Nuffnang

Tuesday, April 30, 2013

It just only my problem..

Assalamualaikum,

Have fun guys. Makan sedap-sedap nooo. Snap picture and upload kat FB. Aku tadak IG nak tengok.

Sakan aih kena tibai cara tersendiri. Anyhow, sorry and regret about it. I sit down at the corner, and crying like a river..deeply sorry.

Who i am? Krooooihhh.

Assalamualaikum..

Monday, April 29, 2013

Jangah syok sangat

Assalamualaikum,

Mak selalu pesan jangan seronok sangat. Berpada-pada seronok itu. Sebab kalau terlampau seronok tak ingat dunia, memang akhirjya tak seronok. Yes. Mum is correct. I admit it. Apa yang di ingini, jangan terlalu over excited. Kelak outputnya hampeh. Yang tak bestnya, diri sendiri. Kan kan kan. Lesson learnt for me again, and again..and more again.

Thus, hiduplah secara sederhana, emosilah secara sederhana, cakaplah secara sederhana, acting pun biarlah cara sederhana. Jangan orang pergi ke London, kau pula nak ke US. Hai apalah sangat kan. Yang penting pergi tempat kita suka, bukan atas sebab orang lain. Melancong luas permandangan, melihat kekuasaanNYA.

Dari teman menjadi cinta, saya kawen dengan sahabat saja. Ohh sweeet. Apapun, bagilah peluang untuk orang lain bercakap sama. Jangan pulun nak cakap sorang saja. Respect others, peoples surrounding you..well, orang yang baik adalah orang yang tidak membalas dendam atas kelakuan pihak lain ke atas dirinya. Aku cuba untuk tidak membalas dendam. Hooohooo.

Kadang-kadang kalau wrong timing pun tak kena juga untuk bercakap. Siang tadi masa dalam meeting ada la 5x orang itu bercaka 'sometimes', 'sometimes', 'sometimes', 'sometimes', 'sometimes'..jenuh wei. Yang sorang tue, ada ja nak cakap lagi. Alu buleh terima sebab ada good info dalam tue. :)

Living in the moment. I'm letting myself do whatever i want, say whatever i want. I want to live ,y life happily ever after. Peacefully..i can walk through which line i want. Just keep on breathing..peace my heart and peace my soul.

Happy everyone.oh ya. Just finished watching Iron Man 3. Two times terlelap which is i have no idea why. Hahaha. Maybe is was not really the best choice after perform housekeeping about 200 parameters today.

Enjoy ur nite. Assalamualaikum..take care everyone. Yay. Gaji!!!'

Saturday, April 27, 2013

Service Gaius

Assalamualaikum and happy Saturday morning,

As early 9:15am going out for my breakfast. Having nasi lemak with anchovy and 2 karipap. At 10:10am heading to Toyota Service for 38km mileage. A bit late but the salesman said, still OK. This time will proceed std service, aircond service, check belt and do alignment since I always travelling last two months. Once a while for Gaius still ok. Perhaps my dad really take care of my Merlin. I love both of them, but then I have to buy Gaius due to some non-solid reason. Hahaha. I can see my Gaius at service's bay. Dear technician, pls service him gently and I hope after this no more complaint about my aircond. Leather seat car, with hot weather in Kulim like I'm in Bangkok, so need to turn on aircond with the highest volume.

Over here, many of them Chinese folks while Malays around 4,5. So far staff at this Telagamas very friendly, always offering their helps to customer. So far I havent facing any problem after service. Alhamdulillah. And today together with my sales advisor go to check my Gaius about some noise once I started my car. He said maybe its timing belt, will ask technician to check it. So far driving Gaius, alhamdulillah didn't facing any problem yet. Syukur. I hope I will take care of him, and he will be nice with me.

I'm the one who have zero knowledge about car. Even how to unpluck battery wire also dont know. How to refill water for aircond also dont know. To open engine's door? How ahh? Just one after check with Mr. Leongn he shown me one secret compartment which is I didnt know/realize before. He asked me, how many years I bought this car, I said more than 2 years. Hahaha. Malu weh. He open my bonet, goshhh. Many things. No 5S here. Hahaha.

Waiting here until 2.20pm. Not eating anything, only drink plain water. One of toyota staff come over to me and offered some peanuts. I take it. Thank you ya. Finish serviced and have to pad RM360.80. Money fly...gooo..



Wednesday, April 17, 2013

Kenapa saya suka tupperware

Assalamualaikum,

Kenapa saya suka guna tupperware?
Dari kecil kalau emas bekalkan makanan, pasti guna cap ini.

Kenapa saya suka guna tupperware?
Saya suka bentuknya yang comel.

Kenapa saya suka guna tupperware?
Saya suka colornya.

Kenapa saya suka guna tupperware?
Kerana emak saya beri percuma kepada saya.

Kenapa saya suka guna tupperware?
Kerana senang di bawa kemana-mana sahaja. Ok ini tipu. Segala brand pun buleh aih nak bawak kemana pun. Jenama bukanlah segalanya.

