Nuffnang

Monday, September 2, 2013

Maeklong Market, Bangkok dan umur baru

Assalamualaikum,

Hari ini kami plan untuk ke Maeklong Market. Kekonon plan seawal mungkin untuk gerak ke sana, tapi lewat juga. Dari BTS National Stadium kami ke BTS Wong Wian Yai around 42baht kalau tak silap. Then amik cab untuk ke Wangwan Yai. Kena charge 40baht. Kalau larat jalan boleh juga. 20minit saja. Sampai stesen keretapi Wangwan Yai kami beli tiket ke Maha Chai berharga 10baht. Maha Chai merupakan stesen terakhir dari Wangwan Yai. So jangan risau. Masa di ambil untuk tiba di Maha Chai adalah dalam 1 jam. Keluar dari keretapi sebelah kiri and jalan keluar dari stesen Maha Chai, belok kanan. Jalan straight sampai simpang 3 dah belok kiri sehingga nampak terminal ferry untuk across Sungai Ban Laem. Untuk cross tiap orang akan kena charge 3 baht. Sekejap sana nak cross sungai, kalau berani berenang pun boleh. Tapi bahaya juga sebab boats, tongkang keep on coming from somewhere. Kita perlu berjalan selama 10 minit untuk mengambil train seterusnya. Means, straight saja keluar dari terminal ferry tadi. Sampai di stesen keretapi Ban Laem dengan harga 10 baht juga. Masa di ambil untuk sampai di Maeklong Market adalah selama 1jam 50mins. Tengok kaedah pemanduan driver. Actually train ini agak slow. Banyak henti-henti di stesen untuk turun dan mengambil penumpang. Sama juga Maeklong Station juga station terakhir bagi train ini. ;).

Selamat tibe ke destinasi semua.

Kisah lucu sepanjang kami untuk ke Maeklong Market:
1. Kak Anum tertinggal topi on the way nak ke cab.
2. Kami tanya pakcik tuktuk mana station Wong Wian Yai. Sekali kami laju ja ke dalam bangunan, walhal kaunter tue kami kena terus saja. Kena jerit, terus kona ke tempat yang betul.
3. Hampir ketinggallan train untuk ke Meaklong Market. Jenuh duk marathon pukul 12 tengahari sebab kami dah dengar honk train dari jauh. Laaarii weih.
4. Sekali lagi kami hampir kena tinggal dari dari Maeklong Market untuk pulang balik ke Station Ban Laem. Gate dah tarik, pintu train dah tutup. Kami larriiiiii ke train. Nasib baik driver bukak and kami lari ke belakang sebab nak amik gambar/video market tutup after train lalu.

Penat sungguh hari ini. Pengalaman di sini sungguh seronok dan cost untuk ke Maeklong Market hanya dalam 43baht dari Station Wongwan Yai. Murahh weih 5:35pm and time kami sembang is around 4:45pm. Finally we decided taknak ke surau and amik wudhuk dan solat di bilik pengawal anggota petugas SRT. Terima kasih kerana bagi kami tumpang solat.

Alhamdulillah this is how I celebrate my birthday in Bangkok, Thailand. Very adventurous begining for new age, perhaps it was a good starting for me. InsyaALLAH. Lets keep on praying dan hoping. Everything under ALLAH SWT control. Terima kasih mak sebab melahirkan 1, menjaga dan melayan with infinity cares on me, menguruskan kelengkapan diri ini even sampai sekarang. Baju raya lepas pun mak sponser weih. Terima kasih mak sebab dulu mak garang, suruh kemas-kemas tapi akhirnya diri ini selebet juga. Hihihi. Mak selalu pesan, pergi office pakai baju kemas-kemas, proper pakaian orang bekerja, jangan malas nam iron baju tapi akhirnya tshirt juga di cari and tudung memang dah jenis suka pakai tudung bawal, memang kena la juga iron. Else, orang sure ingat directly amik dari washing machine. Received a call from mom live from Perlis, Malaysia and after 5mins later ahah pula sms. Inilah permulaan gembira untuk perjalanan tadi ke Maeklong Market. Terima kasih mak ayah sebab sayang saya. Terima kasih mak ayah. Ayah penah berkata "kalau anak-anak tak balik ayah rindu, kalau anak-anak balik ayah happy".

Sudah mahu sampai. Balik hotel baru nak upload. :)

Assalamualaikum.

From Maeklong Market with hurry.


No comments: