Nuffnang

Tuesday, February 12, 2013

Terima Kasih Jakarta, Terima Kasih Bandung

Assalamualaikum,

5days trip to Indonesia yang selalu membilang kita serumpun tapi tak bagi harga murah pun untuk rakyat Malaysia. Statement nak kena tibai oleh rakyat Indonesia. 4 orang kami bertolak dari Penang to Jakarta. Asalnya our flight on Thursday morning, tapi tiba-tiba AirAsia buat hal and we have to change to flight. We decided to go on Wednesday night and separuh berani untuk tidur di Jakarta Airport. Sejuk betul. Bawa sweater sehelai pun tak mampu menghalang sejuk sampai ke tulang-belulang. Hoho. Nak tidur dalam surau ataupun rakyat Indonesia memanggilnya musollah tak boleh sebab ada lelaki sorang sedang tidur juga. Our flight to Jakarta slightly delay due to bad weather, where our flight schedules are at 9.40pm but we depart from Penang around 10.40pm. Hohoho.



Everyone seems cannot sleep whole night..err...I think so. So around 6am, we moves to find any taxi to bring us to hotel. From airport to hotel, the taxi driver charged us 200,00.00 rupiah.We stayed at Hotel Arkadia, Jalan Wahid Hashim which is strategically located at city centre. Closed to Plaza Indonesia, old Hard Rock Cafe Jakarta, the most important is so closed with Tanah Abang. If the taxi driver on his meter, it wont charged us 10,000.00 rupiah. But the uncle tipu. He charged us 10,000.00 rupiah. But it's ok, halal saja, sesama Islam.


Day 1:

Plaza Indonesia, Jakarta

  Plaza Indonesia

Tanah Abang, Jakarta


Masjid Istiqlal, Jakarta
 



Monas's garden. Cloudy day.

Monas, Jakarta
Visit Monas. What is Monas? Monas is national monument tower of Indonesia. On that day, held sambutan Maulidur Rasul 1434H. Indonesian's youth really support their Islamic events. Many of them come together to celebrate our Nabi Muhammad SAW birthday on 12 Rabiulawal around 570/571 Masihi. Sambil dengar ceramah, we're having our brunch at their park. It was raining day and later we walked to Masjid Istiqlal around 20mins. Jauh juga. Tapi niat dalam hati, menuju ke masjid semoga tiap langkah di kira amal oleh-NYA. Still...many people visit masjid, kids, school childrens, adults..together with tourists like us. Hohoho. After that, balik hotel take a rest, praying. Oh ya, sebelum ke masjid. Kami singgah di Station Gambir, Jakarta untuk membeli tiket train untuk ke Bandung. Kami amik train executive untuk ke Bandung. Kekonon nak elak bau-bau yang masyam. Hihi. So far OK train nie. Harga tiket dalam Rupiah 80,000.00 convert duit RM26 sahaja.

Evening. We're heading to Mangga Dua, lantas ke Anchor. Biasa2 saja sini, tak menarik sangat. Letih terjah Hard Rock Cafe punya pasal. Rupanya they closed  for preparation to open in Pacific Place Mall in May 2013. Frust sungguh. :(


Bandung.

Sesampainya bumi Bandung. Aku terus pening nak cari Pak Supir. Dah la tak beli simcard lagi. Jenuh dah nak cari Pak Supir yang aku dah contact dari Malaysia a week earlier. Alhamdulillah ada sorang Pak Supir nie, duk kat kami saja. Dalam kami duk berkira-kira nak cari Pak Supir, dia pun sama tegak berdiri sebelah kami. Haih. Semak juga. Tapi akhirnya, kami decide amik dia Pak Johan. Kami mintak dia bawak kami ke kedai telefon, kami beli simcard jenama SimPATI. Beli 2 simcard dengan harga 1 adalah Rupiah 16,000.00 hari keduanya kami menokok pulsa Rupiah 10,000.00 tapi kena charge Rupiah 12,000.00. Murah juga. Sampai hari balik ada bakinya. Hohoho.

Selesai beli simcard, terus ke hotel, letak barang and terus mula aktiviti melabur jutaan duit yang ada. Hohoho. Terus ke Pasar Baru. Sampainya di Pasar Baru, 1 jam pertama tak reti nak mulakan belanja. Pening weihh. Lagi pening dengan duk pikiaq barang yang orang kirim. Haih. Naik mebai semua ada. Hohoho. Akhir sekali dapat juga beli kain pasang barang 7,8,9,10,13 helai. Tue saja weihh..Lepas belanja di Pasar Baru, kami terus ke Toko Tiga. Beli baju Hard Rock Cafe dari negara lain. Aku pun pulun aih beli sikit. Tanda ingatan buat keluarga di kampung. Lepas itu kami terus ke Masjid Bandung untuk solat Asar dan Jamak Zohor. Hari hujan dan keadaan adalah kurang selesa. Tak kisahlah. Yang penting tunaikan perkara yang wajib. Lepas itu kami ke Jalan Riau untuk belanja di Heritage Factory Outlet, Hanis beli Crocs. Murah juga. Kata SA tue, ada reject sikit tapi still ok. Tapi tak nampak pula part mana yang kena reject. 



Awan nano di Bandung

Kampung Daun, Bandung

Kampung Daun

Paris Van Java


Tangkuban Perahu

Tangkuban Perahu








Bila mahu datang Indonesia lagi? Mungkin one day..idaman hati Bali..

Photo credit to : SimPATI

No comments: