Nuffnang

Friday, November 13, 2015

Terapi Iman

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Allah panjangkan umur kita sehingga sekarang...
Allah kekalkan iman kita sehingga sekarang...
Allah berikan petunjuk, hidayah dan taufiq-Nya hingga sekarang..
Allah lanjutkan pemberian rezeki-Nya hingga sekarang...
Allah anugerahkan kesihatan kepada kita sehingga sekarang...
Dan banyak lagi nikmat-nikmat Allah yang telah diberikan-Nya kepada kita selama ini.
Kemudian Allah tanya kita berkali-kali dalam surah al-Rahman..
فَبِأَيِّ آلَاءِ رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِ
Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan. (Surah al-Rahman: 13)
*Semoga kita tak termasuk dalam golongan hamba Allah yang kufur nikmat.
Bahagian Dakwah, JAKIM

Monday, June 8, 2015

Ingin call!

Assalamualaikum,

Ingin sekali dail nombor itu,
Angkat ganggang telefon pejabat, tangan laju mendail,
Tapi, tiada bersambungan.
Tiada deringan..
Senyap sunyi.

Termenung seketika..

Apakah akan terjadi kalau selamanya gagal untuk di hubungi?

Menangis air mata tiada terhingga,
Akan merindui selalu.

Saat ini pun rindu tidak terkata.
Sebab selalunya mudah sahaja untuk mendengar suara,
Bertanya khabar berita.

Namun, harus bersabar seketika,
Mereka akan pulang juga.
Tunggu sedikit masa saja lagi.

Mereka bukan pergi bergembira,
Mereka pergi mengerjakan ibadat,
Tanah Suci yang semua muslimin ingin jejaki.

InsyaALLAH, segalanya akan di permudahkan sahaja.
Bila yang di kasihi jauh di mata, berdoalah yang baik-baik dan istimewa sekali untuk mereka.

Tadah tangan dan pohonlah dari YANG MAHA ESA.
Sesunggunya, DIA lah pemilik semua hati.

Alhamdulillah. :)

Manusia dan ujian

Assalamualaikum,

Pagi tadi while driving to send Afifi to office, dengar kat radio..

"Tiap manusia di beri ujian dari ALLAH SWT, bergantung pada kita untuk kutip pahala atau dosa dari ujian tersebut."

Betul-betul, it just how we react to every problem in our life. Weather we take it easy or seriously. Somehow it's hard to facing it, but every problem will have solutions. InsyaALLAH.

Yup! Cakap senang but orang yang merasainya pasti perit untuk menghadapinya. Aku juga sering di uji, but at the end of the day.. Problems just fade away.. If i need some helps, there will be some people will help me dan ada juga aku sorang-sorang diri terkapai selesai sendiri. 

Life its not easy to handle, there will be ups and downs. Every people deserve to live their life happily ever after.. Same goes to me, to you.. To everyone. It's hard to please everybody but as lon as you happy with your life, just go on with it. Only you know better..yeah!

Like what friend of mine said...

"Life will be great if you found good partner" :)

If you couldn't remember me, there's nothing I can remember about you.

We are now otw to akhirat.. How we are going to collect all the pahala and dosa. Takutnya. Semoga kita semua berusaha ke arah kebaikkan setiap masa.

Enjoy you weekend people!
Assalamualaikum. :)





Friday, April 3, 2015

......

I cannot imagine my raya this year... it bring tears when i keep on thinking about it.

i miss you tok,

Al-Fatehah kepada Arwah Tok, Hajah Baayah Binti Awang. :(


Kerja

Assalamualaikum,

Gembiranya hati apabila pergi balik kerja mak ayah ada di rumah. Pagi-pagi makan breakfast, balik kerja petang makan mak masak. Oh heaven dunia. Bukan tak teringin nak cari kerja di Perlis, teringin tapi belum jumpa lagi unless apply government and hoping to be transferred to Kangar.

Alhamdulillah, harapnya rezeki kami di berkatiNYA, berdoa agar cukup segalanya dalam penuh kesederhanaan. Takmau membazir dan membeli bukan-bukan. 2015 tahun menabung rasanya setelah 2014 seronok berbelanja. Actually tak adalah berbelanja sakan mana, tapi lebeh molek banyak jimat tahun ini.

Otw to office this morning, DJ from IKIM shared something with listeners.

"Keikhlasan adalah seperti semut hitam di atas batu hitam di malam yang gelap". Maknya, keikhlas itu ada, cuma sukar untuk di lihat. Semoga kita semua terus istiqomah, terus berusaha ikhlaskan hati dalam apa jua kita lakukan dalam kehidupan seharian.

Aku pun masih berusaha keras ikhlaskan hati dalam hidup, harap aku kurangkan merungut dan lebehkan bersyukur dengan segala rezeki yang dikurniakan selama ini.

Dari radio juga,

"Kita di kurniakan mulut, mata, tangan, kaki..seluruh anggota badan makan jagalah dan lalukan perkara yang terbaik, jangan mulut untuk menyumpat, mata untuk melihat perkara tidak baik, kaki dan tangan membuat perkara buruk dan sebagainya".

