware, got raw keropok ikan, got calender which is you will die if you ate it. With HIS permission. Jangan makan kertas. Calender was sponsored by Cik Marhanis from Honda Malaysia. Thank you..another calender was sponsored by Cik Masturah from Focus Point. Why I have to mention everything..waya sungguh.

Day-2 in 2013 in the office, so far OK for me. Boss onleave-she needs to settle her Ti-Ti. Ti-Ti will start to school this year. This active boy, haih..eat a lot, playing a lot, wake up terus cari his ipad. Cool huh..aku pun tak ada lagi those high class gadget Tu-Ti ooihhh.. Pls tell your mum to increase my salary 50% this year ok. :)

Day-2 in 2013, perhaps SK will start working today, but I couldn't find her at her cubic. :)
Another more days to waiting, waiting and keep on waiting. Perhaps next week she will start working. I miss her in the office. Eventho somedays she will scold me, sound me and I will sentap for a a few hours or the worse one could be one day. haha. Silly me. 

Day-2 in 2013, I'm broke! Paid everything and perhaps another 12 months I can live happily ever after. InsyaALLAH. Target must be set already, money for live but money is not everything. 

We do ask ourselves what is our azam for 2013. Three of us give the same answer since Hanis away for inhouse training I guess. Everyday we keep on talking the same topic..and we really enjoy to talk about it. I dont know..I'm happy when we keep on talking about this special topic. hihi.

Perhaps all our wishes, everything we aim for 2013, we can achieve it asap InsyaALLAH..by HIS permission. Keep on doa, and azam tahun baru mahu solat awal waktu dan penuh solat dengan solat wajib serta solat sunat. InsyaALLAH..

Mari kita lihat hikmah yang kita akan dapat.. :)

Good nite and happy working tomorrow. Assalamualaikum.

Pssttt: I hate people who think it's a joke eventho it's real. It's not funny. :|

Tuesday, January 1, 2013

My old friend 2012, my new friend 2013

Assalamualaikum and happy Tuesday. First day of 2013.

Life like normal. Last nite sleep at 11pm doing nothing with no more excitement to watch fireworks, counting to 2013 or what so ever. So tired whole weekend, travel here and there. But for me, that's was one of moments in my life --> spending time with family, with friends. Perhaps 2013 there will be a new stranger in my life. Stranger that will become my partner in my daily life. Partner to develop a small company call family with me. InsyaALLAH.

2013, goodbye 20s and now I already 30s. Perhaps mooooooooooooore matured after this, no more mebai-mebai and perhaps I can handle all my problem with more understand every problem, able to precise description my problem, and thinking more possible ways to solve it. InsyaALLAH.

2013, perhaps I could have more times to spend by reading those important, useful information for my life. Frequently reading Al-Quran, reading motivation books. But I don't think I can avoid open Cari.com forum everyday. :|

2013, be a good daughter for my mum, dad. Doa for them, perhaps one day they will visit Mekah. ALLAH Taala gives them good health, more precious time for them to spend together....may ALLAH met them again in Jannah. InsyaALLAH. I love you mak ayah..

2013, be a good sister for my older brother and younger brother. I know as no.3, sometimes I become stranger for them, but sometimes I become someone for them. Helping them, talking to them and sharing my problem with them. For this year, perhaps we can spend more time together. InsyaALLAH.

2013, to be a good friend. InsyaALLAH always want to be a good buddy, to share thoughts together, to wake up minds, to argue every ideas, to spend time together and sharing some important things. Travel with them, thus we can mooore understand our friends :)

Ahha...it's all about time. I hope I can manage my time properly, doing something that can give benefit to other as well. InsyaALLAH.

Happy 2013, semoga ALLAH Taala memberkati tahun kita yang sebelum ini dan mendatang. Amiiiiiiiin.