Nuffnang

Tuesday, January 21, 2014

Kata-Kata Semangat from my Mentor

Assalamualaikum,

Krabi
Away from office for 4 days, actually nope! Only 3.5days because 0.5day I have to entertain 2 request to change 2 technology. After hee and haa, hoo and huu, finally I managed to complete it. Alhamdulillah. I told mum to wake me up early on Friday morning, and she alarm at 5:30am.. its too early mum.. then I sambung tidur and wake up at 6:30am, after praying and start open my laptop. Oh yaa.. Didi Dodo arrived around 4:30am, go to his room kisses him and then I masuk bilik my mum. Ayah kerja malam, so I sleep with mum. :)

And today, I bercerita to my mentor. She was in Bali last week... and she gave me kata-kata semangat to me.

"Tak apa Yani, yang ini semua cabaran hidup. Kita tidak di duga dengan benda-benda yang macam, tak ada duit macam orang miskin, tapi kita kena duga dengan benda-benda macam ini"

Terus rasa semangat la! Opkos ada masa hujung bulan I tergapai-gapai cari duit sebab maybe bulan itu terlalu banyak travel or beli something, but at least ada duit untuk di korek, tapi kalau orang susah, di mana nak korek. Ouch! Sad. :(

Kadang-kadang merasa susahnya kerja, indahnya duduk rumah. Tapi kalau tak bekerja, siapa mahu bagi duit untuk bayar itu ini. Inilah lumrah untuk kita semua. Apa-apa pun niat kena betul, kerja salah satu ibadah. Apa yang kita buat, ikhlas hati dan niat kerana ALLAH Taala.

I pun main banyak time di office. Adoi..


Nampak mcm Halal tapi tak sedar ianya Haram... 

1) Beli topup RM30, tulis kat resit nk claim kat bos RM60.
2) Isi minyak RM50, tulis kat resit nk claim kat bos RM90.
3) Guna wifi, tapi beli alat utk curi wifi orang.
4) Kerja 4 jam, tapi ambil gaji 8 jam.

Sekadar renungan... 

Assalamualaikum..

Hehe.. Krabi with girls.
pssst: I blogging during lunch hour. Makan jajan yang Hanis bagi and 3 keping roti. Alhamdulillah.

Wednesday, January 8, 2014

Untuk apa?

Assalamualaikum,

Untuk apa kekayaan semua ini?
Untuk apa menayangkan kekayaan ini?
Untuk apa bangga diri atas kekayaan ini?

Bangga ada kereta, tapi bila stuck in traffic jam, being a motorcyclist is much more faster than somebody being stranded and waiting in uncertainty.

Aku tersentuh bila baca kawan office upload gambar pegawai keselamatan yang berhujan di luar guardhouse semasa hari hujan. Plus malam tadi semasa aku balik, ada sepasang pegawai keselamatan naiki moto untuk pulang setelah maybe more than 12hrs working. Isterinya agak berisi and jenuh juga nak memanjat naik moto. Aku pandang ja dari cermin kanan aku. Kasihann.. begitu kuat mereka bekerja demi menyara anak-anak di rumah.



Sebab itu dulu, bila aku tanya ayah (time tue ayah dah fully in uniform).
"Ayah nak p mana?"
Ayah akan menjawab "Nak p kerja, nak bela anak bini"
Even sampai sekarang aku still akan tanya, and jawapan pun still sama dari ayah.
Aku boleh tanya soalan ini sampai Feb-2015 sahaja, lepas ini ayah akan bersara. :)


Semua kita baik hati, kerana tiada sebab untuk kita bangga riak dengan kekayaan dunia.
Semua kita suka berbelanja, sebagai ganjaran penat lelah bekerja selama sebulan. Berbelanja, tapi jangan berlebihan. Ikut keperluan, bukan kehendak yang membuak-buak.

Opkos, ingatan di atas untuk diri aku yang over budget.. sometimess.

Enjoy your day. Mari pulang.

Assalamualaikum..

Photo credit to: IKIM


Thursday, January 2, 2014

Too Much Complaints!

Assalamualaikum and Happy New Year 2014,

Today 2nd day d. Life moving like normal, start working, late in the office, praying Zuhur at 3pm.. nothing change. Only a little spirit saying, I must work harder this year. This is the beginning of 2014, so let everything start together with my big heart.

Sometimes, I can't stand many people complaints too much.. it doesn't matter about their life, their work, their spouse, and of course many about current government. Yes, you can complaint, but pls use correct ways. I'm sick of this thingy. Of course, me as well felt frustrated with what our government is doing, nothing can changed since everything already decided. :( :(

Me also, complaint a lot! I think... let's train ourselves to be less judgmental. Like, we always complaint waitress take long time to deliver our food, but we don't know how long she working today, not enough manpower on that that thus it required her to work for more than 12hrs. Let's putting ourselves in their shoes for a minute and feel it. Let's choose happiness, keep on focusing on everything we do, keep on +ve thinking, and be kind to others. It's all our choice. We decide it.

Let's enjoy Didi's moment:
No complaint eventho I can't eat durian yet, but ayah ate it a lot. His sendawa smelly durian!
It's hide and seek moment with Ibu
Hello Ayah, Hello Ibu, Hello Wan, Hello Tok, Hello Ngah, Hello Pak Ad! Didi here...

Quote: It's all gonna be ok in the end, if it's not ok, it's not the end. :)

Have a nice day. Assalamualaikum..