Berkat hari Jumaat,

Mari kita cuba berbuat baik pada semua, ada rezeki mari buat kenduri sedikit even beri sweets pada rakan-rakan pun di anggapkan kenduri jika kena pada niatnya. :)

Assalamualaikum.

Friday, February 27, 2015

2014 stories

Assalamualaikum,

Alhamdulillah today 27th Feb 2015. Pheww.. Waiting so long to update my blog. While waiting to sleep let me tell you something.

I'm enggaged.
I'm married.
Waiting for my big day. Alhamdulillah. May ALLAH TAALA ease my events.

I'm losing my grandma while I'm on the way back to Malaysia. Crying like crazy women in the airport at Ljubljana. With all the prayers from families, fiance and friends.. Safely arrived Malaysia. Of course that was very emotional coming home with hoping I can straight away visit my grandma at hospital. ALLAH TAALA know better, she can't wait for me. She really want to meet our Creator. ALLAHUAKBAR.

I miss you tok.. Now, no longer ur gulai ikan, no longer ur cucoq, no longer ur daging masak kicap, no longer you to backup me after my mak merah scolding me. No more no more..

But, I'm so relief.. You have chance to meet a man to be my husband. He helps me to taking care of you while I away from you. I'm so glad when you're so happy with my husband-to-be(that time). Because you also know my stories why I dont want to get married. It's long story.. Very long story.

Tok,
Adik doa tok di tempatkan bersama mereka yang beriman. Aamiiiin.

Tok seorang yang baik. Yang akan tolong orang susah. I admire you.

Assalamualaikum.

KetetapanNYA

Assalamualaikum,

Lebih dari sebulan menunggu, menanti kepulangan yang insan tersayang yang menaiki pesawat MH17 dari Amsterdam ke Kuala Lumpur. It's very long journey to the passengers and crews (Malaysian) to goong home. Of course everybody don't want this happen to their family members and friends, but everything already planned well by our Creator. ALLAH TAALA know better and planner better to us. And to families and friends MH17 crews and passengers, my condolences and I pray to all of you keep strong and only time will healing all the sorrow, sad. I 'm sorry, I didn't help much.. Only prays to ALLAH TAALA to give all of you strength to facing this difficulties.

The most sadness part is to watch Allahyarhamah Masturah's son crying near her coffin and ask to open it to seek his mother forgiveness and wish selamat hari raya. Allah, tolong anugerahkan kekuatan to this 10yrs old kids to continue his life. Many peoples in FB, prays for him. Kids who missed their mum or dad in this tragedy is the most touched my heart amd of course to everyone....

For me, at least I can still go home and see my mum and dad, but for these kids, they will keep on waiting thousand year if their life to see, to meet their mum or dad. Adoii..

Keep on flying MH! Keep on supporting Malaysia Airline and AirAsia.

It's ok..

Assalamualaikum,

Ada macam-macam jenis traveller. Ada yang pikirkan orang lain, ada yang pikir diri sendiri dan untuk kesenangan diri sendiri sahaja. Bagi aku, tak kisahlah nag aku berat pun, bendayang perlu bawak.. Aku akan cuba bawa. Biar aku susah dari sikit, tak apa. Sakit jiwa juga travel dengan orang yang pentingkan diri, pikirnak melawa 24,7. Kalau sekali dua, mungkin aku ok, tapi kalau tiap kali keluar langsung tak ambil inisiatif untuk sama-sama membantu dalam perjalanan.. Susah juga. Sebab aku antara orang yang selalu tak puas hatibila ada pihak lain senang-senang ambil kesempatan atas kebaikkan atau pertolongan orang lain. Bagi aku sama-sama la rasa susah even perkara kecik sekalipun. 

Tapi itulah, tak semua manusia pikir semua itu. Ada yang pikirkan kesenangan diri sendiri. Asalkan diri sendiri tak susah ok, asalkan mudah untuk diri sendiri ok. Ingat tu, jangan ambil kesempatan atas orang lain. Ada satu masa, tolong la kurangkan bebanan pihak lain sama. Jangan selfish. Fish.. Fish.. Fish..

Kalau tiap perancangan tak menjadi atas apa yang kita harapkan, aku pasrah juga. Tapi aku tetap berdoa agak ALLAH TAALA permudahkan segala urusan kita semua... Especially di tempat orang. Aku sedaya mungkin nak bebuat baik pada orang lain, andaikata ada pihak tak sudi bagi kerjasama dengan aku, aku rasa sedih. Aku tak marah, cuma aku sedih pihak terbabit tidak sensitif perasaan orang lain..


SELALU.. aku ingat pesan mak aku...

Permudahkan urusan orang lain.. Aku ingat itu. Aku doakan ALLAH TAALA kurniakan kesabaran untuk aku melalui kehidupan di bumi selain Malaysia ini. Aku pun tak sabar untuk balik.. Yeay!

Sabar,sabar, sabar..