Kenapa saya suka guna tupperware?
Paling saya suka tupperware one touch. Memang susah nak masuk angin. Saya suka simpan susu, milo, gula, makanan ringan saya dalam one touch. Memang tahan lama. With one press, it will nice tight seal. No air inside. I think so..

Kenapa saya suka guna tupperware?
Tutup rapat. Tak risau kalau bekas air pusing ke bawah pun sebab air tak keluar.

Kenapa saya suka guna tupperware?
Senang nak tukar kalau rosak. Just bring your the old one, and immediately they will change to new one for you. No worries.

Kenapa saya suka guna tupperware?
Senan saya suka.

Hihi



Sunday, April 14, 2013

Siang malam takut.

Asalamualaikum,

Hidup kat dunia ini, siang malam rasa takut. Tak tahu la hampa semua macam mana. Tapi aku duk rasa macam nie la. Lagi-lagi time sorang kat rumah. Macam-macam pikiaq. Tapi pesanan mak aku tak lupa. Aku tau doa mak sentiasa ada untuk aku. :)
Duk rumah ok la juga. Boleh malas-malas. Rasa nak main masak-masak, main...rasa nak lena, lenaaa.. rasa nak p Giant, Tesco, Sunway Carnival, Jaya Jusco Perda, piiiiiiiiiiiii ja la asalkan ada duit. Hahaha.

Aku membaca, tiap hari 70kali Malaikan Izrail datang ziarah kita. Kalaulah kita nampak rupa Malikat maut ini, mau kita duk beramal ibadat saja kan 24jam. Tapi itulah. Kita manusia yang lemah. Dalam hati senantias ingat DIA, insyaALLAH..

Takut macm-macam. Kalau nak explain, over pulak jadinya. Yooo la sangat kan. To be honest, memang aku takut. Seriously, kalau boleh nak pasang body guard saja. Apa ingat diri ini wife menteri ka nak ada body guard bagai. Cukuplah kita dinding diri dengan baca doa-doa yang boleh di jadikan pelindung dari bahaya. Amalkan baca Surah Kursi 3x time nak lena, time nak keluar rumah. Baca 3 qul - Surah Al-Falak, Surah An-Naas dan surah Al-Ikhlas.

Kelebihan dan fadhilat kita rajin membacanya. Kita akan di jauhkan dari gangguan jin, syaitan, sihir, was-was dan segala kejahatan. Selamatnya kita dari perkara buruk dan boleh ubati stress(ini aku sendiri rasa). Rajin-rajin kita istifar, insyaALLAH lagi tenang hati ini.

Amiiiiiiiiiin, Amiiiiiiiiiiiiiin. Malam nie aku banyak amiiiin kan untuk orang..semoga tiap kebaikkan yang kita lalukan adalah penuh keikhlas 100%. Jangan main-main dengan doa insan lain. Doa yang ikhlas sewaktu kita sedang nazak mungkin boleh panjangkan umur kita. Macam mana nak cari orang yang betul-betul ikhlas doakan kita?

JANGAN CARI PASAL DENGAN ORANG LAIN! SELALU BUAT AMALAN YANG MENDEKATKAN DIRI KITA DENGAN ALLAH TAALA. BERBAIK DENGAN KEDUA IBU BAPA, ADIK BERADIK, JIRAN TETANGGA SAHABAT HANDAI.

Ingatan tegas untuk diri aku sendiri. Jangan menyombong dengan orang lain. Pesanan mak aku juga. Orang senyum, jangan buat muka chomm. Senyum balik..senyuman la sedekah paling ringan untuk kita buat.

Selamat malam semua, esok Isnin..jom bekerja. Esok bos balik.
Assalamualaikum,
Credit to: WADi

Thursday, April 11, 2013

Cepatlah bulan LIMA:5

Assalamualaikum,

Lama betul rasanya nak sampai bulan 5. Tak apa, dalam sabar nie. Kenapa nak bulan 5? Sebab bulan 5 gaji baru. Nak kena plan kembali kewangan di masa hadapan. Niat harus betul jangan terpesong. Di harap, rezeki semakin bertambah. Amiiiiiiiiiiin.

Sepatutnya new salary should be on Oct-2012, but due to instability economy growth of this company, management decided to hold our increment until April-13. Alhamdulillah. Now already April. Just wait couples of week. Then taraaaaa...Doremon datang. Poket ajaib sudah ada. Mari menabung dengan jayanya. InsyaALLAH.

Sekarang dah bulan empat, kemudian bulan lima, lepas tue bulan enam, pulak lepas tue bulan tujuh. Get ready nak puasa Ramdhan dan get ready nak Syawal. Kehidupan adalah normal. Nothing special happen yet! Teruskan berdoa, berusaha agar menjadi yang terbaik dan tidak menyusahkan. :)

Tiap minggu balik Perlis, main dengan Didi. Seronok ada baby kat rumah. Memang lain rumah jadinya. Bau baby yang best di cium. Suci bersih..semoga Didi menjadi anak yang baik. Dengar kata ibu ayah. Masa hari belah mulut Didi hari tue, TokSu bahagikan kurma kepada dua, 1 di berikan kepada ibu, 1 kepada ayah. Katanya supaya Didi dengar cakap ibu ayah. Dalam hidup ini tiada apa yang penting melainkan IMAN dan TAQWA dalam diri untuk ALLAH Taala.

