Nuffnang

Sunday, February 9, 2014

Cermin diri

Assalamualaikum,

Selalulah cermin diri agar sentiasa sedar diri kita banyak kekurangan dan kelemahan.
Cermin agar kita nampak kadangkala apa yang kita lakukan itu adalah salah dan menyusahkan banyak pihak.

Cermin agar kita tahu apa yang kita kecapi ini adalah bukan hak kita 100%. Kalau ALLAH TAALA nak tarik ganjaran, anytime boleh hilang serta merta.

Cermin agar kita dapat menyelami perasaan mereka yang susah, yang tidak mampu kecapi apa yang kita ada sekarang ini.

Cermin agar kita menjadi manusia yang reti bersyukur, bukan mendabik dada, bangga itu ini.

Cermin agar kita menjadi rakyat yang peka pada masalah sekeliling.

Cermin agar kita menjadi insan yang bertanggungjawab pada masyarakat.

Paling penting cermin agar kita boleh berbakti kepada mak ayah. Gembirakan hati mereka selagi mereka masih ada. Pohonlah restu ayah ibu dalam tiap urusan kita agar keberkatan dalam membuat sesuatu keputusan ada setelah mendapat redho mereka.

I'm touched tonight.

Assalamualaikum.

Still the same, writing this entry while listening Running Man. Laghoo again.

Malam Cinta Rasul

Assalamualaikum,

Aku berfikir, kadang-kadang aku kat office masa cilok main FB, ada juga 'Terbaca' ilmu-ilmu bermanfaat dari page yang aku like, tak kurang juga sahabat-sahabat share di wall mereka. Even aku 'mencuri' di kala itu, aku mohon ALLAH TAALA ampunkan dosa-dosa aku. 

Aku nak cakap di sini, aku macam mudah untuk dapat acces ilmu-ilmu begitu, tapi macam mak ayah aku.. Harapkan dari pembacaan buku, surat khabar, mungkin majalah. Kalau kena masa dan rancangan boleh la tengok dari tv. Aku pun lagha, aku doakan mak ayah aku pun sama-sama mereka berdua kejar saham-saham akhirat.

Aku lagha, even now duk layan Running Man sambil type entry ini. Aduih.. Agak sukar untuk berubah.. 

Ayah selalu pesan, ingat hukum ALLAH.. Jangan lupa itu.

Semoga aku ketemu calon suami yang sentiasa ingat dan membawa aku ke jalan yang benar, jalan yang mendekatkan diri aku dengan Maha Pencipta.. Amiiiiiiin.

Sambung balik untuk perenggan pertama di atas. Aku bersyukur atas sebab mudah access internet, tapi ini tidak bermakna aku tak perlu mencari guru... Until now, aku masih gagal untuk mencari ilmu-ilmu dari tempat yang sepatutnya.. Asyik tak p saja, asyik tak join saja. Benda-benda yang menggembirakan part duniawi, aku sunggguh bergedix semangat nak join, nak p.

Aku doakan, kami sekeluarga akan lebih berusaha kearah kebaikkan. Mana yang tidak betul di tegur sama, mana yang baik kami sama-sama berusaha ke arah itu. Di harap redho ALLAH TAALA sentiasa bersama kami. 

Bukan mudah untuk berubah, yang penting kami cuba yang terbaik demi masa sekarang dan masa mendatang kelak. Aduuh. Rasa hati aku sangat tidak tenteram, semoga ALLAH TAAla kurniakan ketenangan hati dan ampunkan atas salah silap aku selama ini.

Aku ingin belajar menjaga lidah agar tidak laser, harus menjaga hati semua pihak dan belajar berada di tempat orang yang merasai situasi tersebut. Bak kata orang putih, by putting myself on the other's shoes. 

Macam malam ini, kami sekeluarga berjaya menonton Malam Cinta Rasul bersama-sama. Siap rakam nak tunjuk kat Didi esok. Semoga banyak stesen tv akan lebih memaparkan rancangan yang mampu memberi kesedaran kepada seisi keluarga, jangan hanya nak tayang cerita yang tidak bermanfaat yang hanya untuk mendatangkan keuntungan. Tapi aku selalu tewas, rancangan hiburan juga menjadi pilihan hati, sebab itu hati makin gelap untuk mendekatkan diri kepada MAHA PENCIPTA.

Aduhhhh.

Semoga ALLAH TAALA membuka hati kami semua.. InsyaALLAH.. AMIIIIIIIIN.


Thursday, February 6, 2014

happy birthday Didi!

Assalamualaikum,

Ahad lepas kami buat majlis kesyukuran dan kelahiran Didi. Terima kasih pada tetamu yang sudi hadir yang banyak memeriahkan suasana majlis kami sekeluarga. Majlis bermula di pagi hari dengan bacaan Yaassin oleh kumpulan ibu-ibu taman. Ramai juga yang hadir, ibu-ibu taman dalam 42 orang, then sedara mara dalam 20 orang. Penuh juga la rumah mak aku yang comel itu. Alhamdulillah.. selawat dan salam buat junjungan Nabi SAW. Di harapkan dengan segala doa dan ucapan yang di berikan kepada Didi akan menjadikan Didi kanak-kanak yang baik, dengar cakap ibu ayah serta orang yang menyayanginya. Semoga Didi juga akan ingat semua pihak yang sayangi Didi.

Menu tengahari - Nasi Arab, Kurma daging, Ayam masak merah, acar timun serba sedikit kueh mueh. Tok gayat lauk tak cukup, sesudah Subuh, tok buatkan gulai ikan kayu or orang utara panggil ikan mambu.

Menu petang - Laksa, ais kacang, kueh mueh, serta air oren bersama 2 biji kek birthday. Part kek aku sedih juga, Syura bakery tidak memberi kerjasama 100%, ptg Sabtu aku booking cake kat Secret Recipe. Kalau betul-betul tak nak buat kek sy, at least reply la sms, bila sy call sila la jawab. :(

Aktiviti petang ialah:
1. Sukaneka bersama kanak-kanak
2. Istana Belon
3. Dua orang clown.

Sukaneka yang kami anjurkan:
1. Isi air dalam botol guna sponge
2. Bawa bola pinpong dengan sudu
3. Bawa getah dengan straw dan isi ke botol
4. Pijak belon sehingga pecah
5. Kerusi music kanak-kanak
6. Kerusi music dewasa (Lelaki dan Perempuan asing)
7. Anak mencari Ibu
8. Semakin jauh semakin sayang

Alhamdulillah majlis berjalan lancar, aku as runners banyak la gerak sana sini. Malamnya semua penah. :)
Enjoy our pictures.

Assalamualaikum....