Senyumlah, sedekah paling mudah kita berikan untuk semua. :)

Assalamualaikum

Wednesday, April 10, 2013

Rajin masak

Assalamualaikum,

Mood memasak kembali. Dewan. Macam la rajin sangat kan selama ini. Thus, ON My lonely day, i di idea to cocok nasi goreng kampung ala-ala mak merahku. Masak ala kadar, bujang la katakan. Jadi ada yang ada saja. Guna bawang, telur, carrots, kacang buncis, ikan bilik bila zaman tah. Goreng laa sesungguhnya. Jangan lupa nasi And perencah nasi goreng Cina. Hahaha. Yes. Guna perencah lagi buat masa ini. Akan sampai tikanya, masak tak main. La perencah. Perhaps ini day soooooon. Amiiiin.

I'm sharing this picture with My family, then said it's look yummy. Oh well, it's noT tasteless, stiLl can telan. NoT so weird like last Time anymore. Hahaha.

Lets g ready, then boleh makan with a cup Of hot tea. Rezeki ada di mana-mana. Halal keutamaan kita selaku umat Islam. ;)

Selamat makan, selamat makan. Assalamualaikum.





Monday, April 1, 2013

Hello world! I'm Didi :)

Assalamualaikum,

Nama saya Didi. Ibu ayah saya beri nama ini kepada saya. Saya berjanji akan menjadi anak yang soleh. Terima kasih ibu ayah. :)


Sleepy

Selamat malam semua, saya mahu tidur sebab siang tadi saya kena cucuk. Saya nangis sekejap and malam ini saya rancang nak merengek satu malam.

Good nite. Assalamualaikum ibu, ayah, tok, wan.. :)

Merosot, merudum!

Assalamualaikum,

Best betul cuti. Best betul tak buat kerja office. Best betul main-main dengan Didi. Best betul  duk rumah malasan. Best betul tengok almari kosong yang telah di beli 3 bulan lalu. Kat mana orang perabut letak, kat situ la ada. Tak ubah, tak ganjak even almari tue ada kacau laluan untuk ke pintu utama. Ada kisah? Tidak, saya tidak kisah. Yang penting, balik office, terus mengadap tv, mengadap lappy. Nak pegang buku? Sekali-sekala ada. Boleh bilang dengan jari ja berapa kali betul-betul membaca. Apa yang lagi seronok, merehatkan diri dan minda. Itu agenda utama apabila balik dari office.

Rasanya, malam nak saja berehat di rumah. Tapi bulan 3 sibuk juga. Attend farewell la, kelas menari la, Tesco la, Giant la. Tue baru ada Tesco and Giant pun dah tak ingat dunia nak balik rumah. Kalau ada Midvalley ke2 kat Kulim ini, mahu bawak bekai baju apa nak tukar kat sini. Seronok sungguh isi masa. Tapi tak melepak di situ, pergi ada tujuan. Cari barang. Ada barang keperluan, tak sikit juga barang yang bukan keperluan saya beli. Ada saja teringin di hati. Macam². Tak beli teringat, dah beli rasa tak guna pula. Ada² saja. Nafsu, nafsu.

Update blog pun malas. Sebab balik rumah saja nak berehat-rehat. Tulis blog pun satu kerja juga. Even saya bukan puitis. Main hentam karang ayat saja. Lantaklah nak boring ka apa, inilah gaya bahasa saya. Teringin juga nak update pasal Didi, pasal Pangkor, pasal kenduri kesyukuran..tapi kekangan masa sungguh. Mana taknya. Tak penah attend time management class, memang failed la bab uruskan masa. Nak uruskan diri pun kadang-kadang mak tolong ingatkan. Mak yang tolong bekalkan air teh. Oh ya. Ada air teh ini. Minum dulu. Slurrpp..

Gigi saya sakit. Kemarin pergi ke Kelinik Pergigian Tan di Kangar Perlis. Doctor senior dah. Siap ada 2 kanta lagi. Kurang jelas la tue. Doctor duk drilling gigi, mana tak nyilu. Tapi sat saja. Palam gigi temporary, after 6 weeks baru buat permanent. Korek-korek, tekan-tekan...nahhh charge RM80. Nasib baik boleh claim dengan company. Haih...impian nak beli spec mata gelap tinggal kenangan la jawabnya. Tahun ini nak kena habiskan untuk gigi pula. :(

Kawan-kawan, jagalag gigi kita. Jangan jadi macam saya, dah berlubang baru nak jumpa doctor. Takut nak imagine kena pakai gigi palesu. Seram weii...Malam-malam kena buang gigi palesu sebab takut tertelan masa tidur. Kena selalu jumpa doctor. Ada yang palam sedia ada nie, bertaham 6 bulan ja. Panjang umur, nak kena baiki semula.

Hooo..JOm kerja.

Assalamualaikum. Ohh..hari nie 1 April. Mananya kata nak bubar Parlimen Malaysia hari ini. Tak sabar nak balik mengundi nie. Hooo..Hoo..